Презентація " Вирощування кристалів кальциту"

Про матеріал

Презентація описує метод вирощування кристалів кальцита та дає маленьку характеристику . На уроці може використовуватися як додатковий матеріа з метою ознайомлення учнів з вирощуванням кристалів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Методика вирощування кристалу кальциту і характеристика Виконав вчитель хімії та біології Філії Стульневський НВКСтародубева А. О

Номер слайду 2

План. Метод вирощування кристала. Характеристика кристала. Опис кристала. Висновки

Номер слайду 3

Метод вирощування кристала. Кристали кальциту готували швидко вводячи 1л 0,05 М розчину кальцій хлориду (Ca. Cl2) в 1 л 0,5 М розчину натрій тіосульфату (Na2 CO3) при 5°С. Отриману в’язку суспензію перемішують при 25°С всю ніч. Після осадженні твердих речовин осад відділяють і промивають дистильованою водою. Після їх видержують у дистильованій воді 6 місяців. При отриманні такого полікристала призвело зміна порційного тиску діоксиду вуглецю в розчині затравки викликало не повну цементацію затравки.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Характеристика кристала. Незважаючи на те, що кальцит відомий з давніх часів, на нього звернули увагу лише в XVII столітті, коли був відкритий ісландський шпат — одна з різновидів мінералу. Тоді ж він і отримав свою офіційну назву від латинського слова «кальцс» — вапно. Саме з нього шляхом випалу споконвіку отримуваливапно. Кальцит рекордсмен за різноманітністю форм, з ним не зрівняється жоден інший мінерал на Землі. Його кристали зовсім не схожі один на одного, на сьогоднішній день налічується більше 700 форм — двійників, зернистих, грудкуватих агрегатів. У печерах кальцит можна зустріти у формі сталактитів і сталагмітів, а також гарній формі «перлів каверни», це кулеподібні нарости кальциту та арагоніту. Він один з 10 еталонних каменів, займає 3-е місце в шкалі твердості Мооса. Але дізнатися камінь досить легко, у нього є кілька характерних властивостей, які відрізняють його від інших мінералів: Якщо подивитися через нього на стебло, стебло буде двоїтися. Кальцит взаємодіє з розбавленою соляною кислотою, він скипає. При ударі розпадається на ромбоедричні спайні тріщини. При нагріванні (до 470 C) або при високому тиску перетворюється в арагоніт, якщо продовжити нагрівання, то він перетвориться на вуглекислий газ і вапно.

Номер слайду 6

Опис кристала. Кристал кальцина ( Ісландський шпат) – безбарвний, прозорий, має двопроменеве переломлення, призматичний габітус витягнуті по осі третього порядку і характеризуються розвитком площин гексагональної призми закінчуються площиною пінакоіда або частіше гранями ромбоедра. Твердість кристала 3, а густина 2,7. При ударі кальцит легко розпадається на ромбоедричні спайні щілини, виявляючи досконалу спайність по трьом напрямкам під кутами близько 75°. Хімічний склад . Кальцит часто містить домішки Mg, Fe, Мп, іноді Zn, Sr.

Номер слайду 7

Висновки Кальцит Са. СО3 з повною підставою можна віднести до мінералам особливим. За поширеністю в земній корі він займає третє місце після польового шпату і кварцу. А сто з гаком років потому Р.-Ж. Гаюї, спостерігаючи спайність ісландського шпату, прийшов до фундаментальним уявленням про внутрішню будову кристалів. Особливі властивості кальциту нині використовуються в оптиці і лазерній техніці. Отже, кальцит і справді виділяється своєю роллю в природі, техніці та науці.

Номер слайду 8

Список використаної літератури. В. С. Урусов - Теоретическая кристаллохимия. Г. Кребс - Основы кристаллохимии неорганических соединений. Розова М. Г., Шпанченко Р. В. - Элементы структурной неорганической химии. Вест - Химия твёрдого тела - Часть 2 

pptx
Додано
25 квітня 2018
Переглядів
1303
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку