Інтегроване заняття для дітей старшого дошкільного віку "Рідний край, де ми живем, Україною зовем"

Про матеріал

Програмовий зміст: закріпити та поглибити знання дітей про рідну країну, її столицю, карту, державні та народні символи. Активізувати вживання слів-антонімів, синонімів, вчити утворювати складні слова. Удосконалювати граматичну правильність мови. Спонукати дітей розгадувати кросворди та писати невеликі слова. Розвивати естетичний смак під час виконання творчої діяльності, уяву, мислення. Пропонувати дітям використовувати елементи нескладних фізичних вправ. Сприяти формуванню поважного ставлення до символів України (герб, гімн, прапор). Виховувати глибоке почуття любові до своєї Батьківщини, гордості за свій народ, громадянські почуття та інтерес до подій у країні, любов до рідної мови та художнього слова.

Перегляд файлу

 

Рідний край, де ми живем, Україною зовем

(інтегроване заняття з пріоритетом мовленнєвих завдань для дітей старшого дошкільного віку)

Програмовий зміст: закріпити та поглибити знання дітей про рідну країну, її столицю, карту, державні та народні символи. Активізувати вживання слів-антонімів, синонімів, вчити утворювати складні слова. Удосконалювати граматичну правильність мови.                                                                                                            Спонукати дітей розгадувати кросворди та писати невеликі слова.                            Розвивати естетичний смак під час виконання творчої діяльності, уяву, мислення. Пропонувати дітям використовувати елементи нескладних фізичних вправ.                                                                                                                                                                                       Сприяти формуванню поважного ставлення до символів України (герб, гімн, прапор).                                                                                                                                                                         Виховувати глибоке почуття любові до своєї Батьківщини, гордості за свій народ, громадянські почуття та інтерес до подій у країні, любов до рідної мови та художнього слова.

Хід заняття:

-Що таке Україна?-               Я спитав журавля. 
-Працьовита країна,                                                                                                  Там багата земля! 
Я спитав у лелеки-                                                                                                            -Де найкращі поля?
-Облітав я далеко,                                                                                                         Краще наших нема! 
Я спитав у синиці                                                                                                          - Де смачніша вода?
- В українських криницях,-                                                                                      Відповіла вона.
-Хто найкраще співає?-                                                                                                           Я спитав солов"я.
- Та хіба ж ти не знаєш?!                                                                                      Україна моя!

-Діти, сьогодні ми поговоримо про нашу рідну Україну, про мелодійну українську мову, про символи України.                                                                                                                -Давайте підійдемо до карти та розглянемо її. Як називається наша країна? Яка столиця України? Як називається наше місто? Яка найбільша річка в Україні? Які моря та гори є в нашій країні? Покажіть їх на карті.             

Гра «Україна яка?»  (діти добирають слова-синоніми: красива, добра, мирна, квітуча, співуча, щедра, багата…)                                                                                                                                                                       

Гра «Квітка доброти»                          -Діти, злий вітер розсипав всі пелюстки квітки, давайте допоможемо скласти її. Я буду говорити «злі» слова, а ви перетворіть їх на «добрі» (злий – добрий, чорний – білий, холодний – теплий, забрати – віддати, посварити – похвалити)                            

 

 Перегляд мультимедійної презентації «Державні символи України»           -Які державні символи України? (Прапор, герб, гімн)                                                              - Які кольори українського прапора? Що вони означають?                                                       
           Серед усіх гербів найуживанішим в історії України був тризуб. Чому? Мабуть тому, що число три завжди вважалося казковим, чарівним. У народних казках йдеться про трьох богатирів, три бажання, три дороги. Отже, у тризубі відображено триєдність життя. Це Батько – Мати – Дитина. Вони символізують собою силу – мужність – любов.                                                                                                                                                                                                               

  Гімн – це не звичайна пісня, це урочиста пісня нашої країни, це символ державної єдності та віддзеркалення душі  українського народу. Державним Гімном України є музична редакція пісні «Ще не вмерла Україна».                                          Коли звучить Державний Гімн України треба вставати. Також треба вставати, коли вносять Державний Прапор України. Цим ви засвідчуєте свою глибоку повагу до головних символів держави. Гімн звучить щоденно о 6-й годині ранку та о 24 годині вночі по українському радіо. Гімном Україна розпочинає і закінчує день. З гімну починаються урочисті збори, незвичайні масові події, гімном їх і закінчують.                                                                                                                Давайте всі разом заспіваємо гімн України.                                                                                    Звучить гімн України.

Фізкультхвилинка.                                                                 Маленькі наші ніжки,  та знають свою путь.                                                                                                                                                На службу Україні, як виростуть, підуть.

(Діти марширують на місці)

Маленькі наші руки, та кріпнуть і ростуть.
На службу Україні всю працю віддадуть.

(Діти піднімають руки вгору
і опускають до плечей)

Дитячі в нас серденька, та щирі в них чуття,
Любити Україну будуть ціле життя.

(Діти прикладають руки до сердечка, 
а потім розводять руки в сторони)        

Пазл  «Тризуб» (Діти складають картинку, розрізану на декілька частин, із зображенням герба)

Картинки по запросу "тризуб картинка"" 

Кросворд «Чи знаєш ти про Україну?»                    1.Вишитий символ України (рушник).                                                                                                  2.Що розписують на Великдень(писанка)?                                                                                    3.В Україні є Чорне і Азовське…(море)                                                                                                  4.Дерево- символ України (калина).                                                                                                  5.Столиця України (Київ).                                                                                                                              6.Що одягають на голову українські дівчата? (вінок)                                                                      7.Кущ- символ України і дівочої краси.(калина)                                                                                         У виділених клітинках діти читають слово «Україна».

Гра «Утвори нове слово» (Ліс і степ – лісостеп, ліс і смуга – лісосмуга, газ і провід – газопровід, вода і провід – водопровід, вода і падати – водопад, лист і падати – листопад, сніг і падати – снігопад, молоко і возити – молоковоз).                                                                                                                                                                                                    Гра «Перекладач».                                                                                                                                            -Діти, наша мова дуже красива і мелодійна. Але трапляється так, що ми вживаємо в спілкуванні і російські слова. Давайте спілкуватися чистою українською мовою. Перекладіть на українську мову такі слова: флаг, папа, еда, мальчик, девочка, огурец, карандаш, красный.                                                                                                 

Українською говори.

Чи живеш біля моря синього,

Чи в степу, чи обіч гори,

Ти не будь малоросом, друже мій,

Українською говори.

 

Чи ідеш ти міською дорогою,

А чи стежкою на селі,

Говори українською мовою,

Бо живеш на своїй землі

 

І не слухай ворожих натяків,

Мов "забули за сотні літ",

Це ж бо так, як забути матінку,

Що пустила тебе у світ.

 

Чуєш, як розмовляють соняхи,

Як шумлять густі явори,

Як від рідної мови сонячно.

Українською говори!     

 

-Діти, я бачу, як ви любите свою рідну Україну, її мову. Але, на жаль, зараз в Україні дуже важкі часи. Наші мужні та сміливі солдати захищають та оберігають її. Як ми допомагаємо підтримувати їх?

Героїв будем пам’ятати.

 Нехай ми діти ще малі, та хочем миру на землі,

 Тому зібрались наші тата за Україну воювати.

 І ми пишаємося ними, і їх чекаємо живими,

 А хто загинув – треба знати, героїв будем пам’ятати.         

-А тепер я пропоную вам своїми долоньками розфарбувати карту України жовтими та синіми кольорами. (Діти ставлять відбитки своїх долоньок: на верхню частину карти – синім кольором, на нижню – жовтим (на великому ватмані))             

Картинки по запросу "карта украины раскраска""

 

Використані джерела:

Вірш «Українською говори», автор Валентина Бондаренко;

Вірш «Героїв будем пам’ятати», автор Оксана Могилян;

Мультимедійна презентація «Державні символи України».          

 

 

docx
Додано
15 листопада 2021
Переглядів
632
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку