Інфекційна анемія коней

Про матеріал
Інфекційна анемія коней (Anemia infectiosa equorum, ІНАН, болотна лихоманка) – переважно хронічна хвороба однокопитних, що характеризується рецидивною гарячкою, анемією, ураженням кровотворних органів та ССС.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інфекційна анемія коней. Виконала : Пташник Ганна Олексіївна

Номер слайду 2

ВизначенняІнфекційна анемія коней (лат. - Anemia infectiosa equorum, англ. - Equine infectious anemia; ІНАН) - хвороба однокопитних, що характеризується ураженням кровотворних органів, рецидивуючої лихоманкою, септичними явищами, геморагічним діатезом, анемією зі зменшенням вмісту гемоглобіну і кількості еритроцитів, прискореним їх осіданням, занепадом сил і тривалим вірусоносійство.

Номер слайду 3

Збудник РНК-вірус, що відноситься до повільних вірусів сімейства Retroviridae. Віріони частіше сферичної форми, з середнім діаметром 90-120 нм, мають двоконтурну оболонку. Вірус стійкий до хімічних факторів. ІНАН хворіють коні, осли і мули.

Номер слайду 4

Сприйнятливі

Номер слайду 5

Джерелом збудника інфекції служать хворі тварини.

Номер слайду 6

Фактори зараження Основним джерелом інфекції є хворі коні. Вірус передається від хворої тварини до здорової кровосисними комахами 

Номер слайду 7

Шляхи зараження

Номер слайду 8

Патогенез. Особливо інтенсивно розмножується в кістковому мозку і крові, викликаючи пригнічення еритропоезу і гемоліз частини еритроцитів під час приступу гарячки.

Номер слайду 9

Симптоми При надгострому перебігу хвороби загибель тварин відбувається через декілька годин або через 1–2 дні. При цьому спостерігається лихоманка, параліч задніх кінцівок, серцево-судинна недостатність, часто виявляють гастроентерит. Гострий перебіг супроводжується лихоманкою постійного типу (41–42°С) Також гострий перебіг характеризується слабким прискореним пульсом, пригніченням, спочатку гіперемією, а згодом жовтяничністю слизових оболонок носової й ротової порожнин, численними крапчастими крововиливами на третій повіці та біля вуздечки язика 

Номер слайду 10

Патологоанатомічні зміни. При розтині трупів коней відмічають анемію та сепсис, для яких характерний геморагічний діатез із жовтяничністю слизових і серозних оболонок. У разі хронічного та латент­ного перебігу інфекційної анемії характерною ознакою патологічної картини є щільність гіперплазіяфолікулів і кров'ю селезінки, гіперплазія фолікулів малонаповненість.

Номер слайду 11

Діагноз. На розтині у тварини відзначають септичні явища. Спостерігаються схуднення, жовтяничний відтінок кон'юнктиви, слизової оболонки носа. Підшкірна і міжм'язова клітковина жовтянична, пронизана крововиливами, з ділянками студневидного серозно-геморагічного інфільтрату. Лімфатичні вузли, особливо портальні і ниркові, набряклі, соковиті. Селезінка сильно збільшена (спленомегалія), кровонаповнена, з крововиливами під капсулою, пульпа в'яла. Печінка збільшена, в'яла, мозаїчного кольору. Серце збільшене, міокард сіро-глинистого кольору. У ШКТ геморагічне запалення слизової оболонки з кровотечами в порожнину.

Номер слайду 12

Імунитет

Номер слайду 13

Лікування На сьогодні ефективної методики по боротьбі з небезпечним вірусом не розроблено. Після підтвердження наявності збудника Інанне хворих коней переводять в карантин, а потім якомога швидше знищують. Після цього господарство з виявленою інфекцією оголошується неблагополучним. На його території відкривається карантинна зона, в якій проводяться відповідні організаційні заходи.

Номер слайду 14

Профілактика У приватних господарствах при виявленні серопозитивних коней у власників беруть письмове зобов'язання і забороняють їм:• випас коней на громадських пасовищах;• виїзд за межі неблагополучного пункту;• продаж та обмін коней;• проведення запліднення зі здоровими конематками чи жеребцями.40 днів

Номер слайду 15

Дякую за увагу!

pptx
Додано
10 лютого 2022
Переглядів
1683
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку