Індивідуальне календарне планування уроків з трудового навчання для 6 класу

Про матеріал
Індивідуальне календарне планування уроків з трудового навчання в малокомплектній школі з тижневим навантаженням 0,5 год/тиждень на кожнного учня
Перегляд файлу

Індивідуальне календарне планування уроків трудового навчання в малокомплектній школі 6 клас

(тижневе навантаження 0,5 год на учня)

 

№ п/п

К-сть

год

Зміст навчального матеріалу

Дата проведення

Гумен  Ніка

Кулик Мирослава

Черевичнік

Єгор

 

 

4

Розділ 1. Основи матеріалознавства

1

2

 

Тема 1.1. Види конструкційних матеріалів. Текстильні матеріали рослинного походження

Види конструкційних матеріалів.

Натуральні волокна рослинного походження. Бавовняні, лляні тканини. Способи їх отримання. Полотняне переплетення ниток у тканинах

 

 

 

 

2

2

Тема 1.2. Властивості текстильних матеріалів

Властивості текстильних матеріалів рослинного походження: геометричні, оптичні, механічні, технологічні, гігієнічні.

 

 

 

 

3

 

Тканини для виготовлення вишитих виробів. Асортимент тканин і ниток для вишивання. Особливості вибору тканини і ниток для виготовлення вишитих виробів

 

 

 

 

 

14

Розділ 2. Технологія виготовлення вишитих виробів

4

2

Тема 2.1. Вишивка як традиційний вид декоративно-ужиткового мистецтва

Традиційні види рукоділля і декоративно-ужиткового мистецтва. Вишивка як традиційний вид декоративно-ужиткового мистецтва. Види вишитих виробів.

Регіональні особливості оздоблення виробів вишивкою. Знаки і символи в українській вишивці (сонця, води, берегині, продовження життя тощо)

Узагальнення вивченого.

 

 

 

 

5

2

Тема 2.2. Основи побудови композиції у вишивці

Орнамент. Види орнаментів. Рапорт. Композиція вишивки. Кольори у вишивці.  Символічне значення кольору в українській вишивці. Поєднання в композиції вишивки візерунка, кольорової гами, технік вишивання, фактури матеріалу. Стилізація реальних форм. Ескіз візерунка для вишивання. Збільшення і зменшення візерунка для вишивання. Практична робота.

 

 

 

 

6

10

Тема 2.3. Процес виготовлення вишитого виробу

Види вишивальних швів:  поверхнево-нашивні («штапівка», «хрестик», «занизування» тощо) та прозорі (мережка: «одинарний прутик», «подвійний прутик», «роздільний прутик»). Лічильна гладь (пряма, коса, качалочки) та вільна гладь (художня, декоративна, біла).

Графічне зображення швів.

Інструменти та пристосування для вишивання. Практична робота.

 

 

 

 

 

7

 

Послідовність виконання вишивальних швів: «штапівка», «козлик», «оксамитовий», «хрестик», «качалочки», «гладь» тощо.

Вибір виробу та візерунка для вишивання.

Визначення місця розташування візерунка на виробі. Економне використання тканини. Способи перенесення візерунка вишивки на тканину. Практична робота.

 

 

 

 

 

8

 

Способи обробки краю виробу (петельний шов, торочки тощо).

Послідовність підготовки й виготовлення вишитого виробу:   вибір тканини, ниток, інструментів і пристосувань для вишивання; розмічання та перенесення візерунка на тканину; вишивання виробу; обробка краю виробу; остаточна обробка виробу.

Догляд за вишитими виробами (прання, підкрохмалювання, прасування та його особливості). Практична робота.

Узагальнення вивченого.

 

 

 

 

 

 

 

Ознайомлення з професіями:  мистецтвознавець, стиліст, дизайнер вишивки, вишивальник ручної і машинної вишивки

 

 

 

 

 

Орієнтовний перелік об’єктів праці: серветка, закладка, картина, панно, комірець тощо

 

 

 

4

Розділ 3. Основи техніки, технологій і проектування

9

2

Тема 3.1.  Машини і механізми. Швейна машина  

Поняття про  механізми і машини, їх призначення. Механізми передавання і перетворення руху.  Ведуча і ведена деталі в механізмі. Передатне число.

 

 

 

 

10

 

Види з’єднань деталей: рухомі й нерухомі, рознімні й нерознімні

 

 

 

 

11

 

2

Тема 3.2. Основи проектної діяльності

Методи проектування: метод комбінування.

Інформаційні джерела. Пошук інформації (за варіативним модулем)

 

 

 

 

 

4

Розділ 4. Технологія побутової діяльності

 

 

12

1

Тема 4.1. Продукти харчування, їх склад

Роль харчування в  житті людини. Поживні речовини, що містяться в продуктах харчування: білки, жири, вуглеводи, мінеральні речовини, вітаміни, вода.

 

 

 

 

13

 

Значення поживних речовин. Вплив вмісту харчових продуктів на стан здоров’я людини та її зовнішній вигляд.

Режим харчування підлітка.

Узагальнення вивченого .

 

 

 

 

14

2

Тема 4.2. Гігієна житла

Значення гігієни житла в житті родини.

Прибирання житла. Послідовність дій під час прибирання житла.

Миючі засоби та інструменти для прибирання житла.

 

 

 

 

15

 

Догляд за меблями (м’якими та корпусними). Засоби для чищення м’яких меблів і догляду за корпусними меблями.

Особливості догляду за побутовою відеотехнікою, скляними та дзеркальними поверхнями. 

 

 

 

 

 

 

16

 

Побутова техніка для прибирання житла (пилосос, парові швабри, миючі пилососи, парогенератори тощо). Особливості користування побутовою технікою для прибирання житла

 

 

 

 

17

1

Тема 4.3. Догляд за волоссям

Зовнішній вигляд волосся і стан здоров’я людини. Фактори, що впливають на стан волосся (неправильне харчування, фарбування, завивки, неправильний догляд).

 

 

 

 

18

 

Предмети для догляду (гребінець, щітка, бігуді тощо) і засоби догляду за волоссям (шампунь, лосьйон тощо)

Узагальнення вивченого в 6 класі

 

 

 

 

 

docx
Додано
31 жовтня 2022
Переглядів
277
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку