Інтегроване заняття з основ комп’ютерної грамотності для дітей старшого дошкільного віку на тему: «Створення елементарних презентацій. Козаки».

Про матеріал

Інтегроване заняття з основ комп'ютерної грамотності для дітей старшого дошкільного віку на тему: «Створення елементарних презентацій. Козаки». Це заняття допоможе вихователям допомогти дітям краще оволодіти програмою «PowerPoint» та розширить їх знання про можливості використання комп'ютерів. Навчить створювати елементарні презентації в програмі «PowerPoint», використовуючи раніше набуті навички в роботі з комп'ютером доступним дітям способом.

Вправляє дітей в написанні слів під час створення слайдів. Розвиває допитливість, цікавість. Закріплює вміння орієнтуватись на площині екрану, сприяє розвитку зорових орієнтирів в розвиваючій грі «Пізнайко. Пам'ять» -«Пазли».

Познайомить з історією козацтва на прикладі Томаківської та Запорізької Січі. Збагатитить знання дітей про історію свого народу під час мультимедійної презентації «Історія козацтва» з переглядом відеофільму про змаганя сучасних козаків на острові Хортиця. Допоможе формувати патріотичні почуття, гордість за славетних предків та спонукає малят бути достойними їх нащадками . Виховувати повагу до захисників Вітчизни.

Дасть можливість ефективніше використовувати інформативно комп'юторні технології в дошкільних навчальних закладах. Діти отримують знання про комп'ютет необхідні для подадьшого навчання вшколі .

Перегляд файлу

Комунальний дошкільний навчальний заклад

комбінованого типу №10 «Оленка»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Інтегроване заняття з основ комп’ютерної грамотності для дітей старшого дошкільного віку на тему: «Створення елементарних  презентацій. Козаки».

 

 

 

 

                                                                                 Склала: вихователь ДНЗ№10

                                                                                 Зозуля Олена Олександрівна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

М.Марганець.

Тема. Інтегроване заняття з основ комп’ютерної грамотності для дітей старшого дошкільного віку на тему: «Створення елементарних  презентацій. Козаки».

 

Мета.  Збагатити знання дітей  про історію свого народу під час  

мультимедійної презентації  «Історія козацтва» з переглядом 

відеофільму  змагань сучасних козаків на острові Хортиця. Вчити

створювати елементарні презентації в програмі «PowerPoint»,

використовуючи раніше набуті навички в роботі з комп’ютером,

вправляти а написанні слів під час  створення слайдів. Розвивати

допитливість, цікавість. Закріпити вміння орієнтуватись на площині

екрану, сприяти розвитку зорових орієнтирів в розвиваючій грі

«Пізнайко. Пам'ять» -«Пазли». Виховувати повагу до захисників  

Вітчизни.

Матеріали. Комп’ютери на кожну дитину, інтерактивна дошка, демонстраційний матеріал згідно теми з підписами, тростинна лялька - козак Мамай, ширма.

                                                    Хід роботи.

Перша частина заняття проходить в релаксаційній кімнаті.

Організаційний момент :

   Прихід козака Мамая (лялька з тростинного театру) приносить дітям ігри і запрошує  в уявну подорож на острів «Хортиця».

Діти сідають парами за столи грають в  д/г «Короткі історії»

 Мотиваційний : козак пропонує дітям дізнатися чому вони теж можуть називатися  маленькими козачатами та козачками.

Презентація «Історія козацтва» з фрагментом відеофільму про змагання сучасних козаків на острові Хортиця.

1 слайд. Історія козацтва  (картина з зображенням козаків)

Хто зображений на цій картині?

Ким був кінь для козака?

Як ви думаєте, куди їдуть козаки?

Від кого вони захищали нашу Батьківщину ?

  2 слайд. Перегляд відеофільму  змагань сучасних козаків на острові Хортиця. «Воля і честь. Гідність і відвага. Сила і сміливість. »

  3 слайд. Що зображено на фото?

Чим вони відрізняються?                                          

  4 слайд. Чи знаєте ви, як називалися  побудови  на Січі?

  5 слайд . Слайд – шоу музею запорізького козацтва на острові Хортиця.

  6 слайд. Символи державності.

  7 -8 слайд.  Томасівська січ . (Інформація для ознайомлення).

Козак Мамай. Томасівська січ  існувала на  острові Томаківка, в нашій місцевості,і була названа за  назвою річки,  яка протікає і в наш час  біля нашого міста, острів цей ще називали Бучки, Буцький , Дніпровський і Городище. Він знаходився на місці Каховського водосховища,там де ми з вами влітку відпочиваємо, пізніше, під час створення водосховища він був затоплений водою , тут і  була Томаківська січ. Говорять, що козаки на цій січі славились «майстерністю  військовою, виконанням пісень та грою на музичних інструментах». В наші часи існують легенди, що під товщею води сховані нерозгадані таємниці Томаківської січі, говорять, що казковий  скарб, нібито захований під старезним дубом на цьому острові. Ми з вами і є  нащадками цих славних  козаків.

 

Фізхвилинка.

Щось не хочеться сидіти.

Треба трохи відпочити.

Руки вгору, руки вниз.

На сусіда подивись.

Руки вгору, руки в боки.

Вище руки підніміть.

А тепер їх опустіть.

Плигніть, діти, кілька раз.

Зароботу, все гаразд.

Вихователь. Діти, сподобалась вам розповідь козака Мамая?

Діти. Так…

 Вихователь. Такі розповіді з використанням картинок ми з вами переглядаємо майже кожне заняття. А називаються вони презентаціями. От і ми сьогодні з вами будемо створювати невеличкі презентації – «розповіді в картинках». Де ж ми можемо взяти необхідні нам картинки?

Діти. В Інтернеті.

Вихователь. Вірно.  Але сьогодні ми візьмемо вже  підготовані мною картинки.

От і настав час нам познайомитись з новою програмою, і звуть її PowerPoint, вона у нас теж іноземка, як і « пан Word  вони разом живуть на Програмовій вулиці. Постукайте до неї в будиночок. Погляньте вгору і на верхній панелі ви побачите сонечко, давайте завітаємо до нього на  гостини, натисніть на  стрілочку біля нього, бачите скільки різних сторінок у нашого сонечка, їх ми називаємо слайдами. Але спочатку, щоб вони були ще гарнішими ми  перетворимо їх, вибравши мишкою на верхній панелі  третє слово дизайн і те зображення для наших слайдів, яке вам  найбільше сподобалось.

 Виберіть у нашого сонечка сторінку. Погляньте є вільні слайди, а є з прямокутниками різного розміру. В ці прямокутники ми з вами будемо переміщувати  картинки і друкувати написи до них. Там , де є спеціальні позначки можна вставляти в слайд презентації кліпи, мультфільми, фільми, такі як  ми сьогодні з вами переглядали про козаків. В  меншому  прямокутнику ми пізніше надрукуємо підпис. А в більший вставимо картинку.

 А зараз візьміть свої мишки. Виберіть мишкою  перший слайд з одним довгим  прямокутником,  натисніть на нього і  надрукуйте слово «козаки».  Так буде називатися наша презентація. Тепер знову виберіть у сонечка новий слайд з двома  прямокутниками . Натисніть на позначку в  правому куточку екрана і зверніть нашу програму в менше віконечко так, як ми це робили з іншими  програмами і папками...

     Знайдіть   на екрані папочку з назвою «Козаки ( вона знаходиться в вас на прапорці посередині екрану), і відкрийте її, також звернувши в меншому віконці. Тепер ми розмістимо ці віконця поряд, щоб одночасно бачити і слайди і картинки.

Бачите, скільки гарних картинок ми підготували для вас з паном Курсорчиком. Натисніть на картинку,  яка вам сподобалась лівою  кнопкою мишки і  перетягніть її на вибраний слайд, нагадую, не відпускайте кнопочку мишки доти,доки стрілочка не перетягне картинку. Бачите на нашому листочку з’явилася картинка, розтягніть її за куточок, як ми це робили раніше. А тепер поставте Курсорчик в менший  прямокутник і назвіть свою картинку.  Наприклад: Соня копіювала коня, то  вона надрукує слово  «Кінь». Не забувайте, з якої літери ми будемо друкувати ?

Діти. З великої.

За   необхідності діти  користаються підказками – тематичними  зображеннями з підписами розміщеними на демонстраційних стендах.

Малята копіюють декілька картинок,та підписують їх.

Вихователь.  Тепер, коли ваші картинки підписані, ми збережемо ваші презентації, щоб продовжити працювати з ними  на наступному занятті. Діти зберігають презентацію на робочому столі вибравши відповідну позначку.

Натисніть, будь ласка, на  зображення дискети в лівому  верхньому куточку екрана і надрукуйте своє ім’я з великої літери.

 Молодці, ви гано сьогодні попрацювали.

 Гімнастика для очей. Комплекс № 14.

Розвиваюча комп’ютерна гра «Пізнайко. Пам'ять  -  «Пазли».

Діти  самостійно вимикають комп’ютери по закінченню роботи.

Підсумок  заняття.

Вихователь.

  •  Нагадайте,  чим ми сьогодні займалися? (Відповіді дітей).
  • Діти, що ми ще з вами повинні сьогодні зробити?

Діти.

  • Подякувати та попрощатися з козаком Мамаєм.
  • Дякуємо. До побачення.

 

docx
Додано
15 березня 2018
Переглядів
2254
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку