Інформаційний дайджест «Стародавні забуті українські страви»

Про матеріал
Метою заходу було зазирнути в минуле та ознайомитися з нашими національними стравами, які вже не готують в українських родинах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інформаційний дайджест «Стародавні забуті українські страви»Підготувала. Майстер виробничого навчання. Затолюк Наталія Володимирівна

Номер слайду 2

Українська кухня — це насичені смаки, аромати, кольори. Українські страви — це багато спецій, зелені, м'яса,овочів це випічка та страви з тіста, це наваристі та ситні страви

Номер слайду 3

Наші пращури готували з того, що було під рукою, з того, що росло на городі. Багато страв готували у печі — варили різні каші, борщі, пекли картоплю, випікали хліб і пампушки та смажили м'ясо.

Номер слайду 4

Запитайте у будь-кого про українські старовинні страви — і вам одразу згадають борщ, вареники, голубці та холодець.

Номер слайду 5

Затірка — одна з найдавніших українських страв Взагалі ця страва була поширена на території проживання усіх слов’янських народів. Рецепт дуже простий: готується добряче підсолене пшеничне тісто, котре потім розтирається у макітрі з пшеничним борошном. Розтирати тісто потрібно, доки воно не перетвориться на мілкі розсипчасті кульки розміром з горошину. Ці кульки відварюються у воді, молоці або бульйоні. Страва готується, поки кульки не спливуть на поверхню. Заправляють готову затірку маслом, олією чи шкварками.

Номер слайду 6

Гомбовці – страва, що прийшла до нас з Угорщини, але певний час була розповсюджена і в Україні. Унікальність цієї страви полягає в тому, що вона майже ідентична із китайськими паровими булочками, які також вважаються там традиційною стравою. Гомбовці – це парові булочки-кульки із дріжджового тіста. Всередину тіста додають різні начинки із ягід, фруктів чи просто заправляють тісто прянощами.

Номер слайду 7

 Книші – про походження цієї страви існує багато суперечок. Книші готували з житнього борошна, іноді пшеничного. Вони мали вигляд коржів, начинених смаженим салом і цибулею. У західних областях України книшем називали пиріг з начинкою з гречаної каші і вареної картоплі.

Номер слайду 8

Лемішка – традиційно полтавська страва, яка давно вийшла з українського побуту.  Сьогодні її рецепт зберігся завдяки згадкам у книжках та обрядовим приготуванням страви на ярмарках. Обсмажене гречане борошно розводять у гарячій солоній воді так, щоб вона зберігала густу консистенцію. Потім додають туди шматочки сала, також попередньо обсмажені.

Номер слайду 9

Коцюрба – страва, яка поєднує у собі картопляне пюре і галушки.  Віддалено нагадує італійську варіацію пасти, де вона також подається у пюре з картоплі. Українська традиційна страва не менш смачна: маленькі галушки з тіста, картопля, шкварки і часник перемішуються у макітрі і все це разом подається у тій же посудині.

Номер слайду 10

 Росівниця – досить оригінальна страва, сьогодні її можна було б віднести до високої кухні, якби хтось взявся за популяризацію цього рецепту. Варений рис та кукурудза, квашена капуста відварена у розсолі та тертий мак у якості спеції. Унікальний смак зовсім не схожий на класичні прості українські страви.

Номер слайду 11

Токан – страва, котра була поширена на території західної України. Прийшла вона до нас із румунської кухні. Часто токан плутають з мамалигою, але це дві абсолютно інші страви. Вони обидві включають в себе кукурудзяну кашу, але у мамализі ця крупа – основний інгредієнт, а токан – це страва зі свинини, гарніром до якої подається ця каша.

Номер слайду 12

Саламаха, або соломаха - це різновид каші Її основний компонент – гречане борошно (рідко пшенична або житня), з якої готували рідке тісто, вливали його в підсолений окріп і заварювали, розмішуючи. Коли саламаха була готова, до неї додавали масло, заправляли все смальцем з часником. Саламаха була одним з найпоширеніших страв у козацьких походах.

Номер слайду 13

Кваша - за консистенцією ця ситна страва схоже на кисіль, але відмінна за складом продуктів Її готували з двох частин житньої та однієї частини гречаного борошна. Борошно змішували, запарювали окропом, розводили до густини рідкого тіста і ставили на ніч у тепле місце для скисання. Таке кисло-солодке молоде тісто вранці варили у горщику, уважно стежачи, щоб кваша "не втекла", і вживали на сніданок чи вечерю або як третю (солодку) обідню страву. Влітку квашу заправляли садовими ягодами, взимку — свіжою калиною, сушеними, вареними й товченими грушами. Кваша вважалася ласощами, її дуже любили, вихваляючи: Така кваша, якби й наша; Як кваша ся вдасть, дівка ся віддасть і т. ін. Нинішня народна кухня, на жаль, втратила цю самобутню страву.

Номер слайду 14

Шуліки – традиційна українська страва, яку готували на свято Маковея Це чудовий десерт: смачний і корисний. По суті шулики – це коржі з глазур’ю, меду і маку. Тісто готували з пшеничного борошна, додавали в нього яйця і мак.

Номер слайду 15

Товченики - це рибні котлетки, заправлені смаженою цибулею Єдина відмінність від традиційних котлет – товченики відварюють у підсоленій воді, потім поливають засмажкою з цибулі. У тісто для котлет, крім рибного фаршу, додають борошно і масло.

Номер слайду 16

Традиційний карпатський кисломолочний продукт, вироблюваний шляхом заквашування кип'яченого молока. Саме слово гуслянка пов'язане з «густий» і буквально означає «згусла», «загусла». Інша назва гуслянки — «зимове молоко», бо вона зберігалося місяцями і могло заміняти молоко в зимовий період І на останок – стародавній напій Гуслянка. Гуслянка відома принаймні з XIX ст. Існує легенда, що її рецепт подарували людям мольфари— як напій здоров'я, молодості та довголіття.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ельвіра Волощенко
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 грудня 2022
Переглядів
5024
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку