Інформаційний дайджест «Стародавні забуті українські страви»Підготувала. Майстер виробничого навчання. Затолюк Наталія Володимирівна
Номер слайду 2
Українська кухня — це насичені смаки, аромати, кольори. Українські страви — це багато спецій, зелені, м'яса,овочів це випічка та страви з тіста, це наваристі та ситні страви
Номер слайду 3
Наші пращури готували з того, що було під рукою, з того, що росло на городі. Багато страв готували у печі — варили різні каші, борщі, пекли картоплю, випікали хліб і пампушки та смажили м'ясо.
Номер слайду 4
Запитайте у будь-кого про українські старовинні страви — і вам одразу згадають борщ, вареники, голубці та холодець.
Номер слайду 5
Затірка — одна з найдавніших українських страв Взагалі ця страва була поширена на території проживання усіх слов’янських народів. Рецепт дуже простий: готується добряче підсолене пшеничне тісто, котре потім розтирається у макітрі з пшеничним борошном. Розтирати тісто потрібно, доки воно не перетвориться на мілкі розсипчасті кульки розміром з горошину. Ці кульки відварюються у воді, молоці або бульйоні. Страва готується, поки кульки не спливуть на поверхню. Заправляють готову затірку маслом, олією чи шкварками.
Номер слайду 6
Гомбовці – страва, що прийшла до нас з Угорщини, але певний час була розповсюджена і в Україні. Унікальність цієї страви полягає в тому, що вона майже ідентична із китайськими паровими булочками, які також вважаються там традиційною стравою. Гомбовці – це парові булочки-кульки із дріжджового тіста. Всередину тіста додають різні начинки із ягід, фруктів чи просто заправляють тісто прянощами.
Номер слайду 7
Книші – про походження цієї страви існує багато суперечок. Книші готували з житнього борошна, іноді пшеничного. Вони мали вигляд коржів, начинених смаженим салом і цибулею. У західних областях України книшем називали пиріг з начинкою з гречаної каші і вареної картоплі.
Номер слайду 8
Лемішка – традиційно полтавська страва, яка давно вийшла з українського побуту. Сьогодні її рецепт зберігся завдяки згадкам у книжках та обрядовим приготуванням страви на ярмарках. Обсмажене гречане борошно розводять у гарячій солоній воді так, щоб вона зберігала густу консистенцію. Потім додають туди шматочки сала, також попередньо обсмажені.
Номер слайду 9
Коцюрба – страва, яка поєднує у собі картопляне пюре і галушки. Віддалено нагадує італійську варіацію пасти, де вона також подається у пюре з картоплі. Українська традиційна страва не менш смачна: маленькі галушки з тіста, картопля, шкварки і часник перемішуються у макітрі і все це разом подається у тій же посудині.
Номер слайду 10
Росівниця – досить оригінальна страва, сьогодні її можна було б віднести до високої кухні, якби хтось взявся за популяризацію цього рецепту. Варений рис та кукурудза, квашена капуста відварена у розсолі та тертий мак у якості спеції. Унікальний смак зовсім не схожий на класичні прості українські страви.
Номер слайду 11
Токан – страва, котра була поширена на території західної України. Прийшла вона до нас із румунської кухні. Часто токан плутають з мамалигою, але це дві абсолютно інші страви. Вони обидві включають в себе кукурудзяну кашу, але у мамализі ця крупа – основний інгредієнт, а токан – це страва зі свинини, гарніром до якої подається ця каша.
Номер слайду 12
Саламаха, або соломаха - це різновид каші Її основний компонент – гречане борошно (рідко пшенична або житня), з якої готували рідке тісто, вливали його в підсолений окріп і заварювали, розмішуючи. Коли саламаха була готова, до неї додавали масло, заправляли все смальцем з часником. Саламаха була одним з найпоширеніших страв у козацьких походах.
Номер слайду 13
Кваша - за консистенцією ця ситна страва схоже на кисіль, але відмінна за складом продуктів Її готували з двох частин житньої та однієї частини гречаного борошна. Борошно змішували, запарювали окропом, розводили до густини рідкого тіста і ставили на ніч у тепле місце для скисання. Таке кисло-солодке молоде тісто вранці варили у горщику, уважно стежачи, щоб кваша "не втекла", і вживали на сніданок чи вечерю або як третю (солодку) обідню страву. Влітку квашу заправляли садовими ягодами, взимку — свіжою калиною, сушеними, вареними й товченими грушами. Кваша вважалася ласощами, її дуже любили, вихваляючи: Така кваша, якби й наша; Як кваша ся вдасть, дівка ся віддасть і т. ін. Нинішня народна кухня, на жаль, втратила цю самобутню страву.
Номер слайду 14
Шуліки – традиційна українська страва, яку готували на свято Маковея Це чудовий десерт: смачний і корисний. По суті шулики – це коржі з глазур’ю, меду і маку. Тісто готували з пшеничного борошна, додавали в нього яйця і мак.
Номер слайду 15
Товченики - це рибні котлетки, заправлені смаженою цибулею Єдина відмінність від традиційних котлет – товченики відварюють у підсоленій воді, потім поливають засмажкою з цибулі. У тісто для котлет, крім рибного фаршу, додають борошно і масло.
Номер слайду 16
Традиційний карпатський кисломолочний продукт, вироблюваний шляхом заквашування кип'яченого молока. Саме слово гуслянка пов'язане з «густий» і буквально означає «згусла», «загусла». Інша назва гуслянки — «зимове молоко», бо вона зберігалося місяцями і могло заміняти молоко в зимовий період І на останок – стародавній напій Гуслянка. Гуслянка відома принаймні з XIX ст. Існує легенда, що її рецепт подарували людям мольфари— як напій здоров'я, молодості та довголіття.