Інформаційний матеріал на тему "Перетворення креслення чоловічих штанів в залежності від форми ніг"

Про матеріал

Інформаційний матеріал на тему "Перетворення креслення чоловічих штанів в залежності від форми ніг" може бути застосований на уроках технології в школі та на уроках конструювання одягу і виробничого навчання у ПТНЗ при підготовці фахівців з професії "Закрійник"

Перегляд файлу

Перетворення креслення штанів для фігур зі ступнями, спрямованими всередину, і зі  ступнями, спрямованими назовні.

В готових штанах передні згини штанів повинні бути спрямовані до ліній середини на взутті. При побудові креслення штанів на типову фігуру труднощів не виникне, але для фігур зі ступнями, спрямованими всередину або назовні (на це необхідно звертати  увагу при вимірюванні фігури), необхідно змінити креслення штанів.

На ілюстраціях показано зміщення передніх згинів штанів на фігурах з нетиповими становищем ступень ніг.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перетворення креслення штанів для фігур зі ступнями, спрямованими всередину.

У клієнтів з таким відхиленням від умовно-типової фігури згини штанів (класичних) зміщені відносно середини взуття назовні. Не слід плутати фігуру зі спрямованими всередину ступнями і фігуру з О-подібною формою ніг. У першому випадку коліна клієнтки не розведені в сторони, їх положення нормальне. Креслення передньої і задньої половинок штанів, побудованих на типову фігуру, слід перетворити (повернути) на дану фігуру так, щоб згини штанів припадали на середину взуття. При цьому перетворенні центри обертання Z1, Z2, Z3 і Z4 розташовані на бічних і крокових лініях на рівні лінії висоти сидіння.

Перетворення передньої половинки штанів.

1. Лінію переднього згину штанів по лінії низу змістити на 20 мм у напрямку до крокової лінії. Накреслити нову лінію переднього згину штанів через точку Dp на лінії стегон і продовжити її до лінії верхнього зрізу штанів. Бічну лінію передньої половинки штанів також змістити на 20 мм вправо. Для цього скопіювати і вирізати передню половинку штанів. Накласти отримане лекало на креслення передньої половинки штанів, зафіксувати в точці Z1 і повернути лекало щодо неї так, щоб бічна лінія змістилася на 20 мм по лінії низу. Обвести бічну лінію передньої половинки штанів. Крокову лінію передньої половинки штанів також змістити на 20 мм вправо. Для цього накласти лекало на креслення штанів, зафіксувати в точці Z2 і повернути лекало на 20 мм по лінії низу. Обвести крокову лінію передньої половинки штанів. Вирівняти лінії зрізів.

Перетворення задньої половинки штанів.

 2. Лінію заднього згину штанів по лінії низу змістити на 20 мм у напрямку до бічної лінії задньої половинки штанів. Накреслити нову лінію заднього згину штанів через точку Dр на лінії висоти сидіння продовжити її до лінії верхнього зрізу штанів. Бічну лінію заднього половинки штанів також змістити на 20 мм вправо. Для цього лекало штанів заднього половинки сумістити з кресленням в точці Z4, повернути на 20 мм по лінії низу і накреслити нову бічну лінію задньої половинки штанів. Крокову лінію також змістити на 20 мм вправо. Для цього лекало сумістити кресленням нову крокову лінію задньої половинки штанів. Вирівняти лінії зрізів.

Перетворення креслення штанів для фігур зі ступнями, спрямованими

назовні.

Відхилення положення ступні від типового легко помітити при огляді фігури клієнтки. У класичних штанів з'являються дефекти посадки на ділянці ліній згинів штанів. Згини штанів, а також бічні і крокові шви зміщуються в середину щодо середини взуття. Креслення передньої і задньої половинок штанів, побудованих на типову фігуру, слід перетворити (повернути) на дану фігуру так, щоб згини штанів припадали на середину взуття. При цьому перетворенні центри обертання Z1 ,Z2 ,Z3 і Z4 розташовані на бічних і крокових лініях на рівні лінії висоти сидіння.

Перетворення передньої половинки штанів
1. Лінію переднього згину по лінії низу змістити на 20 мм в напрямку бічної лінії.Накреслити нову лінію згину через точку Dp і продовжити її до лінії верхнього зрізу передньої половинки штанів. Бічну лінію передньої половинки штанів також змістити на 20 мм вліво. Для цього лекало штанів сумістити з кресленням в точці Z1, по лінії низу повернути так, щоб бічна лінія змістилася на 20 мм і накреслити нову бічну лінію. Крокову лінію також змістити на 20 мм вліво. Для цього лекало сумістити з кресленням в точці  Z2 , повернути і накреслити нову крокову лінію передньої половинки штанів. Вирівняти лінію зрізів.

Перетворення задньої половинки штанів

2. Лінію заднього згину штанів по лінії низу змістити на 20 мм в напрямку крокової лінії. Накреслить нову лінію заднього згину штанів через точку Dp і продовжити її до лінії верхнього зрізу штанів. Бічну лінію задньої половинки штанів так само змістити на 20 мм вліво. Для цього лекало штанів сумістити кресленням в точці Z3,повернути на 20 мм по лінії низу і накреслити нову бічну лінію задньої половинки штанів. Крокову лінію задньої половинки штанів також змістити на 20 мм вліво. Для цього лекало сумістити з кресленням в точці Z4,повернути на 20 мм по лінії низу і накреслити нову крокову лінію задньої половинки штанів. Вирівняти лінію зрізів.

 

Перетворення креслення штанів для фігур з

 Х- подібною і О - подібною формою ніг.

Перетворення креслення штанів для фігур с Х - подібною формою ніг.

У фігур з Х- подібною формою ніг коліна зведені і торкаються одне одного, при цьому ступні ніг не поєднуються. На класичних штанах, вдягнутих на фігуру з Х- подібною формою ніг, виникають характерні дефекти посадки. Через Х- подібну форму ніг штани по крокових виявляються занадто короткими (відповідно, виникають косі заломи), а по бічних швах - занадто довгими (виникають поперечні заломи на ділянці коліна), передні і задні згини штанів спрямовані не на середину взуття. Креслення штанів на типову фігуру слід перетворити для зменшення довжини бічних ліній і збільшення довжини крокових ліній на ділянці коліна. Лекала передньої і задньої половинок штанів розрізати по лінії коліна. Нижню частину штанів повернути у напрямку до бічних ліній. Залежно від особливості форми ніг потрібно розсунути частини штанів на рівні коліна на 5-7 мм по кроковій лінії. Відповідно, частини штанів накладаються одна на одну на ділянці коліна по бічних лініях. Накреслити нові лінії переднього і заднього згинів штанів через точки перетину первинних ліній стегон на передній половинці, лінії висоти сидіння на задній половинці штанів. Вирівняти лінії.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перетворення креслення штанів для з О-подібною формою ніг.

 Якщо ступні ніг зведені разом, але при цьому відстань між колінами в три-чотири пальці, то мова йде про фігуру з О-подібною формою ніг. Ця особливість проявляється в характерних дефектах посадки класичних штанів. Через форму ніг штани по бічних швах виявляються занадто короткими (відповідно, утворюються косі заломи), а по крокових швах занадто довгими (утворюються поперечні заломи), передні і задні згини штанів спрямовані не на середину взуття. При конструюванні штанів на клієнтку з О-подібною формою ніг слід побудувати креслення за розмірними ознаками клієнтки, а потім перетворити його. Потрібно збільшити довжину бічних ліній штанів і зменшити довжину крокових ліній штанів. Лекала передньої і задньої половинок штанів розрізати по лінії коліна. Нижню частину повернути у напрямку до крокової лінії. Залежно від форми ніг розсунути частини штанів на рівні коліна на 5-7 мм по бічній лінії. Довжина бічних ліній збільшиться, довжина крокових ліній зменшиться. Для фігур з О-подібною формою ніг характерні опуклі розвинені стегна. В цьому випадку потрібно розрізати передню і задню половинки штанів по лінії, що розташована нижче лінії висоти сидіння на 140 мм  і розсунути отримані частини штанів на необхідну величину для подовження бічних ліній на цій ділянці. Накреслити нові лінії переднього і заднього згинів штанів від лінії низу через точки перетину первинних ліній згину і лінії стегон на передній половинці, лінії висоти сидіння на задній половинці штанів. Вирівняти лінії зрізів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розробила майстер виробничого навчання Корнєва О.О.

doc
Додано
15 березня 2018
Переглядів
1176
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку