Інформаційно-просвітницьке заняття "Безпечний простір. Як плекати у собі резильєнтність в умовах сьогодення"

Про матеріал
Презентація готового заняття щодо розвитку резильєнтності (психологічної пружності) для учнів 9-11 класів. У слайді про тест на виснаженість варто вставити власне посилання на створену вами гугл форму з опитуванням учнів. У матеріалах презентації зібрані прості та дієві поради та вправи як піклуватися про себе в складні часи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Безпечний простір Як плекати у собі резильєнтність в умовах сьогодення

Номер слайду 2

Які асоціації у вас викликає слово «стрес»?Тест на виявлення виснаження від стресуhttps://docs.google.com/forms/d/e/1 FAIp. QLSf7c. FNqz8wa5 VY8 QKk. Tx. SQn. Lw. Tmqhsb. XK5 Og. GWO1 Ynqbo6h. QA/viewform?usp=sf_link

Номер слайду 3

Що означає ваша сума балів?до 20 балів – цей показник говорить, що ви знаходитеся в “зеленій зоні”, психологічний стан є нормальним. Якщо бали близькі до 20, варто бути уважними та додати турботи про себе.від 20 до 29 – легке психоемоційне виснаження. Це жовта зона. Й вам варто розпочати відновлення вашого стану. Чим раніше ви розпочнете це робити, тим легшим буде процес та якіснішим результат.від 29 до 34 – психоемоційне виснаження знаходиться у жовтогарячій зоні. На цьому етапі важливо звернутися до спеціаліста у сфері охорони психічного здоров’я для проведення додаткового обстеження. Такі бали можуть вказувати на те, що розпочався процес розвитку психічних розладів (депресивні стани, тривожні розлади, ПТСР тощо).понад 35 балів – червона зона. Сильне психоемоційне виснаження. За таких балів обов’язково варто звернутися до спеціаліста, щоб уточнити причини психоемоційного виснаження та його впливу на ваше здоров’я. Це може бути лікар (психіатр, невролог), психотерапевт чи психолог.

Номер слайду 4

Уявімо: людина йде лісом і зустрічає гримучу змію. Якщо це звичайна людина, а не змієлов, для неї це небезпека. Сигнал іде в мозок – про те, що є небезпека та треба до неї підготуватися. Під його впливом гормонів наднирники у великій кількості виділяють адреналін, та інші гормони стресу. Внаслідок виділення цих речовин відбувається багатосторонній фізіологічний ефект: серце скорочується частіше, тиск підвищується, судини розширюються. Організм мобілізується до якоїсь дії – треба дати раду з небезпекою: битися чи бігти. Часом мобілізація може бути така сильна, що, втікаючи від ведмедя, людина вилазить на дерево, на яке у звичайному житті не вилізе. Тобто виділяється дуже багато енергії.

Номер слайду 5

Є три варіанти розвитку подій під час небезпеки чи стресу: Боротьба або втеча. Мобілізаційна енергія витрачається на те, щоби битися або тікати. За якийсь час рівень стресу зменшується й повертається до норми внаслідок якоїсь дії, а не пасивності. Завмирання. Коли є травматична подія, реакції страху, розпачу, збудження, болю, фізіологічних стресових реакцій і немає можливостей для втечі та боротьби, виникає відчуття безпорадності, безсилля, замороженість, відчуття бути відданим на поталу.

Номер слайду 6

ТИПОВІ ФАЗИ РЕАКЦІЇ НА ГОСТРИЙ СТРЕС, КОЛИ ЛЮДИНА ПЕРЕЖИВАЄ ТРАВМАТИЧНІ ПОДІЇФаза шоку;Реактивна фаза;Фаза виходу з кризи;Фаза переорієнтації. 

Номер слайду 7

НАСЛІДКИ ВПЛИВУ ХРОНІЧНОГО СТРЕСУвиникають проблеми зі сном: важке засинання, часті пробудження серед ночі, ранкова втома;відчувається зниження енергетики, загальна втома, безсилля;з’являються больові відчуття: найчастіше болять голова, шия, плечі, спина, поперек, може з'являтися біль у животі, грудях, м'язах;турбують негативні думки, занепокоєння, тривога;втрачається здатність радіти, отримувати задоволення;з’являється почуття пригніченості, апатія, втрачається інтерес до всього;підвищується ризик загострення хронічних захворювань, знижується імунітет, може статися серцевий напад;загалом, людина перестає насолоджуватися життям, втрачає над ним контроль.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Як плекати у собі резильєнтність та чому це важливо?Резильєнтність – це здатність людини впоратися зі складними життєвими подіями та відновлюватися після труднощів чи стресу. Це те, що дає психологічну силу втриматися проти викликів, які неминуче трапляються з нами. Резильєнтність наче парасолька, яка тримає нас більш-менш сухими від дощу, у той час як ми продовжуємо йти вулицею.

Номер слайду 10

Ось декілька факторів, які впливають на резильєнтність:- доброзичливе ставлення до себе та своїх здібностей;– здатність робити реалістичні плани та втілювати їх;– розвиток комунікативних навичок, зокрема асертивності (це вміння у ввічливий та доброзичливий спосіб відстояти себе, виразити свої почуття та думки, не ображаючи і не порушуючи гідності інших людей);– плекання цінностей і планування життя згідно з ними;– розвиток власної «системи підтримки»: змістовних та глибоких стосунків із близькими людьми, з природою, а також зі собою;– плекання надії;– розвиток здатності вирішувати проблеми.

Номер слайду 11

Декілька ключових аспектів розвитку резильєнтностіПогляньте на виклики під іншим кутом зору. Зосередьтеся на тому, що ви можете контролювати, змінити або що від вас залежить. Зосередьтеся на тому, що ви можете контролювати, змінити або що від вас залежить. Спробуйте наповнити виклики надією і помічати інший досвід, який існує поруч з труднощами. Почніть з маленьких кроків. Розвивайте стосунки та шукайте підтримки. Зміни є, ними наснажене наше життя

Номер слайду 12

ВПРАВИ НА ПОДОЛАННЯ СТРЕСУ ТА РОЗВИТКУ РЕЗИЛЬЄНТНОСТІ

Номер слайду 13

ВПРАВА «ЕКСТРЕМАЛЬНА ВАЛІЗА»Візьміть листок і подумайте: як ви допомагали собі нормалізували стан у стресових чи травматичних подіях? Напишіть список. На першому місці – що найбільше допомагало, на другому – менше, на третьому – ще менше.

Номер слайду 14

ЯК ПІКЛУВАТИСЯ ПРО СЕБЕ В СКЛАДНІ ЧАСИ

Номер слайду 15

ЯКЩО ВАС ЗАСТАЛА ПАНІЧНА АТАКА

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Техніка «щоденник турботи про себе»Накресліть таблицю п’ять колонок. Кількість рядків у ній дорівнює тижню

Номер слайду 23

Техніка «що я знаю про себе?»Щоб розуміти, яка активність є для вас ресурсною та навпаки, пропоную невеличку практику: написати два списки, відповівши собі на запитання:

Номер слайду 24

Турбота про себе – це не егоїзм, а необхідність! Набагато легше дарувати друзям та близьким радість, підтримку та натхнення, коли вони є всередині нас самих.https://osvitanova.com.ua/posts/4461-kalendar-turboty-pro-sebe-52-praktyky-vidnovlennia-resursnosti

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ірина Худенко
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Інкл
Додано
27 лютого 2023
Переглядів
1458
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку