Інформаційно-дослідницький проєкт: "Таємниці хімії в моїй професії. Моніторинг клеїв у кравецькій справі"

Про матеріал
Дана робота може бути використана будь-якою людиною, яка зацікавлена в пошитті якісного одягу чи рукоділля з використанням клейових систем, на уроках хімії, технології виготовлення одягу, матеріалознавства, виробничого навчання, а також на факультативах з відповідних тем, та на виховних годинах як додаткова інформація.
Перегляд файлу

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ

КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

Державний професійно-технічний навчальний заклад
"Богуславське вище професійне училище сфери послуг"

 

 

 

Інформаційно-дослідницький проєкт

 

Таємниці хімії в моїй професії.

Моніторинг клеїв у кравецькій справі

 

Проєкт підготували

учні групи К-31

Керівник проєкту
викладач вищої категорії,

старший викладач
Чала Світлана Володимирівна

 

 

2021

 

Зміст

Державний професійно-технічний навчальний заклад  "Богуславське вище професійне училище сфери послуг"

Таємниці хімії в моїй професії.

Моніторинг клеїв у кравецькій справі

Вступ

РОЗДІЛ 1. ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ

РОЗДІЛ 2. ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА. МОНІТОРИНГ КЛЕЇВ У КРАВЕЦЬКІЙ СПРАВІ

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

Додаток  1

Додаток  2

Додаток  3

 

Зміст

Вступ

РОЗДІЛ 1. ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ

  1.              Поняття про клеї, їх види
  2.              Клеї для роботи з тканиною. Основні вимоги до клею
  3.              Моніторинг текстильних клеїв
  4.              Дублірин чи флізелін – що обрати?

РОЗДІЛ 2. ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА. МОНІТОРИНГ КЛЕЇВ У КРАВЕЦЬКІЙ СПРАВІ

  2.1. Експериментальна частина

                 2.2. Альтернативний клей для створення аплікацій

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

Додаток  1

Додаток  2

Додаток  3

 

Вступ

 

В швейній справі багато тонкощів, які вимагають до себе великої уваги і високого рівня акуратності. Наприклад, робота з аплікацією на тканині, або обробка країв вишивки чи тканини. Сьогодні на ринок швейних товарів виходить все більше «технічних помічників», які полегшують роботу швеї, прискорюють процес, роблять результат бездоганним. Одним з таких помічників рукодільниці є клей для тканини.

Клей для тканини слугує прекрасною альтернативою голці з ниткою, при цьому не залишає брудних слідів на матеріалі, відрізняється стійкістю, в процесі експлуатації зберігає міцність навіть під впливом зовнішніх чинників, під час прання і прасування.

Клеї для тканин можна застосовувати і в інших областях рукоділля, наприклад, обробляти дрібні краї в м'яких іграшках, склеювати шви, загинати краї і обробляти їх, також вони запобігають осипанню. 

Довговічний функціональний одяг та технічні текстильні вироби потребують використання високоефективних клейових систем, які для каширування текстилю перетворюють тканину на текстоліт.

Актуальність  роботи:  попит на продукцію текстильної промисловості зростає з кожним роком.  У цьому тонкому ремеслі важливо аби виріб був охайним, мав естетичний вигляд, а також зберігав форму і колір після  прання. Тому у виробництві текстилю складно обійтися без клею, оскільки не всі матеріали можна з’єднати за допомогою нитки та голки. Оскільки від вибору клею залежить якість виробу, а значить і репутація виробника, то актуальним постає питання: який клей для тканини краще обрати?  Використання якісного клею для тканин, який дозволяє швидко поєднати поверхні між собою, забезпечує охайну та надійну склейку матеріалів.

Мета  роботи:  створення інформації про використання текстильних клеїв у кравецькій справі. Дослідити і з’ясувати, якими видами клеїв користуються учні в нашому навчальному закладі.

 

Основні  завдання  проєкту:

  1. Дослідити види клеїв, що використовуються в кравецькій справі.
  2. Дослідити властивості клеїв, що використовуються в кравецькій справі.
  3. Створити базу даних про клеї та клейові матеріали, які необхідні для майбутньої професії.
  4. Моніторинг текстильних клеїв, що використовуються в кравецькій справі серед учнів нашого навчального закладу, які навчаються за професією «Кравець».
  5. Представити альтернативні види клеїв.
  6. Представити лайфхаки у використанні термоклеїв та клейових стрижнів.

Новизна  роботи:  з розвитком досягнення конкурентних переваг та впровадження інновацій в умовах невизначеності та глобалізації економіки, ситуація вимагає прискореної і якісної модернізації галузі легкої промисловості та її інфраструктури, широкого застосування кращих світових і вітчизняних досягнень у галузі техніки і технології текстильного, швейного, хутрового і шкіряно-взуттєвого виробництва в тому числі нанотехнологій і нанопродуктів.

Значення  роботи: дана робота може бути використана будь-якою людиною, яка зацікавлена в пошитті якісного одягу чи рукоділля з використанням клейових систем, на уроках хімії, технології виготовлення одягу, матеріалознавства, виробничого навчання, а також  на  факультативах  з відповідних тем, та  на  виховних  годинах як  додаткова  інформація.

 

РОЗДІЛ 1. ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ

  1.                         Поняття про клеї, їх види

 

Клеї являють собою розчини, дисперсії або розплави переважно високомолекулярних органічних і неорганічних речовин, здатних склеювати між собою різні тіла.

Клеї – це суміш, призначена для нероз'ємного з'єднання поверхонь за рахунок адгезії (прилипання) до них плівки, що утворюється при цьому.

Клеї слугують не тільки для з'єднання деталей і ремонту. Вони використовуються для герметизації, отримання фарб, абразивних, оздоблювальних будівельних матеріалів та інших цілей.

Склад клеїв. Основою будь-якого клею є клейова речовина. Вона визначає всі основні властивості клеїв. Як клейові речовини застосовують переважно органічні високомолекулярні природні та синтетичні речовини.

Розчинники (вода або органічна рідина) необхідні для переводу клейової речовини у в’язкий розчин, зручний для застосування. Розплавляючи або розчиняючи їх у воді або в органічному розчиннику (бензин, ацетон тощо), отримують в’язкі розчини клейкого матеріалу, відомі під назвою клеї.

Для додання клеям необхідних властивостей у них вводять наповнювачі, пластифікатори, затверджувачі, антисептики та інші добавки.

Наповнювачі, які входять до складу клею, зменшують усадку клейової плівки при затвердінні, роблять дешевшим клей, підвищують його твердість, теплостійкість та інші властивості. Як наповнювачі застосовують різні мінеральні та органічні речовини у порошкоподібному вигляді: тальк, каолін, двоокис титану, кварцовий пісок, деревне борошно тощо.

Для додання клейовому шву еластичності та зниження крихкості клейової плівки в розчин деяких клеїв додають пластифікатори. Як пластифікатори зазвичай використовують висококиплячі малолеткі рідини, що являють собою складні ефіри (естери), наприклад: дибутилфталат, трикрезилфосфат, диоктилфталат та ін. Пластифікуючими властивостями володіють і деякі інші речовини, наприклад: кастероль, гліцерин, гліфталеві смоли.

Для прискорення процесу переходу клею у затверджений стан, до складу деяких клеїв уводять затверджувачі (наприклад, уротропін). З цією ж метою в деякі синтетичні клеї вводять каталізатори та ініціатори. Вони прискорюють, ініціюють реакції смолоутворення та підвищують в'язкість розчину. Як каталізатори та ініціатори використовують кислоти, луги, перекис бензену тощо.

Для уповільнення процесів старіння, які розвиваються в полімерах під впливом тепла, кисню повітря, сонячного опромінення, до складу деяких синтетичних клеїв вводять невеликі добавки стабілізатора. Як стабілізатори використовують найчастіше багатоатомні феноли.

У білкові клеї, що піддаються впливу грибків, додають антисептики.

Якість клеїв визначається в першу чергу їх клейовою (адгезійною) здатністю. Адгезійна здатність клею оцінюється за міцністю з’єднання двох стандартних зразків (брусків, пластин) матеріалу, що склеюється. При цьому визначають міцність під час зсуву або сколюванні, а також проводять випробування на розшарування двох склеєних стрічок матеріалу (шкіри, тканини).

Важливими показниками якості є також в’язкість та життєздатність клею, а для окремих клеїв – стійкість до дії рідини, тепла, хімічних реагентів та інших факторів.

В’язкість клею безпосередньо пов’язана з його адгезійною здатністю. У однотипних клейових речовин клейова здатність тим вище, чим більше в’язкість клейового розчину. В’язкість клею повинна бути такою, щоб його було зручно наносити на поверхню.

Життєздатність клею характеризується часом, протягом якого клей придатний для використання. Зазвичай визначають час для придбання клеєм в’язкості, при якій він вже не може бути нанесений на поверхні, що склеюються. Зі збільшенням кількості добавок, затверджувачів та підвищенням температури зберігання клейового розчину його життєздатність знижується. Життєздатність багатокомпонентних клеїв повинна бути не менше 1,5 – 2 години.

Крім названих вище показників якості клеї також повинні бути зручними для застосування. Строк їх зберігання повинен бути досить великим. Вони не повинні вміщувати токсичні речовини. Важливим показником якості клеїв є також універсальність їх застосування та зберігання у часі.

Під час визначення якості окремого різновиду клею використовуються різні методики та проводяться випробування.

Зовнішній вигляд клейового шару та колір визначають візуально шляхом огляду при денному розсіяному світлі, а також порівнянням з кольором зразка – еталона.

 

Клеї поділяють за рядом ознак:

1. За призначенням – одноцільові і багатоцільові. Розрізняють клеї для деревини, шкіри, порцеляни, тканин, канцелярські, для герметизації, універсальні тощо.

2. За консистенцією – тверді, рідкі, порошкоподібні. Тверді клеї випускають у вигляді плиток, лусочків, порошків і подрібненими. Для спеціальних цілей випускають, крім того клеї у вигляді плівок, олівців.

3. За способом сушіння — холодного та гарячого твердіння.

4. За характером склеювання – зворотні (термопластичні) та незворотні (термореактивні). Зворотні клеї після затвердіння здатні під дією нагрівання й розчинника знову розм'якшуватися або розчинятися. Тому клейовий шов зворотних клеїв може бути порушений шляхом нагрівання або дією підходящих розчинників. Термореактивні клеї готують на основі термореактивних смол, тому клейовий шов не змінює свій стан під час нагрівання або під дією розчинників. Процес твердіння їхньої клейової плівки пов'язаний з хімічними, у результаті яких шов стає неплавким і нерозчинним. Внаслідок цього термореактивні клеї застосовують для постійного склеювання.

5. За водостійкістю клейового шва – висоководотривкі, водотривкі та неводотривкі. Висоководотривкі клеї здатні витримувати вплив киплячої води без зниження міцності склеювання (клеї на основі фенолоформальдегідних смол та епоксидні). Водотривкі клеї під впливом води при кімнатній температурі незначно знижують міцність склеювання (клеї на основі сечовиноформальдегідних смол, альбуміновий клей після термообробки, карбамідні та ін.). Неводотривкі клеї не витримують впливу води, значно знижують при цьому міцність склеювання або гублять її зовсім. До них відносяться: казеїновий, міздровий, кістковий, крохмальний, декстриновий тощо.

6. За природою клейкого матеріалу, або за складом - органічні (тваринного та рослинного походження, синтетичні) та неорганічні (мінеральні). Неорганічні клеї представлені на ринку України силікатним клеєм (рідким склом).

1.2. Клеї для роботи з тканиною. Основні вимоги до клею

 

Тканина має гнучку структуру, часто деформується і піддається пранню. З'єднання тканин з тканиною має бути настільки міцним, щоб витримувати різні види навантажень – розтягування і стиснення, вплив гарячим повітрям і хімічними речовинами, контакт з водою і ультрафіолетом. Властивості щодо стійкості до температур, прання та впливу хімічних речовин є суттєво важливими у порівнянні із іншими типами клеїв для текстилю.

Такий клей буває виготовлений на різній основі:

  • поліуретановій;
  • полівінілацетатній;
  • термостійкій;
  • каучуковій;
  • нітроцелюлозній;
  • на бутилен-стирольній основі та ін.

Так само відрізняються клеї для тканини між собою своїм призначенням. Наприклад, є спеціальний клей для натуральних тканин, таких як вельвет, шерсть, бавовна або льон, а є спеціальний клей для декупажу і так далі.

Основні вимоги до клею для тканини

Кожна швея, безумовно, перш ніж придбати і використовувати якийсь матеріал або інструмент у своїй роботі, спочатку вибирає його, пред'являючи певні вимоги. Клей для тканини обов'язково повинен відповідати основним вимогам, таким як:

  • високий рівень еластичності;
  • високий рівень і швидкість «схоплювання» або застигання;
  • стійкість до світла і вологи, до різних умов погоди;
  • не повинен міняти свої якості в певному температурному діапазоні.

При виборі клею для тканини важливо враховувати спосіб використання готового виробу в майбутньому (чи буде проклеєна тканина контактувати з тілом людини чи ні), які будуть особливості використання виробу, його призначення, і яким буде характер роботи з клеєм. Крім того, необхідно знати і бути впевненим в тому, що обраний клей для тканини не буде проникати крізь тканину, залишати сліди на ній, і залишиться прозорим після висихання.

 

  1.           Моніторинг текстильних клеїв

 

В текстильній промисловості використовують різні матеріали для створення аплікацій на тканині або шкірі при виготовленні одягу, взуття та аксесуарів. До таких матеріалів відносять: стрази, пайєтки, намистини та іншу фурнітуру. Вибір клею для аплікацій, а також для склеювання тканин між собою, залежить від того, який з перелічених матеріалів використовується.

Основу клею для тканини зазвичай складає одна з речовин:

  • поліуретан – клеїть всі види тканин між собою;
  • неопрен – має високу міцність і стійкість до температур;
  • бутадієн-стірол – має професійну міцність, застосовується на виробництві;
  • полівінілацетат – універсальний текстильний клейовий захист;
  • нітроцелюлоза – необхідний для того, щоб клеїти тканину зі шкірою;
  • полівінілхлорид – забезпечує склеювання тканини з деревом, пластиком, шкірою, керамікою, склом, гумою та іншими видами текстилю;
  • каучук – дозволяє досягнути еластичності шва.

Каучуковий клей для тканини: спочатку ним необхідно промазати дві потрібних для з'єднання основи і залишити для підсихання на п'ятдесят -шістдесят хвилин. Потім плівку, що утворилась, потрібно змастити ацетоном, скласти тканини разом і притиснути безпосередньо в місці їх з'єднання. В такому стані стиснуті тканини потрібно протримати не менше п'яти - семи хвилин. Потім прес можна прибрати. Але, до повного затвердіння клею повинно пройти не менше десяти годин.

Перхлорвініловий клей для тканини: використання цього виду клею передбачає нанесення на з'єднувальні поверхні два шари клею. Перший шар підсихає протягом десяти хвилин, для просушки другого шару достатньо трьох хвилин. Потім місце з'єднання необхідно прокатати валиком, покласти під прес і залишити на добу чи дві.

Нітроцелюлозний клей для тканини: ним необхідно промазати обидві поверхні, відразу ж з'єднати і покласти під прес на добу.

Полівінілацетатний клей для тканини: цим видом клею необхідно промазати дві поверхні, залишити на три хвилини просохнути, потім з'єднати поверхні і притиснути на шість годин. Потім прес можна зняти, але повне схоплювання клею буде тільки через 12 годин. Тому тканину або виріб краще не чіпати ще протягом шести годин. ПВА широко використовується як в промисловості так і в побуті. Не дивно, що однією із галузей застосування цього продукту є саме текстильна промисловість, оскільки клей ПВА володіє унікальними властивостями!

У текстильній промисловост клей ПВА використовують для склеювання тканини, шкіри та інших текстильних матеріалів. Полівінілацетатна емульсія володіє високими клеючими властивостями до натуральних та штучних волокон, тому може міститися у складі апретів для тканин. Після нанесення зміцнювального покриття на поверхню, текстильний матеріал стає жорстким та зносостійким. Крім того, ПВА дисперсія застосовується як добавка при виготовленні вологозахисних розчинів для тканин.

Рівняння утворення полівінілацетату (ПВА)

Технічні властивості клею ПВА «Люкс-Х»:

  • представлений у вигляді білої в’язкої рідини, яка утворює прозору клейову плівку після висихання.
  • має високі адгезійні властивості.
  • клейова сполука стійка до впливів факторів зовнішнього середовища.
  • нетоксичний та екологічно чистий, тому абсолютно безпечний для навколишнього середовища і здоров’я людей.
  • гарантійний термін зберігання ПВА – один рік з моменту виробництва.

Але адгезив, який краще склеює тканину – це спеціалізований текстильний клей «Люкс». Клей для текстилю, виробництва НПП «Люкс-Х», може використовуватися для склеювання  двох матеріалів між собою або тканини з іншою основою.  Цей адгезив виготовляється у готовому до використання вигляді.

Властивості клеїв «Люкс» при роботі з тканинами:

  • створюють еластичні, прозорі, надійні клейові шви. Не виступають на поверхню та не жовтіють;
  • володіють високими адгезійними властивостями по відношенню до різних матеріалів;
  • мають у складі високу концентрацію основної речовини;
  • не містять у складі токсичних наповнювачів;
  • клейова сполука стійка до впливів факторів зовнішнього середовища.

Щоб полегшити роботу з тканинами і надати матеріалам додаткових властивостей, які покращують зовнішній вигляд виробу, працівники текстильної промисловості застосовують апрети.                           

Апрет марки «Люкс-М» для покращення властивостей тканин представлений у вигляді адгезійної композиції, яка використовується як  в'яжуча речовина у виробництві нетканих матеріалів, а також застосовується  у якості покривного ґрунту штучного хутра для закріплення ворсу.

Апрет надає текстильним матеріалам додаткові характеристики:

  • не дає тканині зім’ятися;
  • забезпечує тканині каркасну форму;
  • захищає тканину від води та вологи;
  • забезпечує міцність та захищає тканину від стирання поверхні;
  • надає тканині антистатичні властивості.

 

ГАРЯЧИЙ КЛЕЙ

Протягом останніх років в Україні все більшої популярності набирає гарячий клей, який виготовляється у вигляді твердих полімерних гранул, подушечок або стрижнів. Гарячий клей, він же клей-розплав або термоклей, може застосовуватися в різних сферах виробництва і навіть в побуті. Ці клеї називаються «гарячими», оскільки під впливом високих температур, тверді матеріали пом'якшуються і набувають форму вузької, щільної, гелеподібної речовини.

Цей вид клеїв відрізняється від інших адгезивів не тільки формою, а й кольором. Наприклад, клеї-розплави для меблевого виробництва або синтетичні стрижні можуть бути різного забарвлення: білого, бурштинового, бежевого, чорного, коричневого, жовтого та ін.

Що можна клеїти гарячим клеєм?

Термоклей в складі містить речовини, які забезпечують адгезійні властивості, міцність, гнучкість розплаву, а також надають змочувальну здатність і забезпечують необхідну в'язкість. До таких складових компонентів відносяться: полімери, смоли і пластифікатори. Завдяки цим характеристикам клей-розплав здатний з'єднувати різні матеріали, такі як:

  • скло;
  • кераміку;
  • пластмасу;
  • пінопласт;
  • папір та картон;
  • дерево;
  • гуму;
  • метал;
  • текстиль.

 

Гарячий клей широко застосовується в різних сферах:

  • для збирання тари і пакувальних матеріалів;
  • для приклеювання етикеток;
  • у текстильній промисловості;
  • у виробництві гігієнічних засобів;
  • для деревообробки та меблевого виробництва;
  • для конструкційних і монтажних робіт та ін.

Гарячий клей не замінний в декоративному мистецтві. З термоклею створюють різні вироби. Однією з таких ідей є виготовлення дизайнерської біжутерії, а також прикрас для дому.

Із застосуванням розплавів можна не тільки створити подарунок для родичів, а й відремонтувати улюблену річ, прикріпити відпалу плитку або підклеїти кромку на меблях.  Рекомендую переглянути лайфхаки у використанні термоклеїв та клейових стержнів (Додаток 1).

Під час вибору термоклею потрібно враховувати основні фактори: колір, структуру матеріалу що склеюється, міцність зчеплення, час схоплювання, характеристики обладнання або клейового пістолета.

Необхідно підбирати клей відповідно до способу нанесення, оскільки від методу нанесення залежать характеристики адгезиву, що застосовується.

Не рекомендується змішувати термоклеї різних виробників, оскільки хімічні склади адгезивів можуть відрізнятися.

Важливо пам'ятати, що клей для тканини не повинен висихати і схоплюватись моментально. Інакше стане неможливим контроль над процесом з'єднання тканинних поверхонь.

Павутинка клейова

Павутинка клейова призначена для фіксації деталей швейних виробів або надання їм необхідної жорсткості, наприклад, для обробки низу, прикріплення бортів до полички, зміцнення швів, а також дрібного ремонту.

Павутинка клейова – це тонка, легка, напівпрозора термоклейова стрічка різної ширини. Павутинка клейова буває двосторонньою або односторонньою, на папері і без паперу. Використання павутинки клейової підвищує продуктивність праці і значно полегшує роботу з тонкими, делікатними, сипучими тканинами.

Павутинка приклеюється до тканини за допомогою праски. Павутинка без паперу кладеться між виворотних боків деталей, після чого проводиться термообробка з тієї сторони, яка буде служити виворотом виробу. Не кладіть павутинку прямо на згин, зробіть невеликий відступ.

Щоб приклеїти павутинку клейову на папері, її прикладають до виворітного боку першої деталі паперовою основою вгору і пропрасовують. Потім папір знімають, акуратно прикладають другу деталь і знову прасують. Прати речі з павутинкою слід при температурі до 60 градусів.

14. Текстильні матеріали та фурнітура для виготовлення спідниць -  Електронний навчальний посібник

Використання клейової павутинки під час виробничого навчання

1.4. Дублірін чи флізелін – що обрати?

 

Побутує думка, що завжди, в будь-якому одязі краще використовувати дублірін, а не флізелін. Що ж, давайте з’ясуємо в чому принципова різниця між ними.

Дублірін (Рис.1)(іноді вживається термін дубляж) – це тканий матеріал, що виготовлений з пряжі або ниток, які з’єднуються між собою за допомогою різних технік: ткацтво, трикотажне і напівтрикотажне з’єднання.

Флізелін (Рис. 2) – це нетканий матеріал з волокон або ниток, що з’єднані між собою без застосування методів ткацтва (хімічне, водне та термоз'єднання).

У зв’язку з різним способом виготовлення, ці матеріали мають різні властивості та пластичність.

Зазвичай, і дублірін, і флізелін клейові: мають нанесене клейове покриття power dot з одного боку.

Дублірін більш еластичний, стрейчевий, об’ємний, м’якше тримає форму. Але за рахунок тканої основи, також робить виріб важчим.

Флізелін доволі жорсткий, тонкий, чудово тримає форму, особливо різку, з гострими кутами, надає лініям швів чіткість і не додає виробу зайвої маси.

Обидва матеріали чудово підходять для різних видів тканин та виробів: як для пальто, так і для легких блуз.

Обираючи між ними, варто звернути увагу також на клейову точку.

Для початку, давайте з'ясуємо, що таке клейова точка?

Пошук в Інтернеті приводить до багаточисельних сайтів, які характеризують клейові точки, як "краплі холодного клею, різної величини" та пропонують їх придбати як окремий матеріал.

І жодних згадок про клейові точки в прикладних (клейових) матеріалах.

Давайте визначимо як вірно підібрати клейову точку на тканому або нетканому матеріалі, залежно від Вашої тканини.

Головне правило, яке слід запам'ятати, дуже просте: чим тонша тканина, тим меншою повинна бути клейова точка; і навпаки, чим товстіша тканина, тим більшу площу повинна займати клейова точка.

Під час дублювання (процес з'єднання тканини з клейовою прокладкою) клей під дією температури плавиться і проникає у волокна тканини. Якщо тканина тонка, а клейова точка крупна, клею виявиться надто багато. Він просякне тканину і вийде назовні. В результаті крій буде безнадійно зіпсований, а дублююче обладнання треба буде чистити від надлишку клею. Часте забруднення обладнання (праски чи пресу) призводить до їхнього виходу з ладу і несе чималі витрати на відновлення робочого стану.

Крупна точка розроблена для важких, рихлих, ворсових тканин. Середня – для більш легкої групи, переважно костюмних тканин. І дрібна – для легких, невагомих напівпрозорих та прозорих тканин платтяної і блузочної групи.

Тому, коли Ви працюєте з товстою тканиною, наприклад, з гладким кашеміром, варто зупинити свій вибір на клейовому матеріалі з крупною клейовою точкою. Якщо для такої тканини взяти надто дрібну точку, коли клей розплавиться, він потрапить лише у верхній шар тканини. Цього не достатньо для міцного з'єднання і результатом буде відшарування клейового матеріалу під час носіння (а, можливо, ще й під час пошиття) та зіпсований виріб.

Якщо ви користуєтеся готовими викрійками з журналів, в описі завжди додається перелік рекомендованих клейових тканин і прокладок для тієї чи іншої деталі. Щоб самостійно  розібратись і обрати необхідний саме для вашої моделі матеріал,  пропонуємо зберегти собі пам'ятку «Усі види флізеліну» (Додаток 2).

 

Рис. 1 Дублірін Рис. 2 Флізелін 

 

 

РОЗДІЛ 2. ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА.

МОНІТОРИНГ КЛЕЇВ У КРАВЕЦЬКІЙ СПРАВІ

 2.1. Експериментальна частина

 

Чим небезпечні клеї?

Кожен клей має свою особливість, особливо ті ,які застосовуються в кравецькій справі. Вони можуть містити кислоти або луги.

Дослідити безпечність клеїв, які найчастіше використовують учні ДПТНЗ «Богуславське ВПУ сфери послуг», допоможе індикаторний папір. (У разі наявності кислот індикаторний папір стає червоним, у розчинах лугів – синім).

Інструктаж з техніки безпеки.

Пам’ятайте !

Кислоти спричиняють опіки!

Луги є їдкими!

 

№ досліду

Клеї, клейові матеріали

 

 

Кислота

Луг

Дослід 1

ПВА (полівінілацетат)

-

-

Дослід 2

Клей для шпалер Garant на флізеліновій основі

-

+

Дослід 3

Флізелін

-

-

Дослід 4

Дублірін

     -

 -

Дослід 5

Клейова павутинка

-

-

 

 

 

 

 

 

 

Дослід 1
 

 

 

 

 

 

Дослід 2


 

 

  Дослід 3

  Дослід 4

 

 

 

 

 

 

Дослід 5
 

Провівши дане дослідження, стало зрозуміло, що деякі клеї (спеціальний флізеліновий клей для всіх шпалер на флізеліновій основі) містять луги, що повязано зі специфікою роботи. Всі інші види клеїв та клейових матеріалів є безпечними у використанні.

2.2. Альтернативний клей для створення аплікацій

Крок 1

Приготуємо клейову основу: для цього візьмемо 1чайну ложку спеціального флізелінового клею для всіх шпалер на флізеліновій основі фірми Garant та 50-60 мл води. Клейовий розчин повинен бути прозорим.

 

Крок 2

Беремо два типи тканин (бажано прозорі). На поверхню однієї з тканин наносимо клейову основу і посипаємо блискітками для привабливого гало-ефекту. Для рівномірного розподілу блискіток допомагаємо пензликом.

Крок 3

Накладаємо другу тканину поверх приклеєних блискіток.

 

 

 

 

Крок 4

Висушуємо за допомогою фену, праски або на батареї.

 

 

 

 

Крок 5

Наша тканина готова для створення аплікації.

 

Крок 6

Придумуємо дизайн.

 

 

Крок 7

І образ стає довершеним!

 

 

 

 

ВИСНОВКИ

Основним завданням проєкту «Моніторинг клеїв у кравецькій справі» було дослідити види та властивості клеїв; дослідити безпечність використання текстильних клеїв; промоніторити клеї, що використовуються в кравецькій справі серед учнів нашого навчального закладу, які навчаються за професією «Кравець»; запропонувати альтернативні види клеїв.

В ході проєкту було встановлено:

  1. Найбільше в своїй діяльності текстильні клеї використовують учні групи К-31, а найменше – К-11.
  2. В ході експерименту встановлено: до складу деяких клеїв входять луги, що пов’язано зі специфікою роботи.
  3. Клеї та клейові матеріали, що використовуються учнями – є безпечними у використанні.
  4. Важливу роль у пошитті якісного виробу відіграє правильний вибір клею.

 

Пропозиції:

  • пропагувати використовувати клей для шпалер Garant на флізеліновій основі для створення аплікацій на тканині чи шкірі при виготовлені одягу;
  • консультуватися з майстром виробничого навчання щодо вибору клею;
  • застосовувати за цільовим призначенням та згідно з інструкції щодо їх використання;
  • дотримуватися загальних правил поводження з небезпечними речовинами;
  • при роботі з клеями, що містять луги потрібно надягати гумові рукавички та спецодяг. Після закінчення роботи вимити руки;
  • провести просвітницькі  бесіди  серед   учнів нашого навчального закладу на тему: «Безпечність використання клеїв».

 

 

Додаток 1

Лайфхаки у використанні термоклеїв та клейових стержнів

 

Лайфхаки у використанні термоклеїв

 

 Перед використанням, термоклей необхідно нагріти спеціальним обладнанням, щоб матеріал розтопився, а потім нанести на поверхню, що склеюється.

 Матеріали для склеювання повинні бути сухими і очищеними від забруднень.

 Клей наноситься за рекомендованим температурним режимом виробника.

 Кількість нанесеного клею впливає на адгезію: занадто мало клею призводить до його швидкого охолодження і матеріали не встигають з'єднатися один з одним; занадто багато клею протистоїть охолодженню і призводить до розподілу клейового шва.

 Працюючи з обладнанням, потрібно стежити за рівнем термоклею в резервуарі і тримати кришку контейнера закритою.

 

Лайфхаки по вибору та роботі з клейовими стержнями

 

 Високоякісні, стійкі, мають високу продуктивність і хороші адгезійні властивості.

 Для різних ремесел і хобі випускають кольорові стержні, а також стрижні з блискучими вкрапленнями, які будуть відображатися на поверхні.

 Вибирати клейові палички потрібно виходячи з типу термопістолета, оскільки інструмент дуже чутливий до діаметру стержнів. Найбільш поширеними є стіки 7 і 11 мм діаметром, а довжина варіюється від 7 до 30 см.

 Перед початком роботи з термопістолетом потрібно добре прогріти інструмент. Для цього вистачає дві - три хвилини, але більш великим промисловим моделям може знадобитися до п'яти хвилин, щоб нагріти клей.

 При склеюванні використовуйте дозовану кількість розплаву, щоб м'яка поверхня не загрубіла і надлишок клею не витікав зі швів.

                          ᐉ Стрижні клейові Topex срібні з блискітками 11 мм 6 шт. • Краща ціна в  Києві, Україні • Купити в Епіцентрі

 

   

Використання клейових стержнів учнями групи К-31 ДПТНЗ «Богуславське ВПУ сфери послуг»

   

 

Додаток 2

Усі види флізеліну

 

Флізелін G 785 – це м'яка, легка біеластична клейова ткана прокладка. Застосовується для дублювання комірів і обшивок, а також пілочок жакетів і пальт із легких тканин. Деталі із прокладки викроїти з тим самим напрямом поздовжньої нитки, що і деталі з основної тканини, і з припусками на шви. Деталі крою з прокладки припрасувати до деталей крою з основної тканини з виворітного боку насухо слабо нагрітою праскою (позиція 1). Спочатку, щоб уникнути перекосу тканини, поставити праску на 1–2 ділянки на короткий час, а потім водити праскою по всій площі деталі приблизно впродовж 8 секунд (позиція 1–2). Припрасувавши прокладку, залишити деталь у розкладеному вигляді на 20–30 хвилин для охолодження.

Флізелін формбанд – це коса бейка з тонкого клейового флізеліну шириною 12 мм. Ланцюговий шов на відстані 4 мм від краю бейки стабілізує її форму. Флізелін формбанд ідеально підходить для фіксації форми горловини та для роботи з деталями крою, викроєними під кутом 45°. Бейка дуже м'яка, вона чудово фіксує форму, не позбавляючи тканину еластичності. Флізелін формбанд випускається білого кольору та кольору графіту і продається метрами у спеціалізованих магазинах для любителів шиття.

Водорозчинний флізелін штикфліз (золюфліз) служить для переведення мотивів для вишивання. Тонкі та сітчасті тканини поміщають між двома шарами золюфліза. Після закінчення роботи золюфліз не вищипують, а опускають у холодну воду, і він розчиняється безслідно! Прасують золюфліз дуже обережно: за найнижчої температури та без пари! Водорозчинний флізелін штикфліз (золюфліз) продається метрами (ширина – 90 см) у магазинах для любителів шиття та рукоділля.

Флізелін штикфліз-фіксатор призначений для вишивання трикотажних полотен, еластичних і біеластичних тканин на швейній машині. Флізелін штикфліз-фіксатор припрасовують слабо нагрітою праскою (позиція «шерсть») упродовж 5 секунд. Після закінчення вишивання флізелін штикфліз-фіксатор легко відділяється від тканини і просто вищипується.

Флізелін штикфліз-фіксатор білого кольору шириною 90 см продається метрами у

Флізелін золюфліз – водорозчинний штикфліз, призначений для вишивання тонких або сітчастих тканин. Флізелін золюфліз накласти перед початком роботи на тканину, а за необхідності і під неї. Після закінчення вишивання помістити виріб у холодну воду до повного розчинення флізеліну золюфліз. Флізелін золюфліз не вищипувати! Прасувати флізелін золюфліз слабо нагрітою праскою без пари.

Флізелін золюфліз шириною 90 см продається метрами у спеціалізованих магазинах для любителів шиття та рукоділля.

Водорозчинний штикфліз-флізелін золювеб чудово підходить для короткочасної фіксації аплікацій, мереживних мотивів і стрічок, які згодом настрочуються. Деталь зі штикфліз-флізеліну золювеб викроюють менше за розміром, ніж аплікація/стрічка, прокладають між деталлю крою й аплікацією/стрічкою та припрасовують через пропрасовувач. Після настрочування аплікації/стрічки штикфліз-флізелін золювеб поміщають у теплу воду до повного розчинення або рясно збризкують водою та видаляють за допомогою клаптика бавовняної тканини. У роботі з рихлими, «рухливими» та тонкими тканинами штикфліз-флізелін золювеб використовують для фіксації підгину низу і як прокладку при обметуванні петель. Штикфліз-флізелін золювеб шириною 38 см продається у спеціалізованих магазинах для любителів шиття та рукоділля.

Флізелін H 410 – це клейова прокладка з поздовжніми стабілізуючими нитками, що застосовується для дублювання пілочок пальт і жакетів, адже сама прокладка залишається м'якою, а стабілізуючі нитки зберігають форму виробу. При розкрої стабілізуючі нитки мають співпадати з напрямом поздовжньої нитки тканини. Прокладка припрасовується через вологий пропрасовувач послідовно, ділянка за ділянкою, з легким натиском упродовж 10–15 секунд. Терморегулятор праски встановлюється на позицію «шерсть/бавовна».

Флізелін для шкіри – LE 420 (Freudenberg) – клейова прокладка для шкіри. Використовується для передніх деталей, коміра, манжетів курток, пальт та суконь. Підходить для роботи з хутром, шкірою, велюровою та штучною шкірою. Чудово приклеюється за допомогою праски.

Використання флізеліну учнями групи К-31 ДПТНЗ «Богуславське ВПУ сфери послуг»

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

 

  1. http://www.dublirin.com.ua
  2. https://shd.com.ua/dublirin_flizelin
  3. https://www.kleiberit.com/uk/sferi-zastosuvannja/textile/
  4. https://www.agrafka.com.ua/quilting-materials/fabric-glue.html
  5. https://lux-x.com/ua/novosti/kakoj-klej-ispolzovat-dlya-skleivaniya-tkani/
  6. https://shvejnik.com.ua/ua/kleyi/tip-kleju-klej-dlja-tkanini
  7. https://lektsii.org/6-15582.html
  8. https://www.gtltextile.com.ua/blog/0053/#:~:text=Павутинка%20клейова%20призначена%20для%20фіксації,швів%2C%20а%20також%20дрібного%20ремонту.&text=Павутинка%20клейова%20-%20це%20тонка%2C%20легка,напівпрозора%20термоклейова%20стрічка%20різної%20ширини.
  9. http://sew.koshkina.net/что-такое-клеевая-паутинка-и-зачем-она-нужна
  10. https://www.google.com/search?q=клейові+стерж

 

1

 

docx
Додано
15 червня 2022
Переглядів
234
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку