Інcтрукція до практичної роботи Тема: Corel Draw. Зміна форми об’єкта-примітива. Створення складних об’єктів.

Про матеріал
Інcтрукція до практичної роботи Тема: Corel Draw. Зміна форми об’єкта-примітива. Створення складних об’єктів.
Перегляд файлу

 

ВКНЗ «Володимир-Волинський педагогічний коледж ім. А.Ю.Кримського»

Предметна комісія викладачів комп’ютерних та  математичних дисциплін

 

Тема: Corel Draw. Зміна форми об’єкта-примітива. Створення складних об’єктів.

Мета: навчитися змінювати форми об’єктів-примітивів, створювати складні об’єкти; розвивати уяву, спостережливість та вміння аналізувати, комбінувати; виховати акуратність при роботі з ЕОМ, чіткість у діях.

Обладнання: комп’ютери класу, програма Corel Draw, файли та інструкції до практичної роботи.

Короткі теоретичні відомості

Змінення форми об'єктів

Удосконалюючи малюнок на папері, ви щоразу користуєтеся гумкою і олівцем, щоб видалити непотрібні контури та створити нові. Щоб отримати у CorelDRAW об'єкт зі зміненою формою, його не потрібно будувати знову. Звісно, ви можете виконати перетворення об'єкта, але у такий спосіб досягти потрібного результату не завжди видається за можливе. Доцільно застосувати інструменти, які дають змогу переміщувати та редагувати вузли об'єкта, розді­ляти об'єкт на частини й видаляти його фрагменти.

Перш ніж змінити форму об'єкта, його потрібно перетворити на криву.

 Змінення форми кривої Безьє

Властивості вузлів, що визначають форму сегментів кривих Бе­зьє, можна змінити за допомогою інструмента Форма (Форма) У разі його вибору на панелі властивостей з'являються елементи керування, призначені для настроювання властивостей виділених замкнених чи незамкнених кривих. Доступність тих чи інших елементів керування визначається тим, яку ділянку кривої виділено.

https://lh3.googleusercontent.com/wcGjRwimzVnu68gSqN_vZOq5BFMuE5E26KLHo-HDxXomAh7XuTtAwQ7jI6U94gvVRvqcm0uSgenlF4pnQ3xyZsBfE7iDSY1sNn_GUjNOg-kfyOoxkpniE8bPv6QРозбиття кривих

Для розбиття кривих ліній застосовують інструмент Нож(Ніж) На рис. показано, якого вигляду набуває панель властивостей у разі вибору цього інструмента. Після клацання ним кривої буде утворено два вузли, не з'єднані між собою сегментом. Таким чином замкнену криву можна перетворити на незамкнену, а з незамкненої утворити два об'єкти.

https://lh4.googleusercontent.com/zTTzwkrauOfBdKrO8I8esEZAfAE1N3eEpCMB1XV_pMp0J-vzOApQmuGqghcu4mcPe_UUP9mo7YE09RTPwSP7eLL7x0BfXRqLRVUZVkTm_ASsymClsN3V_0OO9LbjЛіворуч на панелі властивостей розташовано кнопки, за допомогою яких задається режим роботи інструмента Нож (Ніж). Якщо клацнути кнопку Оставлять как один обьект (Залишати як один об'єкт) то відтята частина незамкненої кривої буде не новою кривою, а частиною вихідної. Проте якщо клацнути кнопкуАвтоматическое закрьітие при разделении (Автоматичне закриття під час розділення) то в процесі роботи з інструментом точки кривої доведеться клацати не один раз, а двічі. Крім того, лінія, що з'єднує дві вказані точки, стане сегментом кривої.

Завдання для практичної роботи

  1. Виконати побудову Черепа за допомогою "примітивів".

Череп УРОК №1

  1. Перетворити всі форми в криві. За допомогою інструменту "форма" (F10) надати зображенню  більш реального вигляду. Заокруглити кути.

Череп УРОК №1 Череп УРОК №1

3. Зафарбувати форми з урахуванням глибини і освітлення. Опрацьовати найсвітліші і найтемніші місця. 

Череп УРОК №14. Використовуючи інструменти "інтерактивна заливка" і "інтерактивна прозорість "довести малюнок до завершального етапу. 

Отриманий результат можна використовувати як шаблон при побудові голови людини.

Список рекомендованих джерел:

  1. Морзе Н.В. Інформатика: підруч. для 9-го кл загальноосвіт. навч.закл. / Н.В. Морзе, О.В. Барна, В.П. Вембер.  – К: УОВЦ «Оріон», 2017. – 208 с.
  2. Поліщук Н.В. Методичні рекомендації до виконання практичних робіт. Основи роботи з векторною графікою в Corel Draw/Н.В. Поліщук.  – Електронна бібліотека Володимир-Волинського педагогічного коледжу ім. А.Ю. Кримського. - 23.09.2011 - http://vvpk.at.ua/load/cikl_naukovo_prirodnichikh_disciplin/komp_39_juterna_grafika/83
  3. Ривкінд Й.Я. Інформатика: підруч. для 9-го кл загальноосвіт. навч.закл. / Й.Я. Ривкінд – Київ: Генеза, 2017. – 288 с.

 

1

 

docx
Додано
27 лютого 2019
Переглядів
718
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку