Розробка майстер-класу " Весняний віночок з фоамірану"

Про матеріал

Дана розробка - це додаток-доповнення до презентації майстер-класу "Весняний віночок з фоамірану". Вона містить детальні пояснення до кожного слайду презентації, Технологічну карту, вміщену в розробці вчитель може використатияк на майстер-класі, так і на уроці.

Перегляд файлу

Майстер-клас «Весняний віночок з фоамірану»                      15 березня  2018 рік

Завдання: ознайомити з конструкційним матеріалом фоаміраном, його властивостями, технікою виготовлення квітів з фоамірану;

ознайомити з технологією виготовлення штучних квітів; 

навчити користуватися клейовим пістолетом, склеювати деталі квітів із фоамірану;

закріпити навики і вміння працювати з ножицями, праскою;

розвивати дрібну моторику рук;

розвивати творчі здібності, уяву, фантазію.

                                                                    Хід заняття

Організаційний момент

  1. (слайд 2) Історична довідка  .Фоаміран – (або спінена гума, або штучна замша) - декоративний пінистий матеріал, до складу якого входить полімер етилен вінілацетат (EVA) (використовується у виробництві плівки, гумових іграшок).

  * Інші назви:  спінена гума, пластична замша, штучна замша.

* Назву отримав від однойменної компанії  Foamiram Co (Ісламська республіка Іран).

*У даний час компанія є найбільшим світовим виробником фому «FoamEva».

* Виготовляють фоаміран також у Китаї, Туреччині.

* Фоаміран виготовляється у вигляді м’яких тонких листів, середня товщина 1 мм, в палітрі від 20 до 24 кольорів

-(слайд 3) із фоамірану виготовляють штучні квіти, прикраси для волосся( вінки, заколки), сумки, аплікації, дитячі іграшки, аксесуари для одягу та предметів домашнього вжитку.

2.  ( слайд 4) Властивості фоамірану:

  • добре піддається розтягуванню при тепловій обробці, легко ріжеться і вирубується фігурним дироколом, ножами і за допомогою інструментів для тиснення;
  • не токсичний, нешкідливий для навколишнього середовища;
  • м’який, злегка пористий, пластичний і приємний на дотик матеріал, з ним зручно працювати;
  • спочатку може мати характерний запах, який досить швидко вивітрюється;
  • не змінює свій колір під дією сонячного проміння;
  • не гігроскопічний, легко миється;
  • в листі допустимі кілька наскрізних пор, що не є браком.
    1. (слайд 5)Види фоамірану.

На ринку України є різні види фоамірану. Серед майстринь особливою популярністю користуються іранський (прекрасно приймає форму, зберігає згини і прожилки) і китайський «Зефірний» (тонкий, ніжний). Для початківців найкраще спробувати китайський звичайний .

  1. (слайд 6)Інструменти для роботи з фоаміраном.

Шпажки – перенесення контуру деталі на основу,

ножиці, ніж канцелярський – для вирізування деталей,

 дирокол фігурний – для вибивання дрібних деталей,

праска, плойка – для нагрівання деталей,

пінцет – для  фіксації дрібних деталей.

5.(слайд 7)Пристосування для роботи з фоаміраном.

 Молди і вайнери, гофрований папір  –для надання необхідної форми,

 фарби акрилові, пастель – для підфарбовування,

запальничка – для обробки країв.

6. (слайд 8)Клейовий пістолет: призначення, правила роботи.

  • Пістолет термоклейовий призначений для швидкого склеювання  різноманітних матеріалів. Причому, один із з’єднуваних предметів, як правило, повинен мати порівняно з іншим невеликі розміри. Тому не дивно, що цей пістолет став улюбленим інструментом дизайнерів, які займаються декоруванням, виготовленням різного роду сувенірів і елементів інтер’єру. 
  • Принцип дії даного інструмента полягає в термічному впливі на спеціальні клейові стрижні, внаслідок якого вони набувають необхідну плинність, і, отже, проникаючу і клейову здатності. Тому найголовнішим елементом в його будові є тепловий контур.
  • Він являє собою металевий резервуар, поверх якого розташований електронагрівач – ТЕН. З тильного боку пістолет «заряджається» клейовим стрижнем відповідного діаметру, один кінець якого безпосередньо поміщається в  резервуар. Розплавлений термоклей для пістолета виштовхується через сопло простим натисканням на курок, механізм якого створює необхідний тиск для подачі стержня в резервуар. Таким чином, за допомогою курка отримують необхідну порцію клею.
  • Сопло термоклейового пістолета виготовлено з металу, причому, для захисту від опіків і залипання клею воно може бути закрите гумовою насадкою. Всередині нього, як правило, знаходиться спеціальний ніпель,  який запобігає мимовільному витіканню клею.
  • У передній (носовій) частини пістолета розташована ніжка-підставка, на яку спирається весь корпус інструменту, перебуваючи в похилому положенні соплом вниз. Таке положення не тільки найбільш зручне для подальшого взяття пістолета в руку, але і є оптимальним з точки зору пожежної безпеки, а також перегріву самого інструменту.
  •  Робота з термоклейовим  пістолетом вимагає певних навичок. Оскільки справу доводиться мати з розплавленим складом, нагрітим до високої температури, необхідно не тільки остерігатися прямого попадання його на тіло, але навіть в такі місця склеюваних матеріалів, де присутність «ляпів» є небажаним. Слід використовувати певну вправність – гарячий клей, остигаючи, може «схопитися» вже через хвилину. За цей час потрібно встигнути щільно притиснути склеювані деталі. Тому для кращого зчеплення клейового складу з поверхнями матеріалів звичайно застосовують так звану точкову склейку.
  • Коли здійснюється робота з пістолетом, забороняється торкатися руками його носика, а також торкатися до клею, який ще не застиг. Це може призвести до утворення опіку.
  • Безперервно працювати з його допомогою можна не більше 20 хвилин. Після цього необхідно зробити паузу, так як пристрій повинен охолонути. Це потрібно робити обов'язково, так як перегрів пістолета загрожує його поломкою. 
  • Поки термопістолет клейовий для рукоділля повністю не охолоне, заборонено його перевертати або вертіти в руках. Якщо зробити необережні рухи, клей може розтектися по корпусу і потрапити в механізм, що відповідає за роботу клейового стрижня. Це призведе до повної поломки приладу.

7. (слайд 9)«Секрети» роботи з фоаміраном.

 Виготовляти вироби з фоамірану своїми руками дуже просто, якщо знати кілька ключових моментів щодо роботи з ним:

  • величина розтягування матеріалу не має перевищує 10%. Цього достатньо, щоб трохи деформувати лист – наприклад, прогнути його, округливши, чи скрутити, стиснути, додати ефект гофре;
  • якщо перегріти деталь, то вона зменшується у розмірі;
  • обробляючи краї запальничкою, не підносити близько до вогню: дуже швидко плавиться .

8. Інструктаж з ТБ.

9. (слайд 10)Перегляд моделей-аналогів .

10. (слайд 11)«Біологічна» хвилинка.

  • Кульбаба лікарська (Taraxacum officinale, пустодуй, літучки) – це трав’яниста багаторічна лікарська рослина. Належить  до родини складноцвітних (айстрових) і має стрижневу кореневу систему. Стебла  безлисті, круглі, дудчасті, містять одиничні кошики, їх висота 10-30см. Листя зібране у прикореневу розетку. Квіти двостатеві, язичкові, яскраво-жовтого забарвлення. Плоди- сім’янки. Цвіте з травня по вересень.Кульбаба лікарська зустрічається всюди на території нашої країни: серед чагарників, на луках, городах, у садах, біля доріг та будинків.
  • Ліки з цієї рослини застосовуються як засіб для покращення апетиту і травлення.

 

 

11. Виготовлення віночка (слайди 12,13)

Інструкція:

  1. По ширині листа  жовтого кольору відмічаємо дві смужки  шириною 2 сантиметри, і смужку 10 см шириною 1,5 см.
  2. На всіх смужках необхідно зробити нарізку у вигляді бахроми,( чим тонше нарізка, тим природніше згодом буде виглядати квітка). Надріз потрібно робити неглибокий, залишаючи недоторканою смужку близько 0,5 см.
  3. Для того, щоб бахрома розпушилася і квітка придбала природний вигляд, прикладаємо смужки до гарячої праски на декілька секунд, притримуючи шпажкою.
  4. Для серцевини охайно накручуємо смужку шириною 1,5 см на шпажку бахромою всередину, періодично змащуючи клеєм. Далі – смужки шириною 2 см бахромою назовні до кінця.
  5. Для чашолистика нам знадобиться фоаміран зеленого кольору. Обводимо по    шаблону коло. Якщо ви хочете, щоб чашолисток виступав вище жовтих пелюсток, діаметр збільшується пропорційно вашому баченню квітки.
  6. Визначаємо орієнтовний центр кола і робимо надрізи з чотирьох сторін, потім  по   колу нарізаємо бахрому.
  7. Для того, щоб бахрома розпушилася і чашолистик придбав природний вигляд, прикладаємо його до гарячої праски на декілька секунд, притримуючи шпажкою.
  8. Склеюємо квітку з чашолистиком.
  9. Приклеюємо квіти на обруч.

12.Підсумки роботи

 

https://blog.hmstudio.com.ua

http://poradumo.com.ua

http://100idey.com.ua

 

 

Інструкційна карта   «Віночок з фоамірану»

Матеріали : фоаміран жовтого, зеленого кольорів, обруч

Інструменти, пристосування: лінійка, ножиці, шпажка, праска, термоклейовий пістолет

 

№ з/п

Послідовність виконання роботи

Графічне зображення

1.

Для квітів по ширині листа  жовтого кольору відмічаємо дві смужки  шириною 2 сантиметри, і одну смужку довжиною 10 см шириною 1,5 см.

 

Мастер-класс по цветам из фоамирана: Венок из одуванчиковC:\Users\Admin\Desktop\КВІТКОВИЙ ВЕРНІСАЖ 2\28.jpgМастер-класс по цветам из фоамирана: Венок из одуванчиков

2.

На всіх смужках необхідно зробити нарізку у вигляді бахроми,(чим тонше нарізка, тим природніше згодом буде виглядати квітка). Надріз потрібно робити неглибокий, залишаючи недоторканою смужку близько 0,5 см.

 

3.

Для того, щоб бахрома розпушилася і квітка придбала природний вигляд, прикладаємо смужки до гарячої праски на декілька секунд, притримуючи шпажкою.

 

4.

Для серцевини охайно накручуємо смужку шириною 1,5 см на шпажку бахромою всередину, періодично змащуючи клеєм. Далі – смужки шириною 2 см бахромою назовні до кінця.

 

 

Виготовляємо 5-6 квіток(по величині обруча)

№ з/п

Послідовність виконання роботи

Графічне зображення

5.

Для чашолистиків нам знадобиться фоаміран зеленого кольору. Обводимо по    шаблону коло. Якщо ви хочете, щоб чашолисток виступав вище жовтих пелюсток, діаметр збільшується пропорційно вашому баченню квітки.

 

C:\Users\Admin\Desktop\КВІТКОВИЙ ВЕРНІСАЖ 2\11.jpg

6.

Визначаємо орієнтовний центр кола і робимо надрізи з чотирьох сторін, потім  по   колу нарізаємо бахрому.

 

C:\Users\Admin\Desktop\КВІТКОВИЙ ВЕРНІСАЖ 2\12 (1).jpg

                    

7.

Для того, щоб бахрома розпушилася і чашолистик придбав природний вигляд, прикладаємо його до гарячої праски на декілька секунд, притримуючи шпажкою.

 

8.

Склеюємо квітки з чашолистиками.

 

9.

Приклеюємо квіти на обруч.

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бикова Ірина Анатоліївна
    Цікава технологія. Дякую
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
16 березня 2018
Переглядів
3391
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку