Інформаційно-дослідницький проект на тему:«Дослідження стану імунітету студентів»

Про матеріал
Цей проект був підготовлений для конференції, присвяченої до Дня імунітету. Під час підготовки студенти провели опитування студентів за тестами, представленими в презентації. Опрацювали результати цих тестів. Та презентували в рамках конференції
Зміст слайдів
Номер слайду 1

КЗ ЛОР “Самбірський ФАХОВИЙ медичний коледж”Циклова комісія природничо-наукових дисциплінІнформаційно-дослідницький проект на тему:«Дослідження стану імунітету студентів Самбірського фахового медичного коледжу ОПП “Лікувальна справа”»м. Самбір 2020

Номер слайду 2

Актуальність теми: За даними Асоціації клінічних імунологів, у різних країнах світу від 8-15 % населення мають порушення імунної системи, які можуть частково проявлятися в дитинстві, молодому чи середньому віці. Не можна забувати про величезне значення лімфотропних вірусних інфекцій, що пригнічують безпосередньо клітини імунної системи. Найбільш відомим представником цієї групи є ВІЛ-інфекція. Існує також безліч інших інфекційних збудників: вірус Епштейна-Бара, персистуючий В-лімфоцитах;віруси герпесу 6, 7 типів;віруси гепатитів В і С, що пригнічують Т-лімфоцити. Останнім часом спостерігається підвищення частоти імунодефіцитів, аутоімунних, алергічних, імунопроліферативних захворювань, зокрема лімфом. Всі ці патології вимагають тривалого і коштовного лікування.

Номер слайду 3

Походження термінуІмунітет (лат. immunis ––звільнений від сплати) –– резистентність організму до інфекційних захворювань.

Номер слайду 4

ІМУНІТЕТІмунітет -- це спосіб захисту організму від живих тіл і речовин, які несуть на собі ознаки чужорідної генетичної інформації

Номер слайду 5

НеспецифічніСпецифічніМеханізми імунітету. КлітинніГуморальні

Номер слайду 6

Фагоцитоз. Фагоцитоз (від лат. phagos - пожираючий) – це здатність деяких клітин наближатися, захоплювати і перетравлювати чужорідний об'єкт. Це активний процес, що супроводжується підвищенням споживання кисню і глюкози.

Номер слайду 7

Стадії фагоцитозу: наближення фагоцита і мікроба в результаті позитивного хемотаксису;адгезія мікроорганізму на поверхні фагоцита;внутрішньоклітинне перетравлення чужорідної частинки і виділення продуктів розпаду за межі клітини.

Номер слайду 8

Т-лімфоцити. Кілери (від англ. Killer - убивця)Хелпери (від англ. Helper - помічник) Супресори (від англ. Suppress- пригнічувати).

Номер слайду 9

Т-хелпер передає залишки клітини Т-кілеру , щоб той знав, кого треба знищити Т- кілер вбиває ракову клітину

Номер слайду 10

Гуморальні механізми включають широкий спектр факторів, що наявні у крові та інших середовищах організму і безпосередньо нейтралізують патогенні чинники або їх токсини. До них відносяться специфічні гамма-глобуліни (імунні антитіла), а також лізоцим, система комплементу.

Номер слайду 11

У відповідь на потрапляння в організм чужорідних антигенів у вторинних лімфоїдних органах відбувається проліферація В-лімфоцитів і вони перетворюються на нові клітини, які іменуються плазматичними, дані клітини починають синтезувати антитіла.

Номер слайду 12

Імунна пам 'ять. Вельми важливо те, що частина плазматичних клітин може знаходитися в організмі протягом довгого часу і після зникнення антигенів. Це забезпечує так звану імунну пам'ять. Клітини імунологічної пам'яті

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Види імунітету. Природний Штучний. Врождений. Набутий. Активний. Успадковується у дитини за рахунок антитіл, отриманих від матеріВиникає після вакцинаціїВиникає після перенесених інфекційних захворювань. Активний. Пасивний Виникає при дії лікувальної сироватки (готових антитіл)Пасивний style.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 15

Які Причини зниження імунітету?Зниження імунітету може статися в результаті, нехтування людиною правилами здорового способу життя. Цей фактор підриває захисні сили організму, виснажуючи їх.

Номер слайду 16

Які Причини зниження імунітету? До зниження імунітету призводить неправильне харчування, безконтрольний прийом лікарських препаратів і як результат - порушення у роботі системи травлення. Також цьому сприяють надмірні фізичні навантаження, стреси.

Номер слайду 17

Які Причини зниження імунітету?Також чинниками, що впливають на зниження імунітету, є гіподинамія - відсутність достатніх фізичних навантажень, тривала дія випромінювання електронної техніки тощо.

Номер слайду 18

Які Причини зниження імунітету?Осіння депресія

Номер слайду 19

Мета:дослідити стан здоров’я, стан імунітету, основні механізми підтримки здоров’я, за допомогою тестових методик дати суб'єктивну оцінку стану здоров'я та імунітету студентів.

Номер слайду 20

Опитування Л. Рідера «Ваше самопочуття»Текст опитування1. Як ви б оцінили стан свого здоров’я?1 – дуже погано; 2 – погано; 3 – задовільно; 4 –добре; 5 – дуже добре.2. Оцініть, будь ласка, наскільки ви згідні з кожним з перерахованих нижче тверджень в таблиці.

Номер слайду 21

{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}Перелік тверджень і їх оцінка№ з/п. Твердження. Згідна. Швидшезгідна. Швидше не згідна. Незгідна1 Мабуть, я людина нервова12342 Я дуже турбуюся про своє навчання12343 Я часто відчуваю нервове напруження12344 Моя повсякденна діяльність викликає велику напругу12345 Спілкуючись з людьми, я часто відчуваю нервову напругу12346 До кінця дня я зовсім виснажений фізично і психічно12347 У моїй родині часто виникають напружені відносини1234

Номер слайду 22

Рівень психосоціального стресу{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}Рівень стресу. Середній бал. Хлопці Дівчата Високий2,00 – 3,002,18 – 3,00 Середній1 – 1,991,18 – 2,1 Низький0,00 – 0,990,00 – 1,1 Випробувані з високим рівнем психосоціального стресу можуть бути віднесені до групи людей, які потребують психологічної допомоги.

Номер слайду 23

ваше самопочуття

Номер слайду 24

Шкала задоволеності чи незадоволеності життям в цілому{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}№ з/п. Твердження. Згоден. Швидшезгоден. Швидше не згоден. Незгоден1 Я задоволений тим, як пройшов останній рік мого життя43212 Настрій став гіршим43213 У цілому моє життя складається вдало43214 Моє благополуччя похитнулося43215 Я почуваю себе щасливою людиною43216 У моєму житті відбулися зміни до гіршого43217 У моєму житті є джерело радості і підтримки43218 У мене є проблеми, які сильно псують мені настрій43219 Моє життя стало кращим432110 Багато чого не вдається4321

Номер слайду 25

Стан задоволеності чи незадоволеності життям в цілому Для підрахунку показника за даною шкалою необхідно було із суми балів, набраних по підпунктах 1, 3, 5, 7 і 9, відняти суму балів, набраних по підпунктах 2, 4, 6, 8 і 10. Показники задоволеності життям у цілому можуть варіювати від 5 до +15 балів. Серед опитаних високий рівень задоволеності життям, це свідчить про психологічне благополуччя і оптимістичне світосприйняття.

Номер слайду 26

Стан задоволеності чи незадоволеності життям в цілому

Номер слайду 27

Шкала задоволеності умовами життя

Номер слайду 28

{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}№ з/п. Умови життя. Оцінка вбалах1 Ваші житлові умови 2 Побутові умови в районі проживання (магазини, послуги, транспорт і т.п.)  3 Екологічні умови в районі проживання (чистота повітря, води, ґрунту тощо)  4 Умови перебування в навчальному закладі 5 Гроші, дохід 6 Можливості використання грошей 7 Медичне обслуговування 8 Можливості одержання інформації (радіо, телебачення, періодика і т.п.)  9 Дозвілля, спорт, розваги 10 Можливості спілкування з мистецтвом (кіно, музеї, книги тощо)  11 Політична ситуація в регіоні проживання 12 Соціальна і правова захищеність (почуття безпеки)  13 Воля віросповідання, політичної активності 

Номер слайду 29

Опитування – шкала задоволеності умовами життя Були отримані наступні результати. Серед опитаних студентів умови життя в цілому оцінюються як задовільні. Деякі студенти за окремими підпунктами набрали 1 – 2 бали - це свідчить про те, що представлена в даному підпункті сторона життя може розглядатися як джерело стресу. Підпункти шкали, за якими студенти обирали 4 – 5 балів, варто розглядати як сторони життя, найбільшою мірою задовольняючі вас.

Номер слайду 30

Сфери життя, від яких може залежати самопочуття людини. Текст опитування Нижче перераховані сфери життя, від яких може залежати самопочуття людини. Оцініть, будь ласка, наскільки ви задоволені різними сторонами свого життя. Використовуйте п’ятибальну систему: 1 – зовсім не задоволений, 2 – не задоволений, 3 – у якийсь мірі задоволений, 4 – швидше задоволений, 5 – цілком задоволений.2. Оцінить, будь ласка, наскільки ви згодні з кожним з перерахованих нижче тверджень таблиці.

Номер слайду 31

{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}№ з/п. Сфери життя. Оцінка в балах1 Навчання (характер навчання, відношення до навчання, можливості і т.п.)  2 Стосунки в родині 3 Діти: їхнє здоров'я і благополуччя 4 Харчування 5 Відпочинок 6 Матеріальне благополуччя, забезпеченість 7 Спілкування з друзями, з людьми, близькими по інтересах 8 Положення в суспільстві 9 Життєві перспективи 10 Любов, сексуальні почуття 11 Улюблене заняття, можливість виразити себе в чому-небудь 

Номер слайду 32

Сфери життя При обробці результатів підраховували суму балів за всіма пунктами. Отриманий результат свідчить в середньому про низький рівень задоволеності основних життєвих потреб, про стрес і про потребу в одержанні психологічної допомоги. Є пункти, які варто розглядати як сторони життя, які найбільше задовольняють студентів. Проте є й такі, які варто трактувати як джерело незадоволення, стресу.

Номер слайду 33

Опитування «Стан здоров’я»

Номер слайду 34

1. Що ви зробите, якщо побачите, що автобус встигне підійти до зупинки раніше, ніж ви:а) «візьмете ноги в руки», щоб наздогнати його;б) пропустите його: буде наступний;в) трохи прискорите крок – може бути, що він почекає вас?2. Чи підете ви в похід у компанії людей, значно молодших за вас:а) ні, ви взагалі не ходите в походи;б) так, якщо вони Вам хоч трохи симпатичні;в) неохоче, тому що це може бути стомливо?3. Якщо у вас видався більш важкий робочий або навчальний день, ніж звичайно, чи зникає у вас бажання робити ввечері що-небудь, що обіцяє бути цікавим:а) зовсім не зникає;б) бажання зникає, але ви сподіваєтеся, що відчуєте себе краще, і тому не відмовляєтесь від задуманого;в) так, тому що ви можете одержувати від цього задоволення, тільки відпочивши?4. Яка ваша думка про турпоходи всією родиною:а) вам подобається, коли це роблять інші;б) ви б із задоволенням до них приєдналися;в) потрібно спробувати разок, як ви себе будете почувати в такому турпоході?5. Що ви охоче і швидше за все робите, коли стомлюєтесь:а) лягаєте спати;б) п’єте чашку міцної кави;в) довго гуляєте на свіжому повітрі?

Номер слайду 35

6. Що важливіше всього для підтримки гарного самопочуття:а) потрібно більше їсти;б) необхідно багато рухатися;в) не можна занадто перевтомлюватися?7. Чи приймаєте ви регулярно ліки:а) не приймаєте навіть під час хвороби;б) ні, у крайньому випадку – вітаміни;в) так, приймаєте?8. Якому блюду ви надаєте перевагу (і частіше їсте) з перерахованих нижче:а) гороховий суп з копченим окостом;б) йогурт;в) тістечко з кремом або зі збитими вершками?9. Що для вас найбільш важливо, коли ви відправляєтеся на відпочинок:а) щоб були всі зручності;б) щоб була хоча б мінімальна можливість займатися спортом;в) щоб були хоча б мінімальні зручності?10. Чи відчуваєте ви зміну погоди:а) почуваєте себе через це кілька днів хворим;б) майже не помічаєте, що погода змінилася;в) так, якщо ви стомлені?11. Який ваш загальний стан, якщо ви не достатньо поспали:а) кепський;б) один-два рази недостатньо поспите – все з рук валиться;в) ви так до цього звикли, що вже не звертаєте уваги?

Номер слайду 36

Ключ до Опитування «Стан здоров’я»{5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA}Кількість балів за відповіді на питання тесту. Питання. Відповідь – Бали. Відповідь – Бали. Відповідь – Бали1а – 10б – 5в – 62а – 2б – 10в – 103а – 10б – 6в – 24а – 1б – 10в – 45а – 6б – 4в – 96а – 1б – 9в – 57а – 6б – 9в – 38а – 4б – 10в – 19а – 0б – 10в – 610а – 0б – 10в – 611а – 0б – 7в – 2 Загальна кількість балів59

Номер слайду 37

Як зміцнити імунітет?Як бачимо, багато що у збереженні захисних сил організму залежить від людини. Однак багато хто нехтує цими нескладними правилами, і тоді знесилений організм частіше піддається впливу ворожого навколишнього середовища. Тому ті, у кого імунітет в нормі, не заражаються навіть тоді, коли в родині є хворі на грип, а в інших все набагато складніше.

Номер слайду 38

Сім способів зміцнити імунітет!

Номер слайду 39

спосіб «1» зміцнити імунітет. Здоровий сон. Доросла людина має спати 7-8 годин на добу.

Номер слайду 40

спосіб «2» зміцнити імунітет. Регулярно відвідуйте басейн, адже плавання – один з найбільш корисних видів фізичного навантаження та найкращий антидепресант.

Номер слайду 41

спосіб «3» зміцнити імунітет. Бажано один раз на тиждень відвідувати баню або сауну, адже це чудова можливість позбавитися кількох зайвих кілограмів, накопичених шлаків через відкриті пори шкіри, до того ж, різка зміна високих і низьких температур добре впливає на тренування судин.

Номер слайду 42

спосіб «4» зміцнити імунітет. Дотримуйтеся правил здорового харчування!Якщо ви поки що не готові повністю змінити свій раціон, то просто збагатіть його свіжими овочами, фруктами, зеленню. Добрим початком дня стане стакан цитрусового фрешу з очищеною питною водою у пропорції 1:1, щоб не нашкодити шлунку. Замініть ранкову каву або чорний чай на зелений чай із шматочком лимона або ще краще – відвар шипшини. Замість цукру краще вживати мед. Корисним буде варення з малини та чорної смородини. За допомогою цих простих прийомів ви з легкістю ліквідуєте сезонний дефіцит вітамінів.

Номер слайду 43

спосіб «5» зміцнити імунітет. Щодня вживайте хоча б один стакан кисломолочного продукту – кефіру, йогурту з живими бактеріями, роль яких - налагодити роботу системи травлення.

Номер слайду 44

спосіб «6» зміцнити імунітет. Активно використовуйте природні стимулятори імунної системи, наприклад, сік алоє, який можна додавати у ранковий фреш, змішувати з медом або приймати у чистому вигляді по одній чайній ложці один раз на день. Альтернативою алоє може стати настій з квітів ехінацеї.

Номер слайду 45

спосіб «7» зміцнити імунітет. Заряджайтеся позитивом! Вчені давно довели, що песимісти хворіють частіше, а хвороба може протікати у складніших формах, а ніж у людей позитивно налаштованих. Тому намагайтеся виробити оптимістичний погляд на життя, радіти кожній миті та заряджати своїм оптимізмом оточуючих.

Номер слайду 46

І найголовніше!  Зміцнити і підвищити рівень імунітету моментально неможливо, тому починайте піклуватися про своє здоров’я завчасно, тобто вже зараз, не очікуючи перших проявів застуди. Дотримання цих простих правил дозволить Вам почуватися добре у будь-яку пору року, а сезонні захворювання не стануть на перепоні вашим планам.

Номер слайду 47

Вітамінна бомба1кг чорносливу1кг кураги 2 лимони 0,3 кг мигдалю1кг меду 0,4 кг грецьких горіхів0,5 кг родзинок. Всі інгредієнти перемолоти і смакувати кожного дня по 2 ст. ложки

Номер слайду 48

Міцного ВАМ ІМУНІТЕТУ!!!ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!!!

Номер слайду 49

Продукти здоров‘я

Номер слайду 50

Фагоцитоз позаклітинного мікроба

pptx
Додано
2 грудня 2021
Переглядів
759
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку