Інформаційний бюлетень для вчителів «Зниження дитячого травматизму від опікової травми»

Про матеріал

Серйозний опік – це травма на все життя. Після опікової травми діти повністю не одужують і змушені лікуватися все життя. Йдеться не лише про фінансові витрати, а, насамперед, про скалічене майбутнє. Тому з метою інформування вчителів, а в подальшому батьків та учнів, розроблено інформаційний бюлетень для вчителів, який ознайомить з необхідною інформацією щодо цієї теми.

Перегляд файлу

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ:

Опік - це характерне ураження шкірного покриву, у деяких випадках і  тканин, а також м'язів, кісток.  

Інформаційний бюлетень для вчителів

«Зниження дитячого травматизму від опікової травми»

В И П У С К № 1                           2 4 . 0 4 . 2 0 1 8

Опіки види та ступені опіків

їх ознаки

У чому проблема?             Найбільш по-    рідиною найбільш

                                                             ширеним типом        часто трапляються 

       Опіки є дру-

травми в Україні є в кухні та ванній гою найбільш поши-

опіки гарячою        кімнаті реною причиною

травм у дітей по всь-     рідиною                Глибина опіку ому світу         Найбільша визначає, чи це    Лише в        група постражда- опік першого, дру-

Україні 12000 дітей      лих від опіків гаря- гого, третього чи

чою рідиною є діти четвертого ступещорічно отримують віком  0-5 років ню. опіки різного ступе-

ню                                       Опіки гарячою

Види опіків

Перш, ніж надава-       термічний може ний покрив деяких ти першу допомогу бути отриманий в        розчинів кислот (йод, важливо розуміти з результаті зіткнення приміром, побутова яким видом опіку     з гарячими рідина-        хімія тощо); маємо справу. Кла-       ми, парою, розпече-      променевий – ре- сифікація          ними предметами;        зультат перегріву на здійснюється   електричний    сонці. відповідно до того, опік може бути от-    як було отримано         риманий в резульпошкодження тка-       таті впливу елекнини людини.         тричного струму на людину;

Виділяють

хімічний може

наступні види утворитися із-за

опіків:

сильної дії на шкір-




В И П У С К № 1                                                                                                                                                                                        С Т Р . 3

Перша допомога при опіках: 4 важливих правила

Правило №1. Усуньте джерело опіку

 

У першу чергу потрібно якнайшвидше усунути джерелоопіку. Якщо на людині горить одяг, то погасити полум’я потрібно будь-якими доступними способами. Постраждалого також можна облити водою.

 

Правило №2. Охолодіть пошкоджену ділянку


Після того, як     водою не менше джерело опіку    10-15 хвилин. усунуте, уражену Лід в даній ситуділянку потрібно          ації використоохолодити. Місце вувати не можна, опіку 1 і 2 ступе-     оскільки він моня потрібно поли- же тільки погірвати холодною шити травматич-

не пошкодження

Правило №4. Викликайте швидку допомогу

Після надання першої допомоги при опіках необхідно викликати швидку допомогу. До приїзду лікарів забезпечте хворому багато води, можете дати йому теплий  чай . шкірних покривів. На       опік 3 і 4 ступеня слід накласти м’яку пов’язку, попередньо змочену в холодній воді. У міру висихання такої пов’язки холодну воду можна підливати. 

Правило №3.

Знезараження опікової рани

 

Після охолодження на опік слід накласти пов’язку з антисептичним розчином. Пам’ятайте, що на шкіру обличчя таку пов’язку накладати не можна.  


Чого не слід робити

Найбільш розповсюдження помилка при опіках       - це змазування ушкодженої ділянки маслом, кремом, маззю, яєчним білком і іншими подібними засобами. Це категорично не можна робити, оскільки такі засоби утворюють плівку на поверхні шкіри, що тільки погіршить теплообмін, а значить, опік пошириться вглиб тканин.

Крім того не можна відривати прилиплу до рани одяг і проколювати утворені пухирі. На тільки,що обпечене місце не можна наносити про опікову піну.   

 

 

                       

pdf
Додано
19 липня 2018
Переглядів
806
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку