Інтегрована презентація на уроці хімії 10 класу. В якій розкрито значення харчових добавок.

Про матеріал

Презентація розроблена для учнів 10 класу, як додатковий матеріал на урок. Поєднала в собі такі науки, як біологія, хімія, органічна хімія. В ній розкрито значення харчових добавок для організму людини. Відкрито секрети про збереження якості продуктів харчування.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Продукти харчування. Підвищення біологічної цінності Виконала вчитель хімії та біології філії Стульневський НВк Стародубцева А. О.

Номер слайду 2

Спосіб може бути використаний в харчовій промисловості. Для підвищення харчової цінності продукту харчування в рецептурну суміш інгредієнтів вводять харчову добавку, у якості якої використовують кедрове масло.

Номер слайду 3

Винахід знайде застосування при виробництві таких продуктів харчування, як наприклад, хлібобулочні вироби, масло вершкове, маргарин, призначених як для широких мас населення, так і для людей, які мають рекомендації щодо дієтичного харчування

Номер слайду 4

Все більше застосування в хлібопеченні знаходять фосфатиди. Вони позитивно впливають на білко-ліпоїдний обмін, доставляють організму фосфор в органічній формі, необхідний для нормальної діяльності мозкових і нервових тканин. Присутність фосфатидів покращує засвоюваність жирів і обмін речовин, зменшує накопичення холестерину в крові, підвищує опірність організму до захворювань.

Номер слайду 5

Відомий спосіб підвищення харчової цінності хліба шляхом введення в хлібопекарське тісто яблучного соку в кількості 10-15% від маси борошна (SU, 1414377, А1, кл. А21 D, 8/02), або ж аскорбінової кислоти та йодату калію в загальній кількості 0,024-0,006% від маси борошна (SU, 1565455, А1, кл. А21 D 8/02). Всі вказані прийоми і добавки забезпечують деяке поліпшення якості продуктів, таких як, наприклад, підвищення їх біологічної цінності, проте названі зміни якості є досить незначними в силу невисокої біологічної цінності використовуються у цих цілях добавок.

Номер слайду 6

Методом паперової хроматографії ідентифіковано та кількісно визначено амінокислоти білків ядра кедрових горіхів. Усього виявлено 18 амінокислот, з них 70% відноситься до незамінних, що вказує на високу біологічну цінність білків. Білки кедрових горіхів відрізняються підвищеним вмістом найбільш дефіцитного для харчових продуктів амінокислот - триптофану, лізину та метіоніну. За кількістю переважає аргінін (близько 20%) - дуже важлива амінокислота для зростаючого організму. За вмістом триптофану, лізину, метіоніну, гістидину, цистину + цистеїну і аргініну білки кедрових горіхів перевершують білки казеїну молока і м'язовій тканині великої рогатої худоби, а за кількістю валіну та тирозину рівноцінні їм. Так, наприклад, при внесенні кедрового масла до складу хлібопекарського тесту досягають поліпшення його фізичних властивостей, що забезпечують високий питомий об'єм хліба, його пористість, прекрасний зовнішній вигляд хліба, смак, аромат.

Номер слайду 7

Висновки Отже, для підвищення якості і терміну зберігання продуктів харчування вводять харчову добавку. Наприклад кедрове масло, яблучний сік, аскорбінову кислоту і т.д. Наприклад у виробництві хліба – надають ще більш приємний аромат, м'якість, пухкість. Харчові добавки не шкодять нашому організму, а навпаки містять у своєму складі вітаміни, білки, які необхідні для проходження хімічних реакцій в нашому організмі.

pptx
Додано
24 квітня 2018
Переглядів
1135
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку