Виховна година Тема: Чому варто ходити пішки?

Про матеріал
Мета заняття: поглибити знання про негативний вплив викидів у атмосферу чадних газів та їх вплив на здоров'я людини; розвивати логічне мислення, на прикладах впливу користі пішої ходи; розвивати життєві навички сприятливі для здоров'я та безпечної життєдіяльності; виховувати мотивацію дбайливого ставлення до життя і власного здоров'я, упевненість у своїх можливостях.
Перегляд файлу

Виховна година

Тема: Чому варто ходити пішки?

Мета заняття: поглибити знання про негативний вплив викидів у атмосферу чадних газів та їх вплив на здоров'я людини; розвивати логічне мислення,  на прикладах впливу користі пішої ходи; розвивати життєві навички сприятливі для здоров'я та безпечної життєдіяльності; виховувати мотивацію дбайливого ставлення до  життя і власного здоров'я, упевненість у своїх можливостях.

Оладнання: ілюстрації до теми, презентації.

ХІД ЗАНЯТТЯ

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ.

Слово вчителя.

       Серед усіх транспортних засобів саме автотранспорт залишається основним джерелом забруднення атмосферного повітря та порушення екологічної рівноваги. Він є джерелом небезпечних хімічних забруднень атмосферного повітря, водоймищ, сільськогосподарських зон, а також шуму та вібрації, що може впливати на стан здоров'я населення. У сучасному світі без автомобіля складно, але можна відшукати розумний баланс між чотирма колесами та ходінням пішки, щоб менше забруднювати довкілля. Чи зможемо - все залежить від нас.

В ЧОМУ НЕБЕЗПЕКА ВИКОРИСТАННЯ АВТО 

     Кожен автомобіль при згорянні 1 кг бензину використовує 15 кг повітря, зокрема, 5,5 кг кисню. При згорянні 1 тонни пального в атмосферу викидається 200 кг окису вуглецю. У відпрацьованих газах двигунів автомобілів міститься більш 200 токсичних хімічних сполук.

       Так, наприклад, Державна служба статистики у 2015 році оцінила річний обсяг викидів у Києві в 171 тонну. 78% з них згенерували саме автомобільні вихлопи.

        Це означає, що стан такого атмосферного повітря не може бути безпечним для здоров’я і вимагає невідкладних заходів. Зокрема, обмеження користування бензиновими, дизельними та газовими автомобілями для поїздок містом. Тобто, щоб зберегти не лише здоров'я, а і планету для майбутніх поколінь, насамперед потрібно відмовитись від частого використання машини уже зараз.

ЧОМУ ВАРТО ХОДИТИ ПІШКИ

        Є чимало ситуацій, коли ми без нагальної потреби використовуємо автомобіль. Тож, якщо ви завжди їздите на машині, заведіть звичку хоч інколи замінювати такі поїздки пішою ходою. Наприклад, це може бути один похід на роботу або в магазин, у спортзал, у гості, або просто прогулянка містом.

        Від того, що ви почнете ходити пішки, буде подвійна вигода.

Перша вигода: відомий факт, що проходити 10 тисяч кроків протягом дня корисно для серця та судин. Піша хода запобігає діабету та сприяє схудненню. 25 хвилин швидкої ходи щодня можуть збільшити тривалість життя аж на 7 років.

         Однак часто ці факти забувають, ігнорують, бо їхати автомобілем набагато зручніше, швидше, тепліше і комфортніше.

Друга вигода: ви сприятимете зменшенню негативного впливу на екологію, адже ваше авто генеруватиме менше шкідливих викидів в повітря. Звісно, можна засумніватися, що лише від вашого рішення буде багато користі, якщо розглядати екологічну катастрофу в масштабах планети. Однак якщо у вас буде хоча б 10 однодумців, це вже внесок у порятунок людства.

У країнах, які є лідерами з пішої ходи (Данія, Бельгія, Нідерланди, Німеччина) ця культура також колись зароджувалась, і все починалось з невеликих груп.

Головне - пам’ятати, що вирішення екологічних проблем з транспортом дасть можливість значно знизити техногенне навантаження на довкілля і суттєво зменшити рівень захворюваності населення.

Прогулянки пішки знижують рівень зайвої ваги

Люди, що ходять на роботу пішки, менш імовірно матимуть проблеми із зайвою вагою.

Дослідники стверджують, що навіть якщо ходити по 20 хвилин на день, можна знизити ризик передчасної смерті на 30%.

При цьому 30 хвилин щоденної ходьби спалюють близько 150 калорій.

 

Ходьба – найбільш безпечний вид фізичної активності для будь-кого. 

Ходьба запобігає діабету

Ходьба допомагає врегулювати рівень цукру в крові та тримає рівень інсуліну на низькому рівні.

15 хвилин прогулянки після прийому їжі, так само ефективні як і 45 хвилин до. Це на той випадок, якщо вас лякають довгі маршрути та часові відрізки.

Ходьба корисна для серця

Всім відомо, що у рейтингу найкорисніших вправ, біг краще ніж ходьба, правда?

Але це не так, якщо йдеться про серцево-судинні захворювання.

Одне із досліджень, проведене у 2013-ому році показало, що "ходуни", які долають ті самі відстані, що й бігуни, отримують "в нагороду" зниження високого кров'яного тиску та рівня холестерину, а також мають менший ризик захворіти на ішемічну хворобу серця.

 

Ходьба є абсолютно безкоштовна і нею можна займатися будь-коли та будь-де.

Крім того, якщо ви ходите у високому темпі, під час якого комфортно говорити, але уже важко співати, ваше серце працюватиме у оптимальному режимі. 

Ходьба підходить для кожного

Ви вагітні? Страждаєте від ожиріння? Маєте артрит?

Вам підійде ходьба. Це м'який вид фізичної активності для більшості людей, кажуть лікарі.

Крім того, вона допоможе полегшити біль від хронічної хвороби, навіть якщо ви тільки почали займатися нею і проходите лише 2 хвилини на день.

Ходьба піднімає настрій та захищає від стресів та тривоги

Рухи тілом – відомий спосіб вивільнення ендорфінів, які відповідальні за гарне самопочуття та пригнічують больові рецептори мозку й дарують відчуття щастя та ейфорії.

Ось чому фізичні вправи загалом, та ходьба зокрема, рекомендуються, аби полегшити симптоми легкої та помірної депресії.

 

Ходьба допомагає врегулювати рівень цукру в крові.

Ще у 2005 році дослідники виявили, що ходьба протягом 35 хвилин п'ять разів на тиждень, або 60 хвилин тричі на тиждень, має гарний вплив на симптоми м'якої та помірної депресії.

Ходьба допоможе краще спати вночі

Тревел-експерти радять гуляти новим містом у день прибуття.

Сонячне світло додасть гормону мелатоніну, який в свою чергу, збільшує відчуття сонливості.

Ходьба доступна і зручна

Тут не треба купувати абонемент до спортивної зали, модний спортивний одяг. Вам також не потрібно вчитися ходити. Достатньо купити пару зручного взуття.

Лічильники кроків, навушники і музичні плеєри – не обов'язкові, але можуть зробити прогулянку менш виснажливою.

Ходьба познайомить вас з сусідами

Якщо вже сьогодні ви прогуляєтесь навколо власного будинку, вас здивує кількість дружніх облич, які ви зутрінете.

 

Тревел-експерти радять гуляти новим містом у день прибуття.

Ходьба дасть можливість помилуватися птахами й метеликами

Як прекрасно вийти на вулицю та опинитися наодинці з природою.

Зверніть увагу на деталі, потіштеся від пташиного співу та насолодіться різнобарв'ям метеликів. 

Відео-презентація. Канадець обійшов Землю за 11 років.

 

 

СКІЛЬКИ ТРЕБА ХОДИТИ ПІШКИ ДЛЯ ПІДТРИМАННЯ ГАРНОЇ ФОРМИ 

         Все залежить від віку та стану здоров'я — точних цифр немає. Для когось пройти 1000 кроків — це вже подвиг, а хтось легко проходить 15000 чи 20000 кроків, не відчуваючи втоми. Для початку потрібна оцінка своїх можливостей, розуміння кінцевих цілей і, звичайно — просто бажання ходити пішки. Співробітники Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я (ВООЗ) на основі багатьох досліджень підрахували, що 10000 кроків щоденної пішої прогулянки (близько 6 км відстані) допоможуть запобігти розвитку цілого ряду захворювань. У тому числі таких як остеопороз, цукровий діабет, гіпертонія, кардіоміопатія і навіть деякі види раку.

        Для різних вікових груп показники кількості кроків за день є різними. Наприклад, діти віком від 5 до 10 років можуть легко проходити до 11000-15000 кроків, підлітки — від 12000 до 20000, дорослі — від 5000 до 10000, літні люди — від 3000 до 5000.

КОРИСТЬ ВІД ПІШОЇ ХОДЬБИ

  • стабілізується рівень холестерину, кров'яний тиск та міцність судин;
  • спалюється більше калорій, ніж вважається зазвичай;
  • профілактика інфаркту;
  • захист від діабету та гіпертонії (ті, хто робить за день максимальну кількість кроків, зменшують ризик появи діабету на 43%, а гіпертонії - на 31%);
  • у жінок додаткові 1000 кроків на день призводять до 13% зниження ризику ожиріння (у чоловіків такого зв'язку між ходьбою та ризиком ожиріння не виявлено);
  • нормалізація дихання: зникає задишка при незначних навантаженнях;
  • спалювання жирових відкладень, природне схуднення без виснажливих тренувань;
  • покращення травлення, виведення шлаків з організму;
  • благодійний вплив на суглоби та хребет;
  • уповільнення процесів старіння;
  • зміцнення м'язової маси;
  • підвищення імунітету, захисних властивостей організму;
  • налагодження серцебиття, зміцнення кровоносних судин;
  • поява стійкості до стресів, нормалізація сну.

ЯК ПРАВИЛЬНО ХОДИТИ?

        Дехто помилково вважає, що тільки швидка ходьба (що межує з бігом) або ходьба зі спеціальними пристосуваннями (наприклад, зі скандинавськими ціпками) є правильною. Але це не так.

          Щоб відчувати себе бадьорим та підтримувати своє здоров'я, форсувати темп ходьби не рекомендується. Це призводить до збільшення довжини кроку — відтак зменшує швидкість і викличе швидку втому. Однак і навмисне повільно ходити не слід. Оптимальна швидкість, яка принесе користь здоров’ю — 4-5 км/год. Щоб піші прогулянки швидко не набридли, час від часу змінюйте маршрути пересування.

          Втомилися від асфальту — йдіть пересіченою місцевістю. Набридли спуски та підйоми — можна походити колами по найближчому стадіону або навколо власного будинку. Різноманітні маршрути зроблять прогулянку цікавішою, піднімуть мотивацію, розширять географічні знання місцевості. Оцініть, де ви можете замінити транспорт на прогулянку, не просиджуйте вихідні біля комп'ютера чи телевізора — прогуляйтеся у парку або сквері, що знаходиться поруч. Візьміть за звичку виходити надвір під час обідньої перерви.

       Техніка оздоровчої ходьби потребує правильного становища тіла. Ноги потрібно ставити з п'яти на носок. Тулуб має бути випрямленим, плечі — розслабленими, голова — рівною, низ живота — максимально підтягнутий. Руки мають бути зігнуті у ліктях. Дуже важливий фактор правильної техніки дихання: слід вдихати носом, а видихати ротом; дихання потрібно узгоджувати з темпом руху, дихати ритмічно, але уникати задишки зі збільшенням навантаження. Мінімальна тривалість прогулянки — 30 хвилин.

Перегляд відеопрезентації.

ПІДВЕДЕННЯ ПІДСУМКІВ ЗАНЯТТЯ

 

-         Чому варто ходити пішки?

-         Чи залежить здоров'я людини від пішої ходи?

-         Яка користь від пішої ходи?

 

 

docx
Додав(-ла)
Соболь Ольга
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Виховна робота
Інкл
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
31 січня
Переглядів
91
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку