Індивідуальна творча робота

Про матеріал
Фрагмент конспекту уроку. Індивідуальна творча робота з впровадження наскрізних змістових ліній на уроці біології у 8 класі по темі «Значення дихання. Система органів дихання»
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Індивідуальна творча робота

Наскрізні змістові лінії на уроці біології у 8 класі «Значення дихання. Система органів дихання»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вчитель хімії і біології

Верхньогусненського

ЗЗСО І-ІІІ ступенів

Самбірського району

Львівської області

Ловас Лариса Михайлівна

 

  1. Екологічна безпека та сталий розвиток.

 

Задача. Життєва ємність легень людини складає 3500см3 . Визначте об'єм і масу кисню та вуглекислого газу у повітрі, які пройдуть через легені людини за 1 рік, якщо вона робить 16-20 вдихів за хвилину.

Об’ємна частка  кисню у повітрі складає 21%, а вуглекислого газу – 0,03%.

[1]

Кисень життєво необхідний не тільки нам, людям, а й всім живим істотам на Землі, за винятком деяких мікроорганізмів, які пристосувались до життя без нього. Саме тому людству давно настав час замислюватись над проблемою забруднення повітря та зменшення вмісту кисню через бездумну вирубку лісів.

Близько 1/5 усього споживаного людським тілом кисню поглинається мозком. У середньому мозок може проіснувати без кисню до 4-5 хв.

 

  1. Громадянська відповідальність.

 

C:\Users\1pk\Desktop\Портрет_Феофіла_Яновського_Збірник_пам'яті_Академіка_Теофіля_Гавриловича_Яновського._1930_(page_16_crop).jpg

Яновський Ф.Г.

 

Знайомство з науковою діяльністю українського вченого – Ф.Г.Яновського (український терапевт, академік АН УРСР з 1927р., народився у с. Минківцях Хмельницької області. У 1884р. закінчив Київський університет, де працював на кафедрі терапії. У 1904-1905 р. – професор Новоросійського університету в Одесі, а в 1905-1919р. – професор лікарської діагностики Київського університету (з 1921 – Київського медінституту).

Праці Яновського присвячені вивченню інфекційних хвороб (особливо туберкульозу), захворюванням легень, нирок, питанням патології кровообігу, шлунково-кишкового тракту. Яновський вивчав ознаки при захворюваннях легень та плеври, розробляв питання імунітету при туберкульозі легень, діагностики, клініки, терапії цього захворювання.

[2, c. 68-69]

 

 

  1. Здоров’я і безпека.

 

Робота в групах. Самостійне опрацювання підручника с. 42-45 за планом: особливості будови – функції, склавши відповідні таблички.

І група -  особливості будови та функції носової порожнини, гортані.

ІІ група -  особливості будови та функції трахей, бронхів.

ІІІ група -  особливості будови та функції легень.

 

Вигляд таблиці:

Назва

Особливості будови

Функції

 

[3, c.42-45]

 

 

 

  1. Підприємливість і фінансова грамотність.

 

Розв’язання задачі. Кисень, який поступає в організм людини, потрібний для процесів окиснення складних органічних речовин, що надходять в людський організм під час живлення. При розкладанні цих речовин вивільняється енергія, яка запасається у формі АТФ. Основним джерелом енергії для більшості клітин є глюкоза. Унаслідок повного окиснення 1-єї молекули глюкози синтезується 38 молекул АТФ. Скільки молекул АТФ синтезується унаслідок повного окиснення 5 молекул глюкози?

[4, c.74]

 

 

 

 

Список джерел:

 

  1. К-27 Карпачова І.І. Біологічна задача: зміст, розвязання, методика використання. Навчально-методичний посібник. Херсон. 2015 – 104с.
  2. Новикова Н. І. Людина та її здоров'я. Самостійні роботи, поточне і тематичне оцінювання, 8клас. – Тернопіль. 2007 – 140с.
  3. Задорожній К. Біологія. Підручник для 8 класу. Харків. Видавництво «Ранок», 2021. – 240с.
  4. Андерсон О.А. та ін. Біологія: підруч. для 9кл. загальноосвіт. навч. закладів. К: школяр, 2017. – 256с.

 

docx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
9 січня
Переглядів
58
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку