Індивідуальне календарне планування уроків трудового навчання в малокомплектній школі 6 клас
(тижневе навантаження 0,5 год на учня)
№ п/п |
К-сть год |
Зміст навчального матеріалу |
Дата проведення |
|||
Гумен Ніка |
Кулик Мирослава |
Черевичнік Єгор |
|
|||
|
4 |
Розділ 1. Основи матеріалознавства |
||||
1 |
2
|
Тема 1.1. Види конструкційних матеріалів. Текстильні матеріали рослинного походження Види конструкційних матеріалів. Натуральні волокна рослинного походження. Бавовняні, лляні тканини. Способи їх отримання. Полотняне переплетення ниток у тканинах |
|
|
|
|
2 |
2 |
Тема 1.2. Властивості текстильних матеріалів Властивості текстильних матеріалів рослинного походження: геометричні, оптичні, механічні, технологічні, гігієнічні. |
|
|
|
|
3 |
|
Тканини для виготовлення вишитих виробів. Асортимент тканин і ниток для вишивання. Особливості вибору тканини і ниток для виготовлення вишитих виробів |
|
|
|
|
|
14 |
Розділ 2. Технологія виготовлення вишитих виробів |
||||
4 |
2 |
Тема 2.1. Вишивка як традиційний вид декоративно-ужиткового мистецтва Традиційні види рукоділля і декоративно-ужиткового мистецтва. Вишивка як традиційний вид декоративно-ужиткового мистецтва. Види вишитих виробів. Регіональні особливості оздоблення виробів вишивкою. Знаки і символи в українській вишивці (сонця, води, берегині, продовження життя тощо) Узагальнення вивченого. |
|
|
|
|
5 |
2 |
Тема 2.2. Основи побудови композиції у вишивці Орнамент. Види орнаментів. Рапорт. Композиція вишивки. Кольори у вишивці. Символічне значення кольору в українській вишивці. Поєднання в композиції вишивки візерунка, кольорової гами, технік вишивання, фактури матеріалу. Стилізація реальних форм. Ескіз візерунка для вишивання. Збільшення і зменшення візерунка для вишивання. Практична робота. |
|
|
|
|
6 |
10 |
Тема 2.3. Процес виготовлення вишитого виробу Види вишивальних швів: поверхнево-нашивні («штапівка», «хрестик», «занизування» тощо) та прозорі (мережка: «одинарний прутик», «подвійний прутик», «роздільний прутик»). Лічильна гладь (пряма, коса, качалочки) та вільна гладь (художня, декоративна, біла). Графічне зображення швів. Інструменти та пристосування для вишивання. Практична робота.
|
|
|
|
|
7 |
|
Послідовність виконання вишивальних швів: «штапівка», «козлик», «оксамитовий», «хрестик», «качалочки», «гладь» тощо. Вибір виробу та візерунка для вишивання. Визначення місця розташування візерунка на виробі. Економне використання тканини. Способи перенесення візерунка вишивки на тканину. Практична робота.
|
|
|
|
|
8 |
|
Способи обробки краю виробу (петельний шов, торочки тощо). Послідовність підготовки й виготовлення вишитого виробу: вибір тканини, ниток, інструментів і пристосувань для вишивання; розмічання та перенесення візерунка на тканину; вишивання виробу; обробка краю виробу; остаточна обробка виробу. Догляд за вишитими виробами (прання, підкрохмалювання, прасування та його особливості). Практична робота. Узагальнення вивченого.
|
|
|
|
|
|
|
Ознайомлення з професіями: мистецтвознавець, стиліст, дизайнер вишивки, вишивальник ручної і машинної вишивки |
|
|
|
|
|
|
Орієнтовний перелік об’єктів праці: серветка, закладка, картина, панно, комірець тощо |
|
|
||
|
4 |
Розділ 3. Основи техніки, технологій і проектування |
||||
9 |
2 |
Тема 3.1. Машини і механізми. Швейна машина Поняття про механізми і машини, їх призначення. Механізми передавання і перетворення руху. Ведуча і ведена деталі в механізмі. Передатне число. |
|
|
|
|
10 |
|
Види з’єднань деталей: рухомі й нерухомі, рознімні й нерознімні |
|
|
|
|
11
|
2 |
Тема 3.2. Основи проектної діяльності Методи проектування: метод комбінування. Інформаційні джерела. Пошук інформації (за варіативним модулем) |
|
|
|
|
|
4 |
Розділ 4. Технологія побутової діяльності |
|
|
||
12 |
1 |
Тема 4.1. Продукти харчування, їх склад Роль харчування в житті людини. Поживні речовини, що містяться в продуктах харчування: білки, жири, вуглеводи, мінеральні речовини, вітаміни, вода. |
|
|
|
|
13 |
|
Значення поживних речовин. Вплив вмісту харчових продуктів на стан здоров’я людини та її зовнішній вигляд. Режим харчування підлітка. Узагальнення вивченого . |
|
|
|
|
14 |
2 |
Тема 4.2. Гігієна житла Значення гігієни житла в житті родини. Прибирання житла. Послідовність дій під час прибирання житла. Миючі засоби та інструменти для прибирання житла. |
|
|
|
|
15 |
|
Догляд за меблями (м’якими та корпусними). Засоби для чищення м’яких меблів і догляду за корпусними меблями. Особливості догляду за побутовою відеотехнікою, скляними та дзеркальними поверхнями. |
|
|
|
|
|
|
|||||
16 |
|
Побутова техніка для прибирання житла (пилосос, парові швабри, миючі пилососи, парогенератори тощо). Особливості користування побутовою технікою для прибирання житла |
|
|
|
|
17 |
1 |
Тема 4.3. Догляд за волоссям Зовнішній вигляд волосся і стан здоров’я людини. Фактори, що впливають на стан волосся (неправильне харчування, фарбування, завивки, неправильний догляд). |
|
|
|
|
18 |
|
Предмети для догляду (гребінець, щітка, бігуді тощо) і засоби догляду за волоссям (шампунь, лосьйон тощо) Узагальнення вивченого в 6 класі |
|
|
|
|