Інтегрований позакласний захід "Все про каву"

Про матеріал

Цей захід розрахований на учнів 9-11 класів. Протягом проведення заходу діти познайомляться з історією виникнення кави, з правильним приготуванням цього чудового напою, корисного, з найтоншим запахом та витонченим смаком, з використанням у побуті та мистецтві кави, з цікавими історіями про цей напій. Дізнаються, як з допомогою одного слова автори в своїх творах описують почуття, обстановку, матеріальний статок літературних героїв при приготуванні та вживанні кави, про висловлювання відомих людей про цей напій. Інтегрований позакласний захід "Все про каву" несе в собі цікаву інформацію, розширює кругозір здобувачів освіти, має міжпредметні зв'язки, викликає інтерес до поданого матеріалу.

Перегляд файлу

Тема  інтегрованого позакласного  заходу «Все про каву»

 

      Ми ознайомимося  з  історією  виникнення  кави,  з правильним приготуванням  цього чудового  напою,  корисного,  з найтоншим  запахом  та  витонченим  смаком, з використанням у побуті та мистецтві кави, з цікавими історіями про цей напій .

   Дізнаємося,  як   з  допомогою одного  слова  автори  в  своїх  творах описують  почуття,  обстановку,  матеріальний  статок  літературних  героїв  при  приготуванні  кави, про висловлювання відомих людей про цей напій.

 

       Відомий  Кюхля,  товариш О.С. Пушкіна  писав…

 

 

 Прагматики  та романтики,  фізики  та  лірики,  туристи  та «домосєди»,  кавомани  та  поціновувачі  чайної  церемонії…

            В  цілому,  людство завжди  дуже швидко знаходило теми  для  суперечок чи дискусій.  Іноді  суперечки  тривали  століття…  Наприклад,  кавові.

     Що ж таке  кава ?

   Тлумачний словник  надає  таке визначення:

 

           Кавовий  напій  відомий  людині  з давніх часів.  Кава росте на деревах. Самі дерева можуть виростати до 11 метрів у висоту, але їх культивують так, щоб вони виростали не більше 3 метрів, щоб легше було збирати плоди.

 

       В  світі  існує більше  73  види  кавових  дерев від  карликових  кущів  до  11-метрових  велетнів. Однак тільки два з них використовуються в комерційному виробництві кави. 70 відсотків людей в світі п'ють каву Арабіку або як її ще називають аравійську каву, яка відрізняється м'яким смаком і сильним ароматом. Решта 30 відсотків п'ють каву Робуста, яка володіє більш гіркуватим смаком і містить на 50 відсотків більше кофеїну.  Кава росте тільки на "Поясі бобів", тобто на паралелі між Північним і Південним тропіком.

         Плоди  кави  схожі  на  вишню,  мають червоний  чи темно – синій колір.  Боби кави - це насправді зерно всередині яскраво-червоної ягоди. Самі ягоди дуже смачні, мають легкий медовий смак, схожий на смак персика або кавуна. Всередині  кожного  з  них  є  2  насінини,  дуже  рідко  зустрічається одне  зерно,  такі  плоди  називаються  перлинами, збираються  окремо та коштують  значно  дорожче. Кавове  дерево  дає плоди  цілий  рік  протягом 50 років. 

    Історія  розповідає  про  людей, які подорожували,  брали  в  далеку  путь  плоди  кавового  дерева.  Відвар  з  них  допомагав  знищити  втому,  надавав  жвавість  та  силу. Спочатку каву їли.  Африканські племена змішували боби кави з жиром, перетворюючи їх на їстівні енергетичні кульки.

За легендою каву було виявлено абсолютно випадково ефіопським пастухом кіз, який помітив, якими жвавими ставали його кози після поїдання бобів кави.     Це трапилось  приблизно  в  850 році  н.е.  Спостереження  пастуха  за « танцюючими  козами »  використовував  настоятель  місцевого  монастиря.  Відвар  кавових  плодів  та  листя  допомагав  монахам  без  позіхань витримувати  довгі  нічні  молебні.

 Так це  чи  ні,  судити  важко.  Важливо  одне:  чудові  властивості  кавових  плодів  були  помічені  та  по - справжньому  оцінені.  Назва горної  місцини на  південному заході Ефіопії - Каффа - дало  назву  деревам,  які приносили ці  плоди ( хоча існують й  інші  версії  відносно  виникнення  слова  « кава »).  В арабській мові є слово "qahhwat al-bun", що означає "вино бобів". Скорочено це буде "qahwa". У Туреччині запозичили це слово, і воно перетворилося в "kahve", а в подальшому в голандській мові  з'явилося слово "koffie".

         З  Африки  кавові  дерева  потрапляють  в  Йємен,  тому  іноді батьківщиною  кави  вважають  саме  Йємен.

 Досить  швидко кава  на  Ближньому  Сході  стає  улюбленим  й  распространенным  напоєм.  Звідси  почалась  її  подорож  по  світу.

        Історія  виникнення  кави  в  Північній Америці  пов’язана  з  ім’ям  Джона  Сміта -  капітана  пароплава  з  англійськими  переселенцями,  який привіз  в  1607 р.  в  Америку  грузи,  серед  яких  була записана  ступка  та  пестик  для  приготування  кавового  порошка.  Перші  згадки про  каву  в  Нью – Йорці  датовані  1668  роком,  перша  ліцензія  на  відкриття  кав’ярні  була  видана  в  1670 р.   Кавовий  напій  стає  модним.

 З Ближнього  Сходу  кава  потрапляє  в  Турцію,  де  відразу  стає  популярною.  В  середині  XVI ст.  в  Константинополі  відчиняються    кав’ярні. З’являються  різноманітні пристосування   для  приготування  кави,  кавовий  посуд.

    Вчитель:    Як ви  думаєте,  що  це?

      А  для  чого  потрібна  ця цікава перепонка ? 

 (Раніше  дуже модно було  носити  вуса.  І  чоловіки,  щоб  не  промочити  свої  вуса  в  каві,  користувались  спеціальною  перепонкою  на  чашці.)  

 

 Європа  познайомилась  з  кавою  в  кінці  XVI ст.,  а  в  наступному столітті  кава  входить  в побут  європейців.  Один  з  послів  папи  римського  - Делла Балле -  довгий  час  жив  в  Персії  та  навчився  майстерно готувати кавовий  напій.  Саме  йому  приписують  приготування  в  1626 р.  першої  чашки  кави  в  Італії.  Через  20  років  у  Венеції  була  відкрита  перша італійська  кав’ярня. 

 В  1652 р.  гречанка,  яка була  рабинею,  потрапила  з  Турції  в  Англію,  відчиняє  першу  кав’ярню  в  Лондоні. До  кінця  століття  там  уже  нараховувалось  більше ніж  3000  кав’ярень. 

     Приблизно в  цей  же час  з’являється   кава  й  при  дворі  французьких  королів.  Людовік  XIV  в  1664 р.  схвалив  кавовий напій  спеціальним  наказом.  Дехто  Паскаль  в  1672 р.  відкрив  на  площі  Сен – Жермен кав’ярню,  яка являла  собою  точну  копію  константинопольської.  В  1720 р.  в  Парижі  було  вже  380  кав’ярень.

 В  Росії  кава  з’явилася   значно пізніше,  ніж в  Західній  Європі,  та  довгий  час  використовувалась  як  ліки  від  нежитю й  головних болей.  Але ось,  знаходячись   в  Голландії,  пристрастився  до  кави  Петро I  та  з величезною  енергією  почав  пропагувати  цей  напій  у  себе  на  батьківщині. 

  

       На початку  XIX  ст.  кава  вже  стала  достатньо  популярною  в  Росії. Звісно,  якусь  роль  в  цьому  зіграло  бажання  вищого  суспільства  походити на  європейські столиці. Новим  поштовхом в  розповсюдженні кави  в  Росії  стала  Вітчизняна  війна  1812 р.  Російські офіцери,  звільнивши Європу,  привозили  з  собою  на  батьківщину  й  звичку  пити  каву.

В  1884  р.  на  Петербурзькій   виставці  садоводів  в  павільйоні  Бразилії  експонувались  різноманітні  сорти  кави.  Бажаючим була  надана можливість подивитися,  як  готують каву,  й  покуштувати  цей  напій.  Така  реклама  принесла  свої  плоди.  Попит  на  каву  в  країні  з кожним роком  почав  збільшуватися.  Подавати  до  столу  каву  стало  знаком  гарного  тону,  й  поступово  ця  мода  розповсюдилась  по    містам  та  губерніям  Російської  імперії.

   

Цікаві  рядки  знаходимо  в  автобіографії  великого  російського  співака Ф.І. Шаляпіна:  « Здесь  в  палате  (  имеется  в  виду  судебная  палата.)  я  впервые  испытал  удовольствие  пить  кофе – напиток,  до  того  времени  незнакомый  мне.  Сторожа  давали  кофе  со  сливками  по  пятаку  за  стакан.  Я  получал  жалование  15  рублей  и,  конечно,  не  мог  наслаждаться  кофе  каждодневно.  Но  я  оставался  дежурить  за  других,  получал  полтинник  с  товарищей  и  пил  кофе  гораздо  больше,  чем  сослуживцы,  получавшие  солидные  оклады  жалования ».

           Джон  Голсуорсі,  англійський  прозаїк  й  драматург,  лауреат  Нобелівської  премї  з літератури,  автор  відомих  книг  « Сага  о  Форсайтах », « Конец  главы », говорив   про  каву  так…

«  Есть  вещи,  которые  стоят  того,  чтобы  им  хранили  верность,

     например,  кофе »

       

Цікаво,що…

       Не завжди  жінки  з  таким  розумінням,  як сьогодні,  відносились  до вживанню  кави чоловіками.  Наприклад,  в 1674 році  лондонські    кав’ярні мали  такий успіх, що жінки,  яким  доступ  туди  був  закритий, випустили  петицію  протесу  проти  вживання чоловіками  кави  із  заявою  про  необхідність  закрити  кав’ярні,  тому що  їх  чоловіки просиджують  в  них  цілі години,  забуваючи  про  свої  подружні обов’язки. У стародавній арабській культурі єдиним способом, за допомогою якого жінка могла легально розлучитися, була скарга на те, що чоловік не забезпечує її достатньою кількістю кави.  А  в  Німеччині  заборонялось  пити  каву  жінкам  ( говорили,  що  кава  не надає їм можливості народжувати дітей  ). 

   Це  і  стало  однією  з  причин  написання  Й. Бахом  « Кавової  кантати »- першого  твору мистецтва,  присвяченого каві.

 

        Що  означає приготування  кави  з  точки  зору  фізики ?  Це  процес   екстрагування речовин з розмелених кавових зерен у воду.

 А  з  точки  зору  літератури :

 

                          Это  не  горький  бодрящий  напиток.

                            Это  кофейный  святой  ритуал.

Четко  отмеренных  в  прошлом  попыток,

                            Шифр  настроения  и  интервал.

                            Двадцать  минут  отрешенности  полной,

                            Двадцать  минут – абсолютный  покой.

                            Турку  размолотым  кофе  наполню

                            Точно  разбавлю  холодной  водой…

                             И  закипит  белой  шапочкой  пена…

                             Струйкой  кофейной  тревожа  фарфор,

                             Шелковым  паром  своим  постепенно

                             И  ароматом  заполнит  простор…

                             Тонкий,  густой,  с  горьковатою  ноткой.

                             Медленно  тает  глоток  за  глотком 

                             Что  этой  молитвой  короткой  кофе

                             Обогревает  мой  заспанный  дом. 

 

    А зараз  учениця 11 класу  вам  розкаже  та   покаже,  як  правильно  приготувати цей  чарівний  напій.

  1. Вода  повинна  бути гарною, чистою.
  2. Кавові  зерна  - тільки  арабіка. Сорт  можна  вибрати  за смаком.
  3.  Перемолоти  зерна  в  млині.  Для  приготування  кави  потрібен  самий мілкий  помол.  Такий  помол  збільшує   сумарну  поверхню  кави,  тим  самим  забезпечує  максимальну  можливість  для  экстрагування кави  в  воду.
  4. Посуд  для  приготування – турка (джезва ).     Що  це  таке?

Це невеликий кошик  з  широким  дном,  вузьким  горлом  та  довгою  ручкою,  який звужується до  верху та  призначений  тільки  для  приготування  кави  по – турецьки.

   Чому  така  форма?

 

      Конічна  форма - вибрана  не  випадково,  вона  сприяє  швидкому  осаду  кавової  гущі  на  дно,  а  також  у  такій  формі  мала  площа  випарення,  та  більша  частина  запашних речовин  залишається  в  каві.  З  точки  зору фізики це  працює  так:

     Дрібні  частинки  кави  нагріваючись,  піднімаючись  з  водою,  опускаються  на  дно,  таким  чином,  значна  частина  кавових  частинок  не  доходить до   поверхні.  Завдяки цьому  пінка  получається  більше  чистою та  в  подальшому  кавова  гуща  осідає в  4  рази  швидше,  ніж  в  звичайному посуді. 

     Більша  поверхня  дна  забезпечує  пришвидчене  нагрівання, яке допомагає  утворенню  піни.  Піна, в  свою  чергу,  піднімаючись,  створює пробку  в  вузькому  горлишку  й  також  не дає зникнути запахам  .  В  гарній  турці  діаметр  дна  повинен  бути  в  3  рази  більший  діаметра  найвужчої  її  частини.

 

 Поради ( слайди)

 

  1. Приготування  кави.

           Закипятити   воду.

     Краще зупинити  чайник  градусах  на  70 – 80  або,  якщо  вже  вода  закипіла  ( це  погано  для  напою,  але    буває ),  тоді  дайте  воді  охолонути.  Якщо  почати  варити  при  90  градусах.  то  кава буде  закипати  раніше,  ніж потрібно. В  турку  засипати каву  і  1 ч.л.  цукру.  Цукор потрібен!  Як  показав  досвід,  він  є  каталізатором  й  сприяє  кращій екстракції  кави.  Цукор   засипається  не  для  солодощів,  тому  перекладувати  його  не  варто.  Заливаєте  водою , залишаючи  1см  від  краю  турки.  Чайною  ложкою  розмішати  каву.  Це   допоможе  каві  розчинитися  й  утворює  пінну  шапку  на  поверхні.  Вода  проходить  через  зерна  кави  виключно  підчиняючись  законам  фізики, тобто під  дією  сили  тяжіння.

       Пінка – це  суміш  води,  повітря  та  кави.  Вона  не  тільки  прикрашає  напій,  але і  захищає  каву від  випарів.

     Тримаємо  джезву  на  вогні  та  уважно  слідкуємо  за  процесом.  Головна  задача – максимально  нагріти  напій,  це витягне  з  кави  максимум  запашних  речовин,  але  при  цьому  не можна доводити  до  кипіння.  Кипіння  вбє  напій.

Чому  не можна доводити  до  кипіння?

 

- кип’ячена  вода  не  містить  кисню.  Вода  без  кисню  мертва,  несмачна.

- 100 С -  бар’єр  не  тільки  для  води,  але  й  для  речовин,  які є в каві.  При  100  С   з  ними  відбуваються    зміни.  Всі  запашні речовини  випаровуються  з  кави.

 

На  що  потрібно  звернути увагу  при  нагріванні? 

 

    Чекайте,  коли  пінка  піде  вгору  й  швидко  знімайте  турку  з

    плити.

                  Це   базовий  рецепт  приготування  кави в  турці.   А  ви  пробуйте,  експериментуйте,  змішуйте сорти  кави,  добавляйте  спеції.  Існує безліч  варіантів,  кому  який подобається.

 

  1. Але  пам’ятайте  слова  Уінстона Черчілля: «  Кофе – это  напиток  очень  личный,  его,  как  и  коньяк,  нельзя  пить  кружками ».

 

                           Напиток  знойный,  сказочный

                           Чернее  ночи  цвет.

                            И  запах  так  знаком  его,

                            И  сладостный  букет.

                            Украла  полночь  блики  дня

                            И  твой  покой  храня

                            Усталость  сбрасывает  с  плеч.

                            Для  наших  новых  встреч

                            Черный  кофе.

  

 

Завдання  на  засипку

          Ви збираєтесь  снідати,  налили  в  кружку  гарячу  каву  й захотіли  додати  молока.  Але тут  вас  відволікли  ( треба  зайти  в  іншу  кімнату ).  Що  потрібно  зробити,  щоб до  вашого  повернення  кава  не  так  сильно  охолола:  додати  в  неї  молоко  перед  уходом,  чи після  того,  як  повернетесь?

Відповідь: ( Швидкість  охолодження  пропорційна  різниці  температур  нагрітого  тіла  та  навколишнього середовища.  Тому  потрібно  відразу  трохи  остудити  каву,  виливши  в  неї  молоко,  щоб  подальше  охолодження  відбувалося  повільніше ). 

 

      Кава  згадується  в    багатьох  літературних  творах.  В  літературі  XIX ст.,  ми  також  зустрічаємо  слово  « кава »  й    вживання  слова  кава  дає  характеристику  багатьом  життєвим  ситуаціям.  Давайте  згадаємо:

     

 У  Фредеріка  Стендаля:  « Ей  не  хотелось  звать  официанта,  чтобы  он  налил  Жюльену  кофе,  она  отлично  понимала,  что  как  только  тот  подойдет,  ее  уединению  с  Жюльеном  наступит  конец ».

( чашка  кави – це  можливість  побути  з  коханою людиною,…)

        У  Оноре  де  Бальзака:

Гобсек  по  утрам  сам  себе  варил  кофе  на  железной  печурке,  стоявшей  в  закопченном  углу  камина…

(  не дивлячись  на  свою  скупість та жадібність  Гобсек  не  міг  відмовити  собі  в  блаженстві – випити  чашечку  кави  ).

     У  Ф. Достоєвського  (  Лужин )  був  як  потрібно  прийнятий,  пив  каву…В  сім’ях  чиновників  та  не  досить багатих  шляхтичів  каву  подавали  тільки  для  дуже   важливих   гостей,  в  особливо - урочистих  випадках .

 

Вислови ( слайди)

 

 

В  нашій  уяві   кава – це  затишна  обстановка,  легка  мелодія,  приємний співрозмовник.

  

 

Чи   шкідлива    кава?

     Учениця  Те,  що  кава  викликає  залежність,- давно відомий  факт.  І  суперечки  про  шкідливість  та  користь кави  не  затихнуть,  мабуть,  ніколи. 

Одного разу, ще  декілька  століть тому – щоб  знайти  точні  докази  чайно-кавової  правоти,  був  проведений  « оригінальний » експеримент.  Піддослідними стали  два  брати – близнюки: яких засудили  до  смертної  кари,  вони  несподівано  отримали  замість  неї  пожиттєве  заключение - в комфортных  умовах, були забезпечені  всім  необхідним,  але…  Один -  з щоденною великою  порцією  чая,  другий – з  щоденною великою  порцією  кави …  Йшли  роки заточення,  брати  із задоволенням  вживали  свої  « наказательные  напитки »,  два  медики-професори  спостерігали за ними  та чекали, який  же  напій  більш  шкідливий,  й  хто  з  братів  раніше  від іншого  відправиться  в  « світ інший ».   

       Йшли  роки,  помер  один  професор,  потім  другий,  король  був  вбитий.  А  брати із  задоволенням декілька разів   на  день  пили  свої  « смертні  до-зи ».  Брати  дожили  до  глубокої  старості  й  померли  природною  смертю.

      Тои  для чого  сперечатися?  Можна  чудово  насолоджуватися:  і фізикою, і лірикою,  і подорожами,  і  тихим  сімейним  щастям.  І  чаєм. І  кавою.        

    Найдорожча в  світі  кава  « Копі  Лювак »,  яка  коштує  800-1000  доларів  за  фунт.  Росте  на  островах  Ява,  Суматра і  Сулавеси.  Її  цінність  в  « технології  виробництва ».  Тваринка  лювак  їсть  тільки  відбірні  й  найспіліші  кавові  зерна, але  не  переварює  їх.  Кава  цього  сорта  має  карамельний  відтінок  та  пахне  шоколадом.

 

   А  зараз  послухайте  цікаву  інформацію.

-      В  багатьох  містах світу  збудовані  пам’ятники  кави,  кавовому дереву,  поціновувачам  кави

 -   Люди  багато  подорожують  по  світу.  В  останні роки дуже  модним  стають  кава тури,  де  туристам  пропонують:  зібрати  кавові зерна,  відсортувати їх,  висушити,  тобто  поетапно  пройти  шлях  від  кавового  дерева  до  кавомашини.

 

 

 

    Каву  випито,  та  що  робити  з  кавовою  гущею?  Звичайно,  можна  і  погадати.  А  в  інших випадках  її  просто  викидають.  Та  краще все  ж  знайти  інше пристосування – ви  здивуєтесь,  скільки  всього  корисного  можна  зробити  з  використаною  кавовою  гущею.

         Застосування кавової  гущі  в  господарстві:

  1. Скраб  для  тіла.
  2. Тонік з різним відтінком для  волос.
  3. Освіжувач  повітря  на  кухні.
  4. Устранітель  запахів.
  5. Якісна фарба.
  6. Чистячий  засіб.
  7. Гарне добриво
  8. Неперевершена приправа  для  мяса
  9.  Матеріал  для  малювання картин.

 

 

  Ось тепер  ви  знаєте,  скільки  всього  корисного  можна  витягнути  з  кавової  гущі.  А  можливо,  ви  придумаєте  й свій  власний  метод  використання  кавових залишків.  Вчені,  наприклад,  уже  навчилися  використовувати  кавову  гущу  в  якості  біотоплива  для  автомашин.   

-  Всі  ми  ходимо  в  кав’ярні  та  замовлюємо  собі  каву – латте.  А  чи знаєте    ви,  що    є  мистецтво   малювати  на  каві,  яке  називається  латте-арт,  а  кавовий бармен  називається  словом « барісто ». Відбуваються  чемпіонати  Росії,  Європи,  світу  серед  барісто.

 

  

 -  В  1899  році  швейцарський  хімік  Макс  Моргенталлер  створив  розчинну  каву.  Широке  поширення розчинна  кава  отримала  в  40-х  роках  ХХ  ст.

                 Міжнаро́дний день ка́ви — свято поціновувачів кави у всьому світі відзначається 1 жовтня 2015 року за погодженням з Міжнародною  організацією  з  кави. У цей день багато компаній  в усьому світі пропонують чашку кави безкоштовно або зі знижкою.

          Кава…  Запашна  та та, що бадьорить…  Без  неї  просто  неможливо  уявити  собі початок  нового  дня!  Причому  не  важливо:  чи ви схиляєтесь  над  туркою,  чи  засипаєте  каву  в  електрокавоварку,  а,    можливо,  ви просто заливаєте  кип’ятком  розчинну  каву  -« діагноз »  для  всіх  один:

 « кавоманія ».

       Не  забувайте!  Каву  потрібно  готувати  та вживати з  гарним  настроєм.

 

 

( Всі присутні пригощаються кавою)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Зубахіна Олена
    Цікава розробка, багато нових цікавих фактів про всім знайому каву.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
10 березня 2018
Переглядів
2954
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку