Інноваційні технології навчання на уроках інформатики

Про матеріал

"Інноваційні технології навчання на уроках інформатики" презентація для методичного заходу з видів інноваційних технологій

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інноваційні технології навчання на уроках інформатики. Підготувалавчитель інформатики. Любов СІРИК

Номер слайду 2

Інноваційні технології швидко увійшли в усі галузі нашого життя. В зв'язку з цим виникає нагальна потреба використання комп'ютерної техніки під час вивчення багатьох дисциплін шкільного курсу. Інформація, подана в підручнику, перетворюється в застарілу. Вивчення окремих дисциплін чи окремих тем з використанням інноваційних технологій, комп'ютерної техніки та найсвіжішої інформації, взятої з мережі Internet, - один із способів оптимізації та урізноманітнення навчально-виховального процесу. Під інноваціями в широкому змісті розуміється використання нововведень у вигляді нових технологій. Саме використання персонального комп'ютера в навчальному процесі і є новою технологією в навчанні, нововведенням в учбовому процесі.

Номер слайду 3

Види інноваційних технологій:

Номер слайду 4

Веб-квест (webquest) в педагогіці — це проблемне завдання з елементами рольової гри, для виконання якого використовуються інформаційні ресурси Інтернету. Веб-квест — це сайт в Інтернеті, з яким працюють учні, виконуючи те або інше навчальне завдання. Розробляються такі веб-квести для максимальної інтеграції Інтернету в різні навчальні предмети на різних рівнях навчання в навчальному процесі. Вони можуть охоплювати окрему проблему, тему, можуть бути і міжпредметними. Тематика веб-квестів може бути найрізноманітнішою, проблемні завдання можуть відрізнятися мірою складності. В основі веб-квесту лежить індивідуальна або групова робота учнів (з розподілом ролей) за рішенням заданої проблеми з використанням інтернет-ресурсів, підготовлених учителем. Результати виконання веб-квесту, залежно від матеріалу, що вивчається, можуть бути представлені у вигляді усного виступу, комп'ютерної презентації, буклетів, публікації робіт учнів у вигляді веб-сторінок і веб-сайтів (локально або в Інтернеті).

Номер слайду 5

Прикладом технології індивідуалізації процесу навчання є проєктний метод. Короткочасні проєкти використовуються в межах одного уроку, наприклад, при вивченні теми «Текстовий процесор», коли за обмежений час учні повинні створити статтю в газету з певної теми та оформити її засобами Microsoft Word.. Проєкти середньої тривалості пропонуються як залікові роботи в кінці певної теми. Так, після вивчення теми «Комп’ютерна анімація», учні повинні представити на оцінку анімаційний фільм з певної теми навчального предмету. Довготривалі проєкти виконували учні з високим рівнем навчальних досягнень на протязі, як мінімум, одного семестру для захисту їх на державній підсумковій атестації з інформатики в 11 класі. Це були і електронні підручники з різних навчальних предметів.

Номер слайду 6

Кейс-технологія — це загальна назва технологій навчання, що представляють собою методи аналізу. Суть технології полягає у використанні конкретних випадків (ситуацій, історій, тексти яких називаються "кейсом") для спільного аналізу, обговорення або вироблення рішень учнями з певного розділу навчання дисципліни. З методичної точки зору кейс — це спеціально підготовлений навчальний матеріал, що "містить структурований опис ситуацій, що запозичені з реальної практики". Кейси (ситуаційні вправи) мають чітко визначений характер і мету. Як правило, вони пов’язані з проблемою чи ситуацією, яка існувала чи й зараз існує. При цьому проблема чи ситуація або вже мали якесь попереднє рішення, або їх вирішення є необхідним, а тому потребують аналізу.

Номер слайду 7

Хмарні технології – це технології, які надають користувачам Інтернету доступ до комп’ютерних ресурсів сервера і використання програмного забезпечення як онлайн-сервіса.хмарних онлайн сервіс Powtoonсервіс Learningappsхмарний простір для зберігання інформації drive.google.comвідеохостинг You. Tube. Онлайн сервіс перевірки та тестування Kahoot.it. Використання prezi.com. Використання власного блогу та технологію Веб 2.0 Електронна пошта. Онлайн трансляції

Номер слайду 8

Мультимедійні технології пов’язані із створенням мультимедіа-продуктів: електронних книг, енциклопедій, баз даних. У цих продуктах об’єднуються текстова, графічна, аудіо- та відеоінформація, анімація. Буктрейлери - презентація підручника, реклама певної теми, запис відео, презентація роботи. Сьогодні розроблені програми для підтримки навчання будь-якого предмету (математики, фізики, хімії, іноземних мов і т.д). При вивченні теми «Прикладне програмне забезпечення навчального призначення» ми приділяємо увагу таким програмам. Використовувати їх і при проведенні інтегрованих уроків, зокрема уроків математики та інформатики. Дуже широко використовуються контролюючі програми для проведення комп’ютерного тестування, яке підвищує мотиваційну складову набуття учнями нових знань.

Номер слайду 9

Інтерактивне навчання – це спеціальна форма організації пізнавальної активності за умови постійної, активної взаємодії всіх учнів:1) «Мозковий штурм».2) «Ажурна пилка».3) «Мікрофон».4) «Навчаючись учу».5) «Незакінчене речення».6) «Крісло автора».7) «Коло ідей».8) «Акваріум».9) «Снігова куля».

Номер слайду 10

Види ігор:· Навчальні, тренувальні, узагальнюючі;· Пізнавальні, виховні, розвиваючі;· Репродуктивні, продуктивні, творчі. Доказом необхідності та актуальності впровадження елементів гри та змагання в шкільний процес навчання є те, що більшість дітей та дорослих не виносять рутинної роботи. Високий ефект дають ділові ігри, спрямовані на розв’язання профільних задач. Наприклад, під час вивчення тем «Текстовий процесор», «Електронні таблиці», «Бази даних» учні працюють як представники фірм, рекламних агентств, організацій тощо. Діти створюють та представляють прайс-листи, рекламні проспекти, бейджики, візитки і т.д., подають фінансові звіти, таблиці й діаграми, що інтерпретують їхні фінансові успіхи.

Номер слайду 11

Дякуюза увагу!

pptx
Пов’язані теми
Інформатика, Презентації
Додано
16 лютого 2023
Переглядів
425
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку