Інноваційні технології як засіб підвищення пізнавальної активності учнів

Про матеріал
Ефективне використання інноваційних технологій на уроках англійської мови дадуть змогу отримати бажаний результат: зацікавлення предметом і високий рівень засвоєння знань, підвищення мотивації та пізнавальної активності, індивідуалізація навчання, інтенсифікація самостійної роботи учнів, інформатизація навчального процесу, забезпечення всебічного розвитку та виховання учня як гармонійно розвиненої цілісної особистості, його здібностей, обдарувань.
Перегляд файлу

1

 

 

 

 

 

Інноваційні технології як засіб підвищення пізнавальної активності учнів на уроках  англійської мови.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                      Коротиш Тетяна Миколаївна

                                           

 

 

 

 

ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЯК ЗАСІБ ПІДВИЩЕННЯ ПІЗНАВАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ УЧНІВ

ЗМІСТ

 

 

ПЕРЕЛІК УМОВНИХ СКОРОЧЕНЬ………………………………….. .3

ВСТУП……………………………………………………………………….4

 

І. ТЕОРЕТИКО – МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ВИВЧЕННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ………………………………………8

 

1.1 Проблеми дослідження сучасних інноваційних педагогічних технологій……………………………………………………………………8                                                                    

 

1.1.1 Особливості інтерактивних технологій …………..…………………14

 

1.1.2 Можливості використання проектної технології……………………20

 

1.1.3 Параметри та принципи   інформаційно – комунікативних технологій……………………………………………………………………24

 

ІІ. ВИКОРИСТАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У НАВЧАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ…………………………………………....30

 

2.1 Підвищення пізнавальної активності учнів у процесі використання інноваційних технологій…………………………………………………..30

2.1.1Організація мотивації навчання засобами інтерактивних технологій……………………………………………………………………32

2.1.2 Впровадження проектної технології…………………………………44

2.1.3 Переваги використання інформаційно – комунікативних технологій……………………………………………………………………47

 

ВИСНОВКИ………………………………………………………………..50

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ………………………………..52 

 

 

 

 

ПЕРЕЛІК УМОВНИХ ПОЗНАЧЕНЬ, СИМВОЛІВ, ОДИНИЦЬ, СКОРОЧЕНЬ І ТЕРМІНІВ

 

 

АМ – англійська мова

ІМ – іноземна мова

НП – навчальний процес

ІТ – інноваційні технології

ІКТ – інформаційно – комунікативні технології

ІУ – інтерактивний урок

ІН – інтерактивне навчання

ІНТ – інтерактивні технології

СПІ – сучасні педагогічні інновації

ПТ – проектна технологія

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                  ВСТУП

 

 

Актуальність роботи.  Сучасний етап впровадження педагогічних інновацій у навчання ознаменований підвищеним інтересом до вивчення новітніх технологій та характеризується спрямованістю досліджень щодо використання інноваційних технологій, що зумовлено різними критеріями підходу до інформатизації навчального процесу. Слід зазначити,  що перехід до інформаційного суспільства в Україні, а також економічні та соціальні зміни, що його супроводжують, прискорюють сучасні педагогічні, інформаційні та телекомунікаційні технології. Таким чином, процес набуття знань і навичок, заснований на використанні інноваційних технологій (далі – ІТ), набирає значної сили і значення, забезпечує обмін навчальною інформацією і реалізує основні завдання навчального процесу. Пошуки чітких критеріїв, що дозволяють об’єднати різні типи ІТ, наразі представляють складну проблему. Масштабність  проблематики зумовлена застосуванням  ІТ у навчальний процес (далі – НП), про що йдеться у відповідних нормативно-правових документах, зокрема в Законах України «Про освіту» [11], «Про загальноосвітній навчальний заклад» [7], «Про інноваційну діяльність» [8], у Положенні Міністерства освіти і науки України «Про порядок здійснення інноваційної діяльності в системі освіти України» [12], в Указах Президента України «Про невідкладні заходи щодо забезпечення функціонуван­ня та розвитку освіти в Україні» [10],  «Про національну доктрину розвитку освіти» [9]. Пріоритетом розвитку освітньої галузі, як сказано в Національній доктрині розвитку освіти [9], є впровадження сучасних інформаційно-комунікаційних технологій, що забезпечують подальше удосконалення навчально-виховного процесу, доступність та ефективність освіти, підготовку молодого покоління до життєдіяльності в умовах інформаційного суспільства. 

Проблема вивчення особливостей застосування ІТ на уроках англійської мови неодноразово ставала предметом уваги науковців, ІТ привертали увагу багатьох вітчизняних і зарубіжних дослідників, розглядалася вченими у різних аспектах і займає одне з провідних місць у сучасній педагогіці. Розробці  теоретичних положень  присвятили свої монографії Т.В. Захарчук [13], О.В. Лесіна,  В.П. Телячук [16], А.С. Нісімчук, О.С. Падалка, О.Т. Шпак  [21], О.І. Пометун [25], П.Г. Лузан, В.М. Манько, Л.В. Нестерова, Г.М. Романова [30], М.К. Колкова [31], Т.Г. Кожедуб [18]  та ін.

Враховуючи наукові досягнення вітчизняних та зарубіжних вчених, можемо стверджувати, що проблема  використання ІТ залишається недостатньо  дослідженою, що зумовило необхідність нашого дослідження.   Брак вивчення та теоретико – практичного опрацювання проблеми ІТ, відсутність у педагогіці єдиної загальноприйнятої класифікації та зростаючий інтерес до  реалізації застосування ІТ, недостатність праць, присвячених проблемам впровадження сучасних педагогічних інновацій (далі – СПІ) у навчання англійської мови,  які ще не були предметом спеціального дослідження, нагальна проблема вивчення  шляхів та механізмів використання ІТ  визначають актуальність теми  «Інноваційні технології як засіб підвищення пізнавальної активності учнів на уроках англійської мови» і вибір її для дослідження. Ефективне використання ІТ на уроках англійської мови дадуть змогу отримати бажаний результат: зацікавлення предметом і високий рівень засвоєння знань, підвищення мотивації та пізнавальної активності, індивідуалізація навчання, інтенсифікація самостійної роботи учнів, інформатизація навчального процесу. Ми вважаємо, що актуальність використання ІТ в навчальному процесі насамперед пов’язана із застосуванням технологій для забезпечення всебічного розвитку та виховання учня як   гармонійно розвиненої цілісної особистості, його здібностей, обдарувань. 

Об’єктом дослідження є ІТ  та способи їх застосування у процес навчання.

Предметом дослідження є  інноваційні технології як засіб підвищення пізнавальної активності учнів на уроках англійської мови.

Мета дослідження полягає в розкритті особливостей активізації,  підвищення інтересу й загальної мотивації до навчання завдяки використанню  інноваційних технологій подачі інформації, формування вмінь та навичок для здійснення творчої діяльності.

 Реалізація мети передбачає вирішення таких   завдань:

- розглянути сутність поняття ІТ, спираючись на дослідження сучасних   дослідників та різні підходи до щодо їх впровадження;

-  узагальнити відомості про характерні ознаки ІТ та класифікацію ІТ в залежності від їхніх властивостей;

-  проаналізувати особливості ІТ;

       - встановити особливості застосування ІТ як засіб підвищення пізнавальної активності учнів на уроках англійської мови на підставі  оволодіння найбільш продуктивними методами навчально – пізнавальної діяльності;

      - визначити умови для розвитку і самореалізації учнів,  підвищення мотивації навчання, активізації пізнавальної активності учнів.   

Методи дослідження:

- теоретичні:  індуктивний метод, метод зіставлення,  описовий метод;

- емпіричні: метод компонентного аналізу, метод функціонального аналізу, кількісний та якісний аналізи  ІТ.

 Наукова новизна та теоретичне значення роботи дослідження полягає в тому, що в даній роботі зроблено  аналіз використання ІТ на уроках англійської мови як засіб підвищення пізнавальної активності учнів.

   Практичне значення результатів дослідження визначається  специфікою ІТ і є внеском до їх дослідження у рамках підвищення пізнавальної активності учнів. Отримані дані можуть бути використані у лекційних та практичних курсах педагогіки, методики викладання англійської мови (далі – АМ), у практиці викладання АМ у навчальних закладах освіти. На наш погляд, опанування ІТ має практичну спрямованість  під час організації процесу навчання, а,  отже, має переваги використання при викладанні матеріалу та дає можливість не тільки побачити і зрозуміти певний  інноваційний прийом або метод, але й самостійно спробувати його використати його і закріпити під час виконання типових прикладів.

Мета та завдання дослідження визначили його структуру. Структура даної роботи загальним обсягом 57 сторінок складається із вступу, 2 розділів, висновків, списку використаних джерел, які складаються з 51  найменування та додатку.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    РОЗДІЛ І.

ТЕОРЕТИКО – МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ВИВЧЕННЯ    ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

 

 

1.1 Проблеми дослідження сучасних інноваційних педагогічних технологій

 

 

Розгляд стану вивчення ІТ та визначення ряду  проблем їх вивчення в сучасній педагогіці, на наш погляд, є потребою важливою і актуальною. Важливий внесок  у висвітлення особливостей ІТ  та  розробку їх основних      питань зробили   вітчизняні    дослідники  Т.В. Захарчук [13], О.В. Лесіна,    В.П. Телячук [16],  Л.Ю. Шелест, Т.М. Шелест [37], Т.Ю. Іванченко [40], А.С. Нісімчук, О.С. Падалка, О.Т. Шпак [21],  заслуговують на увагу праці  О.І. Пометун, Л.В. Пироженко [25], П.Г. Лузан, В.М. Манько, Л.В. Нестерова, Г.М. Романова [30], М.К. Колкова [31],  Н.Ю. Кузнецова [20],   Т.Г. Кожедуб [18], Ж.І. Ільїна [15], О.І. Плугатарьова [24], Т.С. Решетнік [26] та ін. Цінними у підході до розгляду інноваційних технологій є праці А.М. Клімчук [17], Н.О. Бутковської [2], Т.М. Алексич  [1], А.В. Гончарової [3], Н.І.  Малевої   [43]. Вагомий внесок у розробку проблеми внесли Д.І. Приходько   [46], Ю.В. Скарлупіна   [48], Г.М. Дромашко   [5], О.М. Дьоміна   [6], О.О. Зінченко   [14],  Г.О. Шклярук [38]. Інноваційні технології навчання привертали увагу Л.В. Джуманової,   М.О. Телегенової   [42], Л.Б. Торяник  [32], Г.В. Фаюк   [34], О.В. Хортівої  [35], О.Р. Чалої   [36], А.А.    Собчук – Лівої [29], М.О. Сахно  [27], М.О. Скоцької [29], О.Л. Пишко   [23].    У зарубіжній педагогіці вивчення  ІТ привертало увагу таких відомих дослідників як Г. Мотерам  [44], Дж. Шактер [47], К. Санте [49], П. Друкер [45], К. Девідсон [41].               

Останніми роками дослідження ІТ досягло значних успіхів: розроблено ряд критеріїв їх визначення, створено кілька класифікаційних схем  розподілу, активно ведуться дослідження їх властивостей та  функціонування.  Хоча дослідження ІТ розвивається досить інтенсивно, деякі  аспекти недостатньо опрацьовані, багато  питань  ще не вивчено. Недостатньо в сучасній методиці наукових монографій  з вивчення ІТ,  проблеми  їх дослідження  або опису висвітлюються більшою мірою в статтях. Великий теоретичний  та практичний матеріал вивчення ІТ здебільшого міститься в посібниках, у вчительських статтях, на шпальтах методичних журналів із викладання іноземної мови або в Інтернет – ресурсах, представлений фрагментарно чи безсистемно.

Недостатня вивченість ІТ породжує виникнення багатьох термінів, більшість яких є синонімами і відрізняються багатозначністю застосування («мозкова атака» чи «мозковий штурм», «мережа» чи «чарівний клубочок мудрості») або писемним оформленням (одні автори подають такі терміни в лапках, а інші – без них). Подібна заплутаність, невпорядкованість термінології викликана недостатнім дослідженням термінологічних найменувань досліджуваних явищ і становить додаткові труднощі.

На нашу думку, відсутність єдності науковців в процесі досліджень ІТ пояснюється різними пошуками методу наукових та методичних розвідок,  вибором різноманітних шляхів у ході цих пошуків.

Ось чому вивчення ІТ в цілому залежить  саме від з’ясування  такого поняття як інноваційні технології, від характеристики його найважливіших диференційних ознак. 

  Пріоритетний напрям розвитку особистості учня, здатного до творчої діяльності знаходиться в аспекті розв’язання проблем формування та розвитку життєвої компетентності особистості вихованця та вчителя, інноваційних змін цього процесу.

Слово інновація має латинське походження і в перекладі означає оновлення, зміну, введення нового. В інтерпретації Т.Захарчук [13],    інновація означає нововведення, що поліпшує хід і результати навчально-виховного процесу. Як вважають В.Телячук та О.Лесіна [16], педагогічна інновація – процес створення, поширення й використання нових засобів (нововведень) для розв’язання тих педагогічних проблем, які досі розв’язувалися по – іншому.  У науковому обігу інновацію можна розглядати як процес (масштабну або часткову зміну системи і відповідну діяльність) і продукт (результат) цієї діяльності.

Слід зазначити, що поняття  "технологія"  походить  із двох грецьких слів - мистецтво, майстерність і слово, навчання. Таким чином, технологію можна визначити як усвідомлене практичне мистецтво,  майстерність.   Отже, інноваційні педагогічні технології як процес – це цілеспрямоване, систематичне й послідовне впровадження в практику оригінальних, новаторських способів, прийомів педагогічних дій і засобів, що охоплюють цілісний навчальний процес від визначення його мети до очікуваних результатів.

   На нашу думку, запорукою успішності навчання АМ є розвиток учнівських компетентностей на основі застосування ІТ. Завдяки цьому можна вирішувати основні завдання, які підлягають  реалізації:

- створення умов для розвитку і самореалізації учнів;

- задоволення запитів та потреб школяра;

- засвоєння  знань, умінь і навичок іноземної мови (далі – ІМ);

- розвиток потреби поповнювати знання протягом усього життя;

- виховання для життя в цивілізованому громадянському суспільстві.

Ми дотримуємось думки, що розвиток учнівських компетентностей розвиває пізнавальну активність учня, інноваційні технології допомагають учням оволодіти найбільш продуктивними методами навчально – пізнавальної діяльності, навчають школярів учитися. Вони формують в учнів уміння самостійно шукати матеріал, опрацьовувати його, аналізувати, відбирати необхідну інформацію, трансформувати, зберігати та використовувати її. Ця компетентність забезпечує навички роботи учнів з інформацією, що міститься в навчальних предметах та освітніх галузях, а також в оточуючому світі. Вивчаючи англійську мову, учні мають особистісну компетентність, вони володіють прийомами самореалізації, особистісного самовираження та саморозвитку.

У результаті дослідження було помічено, що інноваційна діяльність  потребує особливих знань, навичок, здібностей. Впровадження інновацій неможливе без педагога – дослідника, який володіє здатністю до творчості, сформованою й усвідомленою готовністю до інновацій.

Таким чином, стають очевидними переваги сучасних інноваційних технологій:

  •  розширення інформаційних потоків при використанні Інтернету;
  • підвищення мотивації учнів до навчання;
  • підвищення пізнавальної активності учня;
  • інтенсифікація процесу навчання;
  • реалізація соціальної  мети (інформатизація суспільства);
  • розвиток особистості учня;
  • розвиток навичок самостійної роботи з навчальним матеріалом;
  • підвищення ефективності навчання за рахунок його індивідуалізації;
  • зростання обсягу виконаних за урок завдань;
  • активізація навчання;
  • доступ учнів до банків інформації;
  • формування вмінь та навичок здійснення творчої діяльності. 

На наш погляд, саме ІТ сприяють активній реалізації комунікативного методу, полегшують процес засвоєння навчального матеріалу як засобу його візуалізації, є джерелом додаткової інформації для організації різноманітних видів діяльності. Слід додати до вищесказаного, що використання ІТ дає можливість значно підвищити ефективність інформації, що використовується в навчально – виховному процесі, за рахунок її своєчасності, корисності, доцільного дозування, доступності (зрозумілості), адаптації темпу навчальної інформації до швидкості засвоєння, урахування індивідуальних особливостей учнів, ефективного поєднання індивідуальної та колективної діяльності, методів та засобів навчання, організаційних форм навчального процесу.

  На наш погляд, використання ІТ  на уроках англійської мови – це реальна необхідність. Формування пізнавальної активності, ознайомлення та оволодіння на відповідному рівні скарбницею світової та національної культури, розвиток творчих задатків учнів – першочергові завдання виховного процесу. 

Принагідно зазначимо, що особливої уваги заслуговує використання ІТ в навчанні за такими напрямками:

- ІТ як засіб навчання, який забезпечує наочність, демонстративність, що у свою чергу підвищує ефективність навчання;

- ІТ як об’єкт вивчення з метою опанування сучасних технологій роботи з інформацією.

Дотримуємось думки, що на сьогоднішній день першочерговим завданням сучасної школи є впровадження СПІ як запорука розвитку гармонійно цілісної особистості, де у центрі уваги – учень з його обдарованістю, здібностями, потенційними можливостями. В даний період нашого життя дедалі актуальнішим стає формування інтелектуальної,  соціально активної, творчої особистості.  Учень – це не посудина, яку потрібно заповнити, учень – це факел, який треба запалити (Стародавня мудрість). 

Із концепції середньої загальноосвітньої школи [19] випливає, що одним із основних напрямів реформування освітньої системи України слід визнати компетентісну стратегію. Ми вважаємо, що завдання кожного вчителя – формувати життєві компетентності, які являють собою життєвий досвід особистості. Освіта має набути інноваційного характеру. Звідси – необхідність формувати особистість, здатну до сприйняття та створення змін.        

Ми встановили, що на сучасному етапі розвитку суспільства (розширення інформаційного простору, удосконалення та повсякденне використання новітніх технологій) перед учителем стоїть завдання зацікавити учнів, відкрити можливість використовувати те, що їх приваблює у процесі навчання. Таким чином, стає очевидним, що використання ІТ у навчальному процесі для розвитку учнівських компетентностей  дає можливість учням знаходити інформацію, робить уроки цікавими, нестандартними,  навчання набуває інтерактивної форми. Їх широке використання  стимулює дитячу активність, підвищує пізнавальну активність учнів, відкриває шляхи до творчості, виступає засобом мотивації навчального процесу, розвиває уміння самостійно знаходити та аналізувати інформацію.

Інноваційне середовище сприяє розвитку інноваційних вмінь особистості. Саме тому нині кожен учитель повинен намагатися організовувати інноваційний процес під час навчальної діяльності таким чином, щоб створити сприятливе навчальне середовище для розвитку пізнавальної активності учнів.
      Відомо, що інноваційний процес – це комплексна діяльність по створенню, засвоєнню, використанню та розповсюдженню нововведень. 
Результати роботи дають підстави стверджувати, що для того, щоб викликати інтерес в учнів до вивчення АМ, стимулювати їхнє навчання на уроках, підвищити мотивацію учнів, сприяти підвищенню пізнавальної активності потрібно шукати нові, цікаві і результативні форми і методи навчання. Ми дотримуємось думки, що підвищення ефективності навчання безпосередньо залежить від доцільності добору і використання різноманітних, найбільш рівнозначних навчальній темі методів навчання, а також від активізації всього навчального процесу.

  Таким чином, стає очевидним, що керований навчальний процес із реальним прогнозованим результатом наразі є інноваційною діяльністю в освіті.  Говорячи про  педагогічні  ІТ навчання англійської мови, які відповідають вимогам сучасності,  доцільно також   зупинитися на  інтерактивних, проектних  та  інформаційно – комунікативних технологіях як засіб підвищення пізнавальної активності учнів на уроках АМ. 

 

      1.1.1 Особливості  інтерактивних технологій

Відомо, що одними з основних СПІ є інтерактивні методи навчання. Слово "інтерактив” прийшло до нас із англійської мови "interаct”. "Inter” – це "взаємний”, "act” – діяти. Отже, інтерактивне навчання – це навчання, в ході якого здійснюється взаємодія вчителя і учня, при цьому вони - рівноправні, рівнозначні суб’єкти навчання і не відчувається домінування одного учасника навчального процесу над іншим, однієї думки над іншою. За таких умов учні швидше привчаються   сміливо спілкуватися з іншими людьми, критично мислити, приймати обґрунтовані самостійні рішення. 
      Дотримуємось думки, що мета інтерактивного навчання на уроках АМ – це  створення зручних умов навчання, при яких учень відчуває свою успішність, свою інтелектуальну досконалість, що робить результативним сам освітній процес. Потрібно пам’ятати, що суть інтерактивного навчання полягає у тому, що навчальний процес повинен бути постійно наповнений активною взаємодією всіх учнів і він базується на співпраці, взаємонавчанні, взаємодопомозі. З цього приводу слід додати, що технологія інтерактивного навчання — така організація НП, за якої неможлива відмова від участі у процесі навчання.

Відомо, що педагогічна технологія — набір процедур, які поновлюють професійну діяльність учителя й гарантують кінцевий запланований результат. На мою думку, мета сучасного вчителя полягає в тому, щоб виховувати дитину, яка вміє самостійно та творчо працювати і жити. Організація інтерактивного навчання (далі – ІН) передбачає моделювання життєвих ситуацій, використання рольових ігор, спільне вирішення проблеми на основі аналізу обставин та відповідної ситуації. ІН ефективно сприяє формуванню навичок і вмінь, виробленню цінностей, створенню атмосфери співробітництва, взаємодії, дає змогу педагогу стати справжнім лідером дитячого колективу. 

Інтерактивні технології (далі – ІНТ) можна представити як різновид активних методів навчання. Під час ІН відбувається навчання шляхом взаємодії всіх, хто навчається.

Слід зазначити, що інтерактивне навчання – специфічна форма організації пізнавальної діяльності, яка має передбачувану мету – створити сприятливі умови навчання, за яких кожен учень відчуває свою комфортність, успішність, інтелектуальність, спроможність. Суть ІН полягає в тому, що навчальний процес відбувається за умови постійної, активної позитивної взаємодії всіх учнів. Використання  інтерактивної моделі навчання передбачає моделювання життєвих ситуацій, використання рольових ігор, колективне розв’язання проблем.     

Таким чином, стає очевидним, що ІН - це така організація процесу навчання, в якому неможлива неучасть учня в колективному, заснованому на взаємодії всіх учасників у процесі  навчального пізнання. Кожний робить особистий внесок у процес пізнання в міру своїх здібностей. З цього приводу слід додати, що дуже важливо створити на уроках атмосферу доброзичливості, взаємовиручки, співробітництва, адже саме тоді учні не будуть боятися говорити, робити помилки, а вчитель не буде поспішати   їх виправляти.

На наш погляд, форми інтерактивного навчання будуть ефективними у тому разі, якщо на уроках обговорюється проблема, про яку в учнів є початкове уявлення.

Як відомо, учні починають уміти користуватися мовою, коли їх увага зосереджується на передачі автентичних послань, тобто послань, що являють собою інформацію, що є цікавою як для того, хто говорить, так і для того, хто слухає в ситуації,  важливій для кожного. Це і є інтерактивність, яка становить  спільну діяльність, включає в себе встановлення відносин між відправником і одержувачем,  спілкування між якими може бути усним чи письмовим. Дотримуємося думки, що ІНТ включають в себе не тільки вміння учнів виражати свої власні думки, а й сприймати й розуміти думки інших.  Таким чином, інтерактивне навчання – це не тільки процес взаємного впливу учителя і учня, а й спеціально організована пізна­вальна діяльність, котра має чітко окреслену соціальну спрямо­ваність.

Доцільно зазначити, що основними рисами  інтерактивного навчання є:

  • двобічний характер;
  • спільна діяльність учителя і учнів;
  • керівництво процесу вчителем;
  • спеціальна організація та різноманітність форм;
  • цілісність та єдність;
  • мотивація та зв'язок з реальним життям;
  • виховання та розвиток
  • особистості учнів одночасно  з процесом засвоєння нових знань.

Слід сказати, що існує   «інформаційна прогалина» в знаннях учнів, і заповнити її – мета учителя.  Учитель  може просто підказати школярам правильну відповідь, позбавивши їх, таким чином, можливості використати наявні в них знання й бажання спромогтися знайти відповідь самостійно. Але, на нашу думку, краще буде, якщо вчитель шляхом запитань, натяків, логічних висновків, висловлювань буде вести  їх до самостійного усвідомлення ідеї, факту, тобто заповнення інформаційної прогалини. Слід пам’ятати, коли навчання -  пасивне, мозок не зберігає здобутого (рисунок 1.1):

                                                                                                                 Рисунок 1.1

                                

 

інформація

ставлення

ідеї

аргументи

контраргументи

 

 

 

                                 

       

Звертаючись до інтерактивних технологій навчання, слід сказати, що ІНТ дозволяють забезпечити глибину вивченого змісту матеріалу уроку. За умов використання ІНТ учні добре засвоюють навчальний матеріал, змінюється основне  джерело мотивації навчання. Хочемо зазначити, що організація інтерактивного навчання передбачає використання дидактичних і рольових ігор, моделювання життєвих ситуацій, створення проблемних ситуацій.

Важливо відзначити, що на уроках англійської мови використовується чотири типи інтерактивних технологій (рисунок  1.2):

                                                                                                         Рисунок 1.2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   На нашу думку, кожна інтерактивна технологія потребує попереднього розгляду і вміння учнів працювати за цією технологією. ІН потребує повної зміни всього життя класу, а також значної кількості часу для підготування як учням, так і вчителю. Використання інтерактивних технологій – не самоціль. Це лише засіб для досягнення такої атмосфери в класі, яка найкраще сприяє співробітництву, порозумінню, доброзичливості, дає можливість використовувати особистісно – орієнтоване навчання.   Термін «інтерактивне навчан­ня» означає певний порядок інформаційної взаємодії між су­б'єктом навчального процесу і навчальним середовищем.

Вважаємо, що од­нією з основних умов використання ІНТ є наявність проблеми та робота над нею в групах (парах, трійках), ухвалення узгодженого рішення і діалог за підсумками роботи. Отже, до інтерактивних можуть бути віднесені такі  технології  навчання, які організовують процес соціальної взаємодії, у процесі чи внаслідок якої в її учасників виникають нові знан­ня.

Принагідно зазначимо, що послідовність використання прийомів ІН дає змогу зробити урок простором самостійного творчого розвитку учня. Урок стає дійсно відкритим, бо учні є по суті співучасниками досягнення поставлених цілей, задач.  Вони відчувають свою цінність, що робить результативним сам процес навчання.  Стосовно використання ІНТ на уроках англійської мови як засобу підвищення пізнавальної активності учнів, слід уточнити, що вони передбачають спільну групову роботу, дебати, моделювання, рольові ігри, дис­кусії, індивідуальні та групові проекти тощо. ІНТ не лише підвищують зацікавленість учнів предметом, а й забезпечують глибше засвоєння змісту, вироб­лення громадянських навичок та відданість демократичним цінно­стям.

Доцільно сказати, що організація інтерактивного навчання передбачає відповідну структуру уроку АМ:

  1. Мотивація (сфокусувати увагу учнів на проблемі та викликати інтерес до обговорюваної теми);
  2. Оголошення теми та очікуваних результатів (забезпечення розуміння учнями змісту їхньої діяльності під час уроку);
  3. Надання необхідної інформації;
  4. Інтерактивна вправа – центральна частина уроку (практичне засвоєння навчального матеріалу, досягнення поставленої мети уроку);
  5.  Рефлексія – підбиття підсумків, очікування результатів уроку, усвідомлення отриманих результатів, пошук проблеми, планування перспективи та корекції.

Таким чином, мета інтерактивного уроку  – дати учням достатньо інформації, для того щоб на її основі виконувати практичні завдання. З метою економії часу можлива інформація в письмовому вигляді для попереднього (домашнього)  вивчення.   На самому уроці учитель може ще раз звернути увагу  особливо на практичні поради, якщо необхідно – прокоментувати терміни або організувати невеличке опитування (10% часу заняття).

Етапи інтерактивного уроку повинні забезпечити його успішність (рисунок 1.3):

                                                                                                   Рисунок 1.3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На нашу думку, інтерактивний урок – це оптимальний досвід  активної співпраці вчителя та учня. За умови використання ІНТ на уроці підвищується результативність навчання, стимулюється вивчення мови, розумова та творча активність учнів, підвищується цікавість до вивчення  англійської мови. 

 

1.1.2 Можливості використання проектної технології

У сучасних концепціях навчання АМ розглядають як відображення культури відповідного народу, а вивчення англійської мови – як оволодіння іншомовною культурою та засвоєння світових духовних цінностей. І тому актуальним завданням методичної науки в сучасних умовах є вибір та опрацювання таких СПІ, які могли б не тільки забезпечити ефективне засвоєння предметних знань, але й сприяти активізації комунікативної, пізнавальної та творчої діяльності школярів. На наш погляд, ефективним з цієї точки зору є проектна технологія  (далі – ПТ)  як один із способів підвищення  комунікативної, інформаційної, соціальної, продуктивної та інших компетенцій особистості під час навчання  АМ в школі.

Сутність поняття «проектна діяльність» засноване на загальному   розумінні діяльності,  підґрунтя якої  склалося у працях  І. Унт, А.С. Границької, В.Д. Шадрікова [33]. На нашу думку, обираючи технологію проектів, вчителю необхідно керуватися важливістю вибору тематики проекту для формування у школярів, які вивчають АМ, необхідних іншомовних навичок та вмінь, для ознайомлення через мову з культурою англомовних країн, їхніми традиціями, історією та сучасністю, матеріалом, який має великий естетично – виховний потенціал, оскільки вивчення культури країни передбачає ознайомлення з найкращими досягненнями мистецтва та людської думки. Важливо знати, що проект  повинен містити значущу в дослідницькому плані проблему, вимагати інтегрованих знань і вмінь, передбачати творчий пошук додаткової інформації в Інтернеті та друкованих виданнях, вдосконалення умінь в усіх видах мовленнєвої діяльності, стимулювати активну класну та позакласну роботу учнів, бути спрямованим на одержання запланованого кінцевого продукту та реалізуватися учнями самостійно. 

Передовсім увагу привертає той факт, що ПТ дає змогу одночасно і більш ефективно формувати в учнів низку ключових компетентностей, перш за все – уміння вчитись, тобто вміння самостійно здобувати знання у  навчанні. Вони вчаться організовувати свою роботу з розв’язання актуальних проблем і досягнення потрібного результату, набувають навичок самоконтролю, самооцінки, самовдосконалення.   

Стосовно до уроку англійської мови, проект – це спеціально організований вчителем і самостійно виконаний учнями комплекс дій, що завершується створенням творчого продукту.  Проект здійснюється за певною схемою:

1. Підготовка до проекту (вивчення індивідуальних здібностей, інтересів, життєвого досвіду кожного учня, вибір теми проекту, визначення проблеми, пропозиція щодо вирішення проблеми та обговорення її з учнями).

2. Організація учасників проекту:

- формування груп учнів із певним завданням;

- розподіл обов’язків;

- врахування схильності учнів до логічних міркувань, до формування висновків, до оформлення проектної роботи.

3. Виконання проекту:

- пошук нової, додаткової інформації;

- документування, вибір способів реалізації проекту.

4. Презентація проекту (захист проекту).

5. Підбиття підсумків проектної роботи.

Звертаючись до ПТ,  слід наголосити, що домінуюча риса проектної методики – це особлива форма організації. Готовлячи роботу над проектом, важливо добирати тематику проектів, пов’язану як і з країною мови, що вивчається, так  і з країною  проживання. Слід пам’ятати, що проблему проектів, запропонованих учням, необхідно формулювати так, щоб долучати учнів до використання фактів із суміжних областей знань і різноманітних джерел інформації.  

З цього приводу необхідно зазначити, що різноманітність проектів сприяє підтримці інтересу до навчання, дає змогу підвищити  пізнавальну активність на уроках АМ завдяки різноманітності тем, типів текстів (діалоги, монологи, листи, ігри, описи, інструкції тощо), різноманітності форм навчальної діяльності (індивідуальна, парна, групова робота, робота в командах) і різноманітності типів вправ. Отже, проекти можуть бути декількох типів (рисунок  1.4):

                                                                                                     Рисунок 1.4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таким чином, доцільно виділити головні завдання введення в навчання АМ методу проектів:

  • використовувати придбаний в школі дослідницький досвід;
  • реалізувати свій інтерес до АМ, примножити знання про нього;
  • продемонструвати рівень володіння АМ;
  • піднятися на вищу сходинку розвитку.

Принагідно зазначимо, що ПТ характеризуються високою комунікативністю і передбачають вираження учнями своїх власних думок, почуттів, активне  включення в конкретну діяльність, прийняття особистої відповідальності за досягнення в навчанні.

На нашу думку, ПТ використовують всі кращі ідеї, вироблені   методикою викладання АМ. Як стверджувалося раніше, до них належать перш за все різноманітність, проблемність і навчання із задоволенням.

Виходячи з цього положення, потрібно враховувати, що застосовування ПТ  як засобу пізнавальної діяльності учнів ставить перед собою наступні цілі:

  • розвивати мовленнєву та лінгвістичну компетенцію учнів;
  • вміти демонструвати в межах теми володіння мовним та мовленнєвим матеріалом, набутим протягом минулих років;
  • формувати навички користуватися інформацію з різних  витоків;
  • розвивати вміння використовувати Інтернет для пошуку необхідної інформації, вміти аналізувати її;
  • розвивати вміння вільно висловлювати свої думки, обґрунтувати свою   позицію;
  • розвивати творчі здібності учнів;
  • створювати нові тексти та готувати їх до відеопрезентацій;
  • розвивати навички брати участь над колективним проектом на основі ефективного спілкування, обов’язково враховуючи інтереси інших.

      На нашу думку, слід дотримуватись послідовності використання етапів ПТ та їх реалізації (рисунок 1.5):

                                                                                                           Рисунок 1.5

                

 

 

 

Принагідно зазначимо, що використання ПТ у вивченні англійської мови сприяє розвитку учнівських вмінь і можливостей  самим конструювати зміст спілкування, починаючи з першого заняття за проектом. В курсі  АМ метод проектів може використовуватися в рамках програмового матеріалу практично з будь – якої теми, тому що проектна робота є одним із способів активізації пізнавальної діяльності учнів та інтенсифікації навчання англійської мови. Дотримуємося думки, що співпраця  учнів між собою та з учителем під час виконання проектів сприяє формуванню навичок спільно визначати проблеми  і цілі діяльності, ефективно співпрацювати, бути ініціативними і відповідальними за прийняття рішень.

Результатами впровадження  проектної технології ми вбачаємо ефективний творчий розвиток учня, сформованість його комунікативних і організаторських здібностей,  підвищення якості вивчення АМ.

 

        1.1.3 Параметри та принципи  інформаційно – комунікативнивних   технологій

Відомо, що в  умовах інформаційної системи освіти в навчанні  АМ активно й успішно використовуються інформаційно – комунікативні технології,  які дозволяють значно підвищити ефективність навчального процесу. В умовах навчального закладу інформаційно – комунікативні технології (далі – ІКТ) застосовують для доповнення і розширення традиційного процесу навчання і комунікації. На нашу думку, запроваджуючи ІКТ у навчання АМ, вчителю потрібно дотримуватись першорядних вимог до їх використання на уроках ІМ, а саме:

  • урахування фактичних можливостей учнів (уміння користуватися будь – якою операційною  системою та  довільне підключення до Інтернет - ресурсів);
  • урахування реальних   умов навчального закладу;
  • урахування потреб і можливостей учителя (можливість швидкого створення документів, простого надання доступу, впорядкування і опису мультимедійних даних).

      Заслуговує на увагу той факт, що актуальність цього методу навчання полягає в можливості впровадження новітніх педагогічних, психологічних та методичних розробок.

Звертаючись до впровадження ІКТ у сучасний навчальний процес, доцільно зазначити, що сучасна методика викладання ІМ розглядає проблему розвитку видів мовленнєвої діяльності, формування мовленнєвої, а також соціокультурної та міжкультурної компетенції не лише засобами комп’ютерних програм (навчальних, програм – тренажерів, контролюючих, демонстраційних, інформаційно – довідникових, мультимедійних підручників), але й,  останнім часом, засобами навчальних Інтернет – ресурсів, блог – та вікі – технологій, підкаст та ін.

Стосовно основних навчальних Інтернет – ресурсів, на нашу думку, слід виділити п’ять стрижневих видів (рисунок 1.6):

                                                                                                         Рисунок 1.6

 

 

Вебквест

                                             Хот—ліст                  

 Мультимедіаскрепбук                      Сабжектсемпла

                                        Трежа хант

 

З метою отримання швидкої і, водночас, різноманітної інформації найчастіше на уроках АМ учителем та учнями використовується хот - ліст – список сайтів з певних тем, пошук якого здійснюється за допомогою ключових слів. Такий метод дає змогу учням ознайомитись з різними підходами до теми, яка вивчається або буде висвітлюватися у проектах, творах, листах, діалогах тощо. Працюючи в групах, учні можуть об’єднати свої зусилля, вивчаючи одночасно різні сайти , щоб дізнатися особливості чи нюанси теми, завдання з якої опрацьовуються. Корисним, на наш погляд, буде використання хот – лісту при підготовці домашніх завдань. 

Мультимедіаскрепбук (мультимедійна чернетка) – колекція мультимедійних Інтернет – ресурсів, що місить посилання на текстові сайти, фотографії, відеокліпи, графічну інформацію та популярні анімаційні віртуальні тури. Файли скрепбука можуть бути використані як інформаційний та ілюстративний матеріал певної теми.

Трежа хант (полювання за скарбами) містить не лише посилання на сайти за теми, але кожне посилання має ще й запитання до змісту сайту, що допомагає викладачу організовувати пошукову роботу учнів.

Сабджект семпла містить посилання на текстові та мультимедійні файли мережі Інтернет. Після вивчення кожного аспекту теми учень повинен відповісти на запитання. Головна особливість полягає в тому, що отримання інформації відбувається на емоційному рівні – необхідно не лише ознайомитись з матеріалом, а й висловити і аргументувати свою думку.

Вебквест (Інтернет – пошук)  – найскладніший тип навчальних Інтернет – матеріалів, що передбачає використання чотирьох вищезазначених груп матеріалів та проведення проекту за участі всіх учнів.

Використання блог – технологій, що дозволяє будь – якому користувачу мережі Інтернет створювати особисту сторінку, блог, у формі щоденника або журналу, сприяють розвитку писемного мовлення, умінь пошукового та аналітичного читання тощо. Створивши власний блог, на нашу думку,  вчитель може використовувати його для різноманітних цілей, а саме:

  • користування інформацією з сайта учнями під час проведення уроків;
  • з метою   подачі цікавої додаткової інформації до теми уроку в зв’язку з браком часу на занятті;
  • висвітлення святкових шкільних подій, виховних заходів, свят з англійської мови, в яких учні приймали участь;
  • спілкування з учнями через інші Інтернет – ресурси;
  • рекомендацій для підготовки домашніх завдань, творів, проектів, олімпіад тощо. 

Вікі – технологія представляє колекцію взаємопов’язаних записів, що є середовищем швидкої гіпертекстової взаємодії. Слід зазначити, що і вчитель, і учні теж можуть користуватися даним ресурсом як і під час уроків АМ, так і після них з метою перегляду необхідного відео, презентації, ознайомлення з вимогами до ЗНО, ДПА, розв’язування кросвордів, виконання тренувальних вправ, які помістив на сайт їхній вчитель чи інший користувач сайту.

Звертаючись до навчання з використанням ІКТ, слід зазначити, що  це індивідуалізований процес передання і засвоєння знань і способів пізнавальної діяльності учня і вчителя, який відбувається за прямої взаємодії учасників навчання в спеціалізованому середовищі.

Використовуючи  навчання із застосуванням  ІКТ, важливо підкреслити, що воно повинно включати:

  • засоби надання учневі навчального матеріалу;
  • засоби контролювання успішності учня;
  •  засоби консультації учня  з викладачем;
  •  засоби інтерактивної співробітництва викладача й учня;
  • можливість швидкого оволодіння  новою інформацією, а також корегування помилок.

Використання Інтернет – контенту на уроках АМ значно підвищує інтенсивність навчального процесу,  дає змогу підвищити мотивацію учнів до навчання, їхню пізнавальну активність, стимулює активізацію навчального процесу. Передусім привертає увагу той факт, що матеріал засвоюється краще, оскільки учні активізують і розвивають більше видів діяльності: читання, аудіювання, спостереження, опрацювання, виділення та вибір потрібного. Досить корисними для користування в такому разі будуть форми телекомунікації (рисунок 1.7):

                                                                                                         Рисунок 1.7                                       

                                                                              

Чат                                                               Форум               

Веб –конференція                                       ICQ

                          Сервіси Веб 2.0                 Електронна пошта

Наразі Інтернет – технології дають змогу  використовувати корисні ресурси для навчання: курси, вправи, ігри, форуми, Інтернет—довідники, навчальні уроки, тести з англійської мови, міжнародні тести, навчальні проекти радіостанцій, періодичні видання,   новини англійською мовою з перекладом.

Досить популярним на уроках АМ при застосуванні вчителем ІКТ  стало використання   різноманітних мультимедійних матеріалів. Серед величезного різноманіття навчальних мультимедійних систем умовно можна виокремити засоби, які є, на нашу думку, найбільш ефективними:

  • комп’ютерні тренажери;
  • автоматизовані навчальні системи;
  • навчальні фільми;
  • мультимедіапрезентації;
  • відеодемонстрації.

За нашими спостереженнями, застосування мультимедіа скорочує час навчання майже втричі. Таким чином, рівень  запам’ятовування через одночасне використання зображень, звуку, тексту зростає на 35 – 40 %.   ІКТ можна використовувати для проведення уроків – конференцій, лекцій і взагалі будь – яких занять для подання нового матеріалу, контролю різних видів мовленнєвої діяльності, а також для супроводу занять із розвитку зв’язного мовлення.

 На наш погляд, одним із засобів розвитку інноваційної особистості учня є метод мовного портфоліо  як дієвого інструменту гуманістичного навчання іноземних мов і формування учнівської автономії в навчанні. Портфоліо (від англ. portfolio – портфель, папка) – це папка документів з навчального предмета як компонента навчальної діяльності учнів, який ведеться школярами за педагогічного супроводу вчителя.

  Слід уточнити, що мовний портфоліо (“English Language Portfolio”) був розроблений Лінгвістичним комітетом Ради Європи з метою стандартизації вимог до вивчення, викладання й оцінювання досягнень у галузі вивчення ІМ і  презентований  в Україні у 2003 році після опрацювання у 15 – ти країнах Європейського Союзу.

Відповідно до загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти виділяють три обов’язкових компоненти мовного портфоліо (далі – МП):

  • мовний паспорт;
  • мовну біографію;
  • мовне досьє.

Згідно Європейського МП, розробленого за допомогою Ради Європи, передбачається три основні рівні володіння ІМ та мовленнєвими компетенціями – А, В, С. Слід уточнити, що його рівні визначаються за основними видами мовленнєвої діяльності:

  • розуміння (усної форми мови – аудіювання та письмової – читання);
  • говоріння (монолог як форма продуктивного говоріння або  полілог як інтерактивне говоріння);
  • письмо як окремий продуктивний вид мовленнєвої діяльності.

З цього приводу слід сказати, що завдяки МП існує можливість регулярного, систематичного моніторингу пізнавальної діяльності за схемою: проблема планування процесу вивчення  й розв’язання проблеми, практичний результат роботи (тест, реферат, проект тощо). Отже, при використанні ІКТ ми досягаємо головної мети навчання – виховання особистості, яка здатна розвиватися в умовах сучасного суспільства.

 РОЗДІЛ ІІ. ВИКОРИСТАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У НАВЧАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ

 

 

2.1 Підвищення  пізнавальної активності учнів у процесі використання інноваційних технологій

 

 

Відомо, що навчання в сучасній школі передбачає створення єдиного освітнього простору, яке формує умови для вільного руху інформації,  швидкої можливості підходу  до нього  всіх учасників навчального процесу. Вважаємо, що цього можна досягти шляхом використання  ІТ під час навчально – виховного процесу. Слід зазначити, що у сьогочасному світі використання таких технологій у навчанні стає все більш актуальним, оскільки економічний і соціальний розвиток нашої  країни поступово робить комп’ютер та Інтернет повсякденною реальністю для учнів і вчителів, а ІТ створюють нове глобальне середовище.

В процесі роботи в центрі нашої уваги були ІТ   як цілеспрямований набір прийомів, засобів організації навчальної діяльності, що охоплює весь процес навчання АМ від визначення мети до отримання результатів.  У результаті дослідження було помічено, що використання ІТ,  головним чином, формує в учнів: 

  • здатність активно використовувати мову, символіку та тексти;
  • здатність використовувати знання та інформаційну грамотність;
  • здатність використовувати нові інтерактивні технології.

Важливо відзначити, що проведене дослідження дає можливість стверджувати про  підвищення пізнавальної  активності та мотивації учнів до навчання АМ засобами ІТ, які дають можливість  пристосовувати учнівські вміння до змін у повсякденному житті, до новітніх технологій, які ґрунтуються на потребах та інтересах школярів.

При проведенні дослідження ми враховували той факт, що в методиці вивчення ІМ існує багато нових технологій, форм і методів навчання. Саме тому  на своїх уроках АМ ми поєднували традиційні та інноваційні методи навчання, враховували вікові особливості учнів, їх інтереси, нахили, здібності, старалися отримати очікувані зміни в покращенні навчання учнів. Результати роботи дають підстави вважати, що використання ІТ сприяло:

  1. підвищенню якості викладання АМ шляхом використання СПІ   та ІТ;
  2. розширенню можливості індивідуалізації та диференціації навчання учнів;
  3. прищепленню учням навичок роботи з ІТ, що сприяло їх адаптації  до соціальних умов;
  4. постійному динамічному оновленню змісту, форм, процесів навчання та виховання;
  5. створенню засобів наочності, розробці матеріалів для  уроків з використанням ІТ;
  6. підвищенню пізнавальної активності учнів та мотивації учнів.

 Враховуючи основні дидактичні принципи навчання (науковість, доступність, послідовність,  цілісність,   наочність), ми встановили, що ІТ, використані для навчання АМ, дали можливість розширити знання школярів завдяки великій кількості мовного та краєзнавчого матеріалу, збагатили їхній словниковий запас, сприяли можливостям індивідуалізації та диференціації навчального процесу, стимулювали підвищення рівня навченості учнів, підвищили мотивацію та пізнавальну активність школярів.

Таким чином, стає очевидним, що ІТ відкривають учням  можливості використання інноваційних джерел інформації, підвищують ефективність  та якість навчання АМ, дають нові можливості для творчості, дозволяють реалізовувати принципово нові форми і методи навчання, адаптують учнів до життя в сучасних інформаційних умовах.

 

 2.2.1 Організація мотивації навчання засобами інтерактивних технологій

За умов впровадження інноваційних систем збагачення знань учнів з метою різних можливостей подання інформації на основі ІТ,  в умовах інформатизації сучасної школи головним завданням вчителя стає використання інтерактивних технологій навчання, які наразі  розвивають творчі, дослідницькі здібності учнів, підвищують їх активність, сприяють набуттю вдосконалених навичок. Як свідчать результати дослідження,  ІНТ створюють умови для самовираження учнів, для їх активізації у навчанні, дозволяють змінювати або необмежено збагачувати знання школярів. Важливо відзначити, що подібна перспектива створює сильну мотивацію для їх самостійної пізнавальної діяльності в групах або індивідуально. 

Принагідно зазначимо, що найчастіше у своїй роботі ми використовуємо ІНТ  як спеціальну форму організації пізнавальної активності, що має за мету створення комфортних умов НП, за яких кожен учень відчуває свою успішність та здатність досягти успіхів у навчанні. Таким чином,  успішна організація НП відбувається за умови постійної, активної взаємодії всіх учнів.  Було встановлено, що інтерактивне навчання сприяє формуванню навичок та вмінь як предметних, так і загально навчальних, виробленню життєвих цінностей, створенню атмосфери співробітництва, взаємодії, розвитку комунікативних якостей. Слід уточнити, що при використанні інтерактивного навчання ставимо за мету використання дидактичних і рольових ігор, моделювання життєвих ситуацій.

У процесі дослідження було з’ясовано, що ІНТ передбачають організацію кооперативного навчання, коли індивідуальні завдання переростають в групові. Саме тому з метою вдосконалення навчання АМ в рамках уроку використовуємо кооперативну (групову) навчальну діяльність    як модель організації навчання в малих групах учнів, об’єднаних спільним навчальним завданням. Звертаючись групового навчання, доцільно зазначити, що робота в парах, ротаційних трійках, групах змінного складу активізує учнів на роках АМ, підвищує їхню мотивацію та пізнавальну активність.  Так, застосувавши метод кооперативного навчання в 11 класі на інтерактивному уроці  АМ по темі «Чарівний світ космосу»,  було встановлено, що ця робота стимулювала активність, збільшила зацікавленість учнів предметом, сприяла глибшому, продуктивнішому засвоєнню вивченого матеріалу, коли кожна група мала своє завдання, а саме:

1) заповнити пропуски в реченнях назвами відповідних планет;

2) переписати текст, змінюючи дієслова майбутнього часу на дієслова минулого часу;

3) замінити неправильні терміни відповідними логічному смислу речень.

В свою чергу важливо відзначити, що зростанню інтересу до поданого матеріалу, глибшому його засвоєнню, активізації навчальної діяльності, підвищенню мотивації та пізнавальній активності сприяла робота в групах на уроці по темі «Наша прекрасна планета», під час якої учні мали змогу вирішувати поставлені перед ними завдання за допомогою всіх учасників групи (Табл. 2.1):

                                                                                                         Табл. 2.1

I group. Match two halves of the sentences.

1) On the Earth there are people

a) is the smallest country in the word

2) The Pacific ocean

b) is the largest country in the world

3) Vatican

c) is the second planet from the Sun

4) Russia

d) is the second longest river in the world

5) Pluto

e) and many other living creatures

6) Venus

f) is the smallest planet in the Solar system

7) The Mississippi

g) is the biggest ocean

 

II group. Complete this table with three forms of the irregular verbs and write Ukrainian variants: (Табл. 2.2)

                                                                                                             Табл. 2.2

        Be

 

 

 

 

      Had

 

 

 

 

  known

 

        Go

 

 

 

 

      Ran

 

 

 

                              

    found

 

 На нашу думку, учні 5 класу краще засвоїли вивчене, активніше виражали свої пропозиції, активізували свою співпрацю, підвищили активність, працюючи в парах на уроці АМ по темі “Seasons”, коли вони повинні були дібрати слова про погоду взимку, причому в групі один учень був перекладачем, а інший – читцем.

Досвід, накопичений під час впровадження ІНТ у процес вивчення АМ, свідчить, що за наявності ситуації, яка максимально наближає учнів до реального життя, необхідних основних знань та творчого підходу, рольова гра є одною з головних форм парної роботи та ідеально відтворює інтерактивність під час уроку. На нашу думку, саме близькість до реального життя стає основним чинником мотивації під час використання цієї форми роботи. Схема парної роботи  є дуже схожою зі схемою  групової діяльності з різницею в кількості та чисельності школярів. Наприклад, на уроці АМ в 4 класі з теми «Покупки в магазині» учні були поділені на пари і виконували завдання «рольової гри». Один учень повинен був уявити себе продавцем, а інший – покупцем. Далі учні розігрували діалог, виконуючи задані їм ролі. Така форма парної роботи дала можливість активізувати лексичні одиниці, вивчені під час уроку, підвищити рівень навченості  (адже учні, які спостерігали за роботою інших, водночас вдосконалили свої навички аудіювання, говоріння, активізували  своє мислення), сприяла збільшенню інтересу дітей до навчального матеріалу, збільшила мотивацію до уроку.

У процесі дослідження було встановлено, що використання інтерактивної технології асоціативний кущ розвиває логічне мислення, уяву, пам'ять. Звичайно, успіху в навчанні АМ можна досягти лише за умов, коли в НП використовуються належні засоби наочності. За допомогою виразів учні висловлювали свої думки за темою і будували все це у формі куща. Асоціативний кущ на уроці по темі «Подорож» у 6 класі мав такий вигляд (рисунок 2.1):

                                                                                                        Рисунок 2.1

 

sightseeing                                                    develops our outlooks                

                                                 

helps us to study                                              learn about traditions аnd customs                                       

foreign languages                                                  

                                                

helps us to make                                           gives us knowledge   about our  

friends                                                           country                                                                                                                   

                                                  

develops our imagination                              learn about culture              

                                                                                             

gives us adventure                                          gives us some  

                                                                        movement

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Форма інтерактивної діяльності «мозковий штурм» використовується на наших уроках АМ найчастіше, оскільки є улюбленим видом діяльності вчителя в НП вивчення ІМ, адже його можна використовувати не тільки на інтерактивних уроках, але й на  традиційних як елемент інтерактивності. Повідомивши тему і мету  уроку,   можна засобами «мозкової атаки» розкласти на складові будь – який навчальний матеріал і намалювати його на дошці (а учні – в зошитах) за допомогою будь – яких геометричних фігур, стрілок, ліній тощо, або приклеїти приготовані вчителем заздалегідь надруковані  на двобічному кольоровому папері частини «мозкового штурму»  за допомогою клею – стікера. При цьому активізується пам'ять школярів, їхнє мислення, здатність відтворювати лексичні одиниці і фрази. Звичайно, форма оформлення «мозкового штурму» – не самоціль, але зміна способів оформлення цього завдання дає змогу учням краще запам’ятовувати матеріал, стимулює уяву, сприяє глибшому засвоєнню матеріалу. На наш погляд,  цей метод є найбільш цікавим і захоплюючим не тільки для нас, а й для учнів. Учитель може просто підказати правильну відповідь, допомагаючи школярам, таким чином, використовувати наявні в них знання й бажання,  спромогтися знайти відповідь самостійно. З іншого боку, він може шляхом питань, натяків, логічних висновків, висловлювань довести їх до самостійного усвідомлення ідеї, факту, тобто заповнення інформаційної прогалини. «Мозковий штурм»  є незамінним на уроках  АМ.  Він необхідний і для вивчення нової теми, і для повторення,  і для активізації мовленнєвих вмінь та навичок. Схеми «мозкового штурму» намагаємося урізноманітнювати, креслимо різні його варіанти. Це допомагає учням активізувати пам'ять, мислення, знання і вміння. Учні середніх класів здатні самі розкласти будь – яку тему або завдання на складові «мозкового штурму», успішно застосовують його при захисті проектів. Часто виходять досить цікаві учнівські форми «мозкового штурму» у вигляді квітки, дерева, полички, навіть кота або метелика.

Було з’ясовано, що ефективно сприяє формуванню навичок і вмінь використання «мозкового штурму» при проведенні фонетичної зарядки:                                                                                                                                                                                                                      

Let us repeat how we can pronounce letter u. Look at the blackboard (рисунок 2.2):

                                                                                                              Рисунок 2.2

               au [o:]

               u   [ju]

               ur [e:]

               us [es]

               u   [ ^]

«Мозковий штурм», використаний на уроці по темі «Тварини» у 6 класі, дав учителю  можливість застосувати подання різних способів інформації, зацікавити учнів темою уроку. Спочатку вчитель задавав учням питання, які відповіді на які допомогли учням глибше засвоїти матеріал, стимулювали їхню пізнавальну активність:

  • What kind of animals do you know?
  • Where do animals live?
  • What are the main features of predators do you know?
  • What are the differences between wild and domestic animals?
  • What wild animals do you know?
  • Name domestic animals.
  • Draw the mind – map (Рисунок 2.3):

                                                                                                                 Рисунок 2.3

                                                                                

                                                                                 

           

                            

 

                          

 

 

При вивченні теми «Всесвіт» в 11 класі для активізації знань, умінь та навичок учнів, з метою розвитку самостійності учнів,   мотивування оцінки ситуацією успіху, просування учня у творчому пошуку, вміння знаходити рішення в нестандартних ситуаціях, було проведено  інтерактивну вправу «мозковий штурм», яка дала учням «ключ» для засвоєння теми, дала мотивацію школярам до вивчення теми шляхом добору найцікавіших та найвідповідніших складових. Як свідчать результати дослідження, завдяки творчій діяльності в учнів розвивається здатність самостійно реалізовувати свої можливості.                    

Draw the mindmap (рисунок 2.4):

                                                                                                       Рисунок 2.4

Moons                                                                     the Sun

Planets                                                                    the Solar system

Galaxies                                                                 small bodies

Meteors                                                                  Kuiper belt objectives

Asteroids                                                               comets

Cosmic dust                                                           meteoroids

Dwarf planets          

               Endless       Constant movement      Big

На наш погляд, цікавий вид інтерактивної діяльності  - дискусія. Це активне висловлювання своїх думок. Дуже важливий момент, що дискусія ведеться серед однолітків, учитель контролює тільки її хід, але не сам зміст, тобто вона стає сильним засобом самовираження, стимулом, мотивацією вивчення ІМ.

Принагідно зазначимо, що інтерактивна технологія «Займи позицію» дає змогу реалізувати принципи переконаності учнів у необхідності знань, розвиває самостійність учнів, навчає вміння самостійно регулювати свою навчальну діяльність, навчає таких прийомів мислення, як порівняння, узагальнення, як, наприклад, під час уроку в 6 класі на тему «Планети Сонячної системи». В той час, коли учитель читав необхідні твердження завдання, учні повинні були підійти до плакату зі словами:

YES               NO

Teacher reads statements. The pupils must come to the placard with words:

YES                 NO

1. We live on the Earth.

2. Sirius is a star in the Solar system.

3. There ten planets in the Solar system.

4. Mercury is the sixth planet from the Sun.

5. Pluto is the smallest planet.

6. Jupiter is called by the name of Roman god of war.

Зазвичай ми проводимо такі завдання з демонстрацією слів “YES” або “NO” на картках або на файлах, на яких учні пишуть відповіді маркерами, а стирають їх за допомогою шматочка мочалки.

В кінці інтерактивних уроків часто застосовуємо надзвичайно вагому, на нашу думку,  технологію «дерево рішень», яка необхідна для підведення підсумку уроку.  Як правило, вона малюється у вигляді дерева за потрібною темою, і ті поняття,  які згадувались під час уроку, пригадуються і оформлюються у вигляді гілок дерева або використовуються готові малюнки (рисунок 2.5):

                                                                                                         Рисунок 2.5

Let us remember what we have done on our today’s lesson.

                                     “The tree of decision.”

learned new words                                                          read   new words

 

worked in pairs                                                                         wrote the words    

                                                                                                  and  sentences

created new words

                                                                                         answered the questions

made the dialogues                          

                                                                                           wrote the words into

 completed the sentences                                                   alphabetical order

 

 found the mistakes into                                                   repeated the words

sentences

 

 

У результаті дослідження було помічено, що використання інтерактивної технології «акваріум» дає можливість створювати на уроках атмосферу доброзичливості, взаємовиручки, співробітництва. Учні не бояться говорити, робити помилки.  Так, учні 7 класу, працюючи в групах за інтерактивною технологією «акваріум» по темі «Здоров’я», були поділені  на групи, які складалися з 3 – 6 осіб. Перша група займала місце в центрі класу, отримувала інструкцію щодо проведення групової дискусії: «Прочитайте завдання вголос, обговоріть його в групі, за 3 – 5 хвилин дійдіть спільного рішення», а потім поверталася на місце, виконуючи   коротке обговорення.  Згодом друга група займала місце в центрі кола і обговорювалася  інша проблема. Групи учнів вирішували наступні проблеми:

1) Люди з фізичними вадами мають труднощі при перебуванні на вулиці. Доведіть це.

2) Їжа з фастфуду має багато недоліків.  Доведіть це.

3) Овочі і фрукти корисні для здоровя. Доведіть це. 

В 11 класі учні працювали теж за технологією «акваріум».

Work in groups (“Aquarium”).

I group. Discuss and make a decision. S. Korolyov is a general designer of space rocket system.

II group.   Yu. Gagarin is the first cosmonaut of the world.

III group.  L. Kadenyuk is a first astronaut of independent Ukraine. 

Ми встановили, що інтерактивна технологія «ланцюжок» збагачує словниковий запас учнів, активізує вживання лексичних одиниць та пам'ять учнів. Наприклад, вчитель дає завдання створити нові слова зі слів:

Representatives;

Amendments.

Учні повторюють створене слово і називають своє:

Parents, ten, nest, end, rest, test, tent, river, men, meet, read, see, meat…

Надаємо зразок іншого «ланцюжка» під час вивчення теми «Сонячна система»:  Pupils must create the new words from the words:

THE SOLAR SYSTEM – Mars, Earth, star, star system

KUIPER BELT OBJECTIVES – Jupiter, Pluto, space, rocket, jet.

Repeat the words which we have learnt. (Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune, Pluto, the Solar System, the Milky Way galaxy, a dwarf planet.)

Важливо відзначити, що навчальні ігри – це також вид інтерактивної діяльності, адже учні починають уміти користуватися мовою, їхня увага зосереджується на передачі послань, що являють собою інформацію, що є цікавою як для того, хто говорить, так і для того, хто слухає в ситуації,  важливій для кожного, причому вчитель виступає в ігровій моделі інструктором і  ведучим. Як правило, на уроках АМ  часто використовуємо різноманітні лексичні, граматичні, мовленнєві, рухливі ігри «Саймон каже…», «Як тебе звати?», «Телефон», «Що це?», «Доторкнися до…», «Влови іменник (прикметник, дієслово тощо)», «Оплески» та багато інших. Стимулюють увагу, активізують мовлення та пам'ять різноманітні лексичні ігри, використані із сайтів типу ksenstar.com.ua  («Англійська – малюкам») або комп’ютерних програм «Світ навколо нас», «Дитяча колекція. Англійська мова».  За нашим спостереженням, учні дуже люблять ігри:

Work in groups. Pretend you are a well – known Ukrainian scientist. You are given 300 billion hryvnyas. Work in groups and prepare a talk on how you are going to spend them.

На нашу думку, технологія «чарівний клубочок мудрості» («мережа», «павутинка мудрості») сприяє активності учнів на уроках, дає змогу активізувати пам'ять, мислення, логічну здогадку. Вона є вдалим прийомом згуртування класного колективу і вчителя, дає можливість учням постійно повторювати вивчений матеріал, посилює мотивацію до навчання. Цю інтерактивну технологію ми проводимо, використовуючи клубок ниток. В кінці уроку при підведенні підсумків учні виходять на середину класу, даючи відповіді на запитання вчителя: «Що цікавого ми сьогодні зробили на уроці?» Школярі тримають нитку і, відповідаючи, створюють «павутинку». Коли вправа закінчується, учні піднімають «мережу», а вчитель наголошує на тому, що ця «павутинка» є символом міцних знань учнів на уроках АМ. Ми також виконуємо інший варіант технології «чарівний клубочок мудрості», під час якої школярі, тримаючись за нитку, по порядку називають лексичні одиниці з однієї теми, наприклад, «Спорт», «Їжа», «Одяг» тощо, але не можуть повторювати названі однокласниками слова. Той, хто найбільше знає слів і не повторює їх більше одного разу, стає володарем знань «чарівного клубочка мудрості».

Застосовуючи  ІНТ на уроках АМ, ми встановили, що учні працюють з ІМ для спілкування, відбираючи з різних матеріалів саме те, що потрібно для реалізації конкретної мети, отримуючи мотивацію використання мови з метою одержання інформації, за умов якої вони виявляють свою ініціативу, творчість у навчанні.

Результати дослідження дають підстави вважати, що творчі завдання на уроках АМ стимулюють фантазію, творчу уяву та інтелектуальну активність школярів: намалюй картину, склади вірш з певними частинами мови, напиши телеграму, твір, використовуючи слова на одну літеру (хто найбільше і найлогічніше) тощо:

Fill in the gaps with the missing vowels.

Pl     n     t                        sp     s

W     t      r                       sc     nt      st

S       l      r                       r       ck        t 

C       nt    n      nt             B      k        n        r

Крім представлених в роботі методів і форм інтерактивного навчання використовується технологія «Мікрофон». На нашу думку, вона дає учням змогу швидко, по черзі відповісти на запитання або висловити свою думку. Ця ІНТ дозволяє забезпечити глибину вивченого змісту. Учні засвоюють усі рівні пізнання, змінюється основне джерело мотивації навчання:

 Universe is always around  us. Of course, we want to know everything about it. It’s very hard to study universe because it is very big, endless. It has constant movement of all bodies.

The ancient people think that the centre of the Solar system is the Earth. But now we know that the centre of the Solar system is the Sun.

  Answer the questions.

- How is our planet called?

- Does it have a satellite?

- Who was the first who said that our planet orbits the Sun?

- What are conditions for life on the Earth?

- What is different between our planet and our satellite?

Доцільно також звернути увагу на використання інтерактивної технології «Незакінчене речення», яку ми застосовуємо на етапі уроку узагальнення та систематизації знань, оскільки вона забезпечує можливість спільної діяльності учителя і учнів, керівництво процесу вчителем, спеціальну організацію та різноманітність форм:

Complete the sentences.

1. Yu. Gagarin is …

2. S. Korolyov was …

3. Yu. Kondratyuk has made …

4. L. Kadenyuk was …

5. At first the dogs were …

       Finish this sentence:

We are given the world that is…. (interesting, beautiful, marvellous, magnificent, exciting, enormous, excellent, nice, unique, smart)

Ми дотримуємось думки, що кожна інтерактивна технологія потребує попереднього розгляду і навчання учнів працювати за цією технологією. Учитель має менший контроль над обсягом і глибиною вивчення, ходом і часом навчання. Результати учнів менш передбачувані. Дисципліна може стати проблемою на уроці, де вчитель використовує ІНТ. Інтерактивне навчання потребує повної зміни всього життя класу, а також значної кількості часу для підготування, як учням, так і вчителю.  ІНТ є засобом для досягнення  сприятливої атмосфери співробітництва в класі,     доброзичливості, дає можливість підвищувати мотивацію та пізнавальну активність учнів.

Таким чином, виконаний аналіз доводить, що послідовність використання ІНТ дає змогу сприяти самостійному творчому розвитку учня. Урок стає дійсно відкритим, бо учні є дійсно співучасниками досягнення поставлених цілей, задач, відчувають свою цінність, що робить ефективним сам процес навчання. 

                     

2.1.2 Впровадження проектної технології

Стає очевидним, що освіта в Україні набуває нових рис, оскільки комп’ютеризація НП спонукає до перегляду традиційних форм і методів викладання АМ, виникнення таких нових форм проведення уроків, як метод проектів. Вважаємо, що по – перше, ця форма навчання ефективна для розвитку навичок дослідницької діяльності, адже методом проектів учні розв’язують проблеми, що ґрунтуються на міжпредметних зв’язках. Ми помітили, що це заохочує учнів працювати в колективі, оскільки зазвичай обсяг роботи, який необхідно виконати, дуже великий і потребує співпраці.

Таким чином, впровадження ПТ у навчання АМ дає змогу відзначити  можливість  формування навичок учнів,   які творчо реалізують свої здібності, розвивають потяг до самовдосконалення засобами ПТ. Підсумовуючи сказане, ми встановили, що ця технологія формує в учнів:

  • культуру навчальної праці;
  • розвиває самостійність учнів як засіб їх пізнавальної активності;
  • навчає вміння самостійно регулювати свою інтелектуальну діяльність;
  • мотивує ситуацією успіху, просуває учня у творчому пошуку;
  • створює необхідну атмосферу  підтримки та розвитку особистості.

Доцільно зазначити, що на своїх заняттях ми активно використовуємо створення та захист проектів учнями за різними напрямками.  Для кожної дитини це можливість висловитися й показати себе, свої інтереси та навички.   Найчастіше  учні готують проекти вдома індивідуально або в групах, а в класі захищають їх, але ми також готуємо міні – проекти в класі, під час підготовки яких учні за короткий час повинні представити проект на задану тему. Так, під час уроку на тему «Наша прекрасна планета. Чи можемо ми її врятувати?» школярі повинні були за п’ять хвилин підготувати проект на кофтинах, суть якого було привернути увагу людства до врятування нашої планети. Учні використовували маркери, стікери, декорації, завдання дуже захопило школярів, сприяло їхній емоційності, мотивації, стимулювало пізнавальну активність.

 При створенні проектів на задану тему у групових формах   використовуємо  метод співробітництва і співтворчості для розвитку навичок обдарованих дітей. Як правило, обдаровані учні беруть на себе роль лідерів у виконанні завдань.   Вони здатні розв’язати будь – яке завдання і допомогти зробити це іншим. Якщо учні працюють у групі, обдаровані учні представляють позицію цілої групи. Такі форми роботи  підтримують самореалізацію та розвиток вмінь здібних учнів.

Важливо відзначити, що фіксацією досягнень учнів з АМ за проектною технологією є метод мовного портфоліо, яке ми застосовуємо  як засіб розвитку інноваційної особистості учня та як дієвий інструмент навчання  АМ, формування учнівської самостійності у навчанні. Слід зазначити, що в кожного учня, який вивчає АМ, є заведене портфоліо – це папка документів з навчального предмета, який ведеться учнями за педагогічного супроводу вчителя. Ця папка містить мовний паспорт, що підсумовує мовну індивідуальність його власника, особисті досягнення у вивченні мови та власний досвід. Він містить фото учня, автобіографію, критерії оцінювання навчальних досягнень учнів, табель оцінювання вчителем рівня володіння учнем  АМ у вигляді графіка із зазначенням виду мовленнєвої діяльності (рисунок 2.6):

                                                                                                  Рисунок 2.6                                                       

 

Таким чином, портфоліо учня містить також мовне досьє, у яких школярі збирають зразки своїх творчих робіт, що включають творчі проекти учнів, доповіді з теми АМ, кросворди з вивчених тем, ксерокопії творчих завдань, заданих вчителем. Застосування методу портфоліо на уроках АМ дало змогу встановити, що підвищилась мотивація навчальної діяльності з вивчення мови, з’явилася можливість стимулювати вивчення АМ, формувати творчу особистість учнів, формувати учнівську автономію обдарованих учнів, використовувати посильність освіти для кожного конкретного учня, аналізувати та усвідомлювати власний шлях учнів із навчання АМ, а також впливати на нього. Нами було помічено, що учням подобається працювати з портфоліо, вони люблять переглядати його, часто беруть його додому, щоб порадувати своїми досягненнями батьків. Привабливою їм здається пропозиція забрати ці папки після закінчення школи як свідчення всіх їхніх досягнень за роки вивчення АМ в нашій школі. Радує той факт, що учні самостійно навчилися складати кросворди у різноманітних формах і видах, з будь – якої вивченої теми,   застосовувати  інтерактивний метод «мозкового штурму» для відтворення представленого матеріалу.

 

2.1.3 Переваги використання інформаційно – комунікативних технологій

Впровадження навчальних можливостей інформаційних технологій у НП досить ефективне для освоєння навичок роботи з комп’ютером, дає змогу використовувати привабливі та зручні для школярів засоби, таким чином, допомагаючи учням оволодіти мовою у повному обсязі. Слід зазначити, що виконання творчих завдань передбачає використання учнями ІКТ, освоєння проектно-дослідницької діяльності: роботу з Інтернет – ресурсами, створення презентацій та веб – сторінок як представлення результатів самостійної дослідницької діяльності. У результаті дослідження було помічено, що такий вид роботи розвиває творчі, дослідницькі здібності учнів, підвищує їх активність, сприяє набуттю навичок, які можуть виявитися дуже корисними в житті. ІКТ створюють умови для самовираження учнів: їхні творчі наробки можуть виявитися потрібними, корисними для інших. Подібна можливість створює сильну мотивацію для їх самостійної пізнавальної діяльності в групах або індивідуально. 

Принагідно зазначимо, що в своїй роботі ми часто використовуємо презентації, за допомогою яких можна створити оригінальні навчальні матеріали, які захоплюють, мотивують та націлюють учнів на успішні результати. На нашу думку, мультимедійні презентації є надзвичайно вагомими на уроках АМ для здійснення наглядної підтримки процесу навчання і містять величезний освітній потенціал (подаємо їх у додатку 1).

Досвід використання презентацій свідчить про те, що їх використання сприяє поєднанню різноманітної текстової аудіо-  та відеонаочності. У результаті дослідження було помічено, що застосування мультимедійної дошки дозволяє краще систематизувати новий лексичний, граматичний і навіть фонетичний матеріал та створити підтримку під час навчання всіх видів мовленнєвої діяльності. В нашій роботі ми часто використовуємо окремі слайди як роздавальний матеріал, зробивши з них ксерокопії.

Хочемо відзначити, що використання мультимедійної презентації  сприяють активізації уваги всього класу, співвідношенню класної та позакласної самостійної роботи учнів, економії навчального часу, формуванню комп’ютерної мультимедійної компетентності як учителя, так і учня, розвитку творчих здібностей учнів.

Для викладання АМ ми також часто використовуємо Інтернет як дуже багате джерело потенційних навчальних ресурсів, користуємося  мультимедійними засобами, які пропонують цікавий інтерактивний навчальний матеріал. Досвід, накопичений під час упровадження ІКТ у процес вивчення АМ свідчить, що технологія хот – ліст (список Інтернет – сайтів з тестовим матеріалом) з теми корисна у навчанні. Доцільно зазначити, що хот – ліст не вимагає багато часу на пошуки необхідної інформації. Учневі потрібно лише ввести ключове слово (наприклад, “Еnglish”), і він отримає потрібний хот – ліст. Наприклад:

Тема: Значення англійської мови в світі як мови міжнародного спілкування.

http://www.learn-english,com/index.asp

English International Lion http://greenforest.com.ua/ra/57

EFL.ru

Так, зокрема, коли учні ввели ключове слово “environmental protection” , хот – ліст по темі уроку «Захист навколишнього середовища» був наступним:

www.lionsclubs.org/

www.onepercentfortheplanet.org/bluecrew

www.legacyfound.org

www.environmental-protection.org.uk

www.native-english.ru/topics/environmental-protection

https://www.epa.gov

Звичайно, всі сайти під час уроку переглянути неможливо, але навіть ознайомлення з деякими з них завдяки технології хот – ліст дає можливість учням за короткий проміжок часу збагатити свої знання, стимулювати мотивацію, підвищити пізнавальну активність.

Звертаючись до використання технології мультимедійний скрепбук,  слід зазначити, що ми пояснюємо учням, що у ньому містяться посилання не лише на текстові файли,  а й фотографії, ігри, аудіо файли, графічну інформацію тощо. Усі файли можуть бути легко завантажені учнями і використані як інформаційний та ілюстративний матеріал під час вивчення певної теми, під час підготовки проектів, презентацій, рефератів. Наприклад:

Тема: Christmas

Сайти мультимедіаскрепбука:

Тестові файли:

http://www.christmasintheusa.com/

http://www.allthingsschristmas.com/traditions/christmas-usa.php

 

Отже, застосування ІКТ під час навчання надає уроку специфічну новизну, яка за своїм змістом і формою викладення має можливість відтворити за короткий час значний за обсягом матеріал, а також подати його в незвичному аспекті, викликати в учнів нові образи, деталізувати нечітко сформовані уявлення, поглибити здобуті знання.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                    ВИСНОВКИ

 

 

На сучасному етапі розвитку України з’являється необхідність у якісній зміні процесу навчання, висуваються нові вимоги до щодо володіння іноземною мовою.

  В результаті дослідження інноваційних технологій як засобу підвищення пізнавальної активності на уроках англійської мови ми дійшли таких висновків:

Було встановлено, що у реаліях навчального закладу ІТ використовують для доповнення і розширення традиційного процесу навчання і комунікації. Створення навчально – методичного забезпечення АМ в електронному вигляді,   постійна робота над внесенням необхідних змін у навчальний матеріал, забезпечення дидактичними матеріалами, підбір кольорових ілюстрацій, графіків, тестів для самоконтролю забезпечує успішний результат застосування ІТ на уроках АМ у широкому спектрі освітньої діяльності.

Виконаний аналіз дослідження доводить, що для досягнення успішності навчання та виховання слід використовувати новітні технології, спрямовані на формування навичок та вмінь, що відповідають випереджальному стану науки та техніки.

Досвід застосування  нами ІТ в процесі навчання дає можливість стверджувати, що для одержання високого навчального ефекту важливо їхнє систематичне використання на всіх етапах уроків. У викладанні англійської мови ІТ забезпечують автономність та самостійність учнів, мотивують учнів вивчати новий мовний матеріал та застосовувати мовні навички, надають можливість використовувати значну кількість актуальної автентичної інформації, допомагають організувати  активну самостійну чи групову пошукову діяльність учнів, розширюється соціокультурний простір учнів, що дозволяє їм усвідомити своє місце, роль та значимість у глобальних загальнолюдських процесах, набути досвіду освоєння картини світу.

Результати роботи дають підстави вважати, що за допомогою  ІТ вчитель розвиває та зміцнює внутрішній потяг учнів до самовдосконалення, створює умови та атмосферу підтримки і розвитку особистості. Інноваційні уроки розкривають творчий потенціал учнів, ставлять їх в ситуацію самостійного  пошуку, сприяють розширенню кругозору, забезпечують знання з інших предметів, вводять учнів у творчу атмосферу уроку.

 У результаті дослідження було з’ясовано, що застосування інноваційних технологій дає змогу підвищити мотивацію учнів до навчання, інтенсифікувати процес навчання, реалізувати соціальну  мету (інформатизацію суспільства), розвиває особистість учня, розвиває навички самостійної роботи з навчальним матеріалом; підвищує ефективність навчання за рахунок його індивідуалізації, сприяє зростанню обсягу виконаних за урок завдань, активізує навчання, надає доступ учням до банків інформації,  формує вміння та навички здійснення творчої діяльності.

      Отже, справжні, стійкі знання можна досягти тільки за допомогою інноваційного навчання. Учні повинні вміти шукати потрібну інформацію, трактувати її і застосовувати в конкретних умовах. Цьому саме і сприяють  ІТ навчання англійської мови.

Перспективним напрямком подальшого дослідження може бути робота по більш детальному вивченню впровадження інформаційно – комунікативних технологій у навчання АМ як засіб підвищення мотивації навчального процесу.

 

 

 

 

 

 

 

Список використаних джерел

 

  1. Алексич Т.М. Упровадження інноваційних педагогічних технологій на уроках англійської мови. ТРВЗ – педагогіка // Англійська мова та література. – 2009. – № 33. – С. 7 – 8.
  2. Бутковська Н.О. Організація навчальної і методичної роботи за допомогою мультимедійних засобів // Англійська мова та література. – 2015. – № 4 – 5. – С. 15 – 19.
  3. Гончарова А.В. Інноваційні технології – шлях до удосконалення уроку // Англійська мова та література. – 2015. – № 16 – 18. – С. 3
  4. Державна національна програма «Освіта» (Україна ХХІ століття) – К.: Райдуга.  – 1994.
  5. Дромашко Г.М. Використання мультимедійних комп’ютерних презентацій у процесі викладання іноземної мови // Англійська мова та література. – 2013. – № 29. – С. 2 – 4.
  6. Дьоміна О.М. Метод проектів як засіб розвитку творчої особистості та ефективної співпраці учнів і вчителя // Англійська мова та література. – 2012. –  № 3. – С. 7 – 10.
  7. Закон України «Про загальноосвітній навчальний заклад» [Електронний ресурс] // Режим доступу до документу:   http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/778-2010
  8. Закон України «Про інноваційну діяльність» [Електронний ресурс] // Режим доступу до документу:   http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/40-15
  9.  Закон України «Про національну доктрину розвитку освіти» [Електронний ресурс] // Режим доступу до документу:    http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/347/2002
  10.  Закон України «Про невідкладні заходи щодо забезпечення функціонуван­ня та розвитку освіти в Україні» [Електронний ресурс] // Режим доступу до документу:    http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/1013/2005
  11. Закон України «Про освіту» [Електронний ресурс] // Режим доступу до документу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1060
  12.  Закон України «Про порядок здійснення інноваційної діяльності в системі освіти України» [Електронний ресурс] // Режим доступу до документу:  http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/z0946-00
  13.  Захарчук Т.В. Інноваційні технології навчання в сучасній школі [Електронний ресурс] // Режим доступу до документу: http://muzicteacher.at.ua/publ/innovacijni_tekhnologiji_navchannja_v_suchasnij_shkoli/1-1-0-5
  14. Зінченко О.О. Використання ІКТ на уроках іноземної мови // Англійська мова та література. – 2012. – № 28. – С. 18 – 20.
  15.  Ільницька Ж.І. Створення та використання навчальних мультимедійних презентацій під час роботи над домашнім читанням // Англійська мова та література. – 2011. – № 11. – С. 15 – 16.
  16.  Інноваційні технології в початковій школі / В.П. Телячук, О.В. Лесіна. 2–ге вид. – Х.: Основа, 2008. – 233 с.
  17.  Клімчук А.М. Використання технологій веб – квест у викладанні англійської мови // Англійська мова та література. – 2014. – № 1 – 2. – С. 14 – 21.
  18.  Кожедуб Т.Г. Інноваційні методи викладання уроків фізичної культури у загальноосвітніх навчальних закладах [Електронний ресурс] // Режим доступу до документу: http://int-konf.org/konf112013/618-kozhedub-t-g-nnovacyn-metodi-vikladannya-urokv-fzichnoyi-kulturi-u-zagalnoosvtnh-navchalnih-zakladah.html
  19.  Концепція середньої загальноосвітньої школи [Електронний ресурс] // Режим доступу до документу: http://www.info-library.com.ua/books-text-562.html
  20.  Кузнєцова Н.Ю. Використання новітніх інформаційно – комунікативних технологій на заняттях з іноземної мови // Англійська мова та література. – 2012. – № 19 – 21. – С. 2 – 7.
  21.  Нісімчук А.С., Падалка О.С., Шпак О.Т. Сучасні педагогічні  

технології. – К.: Просвіта; 2000. – 368с.

  1.  Панченко Н.Р. Вчимося спілкуватись (з досвіду роботи над проблемою «Розвиток комунікативних здібностей учнів з використанням інтерактивних методів навчання на уроках англійської мови») // Англійська мова та література. – 2007. – № 28. – С. 2 – 4.
  2.  Пишко О.Л. Інтерактивні методи навчання як спосіб розвитку творчих здібностей учнів на уроках історії та правознавства [Електронний ресурс] // Режим доступу до документу:  http://www.narodnaosvita.kiev.ua/?page_id=2257
  3.  Плугатарьова О.І. Використання Інтернет – контенту під час вивчення іноземної мови (практичні матеріали) // Англійська мова та література. – 2011. – № 11. – С. 10 – 14.
  4.  Пометун О.І., Пироженко Л.В. Сучасний урок. Інтерактивні технології навчання: Наук. метод. посіб. – К.: Видавництво А.С.К., 2004. – 192 с.
  5.  Решетнік Т.С. Інноваційні тенденції у методиці навчання іноземних мов [Електронний ресурс] // Режим доступу до документу:   http://www.psyh.kiev.ua
  6.  Сахно М.О. Урок за темою «Інформаційні технології в нашому житті // Англійська мова та література. – 2010. – № 26. – С. 20 – 22.
  7.  Скоцька Юлія. Активізація пізнавальної діяльності учнів засобами проектного навчання // Іноземні мови в сучасній школі. – № 6. – С. 14 – 20.
  8.  Собчук – Ліва А.А. Використання інформаційних технологій у викладанні // Англійська мова та література. – № 27. – С. 8 – 10.
  9.  Теорія і практика впровадження інноваційних технологій навчання у професійну підготовку кваліфікованих робітників: монографія / [ Лузан П. Г., Манько В. М., Нестерова Л. В, Романова Г. М.]; за заг. ред. Г. М. Романової. – К. : ТОВ«НВП Поліграфсервіс», 2014. – 216 с.
  10.  Традиції та інновації в методиці навчання іноземних мов: [навч. посіб. для студ. і вчит.] / [за ред. М.К. Колкової]. – СПб. : КАРО, 2007. – 267 с.
  11.  Торяник  Л.Б. Використання інформаційних технологій для підвищення ефективності освітнього процесу // Англійська мова та література. – 2012. – № 12. – С. 2 – 12.
  12.  Унт І., Границька А.С., Шадріков В.Д. Технології індивідуалізації навчання [Електронний ресурс] // Режим доступу до документу:  http://studopedia.su/10_105669_tehnologiya-Iunt.html
  13.  Фаюк Г.В. Організація проектної діяльності на уроках // Англійська мова та література. – 2015. – № 7 – 8 . – С. 2 – 6.
  14.  Хортіва О.В. Використання проектних технологій для формування естетичної культури. З досвіду дослідницько – експериментальної роботи // Англійська мова та література. – 2012.  – № 6. – С. 27 – 29.
  15.  Чала Оксана. Використання інформаційно – комп’ютерних технологій під час введення лексичного матеріалу в молодших класах // Іноземні мови в сучасній школі. –   2013. – № 6. – С. 44 – 46.
  16.  Шелест Л.Ю., Шелест Т.М. Сучасні мультимедійні технології в навчанні англійської мови // Англійська мова та література. – 2011. – № 4. – С. 5 – 8.
  17.  Шклярук Г.О. Інтенсифікація навчання іноземної мови з використанням комп’ютерних технологій // Англійська мова та література. – 2011. – № 22 – 23. – С. 2 – 4.
  18.  Якунін І.С. Комплекс інтерактивних ігор з вивчення чи повторення граматики // Англійська мова та література. – 2006. – № 5. – С. 17 – 22.
  19.  Иванченко Т. Ю. Creative Technologies in Foreign Language Teaching // Молодой ученый. — 2014. — №4. — С. 973-976 [Електронний ресурс] // Режим доступу до документу:  http://www.moluch.ru/archive/63/9710/
  20.  Davidson Chris. Information technology and innovation in language education [Електронний ресурс] // Режим доступу до документу:  
  21.  Jumanova L., Telegenova M. Innovative technologies in learning foreign languages [Електронний ресурс] // Режим доступу до документу:  http://www.youngscientistusa.com/archive/2/237/
  22.  Maleva N.I. Innovative technologies in teaching junior schoolchildren a foreign language [Електронний ресурс] // Режим доступу до документу:  http://connection.ebscohost.com/c/articles/95396619/innovative-technologies-teaching-junior-schoolchildren-foreign-language
  23.  Moteram Garry. The benefits of new technology in language learning  [Електронний ресурс] // Режим доступу до документу:  https://www.britishcouncil.org/voices-magazine/the-benefits-new-technology-language-learning
  24.  Peter F. Druker Critical evaluation in business and economy  [Електронний ресурс] // Режим доступу до документу: http://www.amazon.co.uk/Peter-Drucker-Evaluation-Evaluations-Management/dp/0415325668
  25.  Prykhodko Dmytro. Innovative technologies in teaching students of technical specialities: podcasting [Електронний ресурс] // Режим доступу до документу: http://ae.fl.kpi.ua/article/view/29453
  26.  Schacter J. The impact of education technology on student achievement [Електронний ресурс] // Режим доступу до документу:   http://www2.gsu.edu/~wwwche/Milken%20report.pdf
  27.  Skarlupina Yuliia. Innovative technologies in teaching foreign languages  [Електронний ресурс] // Режим доступу до документу: http://dspace.uabs.edu.ua/jspui/handle/123456789/13600
  28.  The innovation system in state of  Sante Caterina J. [Електронний ресурс] // Режим доступу до документу:   ec.europa.eu/regional_policy/sources/.../pdf/final_report_ris_la_en.doc
  29.  www.zin.rv.ua/vch_info/vch_(58).htm
  30.  www.lib.ua-ru.net/inode/p-2/3049.html

 

                                                                                                                                       Додаток 1

                                          Слайд 1

                                                                                                                        Слайд 2

                                        

                                                                                                         Слайд 3

 

Слайд 4

Слайд 5

Слайд 6

Слайд 7

 

Слайд 8

 

Слайд 9

                                                                                                                     Слайд 10

                                                                                                      

 

                                                                                                                     Слайд 11

                                               

                                                                                                                      Слайд 12

                                                                                                                 Слайд 13

   

                                                                                                      Слайд 14

 

                                                                                                                      Слайд 15 

                                                                                                                      Слайд 16

                                                                                                       Слайд 17

                                                                                                                   Слайд 18

                                                                                                                     Слайд 19

Слайд 20

 

Слайд 21

 

 

Слайд 22                                                                                                                          

                                                                                                                     Слайд 23  

                                                                                                                      Слайд 24                              

                                                                                                                    Слайд 1

                                                                                                         Слайд 2

Слайд 3

                                                                                                               Слайд 4

         

 

                                                                                                            Слайд 5  

 

                                                                                                                       Слайд 6  

                          

                                                                                                                        Слайд 7

                                                                                                                       Слайд 8

                                                                                                                     Слайд 9    

 

docx
Додано
23 квітня 2020
Переглядів
3120
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку