Інформаційно-комунікаційні технології в початковій школі

Про матеріал
У запропонованому посібнику описуються особливості використання інформаційно-комунікаційних технологій в початковій школі як засіб підвищення якості навчання молодших школірів, показано їх переваги, а також надаються практичні поради щодо роботи із ІКТ. Збірник також містить матеріали з досвіду роботи автора конспекти уроків з використанням інтерактивних форм роботи та ІКТ. Видання розраховано на вчителів початкових класів, а також усіх зацікавлених осіб.
Перегляд файлу

  Конкурс-ярмарок педагогічної творчості                                                                         

                                                                 

 

 

 

 

                                                          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор - упорядник Костюкович О.О.: Інформаційно-комунікаційні технології в початковій школі.Навчально- методичний посібник. - Зарічне, 2021. -

 

 

Костюкович Оксана Олександрівна – вчитель початкових класів Зарічненського ліцею№1, спеціаліст  вищої категорії.

 

 

АНОТАЦІЯ

 У запропонованому посібнику описуються особливості використання інформаційно-комунікаційних технологій в початковій школі як засіб підвищення якості навчання молодших школірів, показано  їх переваги, а також надаються практичні поради щодо роботи із ІКТ. Збірник також містить матеріали з досвіду роботи автора конспекти уроків з використанням інтерактивних форм роботи та ІКТ.   Видання розраховано на вчителів початкових класів, а також усіх зацікавлених осіб. 

 

 

 

 

 

Схвалено методичною радою Зарічненського ліцею №1 протокол №__ від______

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                              Зміст

 

  1. ВСТУП ………………………………………………………………………6
  2. ДЛЯ ЧОГО НЕОБХІДНО ВПРОВАДЖУВАТИ ІНОВАЦІЇ В

 ОСВІТНІЙ ПРОЦЕС ……………………………………………………. ….8

  1. ІНТЕРНЕТ ТА МЕДІАОСВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ НАВЧАННЯ………...10
  2. ВИЗНАЧЕННЯ МОЖЛИВОСТЕЙ ВИКОРИСТАННЯ

МУЛЬТИМЕДІА НА УРОКАХ ……………........................................     15

  1. ВИКОРИСТАННЯ ІКТ НА УРОКАХ У ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ …….19
  2. РЕКОМЕНДАЦІЇ ПРОВЕДЕННЯ УРОКІВ ІЗ

ЗАСТОСУВАНЯ МУЛЬТИМЕДІЙНОГО ОБЛАДНАННЯ

(З ВЛАСНОГО ДОСВІДУ)………………………………………………..24

  1. ЗАКЛЮЧНЕ СЛОВО ……………………………………………………..32
  2. СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ……………………………….. .34

10.ДОДАТОК…………………………………………………………………35

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ В ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ ЯК ЗАСІБ ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ НАВЧАННЯ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ

                                             Вступ

Сучасне навчання… Яким воно має бути? Про це читаємо, міркуємо, дискутуємо. Обираємо нові прийоми, методи, технології. Та при цьому пам’ятаємо, що основною формою навчання з часів Я. А. Коменського залишається урок, зміст якого диктує час.

Згідно з Законом України «Про освіту», Державною національною доктриною розвитку освіти України в ХХІ столітті, Концепцією загальної середньої освіти, новим Державним стандартом початкової загальної освіти, ми маємо здійснити кардинальний перехід від традиційного навчання, спрямованого на передачу готових знань, до розвивального, у якому використовуються інформаційні технології. XXI століття – століття високих комп'ютерних технологій. Сучасна дитина живе в світі електронної культури. Змінюється і роль вчителя в інформаційній культурі – він повинен стати координатором інформаційного потоку. Отже, вчителеві необхідно володіти не тільки сучасними методиками, але і новими освітніми технологіями, щоб спілкуватися з дитиною.

Фундаментом знань людини та й її життя в цілому є знання, вміння та навички, отримані в початковій школі. Тому дуже важливою є проблема підвищення ефективності початкової освіти. На мій погляд,  одним із шляхів вирішення цієї проблеми застосування  мультимедійних технологій у навчально-виховному процесі. Наукові дослідники дійшли висновку, що використання таких засобів навчання дозволяє істотно підвищити показники змістового розуміння та запам’ятовування запропонованого матеріалу через  можливість синкретичного навчання (одночасно зорового та слухового сприйняття матеріалу), активну участь в управлінні поданням матеріалу, легке повернення до тих розділів, які потребують додаткового аналізу. Під мультимедійною технологією ми розуміємо технологію, яка окреслює порядок розробки, функціонування та застосування засобів в різних формах (текст, звук, графіка, відео, анімація) та інтерактивний режим роботи з інформацією.

Використання мультимедійного обладнання підвищує ефективність навчально-виховного процесу. Це зумовлено психологічними особливостями молодших учнів, які характеризуються майже невичерпними пізнавальними можливостями і готовністю до пізнання нового. Тому учитель початкових класів  має використовувати адекватні педагогічні засоби, спрямовані на збереження і подальший розвиток природної допитливості дітей, на формування їхньої зацікавленості, самостійності, наполегливості у процесі навчання. Переді мною часто поставали запитання: «Як навчати? Де знайти потрібний матеріал і як краще його продемонструвати?» На допомогу прийшов комп’ютер.

Створивши свій блог, обмінюючись досвідом з колегами, дійшла до висновку, що застосування інформаційно - комунікаційних технологій дає змогу зацікавити учнів, зробити урок, захоплюючим, хвилюючим, яскравим, емоційно насиченим та сприяти більш ефективному навчанню школярів слухати, чути, аналізувати, висловлювати свої думки про вивчений матеріал, розвивати практичні навички.  

Тому і обрала тему, над якою працюю ,,Використання ІКТ на уроках у початкових класах ,, .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Для чого необхідно впроваджувати інновації в освітній процес

Те, що я чую, я забуваю.

Те, що я чую й бачу, я трохи пам’ятаю.

Те, що я чую, бачу й обговорюю, я починаю розуміти.

Коли я чую, бачу, обговорюю й роблю, я набуваю знань і навичок.

Коли я передаю знання іншим, я стаю майстром.

Ми живемо у третьому тисячолітті, у час комп'ютеризації та інтенсивного розвитку всіх галузей науки та виробництва, і глибоко усвідомлюємо незворотність демократичних змін, що відбуваються у суспільстві і освіті зокрема. Тому ми не повинні забувати про те, що сучасні діти не такі, якими були ми, отже, вони потребують від сучасного навчання чогось нового. Те, що було гарним учора, не є актуальним сьогодні. В умовах сучасного комфортного життя, коли техніка з потужною силою заміняє всілякі процеси розвитку людини, ми не повинні дозволяти дитині сприймати все готове, позбавляючи її розумового та фізичного розвитку. Нам слід створювати такі проблемні ситуації, з яких дитина повинна самотужки знайти вихід, самостійно вивести формулу, довести правило. Інакше ми готуємо учнів до тепличних умов, де, можливо, як і в природі, відбудеться штучний відбір. Отже, пристосується до умов життя не кожний. І провина за це буде лежати на тому, хто вчив. «Голодного рибою нагодуєш – врятуєш від голоду. Навчиш ловити рибу – врятуєш йому життя».

Одним із найважливіших засобів вирішення цього завдання є  інноваційність освітнього пошуку. Адже в сучасній освіті саме освітні технології для розвитку творчих здібностей виступають важливим фактором у процесі постійного духовно-творчого удосконалення особистості, формування інтелектуального і культурного потенціалу кожної людини.

 Інноваційність розглядають не тільки як налаштованість на сприйняття, продукування і застосування нового, а насамперед як відкритість. Щодо особистісного чинника педагогічної діяльності це означає:

-відкритість вчителя до діалогічної взаємодії з вихованцями, що передбачає рівність психологічних позицій обох сторін;

-відкритість культурі й суспільству, яка виявляється у прагненні педагога змінити дійсність, дослідити проблеми та обрати оптимальні способи їх розв'язання;                                                                                                                   -відкритість свого «Я», власного внутрішнього світу, тобто організація такого педагогічного середовища, яке сприяло б формуванню і розвитку образу «Я».

Упровадження інновацій повинно розпочатися ще в дошкільному закладі й обов’язково бути безперервним у школі – від 1-го класу до 11-го. Якщо дитина в сім’ї користується телевізором, планшетом, комп’ютером, телефоном, а прийшовши до школи, бачить лише вчителя, нерухому дошку і таблицю, то інтерес до навчання зникає з перших же днів. Сьогодні не можна вважати викладання дисциплін якісним,  якщо вчитель не використовує у своїй роботі з учнями інтерактивні технології, в тому числі комп’ютерні технології та Інтернет.  Завдяки ж використанню ІКТ навчальне середовище можна доповнити відео, звуком, анімацією. Усе  це здійснює значний вплив на емоційну сферу молодшого школяра, сприяючи підвищенню пізнавальної активності, підвищенню інтересу до предмета та навчання взагалі, активізації навчальної діяльності учнів.

Для роботи за інтерактивними технологіями вчителеві необхідно змінити свої особисті підходи до навчання, а в учнів у такому разі повністю змінюється життя в класі. Тому для роботи за даними технологіями вчителеві необхідна певна підготовка (дидактична, моральна) та учням, як і вчителеві, треба звикнути до них. Свою роботу я розпочинала з простих інтерактивних технологій - робота в парах, малих групах - і переходила до більш складних. Коли у мене й учнів з'явився досвід подібної роботи, то уроки проходять набагато легше, цікавіше, а підготовка до них не забиратиме багато часу. Слід зазначити, що ефективно застосовувати інтерактивні технології спроможний лише той вчитель, який створює в класі атмосферу відкритості, щирості, доброзичливості, здатний до співпраці, який ставить  дитину  в позицію творця, а не виконавця чужої волі.

Очевидно, що лише інноваційність, як принцип педагогіки, зможе забезпечити умови розвитку особистості, здійснення її права на індивідуальний творчий внесок, на особистісну ініціативу, на свободу саморозвитку

 

 

 

 

 

 

 

Інтернет - та медіаосвітні технологіі навчання

Звичайно, використання інформаційних технологій не вирішить всіх питань як у освіті, так і в повсякденному житті. Але вони можуть допомогти вчителю найбільш ефективно використати навчальний час занять та час підготовки  до уроку. Ось питання, які повинен задати собі вчитель перед плануванням використання ІКТ на уроці:

-Для чого я буду їх використовувати?

-Яка їх перевага перед іншими засобами?

-Який позитивний результат використання ІКТ я отримаю (з точки зору учителя; учня)?

І тільки після усвідомлення необхідності ІКТ на даному уроці слід продовжити підготовку матеріалів до уроку.

 Слід пам’ятати, що лише за умови систематичного і системного використання, формування у учителя готовності до застосування ІКТ на уроці, ці технології стають засобами підвищення ефективності навчального процесу.

З огляду на зазначене, є доцільним застосування в практиці початкового навчання окремих видів мультимедіа додатків: педагогічні програмні засоби, мультимедіа-презентації,  мультимедіа-тренажери, електронні мультимедіа-видання.  

Найпростішою  й  найпоширенішою  на сьогодні програмою, яка допомагає  вчителю урізноманітнити  урок, є прикладна програма  PowerPoint. Як показує практика, використовувати  комп’ютерні  презентації  можна на уроках будь-якого  типу (урок  вивчення  нового  матеріалу, урок закріплення  знань, умінь, навичок; урок контролю знань,умінь, навичок; нестандартний урок; інтегрований урок; комбінований  урок). Головне, щоб поданий  матеріал  відповідав  принципам  науковості, наочності, був поданий в обсязі, що відповідає  дидактичній  меті. Також доцільно застосовувати  їх під час  проведення тематичних перевірок. Між тим використання  презентацій  залежить  від  творчого  потенціалу  вчителя та програмного  забезпечення, яким він користується.

Використання мультимедіа-презентацій дозволяє вчителеві зручно й ефективно візуалізувати статичну й динамічну інформацію, самостійно готувати завдання, підбирати навчальний матеріал, що відповідає змісту конкретної теми будь-якої базової дисципліни. Наприклад, учитель може легко підготувати для молодших школярів навчальну презентацію з  літературного читання, природознавства, української мови, математики. У такому разі, засобом унаочнення виступають навчальні відеофрагменти, які зручно розмістити і відтворити в межах навчальної мультимедіа-презентації.

Водночас, для підготовки мультимедіа-презентації я використовую готові програмові засобами, зокрема “Геометрія для самих маленьких”, “Природознавство для самих маленьких”, “Астрономія для самих маленьких”, “Географія для самих маленьких”, “Цікава хімія”, “Фізика для самих маленьких” , “Дитяча колекція – Видатні митці світу”, “Земля та Всесвіт”, “Історія України”, “Рослини нашої планети” (Наш Формат); “Маленький астроном”, “Природа й людина”, “Питання про тварин”, “Світ природи. Цікаві матеріали про навколишнє середовище” (Новий Диск) тощо.

Практикою доведено, що використовувати презентації доцільніше на уроці математики під час усного рахунку, математичних диктантів, роботі з геометричним  матеріалом, тестуванні, логічних вправах і задачах тощо; на уроках української мови – під час зорових диктантів, роботі з деформованими текстами, словникових диктантів, вправ на увагу, при списуванні, складанні опису картин, зображень тощо; на уроках читання -  під час різних видів  словникової  роботи, розгляді картин, зображень, портретів письменників, ребусів, кросвордів, тестуванні; на уроках природознавства - під час навчально-пізнавальних ігор, розгляді малюнків, фото, схем, ілюстрацій, ребусів, кросвордів, тестуванні тощо.

Але слід пам’ятати, що  презентації – це  лише  інструмент (один  із багатьох  інших інструментів вчителя на уроці), а тому недоцільно презентацію робити важливішою за урок, штучно  «підганяти» весь урок під презентацію.

Я, як  вчитель, який вже звик  до використання презентацій, впевнена, що на таких уроках  доцільно  збільшити час  на проведення  етапу  мотивації, адже  завдяки презентації  можна збільшити  його пізнавальне  навантаження. А, як відомо, правильно мотивовані учні легше й  з  більшою  охотою  здобувають  знання, прагнуть до творчої  діяльності.

В умовах сьогодення, коли з’являються реальні можливості широкого застосування інформаційних технологій у навчально-виховному процесі початкової школи, актуальними стають розробки і впровадження педагогічних програмних засобів (ППЗ), які можна використовувати для вивчення широкого спектру шкільних дисциплін.

Педагогічні програмні засоби  – це пакети прикладних програм, призначені для вирішення різних завдань навчання: формування знань, умінь і навиків, контролю якості засвоєння, узагальнення і систематизації знань і т.п., а також програмна документація, що визначає порядок застосування програмних засобів. ППЗ передбачають велику кількість і високу якість ілюстративних матеріалів (рисунків, графіків, карт, схем, фотографій, відеофрагментів, звукових рядів, інтерактивних моделей, тренажерів, 2D-, 3D-анімацій та ін.), що сприяє високому рівню ефективності навчання.

Найбільшого поширення на сьогодні набули ППЗ (педагогічні програмні засоби), які забезпечують безпосередню взаємодію з учнем. Пояснення нового матеріалу діти чують не від учителя, а від казкових персонажів.Так, наприклад, уроки математики дітям подають у цікавій формі Равлик та Сонечко. Учні із захопленням слухають, про що їм розповідають герої уроку. Це стимулює роботу вихованців, заохочує до праці.

Цінну і пізнавальну інформацію містить у собі електронний матеріал до уроків природознавства. Кожен мультимедійний урок розкриває конкретну тему згідно з навчальною програмою та містить теоретичний матеріал, багатий ілюстративний матеріал, цікаву анімацію природних процесів та явищ, інтерактивні моделі, відеофрагменти, звуковий супровід до уроку. Також до кожної теми пропонується тестовий контроль, який можна доповнити, скориставшись конструктором тестових завдань.

Відмінність сучасних мультимедіа - тренажерів від традиційних полягає в можливості імітувати різні життєві й навчальні ситуації використовуючи технології мультимедіа. Перевага використання мультимедіа-тренажерів у початковій ланці освіти полягає в різноманітності варіантів ігрових навчальних завдань, привабливості, виразності форми подання матеріалу, наявності різних форм заохочення та наданні мультимедіа-ресурсом своєчасної допомоги. Використання в практиці початкового навчання мультимедійних тренажерів забезпечує діяльнісний підхід молодших школярів до засвоєння і закріплення знань. Крім того, використання мультимедіа-тренажерів дозволяє організовувати відтворення учнями знань, способів навчальних дій, оволодіння певними вміннями та опанування навичками в найбільш сприятливих для учнів молодшого шкільного віку умовах – ігрових. На даний час існує багатий вибір мультимедіа-тренажерів, які орієнтовані на учнів молодшого шкільного віку та є широко доступними. Такі тренажери дозволяють підтримувати базові навчальні дисципліни. Наприклад, для підтримки курсу математики можна скористатися програмними продуктами “ Цікава математика” , “Математичний конструктор” (1С), “Мишка Мія, поспішає на допомогу” (Новий диск), “Тім і Тома на північному полюсі” тощо. Організуючі уроки з української мови учитель може скористатися “Дитячим тренажером грамотності” (Сорока Білобока). Зокрема, “Дитячий тренажер грамотності” – це цікава навчальна гра для школярів початкових класів, використання якої на практиці дозволяє значно підвищити рівень знань учнів з української граматики, закріпити знання українського алфавіту. Використовуючи програмний продукт “Українська абетка” (Сорока Білобока) школярі мають можливість в ігровій формі закріпити знання української абетки. Яскраві малюнки, цікаві віршики та скоромовки сприятимуть збільшенню словникового запасу, а також розширенню кругозору учнів. Мультимедіа-видання забезпечують таке подання інформації, яке важко, а іноді навіть неможливо відобразити в друкованому вигляді, наприклад, анімаційну демонстрацію рідкісних явищ, процесів віддалених у часі або на відстані тощо. Слід відмітити, що тільки використання комп’ютерних технологій надають можливість учителю, як звичайному користувачеві, створювати довільні статичні і динамічні зображення з мінімальними затратами часу, зберігати ці зображення для подальшого використання на уроках, дублювати для самостійного використання учнями. Якщо додати, що ці зображення в подальшому можна легко редагувати – вносити виправлення відповідно до зміни навчальних завдань, зміни вимог правопису, вимог до оформлення навчальної документації, змін у значеннях властивостей об’єктів тощо, то стає зрозумілим, що використання комп’ютерних засобів надає учителю унікальні можливості зі створення власного комплексу методичного забезпечення, який легко трансформується відповідно до задач кожного уроку. Електронні засоби ефективно заміняють різноманітні таблиці, схеми, креслення, картки для індивідуальної роботи, малюнки тощо. Зберігання навчальних матеріалів на шкільному сервері дозволяє забезпечити високий рівень компактності, доступність учителям і учням, можливість дублювання, копіювання і розмноження, швидкий пошук (при забезпеченні систематизації зберігання матеріалів) потрібних даних.

Таким чином, упровадження ІКТ та використання Інтернету полегшує роботу вчителя, а навчання дітей робить більш цікавим і ефективним. Грамотне використання будь-яких засобів інформаційних технологій на уроках тягне за собою розвиток особистості дитини: інтелекту, пам'яті, уваги і т.д., а також є потужним мотиваційним стимулом.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Визначення можливостей використання мультимедіа на уроках в початкових класах

 Працюючи над підвищенням якості освіти в початковій школі, я спробую знайти відповідь на питання: «Чи дозволяє використання мультимедіа забезпечити виконання всіх вимог до сучасного уроку?»

Виконання програмових вимог в сучасній освіті важко задовольнити, ґрунтуючись тільки на традиційних методах і засобах педагогічних технологій. Необхідні нові підходи до організації навчання, що спираються на прогресивні інформаційні технології, зокрема, на мультимедіа, використання комп'ютерних програм, ресурсів internet та освітніх сайтів.

Застосування освітніх інформаційних технологій дозволяє в значній мірі інтенсифікувати навчальний процес і активізувати учнів. Педагогічні можливості комп'ютера та інтерактивної дошки, як засобів навчання, по ряду показників набагато перевершують можливості традиційних засобів реалізації навчального процесу. Використання сучасних мультимедійних технологій у викладанні шкільних предметів дозволяє підвищити наочність і ергономіку сприйняття навчального матеріалу, що позитивно відбивається на навчальній мотивації та ефективності навчання. Мультимедіа  технологіі збагачують процес навчання, залучаючи до процесу сприйняття навчальної інформації більшість чуттєвих компонентів учня.

Можливості мультимедійної освіти:

 можливість індивідуалізувати навчальний процес, пристосувати його до      особистісних особливостей і потреб учнів;

 можливість організувати навчальний матеріал з урахуванням різних способів навчальної діяльності;

 можливість компактно представити великий обсяг навчальної інформації, чітко структурованою і послідовно організованою;

D:\атестація\Анджела\2019\CIMG0805.JPG можливість посилити візуальне сприйняття і полегшити засвоєння навчального матеріалу;

 можливість активізувати пізнавальну діяльність учнів (використання елементів анімації, комп'ютерного конструювання дозволяє школярам одержати не тільки знання, але й початкові навчальні навички при вивченні конкретного предмета).

Інтерактивні та мультимедіа технологіі інтегрують в собі потужні розподілені освітні ресурси, вони можуть забезпечити середу формування та прояви ключових компетенцій, до яких відносяться в першу чергу інформаційна та комунікативна. Освітні інформаційні технології відкривають принципово нові методичні підходи в системі загальної освіти.

Наявні програмні продукти, у тому числі готові електронні підручники і книги, а також власні розробки, дозволяють вчителеві підвищити ефективність навчання. Водночас слід пам'ятати, що будь-яку педагогічну технологію необхідно розглядати як цілісну систему в єдності компонентів і взаємозв'язків.

Практика власного досвіду показує, що робота з мультимедійним обладнанням  покращує сприйняття матеріалу учнями. Формування компетентностей вимагає створення певних навчальних ситуацій, що дозволяють учителю моделювати і здійснювати ефективний контроль за діяльністю учня. Мультимедіа є ефективною освітньою технологією завдяки властивим їй якостям інтерактивності, гнучкості й інтеграції різних типів навчальної інформації. Так, відмінною рисою мультимедіа є навігаційна структура, що забезпечує інтерактивність – можливість безпосередньої взаємодії з програмним ресурсом. Інтерактивність технологій мультимедіа передбачає „живий”  зв'язок між вчителем, учнем і програмою, зокрема, за бажанням, можна задати індивідуальний темп роботи в межах програми, установити швидкість подачі матеріалу, кількість повторень тощо.

D:\атестація\Анджела\2019\IMG_6323.JPGОкрему увагу хочу зупинити на можливості  поєднання в процесі уроків  різних видів роботи, як традиційних,  так й інноваційних. Використання засобів мультимедіа надає унікальну можливість поєднати в одному уроці великий обсяг навчального матеріалу, легкість та зручність його сприйняття (видача матеріалу в динаміці), отримання  міцних знань з найменшими затратами та труднощами, економію часу уроку, зняття  частини навантаження з викладача як носія знань.

Хоча сучасні навчальні програми найчастіше мають занадто тверду схему, начебто не дозволяючи впливати на процес навчання, я маю власну думку, яку підтвердила та перевірила під час уроків. Учні - люди з різними здібностями, бажаннями, потребами. Але креативна робота вчителя як творця ефективного уроку, розгалуженість структури електронних навчальних посібників та програм, вільне володіння основами користування комп'ютерної техніки дозволяє змінювати, доповнювати, поєднувати різні види роботи, що доцільніше підходять до рівнів успішності учнів певного класу та надають можливість застосування диференційованого підходу у навчанні. При заздалегідь продуманій структурі уроку та наявності широкого вибору комп'ютерних програм, ефективність уроку набагато підвищується, стає продуктивнішою, аніж уроки за традиційними методиками.

 Використання мультимедійних технологій у процесі вивчення навчального матеріалу сприяє:

 посиленню мотивації навчання учнів;

 вдосконаленню системи управління навчанням на різних етапах уроку;

 зростанню якості навчання і виховання, підвищенню інформаційної культури учнів;

 підвищенню рівня обізнаності учнів щодо сучасних інформаційних технологій;

 демонстрації можливостей комп'ютера не лише як засобу для гри.

Мультимедiйні технологiї навчання надають можливості учителю для досягнення дидактичної мети застосовувати як окремi види навчальної роботи, так i будь-який їхнiй набiр, тобто спроектувати навчальне середовище. Орiєнтованi на вчителя iнструментальні засоби дозволяють йому оперативно поновлювати змiст навчальних i контролюючих програм вiдповiдно до появи нових знань i технологiй.  Вчитель одержує додатковi можливостi для пiдтримки i спрямовування розвитку учнів. Невiд'ємною закономiрнiстю вивчення дидактичних умов для застосування засобiв навчання є врахування особистiсних якостей учня молодшої школи,  рiвня керiвничої компетентностi вчителя в умовах середовиша у системi «учень — вчитель — засiб навчання».

D:\атестація\Анджела\2019\CIMG1411.JPG Також комп'ютер бере на себе дуже велику частину рутинної, тривалої для вчителя роботи, вивiльняючи  тим самим час для творчої роботи. Він використовується як допомiжний засiб для ефективного розв'язання вже існуючої системи дидактичних завдань при збереженнi загальної структури, мети i завдань безмашинного навчання, забезпечується всебічний контроль за навчальним процесом, досягається i більша об'єктивнiсть оцiнки, оскільки відбувається одночасна перевiрка знань усiх учнiв.

Необхідно також зазначити, що мультимедіа нiвелює такий негативний психологiчний  фактор в учнів, особливо першокласників, як страх відповісти та зробити помилку, невмiння вголос висловлювати свої думки. Захоплюючись цікавим процесом гри при застосуванні мультимедіа, учні  не вiдчувають  ніяковості  і стараються проявити максимум своїх знань, проявляють реальний їх рівень. Учні вчаться самостійно працювати з навчальною, довідковою та іншою літературою з предмета. Характерною рисою мультимедійних технологій є те, шо вони надають практично необмеженi можливостi для самостiйної та спiльної творчої дiяльностi вчителя та учнiв. З авторитарного носiя iстини вчитель перетворюється на учасника продуктивної дiяльностi свох вихованцiв та за допомогою комп'ютера створює сприятливе середовище для формування учнівського iнтелекту.

Дану технологію можна розглядати і як пояснювально-ілюстративний метод навчання, основним призначенням якого є організація засвоєння інформації на основі сполучення навчального матеріалу з його зоровим сприйняттям.

Під час використання на уроці мультимедійних технологій структура уроку принципово не змінюється. У ньому, як і раніше, зберігаються всі основні етапи, змінюються, можливо, тільки їх тимчасові характеристики. Необхідно відзначити, що етап мотивації в даному випадку збільшується і несе пізнавальне навантаження. Це необхідна умова успішності навчання, оскільки без інтересу до здобуття знань, без уяви і емоцій немислима творча діяльність учня.

Використання мультимедійних технологій у навчальному процесі початкової школи вимагає врахування ряду факторів:

 особливості психофізіологічного розвитку учнів молодшого шкільного віку;

 особливості навчально-пізнавальної діяльності молодших школярів;

 дидактичний потенціал мультимедійних технологій, орієнтованих на початкову школу;

 особливості використання мультимедіа у навчанні;

 вимоги до впровадження мультимедіа у навчальному процесі початкової школи (вимоги до влаштування й обладнання комп'ютерних класів; до організації роботи молодших школярів з мультимедіа продуктами; ергономічні вимоги до них; вимоги до змісту навчального матеріалу в електронному ресурсі)

Використання ІКТ на уроках у початковій школі

На уроках навчання грамоти моїм дітям цікавіше читати склади, де всі літери рухомі, з’являються у крапельках, сніжинках,  на листочках (залежно від пори року), за допомогою анімації «оживляю» різних казкових героїв. А такий засіб мультимедіа, як графіка у поєднанні з анімацією, дає можливість представити необхідне зображення з точністю до миті, наприклад, читання  слів-«блискавок» або слів, які «заховались». За допомогою комп’ютера проводжу ігри «Утвори слово за зразком» (Їжак – їжачок - їжачкова, «Знайди кінець», читання складів у «сонячному зайчику», де доречно порівняти лексичне значення слів «зайчик» (тварина, сонячний зайчик). На уроках використання ІКТ допомагає мені організувати роботу над звуком, звуковою схемою слова, над реченням, текстом, допомагає враховувати рівень оволодіння читанням учнів на уроці (поки що одні учні читають текст у підручнику, більш підготовлені учні читають продовження або більш складний варіант на екрані). Програма з навчання грамоти приділяє багато уваги знанням і вмінням учнів з фонетики (учні роблять звуковий аналіз слів ). У своїй роботі пропоную гру, за допомогою якої діти вчаться розрізняти звуки, за допомогою схем характеризувати їх, робити звуковий аналіз поданих слів. Незмінним є мультимедіа при виконанні таких завдань, як складання слів, розгадування ребусів, читання прислів’їв, демонстрація звукового складу літер. На уроках письма у першому класі величезну кількість сил і часу йде на те, щоб перевірити, чи всі діти правильно знайшли рядок для роботи. Зазвичай, в перший час, доводиться кілька разів за урок «пробігтися» по класу, перевіряючи, де пишуть діти. Мені здається, що слайд, який показує зображення сторінки прописів на екран, здатний допомогти вирішити цю проблему. Це заощадить час на уроці, підвищить ефективність роботи, допоможе уникнути “розсіювання” уваги першокласників. Щоб слово стало дитині зрозумілим, вона має не тільки почути його значення, а й побачити його зображення. Саме тут застосовую слайд із зображенням аналізованого слова та його пояснення.    

У своїх презентаціях часто використовую текст, але пам’ятаю про те, що великий обсяг тексту погано сприймається з екрану. Тому прагну по змозі замінити друкований текст наочністю або «оживити» його (відгадування загадок, читання акровірша). Навчивши дітей слухати, пропоную їм записи  зразкового читання невеликих за обсягом літературних творів. Це навчає виразного читання, вміння відчути настрій, визначити характер героїв. Використовуючи завдання «Збери розсипаний вірш» (прислів’я, загадку), розвиваю пам’ять, художні смаки учнів. Розвитку логіки, пам’яті, вмінню визначати основну проблематику твору сприяє виконання завдання «Визнач життєву позицію героя».

D:\атестація\атестація ЗелінськаН.В\відкритий урок числа іменників 3 клас\Новая папка (3)\IMG_7735.JPGДля розвитку творчих здібностей використовую завдання творчого характеру. Особливо цікавими з допомогою презентації є уроки читання. Портрети письменників, місця, де вони жили і творили, інсценізації окремих епізодів творів, складання плану, словникова робота, чистомовки, скоромовки все стає цікавим. Використовую презентації при роботі над твором: план, питання, важкі слова, сама картина все це перед очима дітей. Ні для кого не секрет, що коло читання сучасних дітей обмежується шкільною програмою. Молодших школярів часто лякає обсяг запропонованої книги. Тому, щоб зацікавити учнів, використовую фрагменти фільмів на уроках читання. Перегляд фрагменту кінофільму випереджає читання твору, привертає увагу дітей до сюжету, а інколи використовую при обговоренні вчинків, характеру героїв. У підручниках з читання практично немає інформації про письменників, не завжди можна знайти портрет цього письменника, у шкільній бібліотеці немає книг дитячих авторів. У таких умовах працювати важко, але я знаходжу ці матеріали в Інтернеті.

Комп’ютер є і найпотужнішим стимулом для творчості дітей, екран привертає увагу. Візуальна насиченість навчального матеріалу робить урок яскравим, переконливим, сприяє кращому його засвоєнню і запам’ятовуванню. Для цього проводжу різноманітні літературні ігри, наприклад: «Живу вікторину» (показую малюнки до казок, зроблені на слайдах, а діти відповідають, з якої саме вони казки), або з кадру звучить голос з уривком казки, діти вгадують казку і в підтвердження здогадки з’являється ілюстрація до даної казки. Мої уроки читання, не дивлячись на те, що більшість сучасних дітей не люблять читати, а уроки читання викликають у них нудьгу, стали яскравими, емоційними, підвищився інтерес безпосередньо до читання. Завдяки презентаціям, діти, які не вирізнялися високою активністю на уроках, стали вільно висловлювати свою думку, міркувати. У кожній дитині горить вогник цікавості й допитливості, вона радіє новим знанням і навичкам.

Надзвичайно продуктивними є уроки математики, забезпечені мультимедійною підтримкою. За допомогою комп’ютерних програм швидко й ефективно готую будь-які завдання як індивідуальні, так і загальні для класу. До уроку на тему «Додавання двоцифрових чисел без переходу через десяток» використала презентацію.  На початку уроку на слайді діти побачили сонечко, закрите хмарками. Але хмарки ці не звичайні, а із завданнями. Якщо всі завдання розв’язати, то сонечко знову з’явиться. Завдання на хмарках використовую різноманітні: приклади на усний рахунок, логічні задачі, завдання для роботи в групах, парах, закодований текст. Впродовж уроку діти успішно розв’язали всі завдання, і сонечко знову засяяло у класі, ще й зі словом «Молодці!»

На мою думку, кожне слово вчителя на уроці «Природознавства» повинно викликати в уяві дитини образи. Якщо ж вона не уявляє, наприклад, який Сатурн, чи який вигляд має орбіта Землі, то розповідь учителя про об’єкт живої чи неживої природи і зображення відповідного об’єкта на екрані монітора зможуть дійсно сформувати в учнів  уявлення про навколишній світ. Презентації Power Point на уроках цього предмета не можуть надаватися на єдиному фоні просто з текстом, оскільки кожне слово – це образ, це крок у природу, а значущими є не зміст текстів, а сприймання навколишнього середовища. Звичайно, можна вивчити природу  в навколишньому середовищі. Але чи зможуть діти за одну екскурсію побачити 24 тварини? Звичайно, ні. А побачити їх зображення на екрані монітора можливо. Наприклад, під час вивчення теми «Україна – мій рідний край», коли діти знайомляться із походженням держави, її символів, демонструю слайди з різними краєвидами нашої землі, її найбільшими містами, горами, ріками, полями, лісами. Музичний супровід, слова за кадром, звучання національного гімну сприяють усвідомленню дітьми себе як частини великої нації з багатовіковими традиціями та прагненням до власного волевиявлення, формуванню любові до прекрасної землі – України.

Жоден урок з курсу «ЯДС» неможливо провести без використання ІКТ.  Та підготувати презентацію до кожного уроку неможливо. А от до певних частин уроку – готую. У своїй роботі використовую відеофрагменти, картинки, схеми, таблиці, які виникають в процесі вивчення теми. Використання навчальних презентацій, фільмів дозволяє підвищити увагу, створює позитивний емоційний фон, допомагає створювати опорні схеми для кращого засвоєння матеріалу. За допомогою ІКТ проводжу справжні віртуальні подорожі на уроках природознавства: «Мандрівка в космос», «Мандрівка в минуле», «Із чого складається повітря», «Тварини і рослини в різні пори року». На уроках демонструю презентації із показом дорожніх знаків, функціями основних із них, видами пожеж і способами їх уникнення, правилами безпечної поведінки на воді, в лісі, на шкільному подвір’ї , які розкривають поняття здорового способу життя, стимулюють учнів більш свідомо відноситись до власного життя і здоров’я.

Професійна діяльність не обмежується тільки уроками. Власні педагогічні ідеї реалізую також в позаурочній роботі, що дає змогу формувати ключові та предметні компетентності учнів, розвивати їх творчі здібності. Важливу роль у цій роботі також відіграє використання ІКТ. Для створення творчих робіт навчаю дітей використовувати Інтеренет-ресурси. У класі діє «Творча майстерня» – виставка кращих робіт, яка постійно оновлюється. Щодо форм та методів навчання, добираю ті, які найбільше пасують моїм учням, мені як вчителю, що є оптимальними для мети, якої намагаюся досягти.

Цікавлюся усім новим. Застосовую елементи проектної технології, інтерактивні методи, ІКТ у навчанні і вихованні. Використання інноваційних інтерактивних технологій для формування компетентностей учнів початкової школи передбачає активне залучення кожної дитини до навчального процесу. Школярі набувають навичок здорової міжособистісної комунікації, критичного мислення для розв’язання складних проблем, пошуку альтернатив, висловлення думок. Результативність роботи прослідковується в тому, що учні:

-         уміють спостерігати, критично мислити, аналізувати, використовувати одержану інформацію в різних ситуаціях;

-         з великим бажанням виконують творчі, презентаційні роботи;

-         вміють співпрацювати в групах і парах, самостійно організовувати свою роботу;

-         успішно опановують навчальні програми відповідно до вимог Державного стандарту загальної початкової освіти;

-         самостійно використовують Інтернет-ресурси.

Учні, які досягнули високого рівня знань є активними учасниками шкільних олімпіад. Серед них - переможці всеукраїнських конкурсів «Колосок», «Соняшник», «Патріот» та міжнародного математичного конкурсу «Кенгуру». Учні класу стали учасниками і отримали подяку за участь у Всеукраїнській акції «Це – наше і це - твоє».

У своїй роботі намагаюсь правильно організувати життя й навчання кожної дитини з її неповторною індивідуальністю, забезпечити таке спілкування з дитиною на кожному етапі її розвитку і навчання, яке дасть максимальний ефект. Підтримую систематичний контакт з батьками. Спрямовую їх на продуктивну співпрацю, та залучаю їх до навчально-виховного процесу, дотримуючись поєднання: школа – дитина – сім’я. Якщо підтримувати, стимулювати перші паростки самостійності, самовираження, то цілком можливо, що мої вихованці стануть успішними, творчими особистостями, здатними пізнавати і творити навколишній світ і своє життя.

Я хочу, щоб учні із задоволенням йшли до мене на урок, щоб кожен учень хотів навчатися і на протязі всього свого життя міг здобувати потрібну інформацію, користуючись новітніми технологіями, застосовувати набуті знання на практиці.

Результати своєї діяльності бачу:

-         у підвищенні якості знань учнів;

-         у підвищенні читацької активності учнів;

-         в участі вихованців у пошуково-дослідницькій діяльності;

-         у творчій активності школярів у позакласних заходах;

-         у вмінні учнів орієнтуватися в інформаційному середовищі та самостійно використовувати Інтернет-ресурси.

-         у створенні сприятливих умов для кращого взаєморозуміння вчителя і учнів та їх співпраці в навчальному процесі.

-         Отже, використання ІКТ на уроках у початковій школі дає змогу підвищити якість навчання, формувати необхідні ключові та предметні компетентності, навички практичного застосування набутих знань, створює умови для ефективної взаємодії педагогів з учнями та батьками, розвиває творчі здібності.

 

 

Рекомендації проведення уроків із застосуванням  мультимедійного обладнання (з власного досвіду)

Очевидно, що найважливішою складовою процесу навчання є не комп'ютери, а вчителі, озброєні методиками застосування комп'ютерних технологій.

В умовах впровадження комп'ютерних технологій навчання потрібно не тільки дати учневі знання з класичної та сучасної математики, а й підготувати його до використання можливостей комп'ютера при подальшому навчанні у вищих навчальних закладах.

Всі дорослі колись вчилися в школі. Хтось із зацікавленістю працював на уроці, а комусь було байдуже, про що розповідає вчитель. Змінюються часи, змінюються і діти. Я вважаю, що діти - завжди діти. Я спостерігаю за  реакцією учнів  в своєму класі, коли проводити урок мені допомогає мультимедіа, а конкретніше  - мультиплікаційний герой електронного підручника. Очі дітей наповнюються  цікавістю, бажанням опанувати новий матеріал, який завжди вчителями вважався «важкою темою». І тільки заради блиску дитячих очей варто застосовувати комп’ютерні технології у навчально-виховному процесі.

Розглянемо питання про способи використання комп'ютера у навчанні.

D:\педрада\0-02-0a-2a94a10784d038c41d19821a937ebe13e376466b2ae79bee0de29e33dd56d5c5_7d031e9b.jpgНайприродніша форма роботи вчителя – урок. Урок, на якому в якості технічного засобу навчання використовується комп'ютер, можна назвати уроком з мультимедійною підтримкою. Такі уроки мають особливу структуру, але теорія їх, на жаль, ще повністю не розроблена. Вони мають, на мою думку, дещо особливі цілі, форми і особливу методику визначення результативності.

Основними типами уроків, що використовують в процесі навчання з технічною підтримкою є:

 комбінований урок;

 урок  контролю та  корекції;

 урок закріплення знань та вмінь.

Форми діяльності дітей на уроці можуть бути різноманітними.

Можна виділити позитивні особливості роботи з комп'ютерною навчальною програмою:

 скорочення часу вироблення технічних навичок учнів;

 збільшення кількості тренувальних завдань;

 досягнення оптимального темпу роботи учня;

 застосування в навчальній діяльності комп'ютерного моделювання реальних процесів;

 підвищення мотивації навчальної діяльності через діалог з програмою, який має характер навчальної гри.

Потрібно враховувати і недоліки:

 не завжди в продукті враховані програмістами особливості конкретної групи учнів;

 обмеження контролю знань кількома формами – тестами або програмованим опитуванням;

 обмежений вибір програм для початкової школи, схвалених Міністерством науки і освіти, молоді і спорту;

 наявність спеціальних знань самого вчителя.

Недоліків у комп'ютерного навчання не менше, ніж переваг. Відмовлятися від комп'ютера в навчанні не можна, але не можна і зловживати ним. Потрібно виробити критерії корисності його використання  на уроці для учнів початкової школи з окремих тем, критерії оцінювання програмових засобів, розширити спектр програм, які доцільно використовувати у початковій школі.

Як же підготувати і провести урок із мультимедійною підтримкою?

Можна виділити три основні задачі, які необхідно розв'язати для успішного проведення такого уроку: дидактичну, методичну та організаційну. Під дидактичним забезпеченням розуміють навчальні матеріали уроку, конкретну навчальну програму та апаратуру. Методична задача – визначення методів використання мультимедіа при викладанні теми, аналіз результатів уроку і постановка наступної навчальної мети. Організаційна задача, яка легко вирішується  під час традиційного уроку, стає головною. Вона полягає в тому, щоб виробити і закріпити в учнів навички роботи з навчальною програмою, організувати роботу, уникаючи перевантаження учнів та нераціонального використання часу.

При розробці плану кожного уроку вчителю рекомендується заздалегідь продумати використання електронних посібників, тренувальних або контрольних завдань, вміст та тривалість відео файлів, а також навчального матеріалу відповідної тематики, що включені в предметні електронні системи навчання. Для використання групових та фронтальних видів робіт слід продумати складність запропонованого завдання, можливість використання або зміни умов завдання для певного рівня досягнень учнів, а також розрахувати час виконання письмових робіт за умови подання їх з медіа дошки. Найважливіше, щоб учні, що виконують певне завдання, поставлене електронним програмним засобом, знаходилися у комфортному становищі та всі зусилля направляв на його вирішення.

Необхідно:

 детально проаналізувати мету уроку, зміст і логіку вивчення навчального  матеріалу;

 визначити обсяг і особливості знань, які повинні засвоїти учні;

 необхідно демонструвати предмети, явища або їх зображення;

 відібрати і проаналізувати аудіовізуальні та інші дидактичні засоби;

 встановити їх відповідність змісту і цілі уроку;

 встановити, на якому попередньому пізнавальному досвіді буде проходити вивчення кожного питання теми;

 визначити методи і прийоми для забезпечення активної пізнавальної діяльності учнів, досягнення ними міцного засвоєння знань, умінь і навичок.

    Уроки, що проводяться з використанням мультимедіа,  в силу своєї видовищності, яскравості та простоти приносять найбільший ефект, що досягається підвищенням психоемоційного фону учнів  у сприйманні навчального матеріалу. В результаті  маємо дві основні переваги – якісну та кількісну. Якісно нові можливості зрозумілі, якщо порівняти словесні описи з безпосереднім аудіовізуальним показом.  Кількісні переваги виражаються в тому, що вміст мультимедіа набагато щільніший за інформативністю, ніж усно-словесний.  Дійсно, зміст однієї сторінки педагог вимовляє приблизно протягом 1-2 хвилин. За той же час повно екранне зображення відео надає більший об'єм інформації. Встановлено, що при усному викладі інформації учень сприймає та може  осмислити до 1 тисячі умовних одиниць інформації за хвилину, а при «підключенні» органів зору  - до 100 тисяч таких одиниць. У молодшого школяра краще розвинута довільна увага, яка стає найбільш концентрованою, коли дитині цікаво, а яскраво представлений навчальний матеріал  викликає позитивні емоції, наприклад різноманітна анімація презентацій Power Point підштовхує дітей  до самостійного прочитання написаного на екрані.

Мультимедійні засоби та обладнання можуть бути використані як протягом всього уроку, так і на окремих його етапах:

 актуалізації опорних знань;

 мотивації навчальної діяльності;

 сприймання та засвоєння нового матеріалу;

 закріпленні знань, отриманих на уроці;

 підведенні підсумків уроку;

 наданні домашнього завдання.

D:\педрада\0-02-0a-c3e38c84176bfc01707dc402cd25591792828c72c22dedb626c2b9ad2ea68a51_35fb432c.jpgОдним з найулюбленіших моментів учнів початкової школи є проведення анімованих  музичних фізкультурних хвилинок, при використанні яких жоден школяр не залишається байдужим.

Одна з важливих областей використання мультимедіа – корекційна та індивідуальна робота з учнями, які мають низький рівень успішності за різних умов: великі пропуски через хворобу, гіпоактивність тощо. Для таких учнів окремо, паралельно із завданням для всього класу, надається індивідуальне із чітким поясненням схеми або способів його розв'язання, що надає можливість застосовувати диференційний підхід навчання без гальмування класного колективу.

Урок з мультимедійною підтримкою може бути:

 уроком-презентацією Power Point;

 традиційним уроком з  включенням до нього відео, аудіозаписів, анімованого слайдшоу, коротких flash  або  swf-ігор, що мають навчальний зміст;

 окремим  уроком за електронним підручником.

Найефективнішими уроком я вважаю урок, в якому інтегруються традиційні методики із застосуванням мультимедійного обладнання. Досвід організації навчально-виховного процесу за вищезазначеними моделями активного використання мультимедіа в початковій школі дозволяє говорити про високий ступінь ефективності поєднання сучасних інформаційних технологій та засобів практичного характеру. Найбільшу ефективність мають моделі, що дозволяють використовувати мультимедіа для розв'язання мотиваційних навчальних завдань. За умов активного використання мультимедійного обладнання  легше досягаються загальна мета освіти, формуються компетенції в області комунікацій: вміння збирати факти, відомості, їх зіставляти, організовувати, виражати свої думки письмово та усно, логічно розмірковувати, слухати та розуміти усне та письмове мовлення, робити «відкриття» для себе, робити вибір, підводити підсумки  та приймати важкі рішення.

Підготовка вчителя до уроку з використанням мультимедіа займає багато часу, вимагає зусиль з боку вчителя, кропіткої пошукової праці, добору раціональних, доцільних, відповідних до потрібної теми засобів навчання.

На уроках з комп'ютерною підтримкою я не занижую значення традиційного робочого зошита. При вивченні будь-якого матеріалу за допомогою  мультимедіа, в робочі зошити обов'язково записуються всі письмові завдання. А завдання з навчальних друкованих підручників вдало поєднуються із електронними. Я пропоную мати в архіві електронні копії робочих зошитів з друкованою основою, повний набір всіх підручників для певного курсу навчання, а для полегшення роботи самого вчителя – навчально-методичну та довідкову літературу, комплекти навчально-наочних  посібників, архів відео- та аудіозаписів  електронного формату.

Так, наприклад, я маю на своєму робочому комп'ютері, що використовую для проведення уроків із мультимедійною підтримкою, окремі папки, наповнені інформацією: «Таблиці. Схеми», «Навчальні презентації Power Point», «Відеофайли», «Аудіозаписи», «Електронні підручники», «Навчальні ігри для PC», елементи яких використовую на уроках, «FLASH – програми», крім того, вважаю доцільним підключення комп'ютера до мережі Internet. 

Найпоширенішим засобом навчання через мультимедіа, який може створити вчитель самостійно, без спеціальної допомоги спеціалістів-програмістів, є презентація Power Point – cтандартна програма системи Microsoft. Вона найоптимальніше та найефективніше відповідає триєдиній меті уроку:

 навчальній: сприйманню учнями навчального матеріалу, осмисленню зв'язків та співвідношень у об'єктах вивчення;

 розвивальній: розвитку  пізнавального інтересу учнів, вмінню узагальнювати, аналізувати, порівнювати, активізації творчої діяльності дітей, усвідомлення власних можливостей, свого успіху;

 виховній: вихованню наукового світогляду, вмінню чітко організовувати самостійну та групову діяльність, вихованню товариськості та взаємодопомоги.

Можна виділити наступні особливості  даної технології:

1. Якість зображення, виконаного крейдою на дошці, не витримує ніякого порівняння із достовірним фото або електронним зображенням будь-якого предмета, а особливо при поясненні явищ природи, дослідів.

2. Використання  більшої кількості наочного матеріалу, який задіяно на уроці.

3. Підвищення продуктивності уроку.

4. Встановлення міжпредметних зв'язків.

5. Умови освітлення робочого місця учня не погіршуються.

6. Педагог, що створює або використовує презентацію, повинен контролювати логічність викладення навчального матеріалу у роботі.

7. Науковість, зрозумілість, легкість сприйняття матеріалу учнями.

8. Зміна відношення учня до персонального комп'ютеру – діти починають сприймати його не як тільки засіб для ігор, а як універсальний інструмент для роботи в будь-якій області людської діяльності.

9. Легко та чітко можна показати роботу з будь-якими робочими інструментами, уточнити технологію виконання, наприклад, з трудового навчання та образотворчого мистецтва.

10. Можливість показати явища, історичні події, роботи, які ні учень та й, можливо, вчитель, ніколи б не побачили на власні очі. 

Для швидкого та ефективного створення презентацій я створила архів картинок та фонів, анімаційних зображень казкових героїв, квітів, шрифтів алфавіту, звукових ефектів тощо, який постійно поповнюється та оновлюється.

Уроки-презентації створюю відповідно структурі вибраного уроку, його темі та меті, наповнюючи кожний слайд потрібним навчальним матеріалом, розраховуючи час на виконання дітьми кожного завдання та враховуючи їх психологічно-вікові та  індивідуальні особливості.

При створенні електронних навчальних презентацій враховую:

 вікові та психологічні особливості учнів даного класу;

 психофізичні закономірності сприймання інформації з проекційного екрану. Робота з візуальною інформацією, що подається з екрану, має свої особливості – при роботі вона викликає стомлюваність, зниження гостроти зору, особливо такий вплив має робота з текстами;

 мету та очікувані результати навчання;

 структуру пізнавального простору; 

 вибір найбільш ефективних елементів комп'ютерних технологій для  розв'язування конкретних завдань конкретного уроку.

Зміст  кожного мультимедійного уроку-презентації повинен відповідати етапам уроку в початкових класах. Добір навчального матеріалу проводиться відповідно основних дидактичних принципів.

Теоретичній частині надаю довідковий характер, не перевантажуючи інформацією, виділяючи основні терміни та поняття кожної теми; слайд повинен мати мінімально можливу кількість слів. Виношу  на слайд речення, визначення, слова, терміни, які учні будуть записувати до зошита, читати їх вголос  під час демонстрації презентації, не перенасичую великим обсягом текстів.

Об'єм навчального материалу для тренувальних або контрольних завдань, а також час впливу мультимедійного обладнання  визначаю відповідно до санітарно-гігієнічних норм роботи учнів початкових класів (не більше 15-20% час уроку).  На огляд одного слайду виділяю 3-5 хвилин, щоб учні могли сконцентрувати увагу на екранному зображенні, прослідкувати послідовність дій, роздивитися всі елементи слайду, зробити записи в робочих зошитах.

Матеріал завдань вибираю цікавий, доцільний, не перенасичений занадто яскравими зображеннями, що перешкоджають швидкому та ефективному усвідомленню,  з чіткими, лаконічними алгоритмами виконання завдань. На одному слайді розміщую не більше двох ілюстрацій, анімацію використовую 1 раз за 5 хвилин уроку.

Розмір букв, цифр, знаків (кегль не менше 24-28), їх контрастність визначаю необхідністю їх чіткого розгляду з останньої парти.

Аудіо- та відеоматеріал слід добираю відповідно вікових особливостей, конкретно поставленій меті уроку, чітко контролюю зміст «врізанного» файлу до презентації, його часовий проміжок.

Презентацію витримую  в одному стилі - однаковому оформленні кожного слайду: фону, назву, розміру, накресленні ліній, кольорів (не більше трьох - для попередження розсіювання уваги). Заливку фону, букв, ліній роблю переважно спокійного кольору, що не викликає роздратування  та стомлення  очей. Креслення, малюнки, світлини та інші ілюстративні матеріали повинні мати  максимальний розмір та рівномірно заповнювати  поле слайду.

Для забезпечення ефективності навчального процесу:

 уникаю монотонності, враховую зміну діяльності учнів за її рівнями: впізнавання, відтворення, застосування;

 орієнтуюсь на розвиток мисленнєвих здібностей дитини:  спостережливості, виокремлення головного, узагальнення тощо;

 надаю можливість успішно працювати на уроці з мультимедійною підтримкою учням різних рівнів навчальних досягнень;

 враховую фактор пам'яті учнів, обмежено використовую завдання, що розвивають тільки оперативну та короткотривалу пам'ять.

 

                                                 

                         

                         ЗАКЛЮЧНЕ СЛОВО

Вважаю, що створення та використання уроків-презентацій дає максимальний ефект у початковій школі. Життєвий досвід дітей ще досить незначний і тому малюнки, фото, аудіо записи, відео, які можна демонструвати за допомогою комп’ютерної техніки, створюють на уроках особливу атмосферу та настрій.

Методика використання мультимедійних технологій у процесі навчання сприяє наступному:

-               посиленню мотивації навчання учнів; 

-               вдосконаленню системи управління навчанням на різних етапах уроку;

-               зростанню якості навчання і виховання, підвищенню інформаційної культури учнів; 

-               підвищенню рівня обізнаності учнів щодо сучасних інформаційних технологій; 

-               демонстрації можливостей комп'ютера не лише як засобу для гри.

Уроки з мультимедійним супроводом допомагають ефективно вирішувати наступні дидактичні завдання:

-               сформувати мотивацію до навчання взагалі;

-               засвоїти базові знання з предмета;

-               сформувати навички самоконтролю.

Дану технологію можна розглядати як пояснювально-ілюстративний метод навчання, основним призначенням якого є організація засвоєння інформації на основі сполучення навчального матеріалу з його зоровим сприйняттям.

Під час використання на уроці мультимедійних технологій структура уроку принципово не змінюється. У ньому, як і раніше, зберігаються всі основні етапи, змінюються, можливо, тільки їх тимчасові характеристики. Необхідно відзначити, що етап мотивації в даному випадку збільшується і несе пізнавальне навантаження. Це необхідна умова успішності навчання, оскільки без інтересу до здобуття знань, без уяви і емоцій немислима творча діяльність учня.

Учнів привертає новизна проведення мультимедійних уроків. У класі під час таких уроків створюються умови для активного спілкування, за якого учні прагнуть висловити думки, вони з бажанням виконують завдання, виявляють цікавість до матеріалу, що вивчається. Учні вчаться самостійно працювати з навчальною, довідковою та іншою літературою з предмета. Дана технологія може використовуватись для анонсування теми уроку, як супровід до пояснення вчителя, як інформаційно-навчальний посібник та для контролю знань.

У навчанні особливе значення надається сьогодні власній діяльності дитини, її пошуку, усвідомленню і застосуванню нею нових знань. Учитель у такому разі є організатором процесу навчання, керівником самостійної діяльності учнів, який надає їм потрібну допомогу і підтримку.

Таким чином, знання вчителем початкової школи інноваційних технологій та використання їх у своїй роботі  дозволяє значно підвищити ефективність педагогічної діяльності. Учителеві, насамперед, має бути цікавим те, що він робить, як веде урок. Коли вчитель задоволений створеним уроком, то й енергія та бажання пізнати щось нове обов’язково передається дітям, стимулює їх креативність. З досвіду своєї роботи можу стверджувати, що застосування творчих завдань буде ефективнішим, коли їх використовувати регулярно, об'єднати в певну систему. Під «системою завдань» слід розуміти комплекс вправ , які підпорядковуються єдиній дидактичній меті, змістовій лінії предмету, побудований з врахуванням вікових особливостей учнів.

Переконана, що сформувати особистість нового покоління,  розбудити допитливість у душах сучасних учнів можна лише шляхом використання сучасних форм і методів навчання. З їх допомогою навіть звичайні буденні вправи можна перетворити на такі, що спонукають до творчого мислення.

 Отже,  і з логічного, і з практичного погляду очевидно: використання інтерактивних, інтернет- та медіа освітніх технологій у сфері освіти вдосконалюватиметься й розширюватиметься.

 Сучасне і майбутні покоління потребують динамічної системи освіти, яка була б тісно пов’язана з їхніми майбутніми проблемами як на роботі, так і особистому житті. Тому питання використання інноваційдля  підвищення ефективності педагогічної діяльності тадля формування неординарної креативної особистості, підготовленої до реалій повсякденного життя повинно бути актуальним у роботі кожного вчителя.

 Сучасному вчителю просто конче необхідно кардинально змінити свій підхід до навчання підростаючого покоління, постійно вчитися, самовдосконалюватися  і не тупцювати на місці. Зазначу, що  із вступом дитини до школи саме від вчителя залежить  процес формування творчого мислення учнів. Від того, чи зможе вчитель ефективно організувати навчальну діяльність, які методи та прийоми застосує для цього, якого типу завдання запропонує школярам. А найголовніше - чи сам педагог є творчою людиною. Адже креативного учня сформує лише креативний вчитель. Вірю, що і вчителю, і батькам  хочеться, щоб кожна дитина розвивалася всебічно. Та якщо в дитині «дрімає» якийсь талант, то слід прикласти максимум зусиль, щоб він розкрився на користь їй та іншим. І, як підказує моя практика, саме творчий, інноваційний підхід до учіння допоможе досягнути очікуваних результатів.

 

     СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. Біда О. Структура і методика інтерактивного уроку // Початкова школа. – 2007.– №7.
  2. Гін А.О. Прийоми педагогічної техніки. – Х.: Веста: Видавництво «Ранок», 2007. – 176 с.

3.Дементієвська Н.П. Комп’ютерні технології для розвитку учнів та вчителів / Н.П. Дементієвська., Н.В.Мокра // Інформаційні технології і засоби навчання : зб. наук. праць / за ред. В.Ю.Бикова, Ю.О.Жука. – К. : Атака, 2005. – С. 76-95.

4.Досяк І.М. Нестандартні уроки з використанням інноваційних технологій в початкових класах, Вид.гр. «Основа».,2007р.

  1. Іванішена С. Форми та методи інтерактивного навчання // Початкова школа. –2006. – №3.
  2. Іформаційно-комунікаційні технології та їх роль і освітньому процесі / С. Дишлєва [Електронний ресурс]. Режим доступу : http://osvita.ua/school/method/technol/6804/.
  3. Комар О. Інтерактивні технології – технології співпраці // Початкова школа. – 2005. – №2.
  4. Комар О. Навчання школярів за інтерактивними методами // Рідна школа. – 2006. – № 5. – С. 57-60.
  5. Крамаренко С.Г. Інтерактивні техніки навчання, як засіб розвитку творчого потенціалу учнів // Відкритий урок. – 2002. – № 5-6. – С.7-10.

8.Маркус Н. В. Особливості застосування інформаційних технологій як засобу гуманізації навчання молодших школярів / Н.В. Маркус // Оновлення змісту, форм та методів навчання і виховання в закладах освіти : зб. наук. пр. / Рівнен. держ. гуманіт. ун-т. – Рівне, 2002. – Вип. 23. – С. 171-173.

  1. Пометун О.І., Пироженко Л. В. та ін. Сучасний урок. Інтерактивні технології на­вчання: Наук.-метод. посіб. /За ред. О. І. Пометун. – К.І.А.С.К., 2003. – 192
  2. Скворчевська О.В. Ігрові методики роботи з дітьми 1 – 4 класів. – Х.: Основа, 2009. – 207 с.
  3.          Стребна О.В., Соценко А.О. Інтерактивні методи навчання в практиці роботи початкової школи. – Х.: Основа, 2006. – 172 с.

13.Таргоній О. Використання інформаційних технологій на уроках у початкових класах / О.Таргоній, Т.Чабанюк // Сучасна школа України. –2011. – № 2. – С. 42-44.

 

ДОДАТОК

Конспекти уроків з використанням ІКТ

Урок  ,,Я досліджую світ,, 1 клас

Тема:  Звірі. Чим звірі відрізняються від інших тварин?

Мета: ознайомити учнів з головними істотними ознаками звірів; збагатити знання новими відомостями про  живлення звірів; учити описувати спільні і відмінні ознаки тварин; прищеплювати любов до природи, бережливе ставлення до тварин.

Обладнання: Коп᾽ютер, проектор, екран, мультимедійна презентація, картки звірят та їх мам, малюнки вовка, корови, лисиці, підручник «Я досліджую світ» Жаркова І.І.,  Мечник Л.А. 1 клас,  мікрофон.

ХІД УРОКУ

     

І . Організаційний момент

1)Привітання

- Доброго ранку, травам росистим!

- Доброго ранку, квітам барвистим!

- Доброго ранку, сонечку ясному!

- Людям усім і усьому прекрасному!

Девіз уроку:

 Щоб урок пройшов немарно,                                                                               Треба сісти рівно й гарно!                                                                                    Якщо хоч відповідати,                                                                                           Треба руку піднімати!                                                                                           Суму місця в нас нема,                                                                                             Нам посмішка допомага!

1)Вправа «Синоптики»

- Яка зараз пора року?

- Який місяць надворі?

- Яке сьогодні число?

- Тепло чи холодно надворі?

- Який стан неба?

2)Хвилинка - цікавинка

- Ми з вами знаємо , що погоду можуть передбачати і тварини. Давайте пригадаймо деякі з них з попередніх уроків.

- Перед сніговицею галки та ворони голосно кричать.

- Взимку  горобці дружно цвірінькають – на відлигу.

- Білка робить великий запас горіхів – чекай холодної зими.

- Снігур співає на сніг і завірюху.

- Синиці починають зранку пищати – вночі буде мороз, ховаються під дах – на хуртовину.

- Сорока літає поблизу житла, лізе під стріху- буде завірюха.

- Білка мостить гніздо низько – на морозну зиму, а високо – зима буде теплою.

- Пес на снігу згортається калачиком – на мороз. 

-  Кіт шкрябає підлогу – на вітер, завірюху.

ІІ. Актуалізація опорних знань.

1)Фронтальне опитування

- Яку тему ми вивчаємо? (Тварини).

- До якої природи належать тварини?(До живої).

- Доведіть. (Тварини дихають, ростуть, розмножуються, живляться, відмирають).

- А рослини  ж теж дихають, ростуть, розмножуються, живляться, відмира- ють , чим же тварини відрізняються від рослин? (Тварини переміщаються і ростуть тільки у молодому віці).

1)Гра «Роздивись та пригадай!»

 

СЛАЙД    Риба.

- Пригадайте все , що ви знаєте про риб.

- Риби живуть в океанах, морях, річках та ставках.

- Тіло у риб сплюснуте, вкрите лускою.

- Риби плавають з допомогою плавців.

 

СЛАЙД        Хрущ.

-Це хрущ – комаха.                                                                                                        -   Комахи – найчисленніша група тварин.

- До неї належать метелики, жуки, мурашки,

бабки, коники – стрибунці.      Джмелі та багато інших.

- Вони стрибають, бігають, літають. Повзають, плавають.

-  Усі комахи мають 6 кінцівок.

- Тіло комах складається з 3 частин: голови, грудей і черевця.

- За допомогою вусиків комахи відчувають запах.

СЛАЙД         Снігур.

 Снігур – це птах.                                                                                                           -  Тіло птахів вкрите пір’ям.                                                                                                -  Замість передніх кінцівок – крила.                                                                       - Форма тіла особлива. Вона допомагає йому літати.

ІІІ.   Мотивація навчальної діяльності.

Створення проблемної ситуації.

 

СЛАЙД         Їжак.

-Діти, а хто це?                                                                                                           -До якої групи тварин належить?

ІV . Повідомлення теми і мети уроку.

Щоб дізнатися до якої групи тварин належить їжак, ми розгадаємо кросворд. Для цього вам потрібно розгадати кросворд.

Кросворд  «Звірі»

.

1)Любить солодощі примат –

Це людини молодший брат.

Від бананів до безе

Обожнює …(шимпанзе).

2)По полю гасає, овечок хапає.(Вовк)

3)Ласую малиною

І медком бджолиним.(Ведмідь)

4)У кішки китиці на вухах,

Щоб звуки всі уважно слухать. 

Ти не скажеш кішці: «Брись!»

Обережно, бо це ― … (Рись).

5)Червонясту шубку має.

По гілках вона стрибає.

Хоч мала сама на зріст,

Та великий має хвіст.

Як намисто, оченята…

Хто це? Спробуй відгадати!(Білка).

-Яке ключове слово кросворду? (Звірі).

-Сьогодні  ми продовжимо мандрівку царством ТВАРИН. На Землі живе більше 1 млн. 500 тис. різноманітних тварин. Хоча всі вони різні проте багато з них мають щось подібне. За спільними ознаками вчені об’єднали тварин у групи , саме за істотними ознаками. Істотні ознаки риб, комах і птахів ми вже знаємо. Тож спробуймо визначити істотну ознаку звірів.

V.  Вивчення нового матеріалу.

СЛАЙД 

1)Робота з картинками (тигр, заєць, корова;

 морж, кажан, кінь; синій кит, дельфін, олень.

-Кого ви бачите на малюнку? (по рядах)

-Назвіть істотні ознаки звірів. (Тіло вкрите шерстю.)

-Але не у всіх звірів тіло вкрите шерстю!

- Висновок: тільки звірі вигодовують своїх малят молоком. Це і є істотна ознака звірів.

СЛАЙД 

Їжачок – хитрячок.

1)Робота з підручником.  С. 62

Розповідь Їжачка – Хитрячка.

С. 63 Де живуть звірі?

– Чи все життя звірі харчуються молоком? ( Ні).

СЛАЙД   

-Чим живиться кролик? Корова? Кінь? Жирафа?

-Отже, це рослиноїдні звірі.

-Чим живиться лисиця? Вовк? Тигр? Лев?

Отже, це хижі звірі.

-Чим живиться білка? Ведмідь? Кабан?

Отже, це всеїдні звірі.

Висновок: звірі є: рослиноїдні, всеїдні і хижі.

Фізхвилинка ( музична)

 Гра «Звірятко заблукало»

Загубили ці малята

Свою маму, свого тата.

Де живуть, вони не знають

І сидять тепер, ридають.

Ви тваринам підкажіть –

У дім рідний відведіть.

( Вчитель, розповідаючи вірш, роздає малюнки цуценяти, оленяти, козеняти, ведмежати, собаки, оленини, кози, ведмедя.

Діти виходять до дошки.)

– Діти, чи всі вони живуть в одній домівці? (Ні).

-А де вони живуть? Як? (за одними доглядають люди. А інші живуть у лісі).

-То як ми назвемо тих звірів, за якими доглядають люди? (Свійськими, домашніми)

-А як називаються звірі, які живуть у лісі? (Дикими).

-Яких ще заєте свійських звірів? Диких?

Гра «Дослідники»

Робота в групах.

-З яких частин складається тіло звірів?

(У кожної групи картка з зображенням звірів:

лисиця,  вовк, корова).

Виступи груп: - Ми дослідили, що тіло звірів складається з голови, шиї, тулуба, хвоста і 4 кінцівок.

VІ. Узагальнення і систематизація знань.

Хвилинка ерудита.

1. Хто з лісових звірів розвішує гриби для сушіння на деревах і з якою метою?  ( Білка, що запасається на зиму сушеними грибами.)

2. Товстим чи худим залягає ведмідь у барліг і чому? (Товстим. Жир обігріває і годує ведмедя.)

3. Що буде з бджолою, коли вона вкусить? (Бджола гине.)

4. Чиї пташенята не знають своєї матері?( Пташенята зозулі.)

5. Назвіть найменшу пташку? (Колібрі.)

6. Скільки років живе щука? (Щука може жити 100—200 років.)

7. Назвіть найбільшу рибу в світі? (Китова акула. Довжина її — близько 30 метрів.)

8. Яка риба без луски? (Сом.)

9. Хто з птахів найшвидше літає?

(Сокіл, сапсан — 301 км/год., стриж — швидкість — 185 км/год.)

10. Хто з птахів найрозумніший?

(Ворон, за ним ідуть папуги, а третє місце — посідають гуси.)

11. Якого птаха підтримує хвіст, коли він сидить на дереві? (Дятла.)

  VІІ. Робота в зошитах

 VІІI. Підсумок уроку.

 Гра « Незакінчене речення» + «Мікрофон».

-Звірі – це група тварин, які годують … (малят молоком).

- Свійські звірі – це звірі, за якими … ( доглядають люди).

-Дикі звірі – це звірі, які … (живуть у лісі).

-Рослиноїдні звірі – це звірі, які живляться … ( рослинами).

-Всеїдні звірі – це звірі , які живляться … (рослинами і тваринами).

-Хижі звірі – це звірі , які живляться … (іншими тваринами).

-Тіло звірів складається з … (голови, шиї, тулуба, хвоста і 4 кінцівок).

СЛАЙД  від звірів.

МОЛОДЦІ!  

   

Урок математики у 2 класі

(з використанням ППЗ «Математика», 2 клас)

Тема.Таблиці додавання і віднімання числа 2. Креслення відрізків. Складання і розв’язування простих задач.

Мета:вчити прийому додавання і віднімання числа 2 частинами з переходом через десяток; вправляти у розв’язуванні прикладів на дві дії та у складанні та розв’язуванні простих задач, у каліграфічному написанні цифр; формувати навички креслення відрізків; розвивати математичне мовлення, кмітливість і логічне мислення, виховувати культуру письма.

Хід уроку

1. Організаційний момент. Створення емоційного настрою

- Усміхніться один одному, подумки побажайте успіхів на цілий день. Для того, щоб впоратися на уроці з завданнями, будьте старанними і слухняними. Завдання наші такі:

Не просто слухати, а чути.

Не просто дивитися, а бачити.

Не просто відповідати, а міркувати.

Дружно і плідно працювати.

2. Актуалізація опорних знань учнів

Усний рахунок

-Покажіть, яке число складається з 1 дес. 3 од.; 1 дес. 7 од.; з 3 дес.?

-Яке число слідує за числом 15?

-Яке число передує числу 10?

-Яке число стоїть між числами 14 і 16?

-На скільки 9 більше від 4?

-На скільки 5 менше від 8?

(На дошці відповіді: 13, 17, 30,16,  9, 15,  5, 23)

- Яке з отриманих чисел найбільше? Яке найменше?

- На скільки 20 більше, ніж 2?

- Поміркуйте, скільки потрібно взяти по 2, щоб отримати 20?

- Що спільного в написанні цих двох чисел? (Цифра 2)

 Каліграфічна хвилинка. Робота в зошиті

Каліграфічний запис цифри 2( Додаток ППЗ)

Розумова розминка

- Вам потрібно знайти правильну відповід до задач на чарівній квітковій галявині.

На екрані галявина , на квітах якої числа - відповіді: 5, 4, 6, 11.

(Можна також порожні пелюстки або з іншими числами)

-Я задумала число. Якщо до нього додати 3 то отримаємо 8.Яке число задумано?

-Раз до діток на урок прилетіло 7 сорок.

Та з них лише 3 сороки вивчили всі уроки.

Скільки ледарів - сорок прилетіло на урок?

-На дереві сиділо 7 горобців. Другий горобець полетів. Скільки горобців залишилося?

-Петрик прочитав 9 сторінок книги, а Павло – на 2 сторінки більше. Скільки сторінок прочитав Павло?

- Чи всім зрозуміло як отримали результат?

(Учні висловлюють свої припущення, вчитель вислуховує і спільно приймають рішення)

3. Повідомлення теми і мети уроку

Відбувається знайомство дітей з казковими героями Сонечком і Равликом, які будуть мандрувати країною Математика протягом навчання у 2 класі разом із учнями.Відбувається створення проблемної ситуації, яка виводить казкових героїв до оголошення теми і мети уроку.

4. Вивчення нового матеріалу

Вивчення прийому додавання числа 2 частинами з переходом через десяток.

 В ході ігрової ситуації, яка відбувається на осінній лісовій галявині, учні разом із героями збирають осінній букет із листочків, на яких розташовані приклади. Учням потрібно не просто зібрати листочки, а прочитати правильно вирази й обчислити їх.  Перевіряю коментування дітей, корегую їхні відповіді. (В певні моменти  використовую „стоп”, щоб вислухати відповіді та думки учнів.)

 Далі виникає проблемна ситуація: Равлик знаходить ще один листок, на якому приклад на додавання з переходом через десяток.

Робота в групах

-Спробуйте самі знайти правильний спосіб обчислення.

- А тепер послухаємо відповідь Сонечка.

Вивчення прийому віднімання числа 2 з переходом через десяток.

 Навчання відбувається в ігровій ситуації. Діти обчислюють приклади на віднімання, які з’явилися на хмаринці. Проблемна ситуація в тім, що хмари зникнуть і сонце засяє лише в тому випадку, якщо діти пояснять спосіб обчислення виразу на віднімання з переходом через десяток.

5. Застосування набутих знань

Вправляння учнів у розв’язуванні прикладів на дві дії; застосовуванні набутих знань.

 Вирази записані на екрані. Учні обчислюють їх із коментуванням, вчитель корегує відповіді.

6. Фізкультхвилинка «Весела зарядка»  (діти виконують вправи разом з анімованими героями,яких бачать на моніторі)

7. Складання і розв’язування простих задач

Короткий запис задачі на екрані.  Учні пропонують варіанти умов задач. Під керівництвом учителя діти працюють над розв’язуванням задачі, записують її у зошит.

8.Геометричний матеріал

 Формування навички креслення відрізків

 За допомогою бесіди між героями учні повторюють правила креслення відрізків. Звертаю увагу на зразок охайного креслення відрізків, які з’являються на екрані. Взаємоперевірку робіт учнів виконую з використанням „стоп”, визначаємо кращі роботи. Діти вчаться знаходити довжину нового відрізка.

9. Робота з підручником.

Самостійна робота за одним із завдань підручника на вибір учнів.

Взаємоперевірка

10. Підсумок уроку

Підвести підсумок уроку допомагають казкові герої. Учні висловлюють враження від  проведеного уроку, висловлюють  побажання до наступного.

                               

 

 

Урок природознавство у 3 класі

Тема: Використання води людиною. Охорона води

Мета: узагальнити  та систематизувати  знання про властивості води, інформацію про цінність води, прищеплювати навички економного витрачання води в домашніх умовах;

розвивати увагу, спостережливість, пам’ять, словниковий запас, вміння зв’язно висловити свою думку та довести її;

здійснювати екологічне виховання, виховувати бережне ставлення до навколишнього середовища, а саме до води; формувати почуття відповідальності за свої дії та активної життєвої позиції учнів.

Завдання: дати відповідь на проблемне запитання та переглянути презентації учнів-дослідників про воду; провести змагання між командами з даної теми; обговорити     казку «Про Водяного»; заповнити таблицю «Фішбоун»; використати «Кубик Блума»; підвести підсумок уроку.

Тип уроку: урок узагальнення та систематизації знань

Вид уроку: урок-звіт

Обладнання: дошка, комп’ютер, навчальна презентація, глобус, фізична карта України, плакат «Вода – джерело життя», малюнки про воду в природі, її використання людиною, плакат до Всесвітнього Дня Води, що відзначається 22 березня, фонограма пісні «Калинова вода» (слова С.Жуковського, Музика Д. Патричі), схеми «Фішбоун», кубик Блума.

Література: Степан Жупанин «Криниця», http://dovidka.biz.ua/zagadki-pro-vodu-ukrayinskoyu/ Довідник цікавих фактів та корисних знань © dovidka.biz.ua

Електронні цифрові ресурси: презентація до уроку

І. Організація класу

Слайд 2

Дзвоник всім нам дав наказ: 

До роботи швидше в клас!

Біля парти станем чемно –

Плине час хай недаремно.

Будемо уважні і старанні всі.

Сядемо рівненько на місця свої.

ІІ.  Мотивація навчальної діяльності учнів, повідомлення теми і завдань уроку

-Відкрийте щоденники спостережень за погодою. Скажіть, яка зараз пора року? Опишіть день та позначте погоду за допомогою позначок.

-Відгадайте загадку та назвіть тему сьогоднішнього уроку:

Мене п’ють, мене ллють, усім потрібна я. Хто я така? (Вода)

- Тема нашого уроку «Використання води людиною. Охорона води». Сьогодні у нас не звичайний урок, а урок-звіт, на якому ми знайдемо рішення до проблемного питання, рішення якого треба знайти.

Проблемне питання звучить так:

        - Який «ключ» можна підібрати, щоб вирішити «водну» проблему в Україні та в усьому світі?

       http://stroyteh.ua/images/products/medium/9020_barrera-hd-801-zamok-navesnoy_51707.jpeg

 

 На минулому уроці ви отримали завдання підготувати проекти з даної теми. І зараз ми з вами побачимо проекти, які підготували наші дослідники.

ІІІ. Узагальнення та систематизація уявлень, понять, засвоєних протягом певного часу, приведення їх у відповідну систему

  1. Проект №1

Перший учень

  Слайд  презентації   

Вода – найдивовижніший мінерал на Землі. Дивовижний тому, що створює умови для розвитку й росту різних форм життя. Недарма вчені вважають, що було б правильніше назвати нашу планету Вода, оскільки її поверхня на ¾ вкрита водою.  Це океани, моря, озера та ріки, які, неначе

 

артерії, пронизують земну поверхню. Солоної води дуже багато, недарма з космосу наша планета має голубий колір.

Слайд  презентації   

А от питної води дуже мало – всього лише 3%. Основні джерела прісної води на території України - це річки Дніпро, Дністер, Південний Буг, Сіверський Донець, Дунай з притоками, а також малі річки північного узбережжя Чорного та Азовського морів.

Кожен день вода переміщується по земній кулі, випаровується, випадає на Землю у вигляді опадів, здійснюючи  кругообіг води в природі. Завдяки цьому підтримується тепловий режим і існує життя на планеті.

  Роль води для живої та неживої природи дуже велика. 

Вчитель

- То скажіть, враховуючи те, як стрімко «випиває» людство наявні в його розпорядженні водні ресурси, а також те, що до 2050 року зросте населення Землі з 6 до 9 мільярдів, – чи треба берегти та раціонально використовувати прісну воду, щоб її вистачило усім? (Так, берегти та раціонально використовувати). 

Отже, який «ключ» до вирішення нашого проблемного питання? («Ключ» - збереження та раціональне використання прісної води).

http://razukraska.ru/wp-content/gallery/kluch/kluch6.gif

 

Другий учень

Вода є скрізь, навіть у Всесвіті. Вона є у міжзоряних газових хмарах,

існує в атмосферах і на поверхні різних планет та інших небесних тілах Сонячної системи. Але є одна особлива планета, про яку я вам розповім - це Марс. Слайд 6

Колись Марса боялися. Яскрава червонувата зірка отримала ім’я давньоримського бога війни. Після багатьох спостережень у астрономів виникло припущення, що на Марсі є вода, а можливо і життя. На розгадування цих питань у 2007 році на поверхню Марса запустили космічний апарат «Фенікс». У космічного  апарату був спеціальний ківш для копання ґрунту. Коли «Фенікс» копав ґрунт, то дістав воду з п’ятисантиметрової глибини. Місію було виконано, але чи є життя на Марсі, не вияснили. Американські вчені виявили залишки давнього озера в марсіанській гірській місцевості. Це озеро займало більшу площу ніж Франція та Німеччина разом узяті. Його розміри вказують на те, що Марс у далекому минулому мав більш теплий і вологий клімат.

Вчитель

-         Отже, скажіть, чи є вода на Марсі? (Ні)

-         Життя є на Марсі? (Ні)

-         Чому нема життя на Марсі? (Бо на цій планеті немає води).

-         Який висновок ми можемо зробити? (Вода – безцінна. Без води нема життя).

-         Який «ключ» до вирішення «водної» проблеми? (Збереження та раціональне використання прісної води).

  1. Проект №2

Перший учень  

Слайд  презентації   

Мільярди  років тому в холодній газопиловій хмарі, з якої утворилася земля, вже у вигляді крижаного пилу містилася вода. Перед водою схилялися, про неї складали легенди. У всіх народів вода вважалася колискою і джерелом життя.  

- Куди у селі сходяться усі стежки? Де можна почути усі новини? Де зупиниться  втомлений подорожній? Еге ж – біля криниці! (звучить уривок з пісні «Калинова вода» на слова С. Жуковського, музику Д. Патричі) Слайд  презентації   

У криниці найкорисніша вода – джерельна, кринична. Гуртом копають криницю, доглядають її. А щорічно в кінці травня виливають, вичищають воду в криницях і відзначають свято Криниці. Слово «криниця» означає джерело.  Криниця з журавлем споконвіку символізує достаток, невичерпну людську доброту, щирість, привітність. Пригощаючи гостя чи подорожнього водою, завжди  приповідали: «Пийте на здоров’я, хай  бог дає вам сили». Ця традиція збереглася і понині.

Вчитель

-Чому криниця символізує достаток? (Бо якщо є вода, то у господаря є велике господарство та врожай з саду та городу).

-Який висновок можна зробити з почутого? (Треба раціонально використовувати прісну воду, тоді буде достаток вдома, в країні, у цілому світі).

-Який «ключ» до вирішення нашого проблемного питання? (Збереження та раціональне використання прісної води).

  1. Проект №3 

Слайд  презентації   

-   А тепер послухайте казку:

  - У тихому закинутому ставку жив з незапам'ятних часів Водяний. Він давно застарів. А в останні роки все частіше можна було  почути його сумну пісню:

Учень (входить у костюмі «Водяного»)

 «Я Водяний, я Водяний.                Навколо мене бляшанки,

Ніхто не водиться зі мною.         Папір, банки, склянки..

В моєму ставку - болото              Давно я без жаб -

Прийшов би ну хоч хтось.            Покинули подружки.

                                                        Ех, життя моє...»

Вчитель:

- Як ви думаєте, чому в ставку склянки?

-  А куди зникли жаби?

- Чи доведеться Водяному перебиратися в сусіднє озеро, на чужину?

-  Як повернути цьому місцю колишню чистоту і красу?

- Що для цього треба зробити?

- Який висновок можемо зробити з вищесказаного? (Треба охороняти воду).

- Який «ключ» до вирішення «водної» проблеми в Україні та в усьому світі?

 

Гра  «Уяви…»                 Слайди  презентації   

-Зараз ми пограємо в гру «Уяви…»

-Нелегка праця – зберігати воду чистою. Екологи б’ють на сполох. Чому? Бо дійсно воді загрожує лихо!

-Як думаєте, що сприяє забрудненню води? Так, традиційним джерелом забруднення природних вод були та продовжують залишатися господарсько-побутові стоки. Це води каналізації, відходи життєдіяльності людини.

Уявіть, що буде, якщо разом з поталими водами й дощовими стоками в ріки й озера потраплять шкідливі речовини:

- зникнуть рослини (у зв’язку із забрудненням навколишнього середовища  в Україні зникло 150 видів рослин, зникнення навіть одного виду рослин може спричинити зникнення 10 – 30 видів комах); 

- зникнуть комахи (зникнуть комахи – не буде комахозапильних рослин, зникнуть птахи);

- зникнуть птахи (зникне м’ясо, яйця, пух, пір'я, люди не зможуть милуватися співом солов'я, жайворонка чи дрозда);

- зникнуть тварини (зникне молоко і м’ясо, зникне хутро, не буде задоволення від спілкування з тваринами.);

- зникнуть люди (зникне життя).

- Який висновок можемо зробити? (Усе в світі взаємопов’язане, зникне прісна вода – зникне людина. А значить треба раціонально використовувати та охороняти прісну воду).

Змагання команд

- А зараз поділимося на дві команди та проведемо змагання.

Завдання №1

Слайд  презентації   

Перед вами схема «Фішбоун» та дані забруднення води. Ваше завдання полягає в тому, щоб проблему поставити у зону голови, рішення - в зону хвоста, причини - у зону верхньої частини схеми, а факти – у зону нижньої частини схеми (у команд наявні «скелети риб», які треба відповідно

заповнити потрібними даними) та пояснити зроблений вами вибір. Виграє та команда, яка точно розставить всі дані по місцях та пояснить свій вибір.

 

                                  

 

                                       

 

 

 

 

 

 

 

Вчитель

-Який висновок можемо зробити з вищезазначеного? (Треба раціонально використовувати воду та бережно ставитися до неї).

Завдання №2

Слайд  презентації  

«Кубик Блума»  (звичайний паперовий куб, на сторонах якого написано:

 Назви.

 Чому.

 Поясни.

 Запропонуй.

 Придумай.

 Поділись.

Діти кожної з команд по черзі повинні кинути кубик,   на сторонах якого написане завдання та дати відповіді на них):

-         Назви причини забруднення води.

-         Чому рибам не вистачає кисню на поверхні забрудненої води?

      -   Поясни значення прісної води.

        -Запропонуй основні заходи з охорони води.

Придумай, що відбудеться, якщо на Землі зникнуть всі витоки прісної води.

-         Поділись, що ти відчуваєш, коли чуєш про вимирання рослин і риб від забруднення води.

Вчитель - Який висновок можемо зробити? (Треба охороняти воду від забруднення)

ІV. Підсумок уроку

     - Який підсумок уроку ми можемо зробити? Який «ключ»-рішення до «водної» проблеми ми знайшли?

Ключ-рішення ми знайшли до «водної» проблеми. А чи можемо ми її вирішити?

-Ні, тому що поки кожна людина на планеті Земля не усвідомить значимість цієї проблеми, доти позбутися ми її не зможемо.

 

Виставлення оцінок

Рефлексія (у кожного на парті дві картки: одна зеленого та червоногокольору. Зелена свідчить про позитивний настрій та задоволення від уроку, а червона – про незадоволення від уроку або про незасвоєний матеріал учнем на уроці. Діти піднімають картки вибраного ними кольору та при бажанні пояснюють свій вибір. Вчитель відповідно до карток орієнтується про враження від уроку.)

 -  Сьогодні ми з вами з’ясували, що вода – це колиска життя, «усе починається з води». А  головне, кожен з нас повинен дбайливо ставитись до цього дорогоцінного дарунка природи, раціонально використовувати водні ресурси, не забуваючи про те, що ми – діти води й не можемо жити без неї.

  1. Домашнє завдання

Коли ми відкриваємо водопровідний кран, то ніколи не замислюємося над тим, хто «зробив» для нас цю воду і що незважаючи на те, що води в природі багато, запаси питної води мізерні – всього лише 3%.

- Що роблять у твоїй родині, щоб економно витрачати воду?

- Перша група учнів підготує малюнки з даного питання.

- Друга група учнів  підготує повідомлення.

 

 

Урок української мови у 4 класі

(з використанням мультимедійної презентації)

Тема. Префікси і прийменники. Зіставлення за значенням та способом написання

Мета: вчити дітей розрізняти префікси і прийменники, правильно їх писати;

формувати орфографічні вміння, розвивати навички спостереження, аналізу, зіставлення і на цій основі робити нескладні висновки, узагальнення;

виховувати увагу до мовних явищ, вміння працювати швидко, творчо, дружно; бажання працювати.

Тип уроку:урок вивчення нового матеріалу

Обладнання і матеріали: малюнки квіток із завданнями уроку, рухомі схеми,  іграшка – бджілка, індивідуальні картки-помічники, мультимедійна презентація

Хід уроку

Ι. Організація класу

-До нас на урок завітала гостя. Дізнатися, хто це, допоможе загадка:

Зимою спить,

Літом бринить,

Понад сади літає,

Солодку росу збирає.( Бджілка)

Так, це бджілка.   (Слайд 2)

І недаремно, бо побачила тут дивні квіти.

Чим вони її приваблюють?  

( Бджоли з квіток збирають нектар, яким живляться.)

На дошці розміщені квіти з етапами уроку

З кожної квіточки разом з бджілкою ми будемо збирати нектар – це виконані завдання. І чим більше квіточок відвідаємо, тим більше отримаємо знань.

ΙΙ.Хвилинка каліграфії

Урок почнемо без зупинки

З каліграфічної хвилинки.                                

  1 квіточка

Давайте зробимо подарунок бджілці і каліграфічно напишемо: дж бдж ол ла (аналіз з’єднань), утворилося слово … (бджола )

Що знаєте про слово? Яка орфограма?

Запишіть у зошити ( пригадати правила письма).

Друзі бджоли –джміль і оса поділили це слово

 на склади ось так: бд-жола і бджол-а. Хто з них

 зробив це правильно? А як треба правильно?

Яких правил не знають оса і джміль?(Слайд 3)

А тепер подивіться скільки квіточок перед нами. Але вони мають незвичайні серединки – це склади. Якщо ви правильно зберете букетики, то утворяться слова.(корисний,   влітку, духмяний)(Слайд 4)

Я запишу ці слова на дошці, а ви в зошиті

(Слово духмяний пишу - духм'яний).

Чи всі записали так, як я? Поясніть орфограми в

 словах.

Спробуйте скласти речення, використовуючи

 якнайбільшу кількість записаних слів.

Найкраще найдовше речення запишемо.

(Влітку бджола збирає з духмяних квітів корисний нектар.). Знайдіть головні члени речення

Як правильно сказати?

                              Працьовитий, як

 

          бджола                 комар           метелик

Про кого так говорять?              (Слайд 5)

      Недарма у народі кажуть: «Працьовитий, як

бджілка». Адже, щоб зібрати 5-6 кг меду, ці

трудівниці повинні відвідати 8-9 млн. квіток.

       Нехай цей вислів стане девізом нашого

уроку. І кожен із вас буде працьовитим, як бджола.

(На 1-ій квітці з’являється жовта серединка, що символізує зібраний нектар, тобто закінчення певного етапу (завдання).)

ΙΙΙ. Актуалізація опорних знань учнів

Бліц –опитування. Технологія «Незакінчене речення»

А ми полетіли до наступної квітки. Щоб зібрати нектар з неї, необхідно відповісти на запитання, що є на пелюсточках.

2 квітка з відривними пелюсткам. По черзі знімаю пелюсточки і зачитую питання:

Який розділ вивчаємо?

Частина слова, яка змінюється -…

Як знайти закінчення?

Частина слова без закінчення -…

Частина слова, яка є в основі обов’язково -…

Які частини можуть бути в основі?

Ця частина основи стоїть між коренем і закінченням

Ця частина основи стоїть перед коренем

(На 2 квітці  з’являється жовта серединка)

ΙV. Повідомлення теми, мети і завдань уроку. Мотивація навчальної діяльності                                            

3 квітка

Ми зібрали багато нектару. Бджілка пропонує вам віднести його. Для того вам слід допомогти бджілці долетіти до вулика. Оса і джміль пропонують    записати це словосполучення  так                                                                                         

До летіти довулика

До летіти до вулика             (Слайд 6)

Хто з них написав правильно? Чому?Як ви

гадаєте, над якою темою ми будемо працювати?                  

Для чого нам потрібно вивчати цю тему? (Слайд 7)

Визначте завдання сьогоднішнього уроку самостійно за допомогою картки у вашому аркуші-помічничку.                                   

 (Слайд 8)                                                                                                        

На уроці ми будемо вчитися розрізняти префікси і   прийменники, правильно їх писати.                                                                          

(На 3 квітці  з’являється жовта серединка)

V. Вивчення нового матеріалу

Ми  прилетіли до наступної квіточки

4 квітка

(На дошці вивішуються дві таблички: префікс і прийменник)

Давайте пригадаємо, що ми знаємо про префікс і прийменник?

Пропоную вам утворити з даних слів нові, додаючи префікс.

Ось кілька,утворених вами, слів                   

          (Слайд 9)

Спробуйте утворити словосполучення з такими

словами  що ви використали?

забіг                       за дерево

відплив                  від берега

пострибав            по двору

доїхав                    до міста

Чи однакову роботу виконують префікс і прийменник? Яку саме?

З’являються таблички: «утворює нові слова»(префікс), «служить для зв’язку слів»(прийменник)

Отже, бачимо , що є однозвучні префікси і прийменники. Як же писати? Окремо чи разом? -Необхідно дізнатися, це префікс чи прийменник. -Якщо це частина слова, то пишемо разом, якщо це окреме слово – пишемо окремо.

Нові таблички: Префікс – «частина слова», «пишеться разом»;

                          Прийменник – «окреме слово», «пишеться окремо».

Опрацювання правила

Прочитайте правило. Чи є в ньому щось нове для вас?Розкрию вам ще один секрет. Між прийменником і словом можна поставити інше слово або питання, наприклад за високе дерево, за (що?) дерево і.т.д.

(На 4 квітці  з’являється жовта серединка.)

VΙ. Узагальнення й систематизація нових знань

 5 квітка

Вправи на розрізнення префіксів і прийменників.

Вправа 1

Від слова летіти утвори нові слова за допомогою префіксів. Пов’яжи їх зі словом вулик за допомогою прийменників.

під                                                біля

за                                                   з                                      а          

про                летіти                      у                  вулик

пере                                              через                               у       

ви                                                   до

 

(  Завдання у помічнику. Діти працюють у зошитах , 1 учень працює біля дошки, пояснює написання . (Пишу окремо, бо прийменник,можна вставити прикметник або питання; разом, бо префікс – частина слова.)

Підлетіти до (чого?) вулика;…… 

Висновок: Як пишуться префікси зі словами? А прийменники? Чому? (Звернутися до таблички)

Чому треба розрізняти префікси і прийменники?    

Шишкотерапія

 Вправа 2

Прочитай вірш. Знайди слова з префіксами і прийменниками. Префікси познач, прийменники підкресли. (Слайд 10)

Дві розвідниці-бджоли

В вулик звістку принесли:

 При дорозі до села,

 Рясно липа розцвіла

(Діти виконують завдання у помічниках самостійно,

 потім фронтальна перевірка з поясненням.  )

Давайте перевіримо вправу, подивіться на екран                                  

Фізкультхвилинка  

Ви трошки втомилися і Бджілка кличе вас на відпочинок.

Бджілки весело літають

З квіточок нектар збирають.

Вліво, вправо повернулись,

Кругом себе обернулись,

До сонечка потягнулись

І у вулик повернулись.

 Вправа 3 «Коректори»

1і2 речення колективно, 3 –група «Сонечко» 4- група «Зірочки»

За ховалось сонечко вже загори сині. Їжачиха рано-вранці варить їжу                збуряків, бо збереться досніданку вся родина їжаків. По біг зайчисько на город поморкву й буряки.  Наподвір’ї біля діжки на кота напали мишки.

 Робота в парах     

Вправа 4«Розселіть» слова в будиночки. З’єднайте лініями слова з потрібним вуликом.

(на)лапках

 ( про)літає                                   префікс                                 прийменник

(з)бирає

(з)квітки

(до)вулика

(по)кружляла

(за)гули

(у)саду

Не гайте ні хвилинки,

Мерщій в свої хатинки!

 Перевірка          (Слайд 11)

Піднімітьруку у кого немає помилок. В карту успіху поставте 2б.

У кого 1-2 помилки у карту успіху поставте 1б.

Гімнастика для очей. Вправа «Кошенята»

Сплять маленькі кошенята,

Заплющили оченята.

Прокидайтесь! Мишки тут!

Очі в правий, лівий кут.

Гляньте вгору і додолу,

Ще зробіть очима коло.

Поводіть очима трішки

Вліво, вправо

Де ж ті мишки?

Самостійна робота   (диференційоване завдання)

Діти, у вас на партах лежать конверти. В них є два види завдань. Ті, що з кошеням – складніші, а ті, що з мишкою – менш складні.(Слайди 12, 13, 14)

Оберіть завдання за бажанням. Підпишіть аркуш.

Перевірте свою роботу за зразком.                                            

Кожне речення перевіряється окремо.

Піднесіть руку , хто без помилок виконав завдання

 в усіх 3 реченнях. 

У карту успіху поставте« кошеня» - 5б. ; «мишка» - 4б.

У кого 1-2 помилки відповідно : 4б.;  3б.;     

3-4 помилки:  3б.;   2б.;

5 помилок :  2б.;  1б.

Тест   (З дошки знімається утворена табличка.)

А тепер перевіримо, як ви засвоїли матеріал уроку.

На зворотній стороні вашого помічника є тест.

 Вам необхідно обвести кружечком правильні відповіді. Починайте.

Піднесіть руку, хто зміг прочитати слово. (ЧУДОВО.)

 Ви можете поставити в свою карту успіху - 3б. ,

 хто помилився 1 раз – 2б., 2 рази -1б.

На 5 квітці  з’являється жовта серединка.

VΙΙ. Підсумок (рефлексія)

От ми і зібрали нектар з квіточок. Виконали всі завдання. А тепер давайте переконаємося, чи вдалося вам виконати ті завдання, що були визначені вами на початку уроку.  Зверніться до картки і

позначте «+» ті, завдання, що виконали.

Чи дізнались на уроці щось нове? Що саме?

Як пишуться префікси зі словами? А прийменники?

Повернемось на початок уроку. Як же записати

 словосполу­чення (Слайд 16)

Чому треба розрізняти префікси і прийменники? 

Технологія  «Обери позицію».

Кожен учень отримує картку з одним словом та займає біля дошки відповідну позицію, пояснюючи свій вибір.

 

Префікс

(при)летів

(за)гадав

(до)плив

(по)бігли

(при)ховала

(по)дорожник

(по)ласувала

(з)дував

Прийменник

При(дорозі)

За(горою)

До(хати)

По(снігу)

Із(книги)

У(товариша)

Біля(дерева)

В(барлозі)

 

Піднесіть руку ті, кому вдалося виконати всі поставлені завдання? Молодці.

А кому не вдалося, наступного разу будуть уважнішими, стараннішими і теж зможуть досягти мети.    

VΙΙΙ. Оцінювання

Давайте звернемося до карти успіху, підрахуйте отримані бали. А тепер за роботу на уроці додайте собі 2б. ( називаю прізвища); . …

   - Піднесіть руку ті, хто отримав 12, 11, 10. Я дуже задоволена вашою роботою, ви дійсно  працювали, як бджілки.

 - Хто 9,8,7 – працювали добре.

ΙX. Домашнє завдання

Діти, залишилась ще одна квіточка, зібрати нектар ви зможете, коли виконаєте домашнє завдання. Бджілка дарує вам пам’ятки про написання префікса і прийменника. Вони двох кольорів. На голубому кольорі завдання складніше, а на жовтому – легше. Оберіть завдання, яке б ви хотіли виконати

-Скласти казку про бджілку.

-Вправа 250

Бджілці дуже сподобалась ваша робота на уроці. (Слайд 17)          

 

 

                            

 

 

 

                  

                                 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
20 березня
Переглядів
191
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку