Індія. Географія 10 клас. Презентація

Про матеріал
Про Індію для 10 класу презентація. Інформація про країну Індія на урок географії.
Перегляд файлу

image

Мета уроку та обладнання:

imageimage
ØНавчальна мета: сформувати в учнів уявлення про характерні риси ЕГП Індії, особливості природних умов та ресурсів, загальні закономірності розміщення населення й господарства, культурно-історичні особливості країни;

imageØРозвиваюча мета: вдосконалювати практичні навички і вміння самостійно здобувати знання; розвивати творчі здібності учнів, логічне мислення, формувати культуру спілкування;

imageОчікувані результати

Після цього уроку учні зможуть:

image

image

imageЗапитання до учнів

Про яку країну йде мова?

З якими речами особисто у вас асоціюється Індія?

Мандруючи до Індії, в якому напрямку ми будемо прямувати

Перша зупинка «Картографічна».

imageОфіційна назва – Республіка Індія. Площа: 3,3 млн. км2. Населення: 1,28 млрд. чоловік. Столиця: Нью-Делі. Глава держави: президент. Державний устрій: федеративна республіка. Входить до

Співдружності націй, яку очолює

Великобританія. Є ядерною державою.                                                       Президент Індії                                                      Храм лотоса в Нью-Делі

Адміністративний поділ: 29 штатів, 6 союзних територій. Офіційні мови – хінді та англійська. Грошова одиниця – індійська рупія.

Індійська рупія

Перша зупинка «Картографічна».

image

 

Республіка Індія розташована в Південній Азії на півострові Індостан, що за формою нагадує трикутник, наче відгороджений від іншої Азії високою стіною Гімалаїв.

На півдні, сході, заході країна омивається Аравійським морем і Бенгальською   затокою   Індійського океану.

Індія межує з Пакистаном, Афганістаном, Китаєм, Непалом, Бутаном, Бангладеш і М'янмою.

imageДруга зупинка «Історична»

 

Європейці почали колонізацію Індії ще в XVI ст. Португальців, голландців, французів, англійців привабили її легендарні багатства. Англійці отримали перемогу над суперниками в ході тривалих війн, і з середини XIX ст. до 1947 р. Індія фактично була сировинним додатком Британської імперії, звідки вивозилися практично всі промислові вироби.

Винаходи індійців. Першими почали розводити домашню птицю, винайшли десяткову систему обчислень.

image

«Чарівна скринька»

image

image

imageТретя  зупинка «Природна»

Для Індії характерний субекваторіальний мусонний клімат, що виражається в чергуванні вологого і сухого сезонів року. Земельні ресурси- природне багатство країни, оскільки значна частина ґрунтів має високу родючість. Велика кількість тепла і вологи дозволяє збирати 2-3 врожаї на рік. Річки Індії мають величезний енергетичний потенціал і є джерелом зрошування. Найбільші річки - Ганг, Інд, Брахмапутра. Найвологіше місце на Землі – м. Черрапунджі (12000 мм опадів на рік), на заході – пустеля Тар, де опадів не буває по кілька років.

Річка Ганг

ПустеляТар

Робота з картою атласу

image

Третя зупинка «Природна»

 

Індія має у своєму розпорядженні величезні запаси залізних руд і значні – марганцевих, кам’яного вугілля і нафти, і того, що особливо приваблювало європейців – золота і коштовного каміння. Лісові ресурси виснажені.

Висновок. Таким чином, Індія в природному відношенні - одна з найбагатших країн світу, «перлина у короні Британської імперії».

image

image

Четверта  зупинка «Народна»

imageІндія займає близько 2% площі світової суші, а її населення становить близько 15% населення планети. За кількістю жителів Що ще є багатством кожної Індія посідає друге місце після Китаю.

                                                               країни?    Середня густота населення стаосіб на км2 і є однією з найвищих у світі. У новить 364

деяких районах густота населення сягає 

                                (Їїпонад 750 осіб на кмНарод)                                         2.

Для Індії характерна висока народжуваність, пов'язана з традиційно  ранніми шлюбами і багатодітними сім'ями.

Завдання:

image

Четверта  зупинка «Народна»

 

Середня тривалість життя індусів до  недавнього часу становила всього 32 роки, нині перевищує 62 роки. Чоловіче населення Індії за чисельністю переважає над жіночим: на 100 жінок припадає 107 чоловіків.

Близько 65% населення країни проживає у селах. Підсилення міграційних процесів привело за останні півстоліття до формування таких гігантських агломерацій, як Мумбаї (Бомбей), Калькутта і союзна територія Делі з однойменною столицею. Найбільші міста: Мумбаї, Нью-Делі, Колкатта, Гайдарабад, Бангалор,Ченаї.

image

Четверта  зупинка «Народна»

image

 

Індія – найбільш багатонаціональна   країна у світі. Процес формування нації ще не закінчений. Найбільші етнічні  спільності – хіндустанці та бенгальці. Серед народів Індії широко поширені різноманітні релігійні вірування, звичаї та традиції. 82,6  - індуїсти (вірять в багатьох богів та культ явищ природи). У країні найбільше у світі мусульманського населення  - понад 120 млн. осіб. В Індії діє складна кастова система, що розділяє людей приблизно на 3 тис. груп. Поширені також такі релігії як сикхізм, буддизм, християнство.

Висновок:

 

Індія – найбільш багатонаціональна країна у світі. Більшість населення проживає у сільській місцевості. Великий відсоток неосвіченого населення.

image

П'ята зупинка «Економічна»

 

Індія – аграрно-індустріальна країна. Сільське господарство - основа індійської економіки. У ньому зайнято близько 60% економічно-активного населення. Крім того, воно забезпечує сировиною багато ключових галузей країни, особливо текстильну, джутову і цукрову промисловість.

Провідна  роль належить рослинництву. В Індії виділяють два сільськогосподарських сезони: літній («хариф») - сіють з кінця травня, урожай збирають у кінці вересня, і зимовий («рабі») - сіють у жовтні, урожай збирають у квітні. Основна частина врожаю припадає на літній сезон, забезпечений вологою, яку приносять мусони.

image

    60 % земель зайнято під зерновими, особливе місце серед яких посідає рис. Також  культивують бавовник, джут, арахіс, кунжут, рапс, цукрову тростину, каву, чай.

    У харчуванні індійців велику роль відіграють бобові, овочі, фрукти, прянощі, олійні та цукрова тростина.

    Індія посідає провідне місце по збору та експорту чаю. Чайні плантації приурочені до передгірних районів країни. Індії належить перше місце у світі за площею, зайнятою цукровою тростиною, але врожайність цієї культури і збір низькі.

    Важливу роль відіграють тютюн, кавове дерево, кокосова пальма, банани, ананаси, цитрусові.

П'ята зупинка «Економічна»

image

image

Вправа «Агрономи»

.

imageВибрати культури вологого періоду і сухого. Пояснити їхні особливості.

imageРис, цукрова тростина, виноград, пшениця, ячмінь, рапс, бавовник, арахіс, гірчиця, джут.

Тваринництво - другорядна галузь сільського господарства Індії. За поголів'ям худоби країна посідає перше місце у світі (1/5 світового поголів'я), але худоба (корови, воли, буйволи, вівці) мають дуже низьку продуктивність і використовуються переважно як тяглова сила. Індійці-індуси є вегетаріанцями, вважають корову священною твариною. Поряд з цим Індія є одним з найбільших експортерів шкіри.

Для покращення породності худоби в країні створено декілька державних ферм, де вирощують, племінну худобу.

П'ята зупинка «Економічна»

image

П'ята зупинка «Економічна»

За абсолютними розмірами валового національного продукту Індія входить до перших 15 країн світу. Якщо ж його поділити на кількість населення, то країна опиниться серед найвідсталіших і найбідніших. У структурі промисловості переважають галузі легкої та харчової промисловості. Домінують дрібні підприємства, розповсюджені домашні промисли, де переважно використовується ручна праця.

Вправа «Промисловці». Завдання

Вказати галузі промисловості, у яких використовується дана сировина

image

П'ята зупинка «Економічна»

image

 

Енергетика. У недалекому минулому основним паливом були сухий гній (кізяк) та дерево.

Зараз вони відіграють чимале значення в побуті основної

частини населення. Поряд з тим зростає використання

промислових джерел енергії.

Найбільше значення має кам'яне вугілля.

П'ята зупинка «Економічна»

 

Чорна металургія. «Індійський Рур», що лежить у долині р. Дамодар, вугільнометалургійна база, над її створенням працювало немало українських фахівців. Про це, зокрема згадується в романі Олеся Гончара «Собор». За об'ємом капіталовкладень і темпами росту посідає одне з провідних місць. В кольоровій металургії найбільшу роль відіграє алюмінієва промисловість, яка розвивається на власних покладах бокситів.

image

П'ята зупинка «Економічна»

image

 

Машинобудування і металообробка. У країні виробляють електромотори, тепловози, вагони, літаки, електронні машини. Бангалор - центр електронної промисловості і космічних досліджень, тут також виробляють верстати, літаки, засоби зв'язку. Індія забезпечує великі поставки літаків на світовий ринок. З 1990-х рр., завдяки зарубіжним інвестиціям, у країні почали розвиватися сучасні галузі - телекомунікації, радіоелектроніка, а також виробництво реактивних літаків і космічних ракет. На сьогоднішній день кожен другий програміст у світі – індієць; вони створюють більше 30% всього програмного забезпечення.

П'ята зупинка «Економічна»

 

Хімічна  промисловість.     Налагоджено виробництво мінеральних добрив, хоча воно не задовольняє     потреби  сільського   господарства Індії.  Розвивається   нафтохімія, виробництво пластмас, хімічних волокон.

В легкій промисловості найбільше значення має джутова та текстильна галузі.

Харчова промисловість добре розвинута. Світове значення має виробництво чаю (перше місце у світі). Розвинені цукрова і маслоробна галузі.

image

П'ята зупинка «Економічна»

image

 

Кіноіндустрія. За кількістю фільмів Індія посідає одне з перших місць у світі.

Кіноіндустрія, що базується під Бомбеєм, за що названа Боллівудом, щорічно випускає більше фільмів, ніж кіностудія будь-якої іншої країни, зокрема США. Зазвичай індійські фільми вирізняються простим сюжетом, але в них багато музики і танців.

Кустарні промисли відіграють велику роль у виробництві тканин, предметів домашнього вжитку, художніх прикрас та сувенірів.

image

П'ята зупинка «Економічна»

Транспорт. Зовнішні зв'язки.

За словами індійців, залізничний транспорт найшвидший і найпопулярніший у цій країні. Однак, на ефективність його роботи негативно впливають нерівномірність густоти залізниць у різних частинах країни, різноколійність доріг тощо. Головні залізничні магістралі проходять долиною Гангу і вздовж морського узбережжя.

Найважливіша лінія Мумбай – Нагпур - Колката.

Друге місце посідає автомобільний транспорт. Національні автостради з'єднують між собою найбільші міста країни.

Зовнішньоторговельні перевезення майже повністю здійснюються морським транспортом.

Завдання

image

Шоста зупинка «Туристична»

image

Аукціон знань

image6.1 Точка  Столиця в центрі чола індійських жінокІндії

27. Грошова Півострів, на якому розташована країна одиниця

image83. .Колір Державні мови середньої смуги індійського прапора,

який символізує чистоту та істину

4. Тип відтворення населення

9. Форма адміністративно-територіального устрою Індії

5. Основна зернова культура Індії

10. Основа індійської економіки

Домашнє завдання

image

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Костишин Емілія
    дякую дуже за таку креативну презентацію.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
Додав(-ла)
Ольхова Марія
Додано
22 лютого 2021
Переглядів
3732
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку