ВП НУБіП України “Немішаївський агротехнічний коледж”
Для проведення практичного заняття №
Робоче місце: аудиторія
Тривалість заняття: 2 год
Мета проведення завдання: ознайомитись із законодавчими актами, що регламентують підприємницьку діяльність в Україні
Матеріально – технічне оснащення робочого місця: Закони України “Про підприємництво, від 7 лютого 1991р.№698- 12; “Про господарські товариства”, від 9 вересня 1991р. № 1576-12; “Про державну підтримку малого підприємництва”, від 19 жовтня 2000р.№2063-3;
Укази Президента України: Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектора економіки, від 3 грудня 1999р.№ 1529/99, Про заходи щодо забезпечення формування та функціонування аграрного ринку, від 6 лютого 2000р.№767/2000;
Положення: Положення про порядок ліцензування підприємницької діяльності. Затверджене постановою КМУ від 3 липня 1998р.
Кодекси: Господарський кодекс України, Земельний кодекс України.
Правила охорони праці: дотримуватись правил техніки безпеки при виконанні практичної роботи
Зміст і послідовність виконання завдання
Ознайомитись із законодавчими актами України, законспектувати основні визначення
Методичні вказівки щодо виконання і оформлення роботи
Студенти виконують роботу охайно, уважно читають завдання
Знати: основні законодавчі акти, що регламентують підприємницьку діяльність в Україні
Вміти: користуватися законодавчими актами, що регламентують підприємницьку діяльність в Україні
Захист роботи
Завдання для самостійної роботи: повторити тему і дати відповіді на запитання
1.Назвіть основні законодавчі акти, що регламентують підприємницьку діяльність в Україні
2 Основні недоліки правового забезпечення підприємництва в Україні
4 Правовий статус підприємця
Інструкційна картка складена
Розглянуто та схвалено на засіданні
Циклової комісії дисциплін
Протокол № від 20 р
Голова циклової комісії
Підпис, прізвище - ініціали
ВП НУБіП України “Немішаївський агротехнічний коледж”
Інструкційна картка №
Для проведення практичного заняття №
З навчальної дисципліни “Основи підприємництва та маркетингу”
Тема: Ознайомлення з методами визначення оцінки та конкурентоспроможності. Основні етапи розробки товару
Робоче місце: аудиторія
Тривалість заняття: 2 год
Мета проведення заняття: ознайомитись з методами визначення оцінки та конкурентоспроможності; навчитись визначати розробляти основні етапи життєвого циклу товарів
Матеріально –технічне оснащення робочого місця: зошит, завдання
Правила охорони праці: дотримуватись правил техніки в аудиторії
Зміст і послідовність виконання завдання
Необхідно визначити, який тип життєвого циклу переживають у даний час наведені товари;
Занести номери позицій товарів у відповідні графи таблиці
Дані для виконання завдання:
А) портативні кольорові телевізори;
Б)чорно –білі телевізори;
В) побутова електроніка;
Г)біотехнологія;
Д) автомобілі;
Є) компактдиски;
Е) парфуми від “CHANEL”
Ж) мило “Люкс”;
З) шампунь “Head Shoulders”;
І) керосин;
Ї) мінеральна вода в скляних пляшках;
Й) мінеральна вода в пластикових пляшках;
К) шкіряні черевики;
Л) комп’ютери “Поиск”;
М) шоколад “ Корона”;
Н) фотоплівка “Кодак”;
О) калоші;
П) набір канцелярського приладдя
Номер позиції Етапи життєвого циклу товару
Методичні вказівки щодо виконання і оформлення роботи
Студенти виконують роботу акуратно, охайно. Уважно читають завдання і заповнюють таблицю
Після виконання практичної роботи студент повинен
Знати:
Методи оцінки товару та конкурентоспроможність товарів;
Підготовку договору купівлі товару;
Основні етапи розробки товару
Вміти:
Підготувати договір купівлі товару;
Розробляти основні етапи життєвого циклу товару
Захист роботи
Завдання для самостійної роботи
Повторити тему і дати відповіді на запитання:
1.Поняття, класифікація, оцінка товару;
Конкурентоспроможність товару
3.Життєвий цикл товару
Інструкційна картка складена
Розглянуто та схвалено на засіданні
Циклової комісії дисциплін
Протокол № від 20 р
Голова циклової комісії
Підпис, прізвище - ініціали
ВП НУБіП України “Немішаївський агротехнічний коледж”
Інструкційна картка №
Для проведення практичного заняття №
З навчальної дисципліни “Основи підприємництва та маркетингу”
Тема: Планування малого бізнесу з використанням методу послідовного використання дій
Робоче місце: аудиторія
Тривалість заняття: 2 год
Мета проведення заняття: розробити елементи бізнес-плану новоствореного підприємства з виробництва овочів
Матеріально – технічне оснащення робочого місця: зошити, практикум з бізнес-плану
Правила охорони праці: дотримуватись правил техніки безпеки з охорони праці в аудиторії
Зміст і послідовність виконання завдання
Порядок виконання:
А). Визначення цілей.
Необхідно дати відповідь на наступні питання:
Якою справою Ви хотіли займатись
Які потреби людей Ви хочете задовольнити
Яких клієнтів Ви хочете обслуговувати
Як Ви плануєте це зробити
Б). Сформулюйте мету Вашого підприємства фразою із 20 –30 слів
В) .Дайте відповідь на запитання, використовуючи наступну шкалу оцінок: відмінно, добре, задовільно, погано.
Які види продукції пропонує Ваша фірма
Якою буде якість Вашої продукції
Наскільки Ваша продукція виправдовує очікування клієнтів
Чи є в розпорядженні Вашої фірми все необхідне для виробництва даного виду продукції
Чи є у Вас необхідна сировина і чи легко Ви її дістанете
Г). Ціноутворення
Які ціни на Вашу продукцію ( в порівнянні з середньо ринковими)
Які види знижок пропонує Ваша фірма
Чи вважаєте Ви Ваші ціни конкурентоздатними
Узагальніть Ваші відповіді
Д). Реклама
Як можна переконати людей купувати Вашу продукцію
Як організувати пряму пропозицію продукціїяк краще використати засоби масової інформації
Які стимули слід запропонувати
Узагальнюючи відповіді на дані питання, підготуйте план реклами й пропаганди продукції Вашої фірми
Є). Конкуренція
* Охарактеризуйте своїх конкурентів:
Конкуруюча фірма Продукція Ціни Способи реклами Клієнт
Конкуруюча фірма Переваги Слабкі сторони
Е). Прогноз на майбутнє :
*Складіть і заповніть таблицю
Фактори, які можуть вплинути на Як можуть дані фактори вплинуть на
Діяльність підприємства діяльність Вашого підприємства
* Коротко викладіть прогнози щодо діяльності Вашого підприємства в поточному і майбутньому роках
ж). Тенденції у Вашій галузі та їх вплив
Які назріваючі зміни у Вашій галузі можуть вплинути на діяльність Вашого підприємства
Які зміни в оплаті праці можуть віддзеркалитись на діяльності Вашого підприємства
Які зміни в системі управління можуть стосуватися роботи Вашого підприємства
Методичні вказівки щодо виконання і оформлення роботи
Дана робота виконується акуратно, охайно, без помилок
Після виконання практичної роботи студент повинен
Знати:
Порядок розробки бізнес –плану
Вміти:
Розробляти елементи бізнес –плану
Захист роботи
Завдання для самостійної роботи
Повторити тему і дати відповіді на запитання:
1.Що таке бізнес –план
3. Планування діяльності підприємства
4.Комерційний розрахунок, як метод ведення виробничо –господарської діяльності підприємства
Інструкційна картка складена
Розглянуто та схвалено на засіданні
Циклової комісії дисциплін
Протокол № від 20 р
Голова циклової комісії
Підпис, прізвище - ініціали