Інтегрований урок "Чим Антарктида відрізняється від інших материків"

Про матеріал
Ознайомити учнів з материком Антарктида, виявити особливості унікальності і своєрідності географічного положення. Повідомити про відкриття й дослідження цього материка. Навчити учнів користуватися одиницями площі, розвивати вміння розв’язувати практичні завдання, вчити порівнювати предмети за площею способом вимірювання.
Перегляд файлу

 Інтегрований урок ( урок – подорож).

 Тема. Антарктида. Розташування, особливості погоди, форми земної поверхні, водойми, корисні копалини, грунти. Розвязування задач, які містять дії над величинами, вираженими в одиницях площі. Дії з іменованими числами.   

Мета. Ознайомити учнів з материком Антарктида, виявити особливості унікальності і своєрідності географічного положення. Повідомити про відкриття й дослідження цього материка.

Навчити учнів користуватися одиницями площі, розвивати вміння розв’язувати практичні завдання, вчити порівнювати предмети за площею способом вимірювання.

Розвивати пізнавальний інтерес до природознавства, математики, вчити працювати з картою, атласом, контурною картою, самостійно мислити, робити висновки.

Виховувати патріотичні, естетичні почуття.

Тип уроку. Урок засвоєння нових знань.

Обладнання. Фізична карта, контурні карти, презентація, картки індивідуальної роботи, відеоматеріал про станцію Вернадського.                                                             

                                                        Хід уроку.

  1. Організаційний момент

 Встали, діти, всі рівненько, посміхнулися гарненько.

 Добрий настрій на урок взяли й активно працювати почали.

  1. Очікування від уроку:
  • Що ви очікуєте від сьогоднішнього уроку?

(Версії учнів: чогось навчитися, щось повторити, отримати задоволення від роботи, дізнатися нове.)

  1. Актуалізація опорних знань і вмінь

Сьогодні девізом нашого уроку я вибрала китайську мудрість « Не бійся, що не знаєш – бійся, що не навчишся» Слайд 1

Повторимо вивчене на минулих уроках. Скільки є материків на нашій планеті? ( 6 )

  • Назвіть найбільший материк планети. Чим він цікавий?

Учень ( показує на карті). Найбільший материк – Євразія, де розрізняють 2 частини світу: Європу і Азію. Омивається водами усіх океанів. Цікава тим, що в ній представлені всі теплові пояси та всі природні зони Землі. Тут розташована 91 країна.

  • Який континент найспекотніший ? Чим він цікавий?

Учень. Найспекотніший континент – Африка. Другий за розміром. Омивається водами Атлантичного і Індійського океанів. На території розміщена найбільша пустеля – Сахара. В Африці багато заповідників і природних парків. Тут розташовано 53 держави.

  • У чому неповторність Північної Америки? Чим вона цікава?

Учень. Це третій за розміром материк, який омивається водами 3х океанів Природні умови різноманітні, так як має велику протяжність з Пн. на Пд. Корінні жителі  - індіанці та ескімоси. Разом з Пд. Америкою становлять одну частину світу – Америку.

  • Чим Пд. Америка відрізняється від інших континентів?

Учень. Це 4й за розміром материк, який називають материком контрастів. Це найбільш дощовий материк. На території протікає найбільша річка на Землі – Амазонка, а також знаходиться найвищий водоспад у світі – Анхель. Вологі екваторіальні ліси називають «легенями» нашої планети. Рослинний і тваринний світ найбагатший і найрізноманітніший на планеті. Тут розташовано 12 країн.

  • Чим цікава Австралія?

Учень. Австралія – найменший, найпосушливіший материк планети. Увесь материк – це одна держава. Корінне населення – аборигени. Рослинний світ залежить від кількості вологи. Тут мешкає багато тварин, яких немає на інших материках: коала, кенгуру, качконіс, єхидна.

 Гра «Так чи ні » Слайд 2

  1. Повідомлення теми уроку
  • Сьогодні ми вирушимо в подорож до останнього незвіданого материка. Розвязавши приклади і відгадавши ключ, ви прочитаєте його назву. ( в групі)

80

500

1000

80

2000

100

1000

6

60

80

а

н

т

а

р

к

т

и

д

а

 

Слайд 3 ( Антарктида)

   Правильно, сьогодні будемо мандрувати Антарктидою. З якою метою кожен з вас відправиться у цю подорож? ( Відповіді: дізнатися більше про Землю, дізнатися щось нове, вчитися спостерігати, робити висновки)

 Працювати будемо в групах за правилами ( на дошці )

- Одягайтеся тепліше, ми вирушаємо до Антарктиди. Знайдіть її на карті атласу.

- У якій частині півкулі знаходиться? ( південній)

  1. Вивчення нового матеріалу.

200 років тому мандрівникові потрібен був рік, щоб з Києва на кораблі доплисти до Антарктиди. Сьогодні, сівши у літак, ми змогли б потрапити в Антарктиду за 40год.

Давайте порахуємо, у скільки разів швидше можна дібратися в Антарктиду літаком, ніж через океан на кораблі. ( групи) врахуйте, що рік має 365 днів, день 24 год. Обчисліть, скільки годин має рік, а потім порівняйте час.

  24год * 365днів = 8760 год               

  8760 год : 40 год. = 219 разів

А тепер , користуючись картою, лінійкою і масштабом, знайдіть відстань від Києва до крайньої точки Антарктиди.

 В атласі  12см    масштаб в 1см  - 1100км       12 * 1100= 13200 км

Наша екскурсія в холодну, сяючу льодом і снігом Антарктиду починається. Допомагати на уроці мені будуть наукові експерти.

Антарктида… Чи не віє холодом і льодом від цієї назви? Ніде на планеті нема таких суворих умов. ЇЇ називають «Королевою холоду», « Безлюдним континентом» , «» Льодовою пустелею» , « заповідником науки», « Світовим холодильником»…

Експерт 1. Але мало хто з вас знає, що колись давно Антарктида не була материком холоду, бо лежала у більш теплих широтах. Про це свідчать знайдені у її надрах залишки організмів, що мешкали в теплому вологому кліматі. Рештки давніх папоротей та теплолюбивих динозаврів говорять про те, що  близько 200 млн років тому говорять, що материк був в умовах теплого клімату.

Вч. Чому цей материк має таку назву?    Слайд «Арктика – Антарктида»

Експерт 2.Антарктиду ще називають  Антарктикою. З грецької мови « анти – проти», тобто та, яка лежить проти Арктики – північної полярної області земної кулі. Всі береги Антарктики дивляться на Північ. Вони омиваються водами  Тихого, Атлантичного і Індійського океанів.

Слайд 4 «Джеймс Кук»

Експерт 3. Відкриття шостого материка – яскрава та дискусійна сторінка в історії географічних відкриттів. Англійці вважають, що першовідкривачем Антарктиди був Джеймс Кук.  Він справді здійснив плавання навколо Антарктиди.

Слайд 5

Експерт 3. Але відкриття Антарктиди як материка було здійснене 28 січня 1820року російською експедицією Беллінсгаузена та Лазарєва. Вони близько підійшли до берегів материка, зробили їх опис, визначили межі материка, нанесли на карту кілька островів, миси, затоки.

Вч. Невивчена, холодна та загадкова земля приховувала у собі багато невідомого і вабила дослідників всього світу.

Слайд 6 «Фізична карта»

Розгляньте фізичну карту Антарктиди.  Які форми земної поверхні тут переважають? Чи можемо ми одразу відповісти на це питання? Чому? ( земля схована під товщею льоду)

Поверхня материка вкрита потужним льодовиковим покривом. Він нагадує купол трохи піднятий у центрі. Середня товщина льодового покриву до 2км, у центральній підвищеній частині перевищує 4км.  Із-за потужнього льодового покриву Австралія є найвищим материком.

Слайд «Грунт під льодовиком»

Під льодом розташовані гори й рівнини. Через материк тягнуться високі Трансантарктичні гори, з найвищою вершиною – горою Вінсон ( 5140м)

Порівняйте найвищу гору Антарктиди з найвищою вершиною Землі – горою Еверест (8848м)

      8848 – 5140 = 3 708 ( м)

Порівняйте висоту г.Вінсон і з найвищою горою України . Говерла – 2061м.

   5140 – 2061 = 3079 (м)

  Слайд «Вулкан Еребус»

В Антарктиді продовжується гороутворення про що свідчить наявність діючого вулкану Еребус, на дні якого хлюпоче озеро розплавленої лави.

Слайд «Льодовик»

Експерт. Льодовики Антарктиди безперервно рухаються від центру до країв материка. Там вони поступово сповзають в океан. На узбережжі край льодовика відколюється і утворюється айсберг.  В айсбергах знаходиться прісна вода. А один айсберг середніх розмірів містить стільки води, скільки її за рік приносить одна невеличка річка! Навколо Антарктиди у воді «подорожують» близько 200тис. айсбергів різної величини. Над водою ми бачимо майже 1/10 його частину.

Вч. Льодовики Антарктиди та її айсберги – це головне багатство материка. У них зберігаються основні запаси прісної води на Землі ( близько 80%). Це « законсервована» найчистіша прісна вода нашої планети.

Слайд «Айсберг 1, 2»

Найбільший існуючий нині айсберг В-15 відколовся від льодовика Росс 20 березня 2000р. його довжина – 295 км, а ширина – 37 км. Вирахуйте площу цього льодовика.

  295* 37 = 10 915 (км2)     (більший за о. Ямайка)

Айсберг йде на 200м у глибину і підноситься над океаном на 30м.

  1. Робота з підручником.

Поміркуйте, чи є водойми на цьому материку? ( міркування)

Прочитайте статтю в підручнику с. 94-95 і дайте правильну відповідь на це запитання.

  Відповіді учнів.

Вч. – Антарктида – єдиний на землі материк, на якому немає постійних річок. Як виникають антарктичні річки? ( влітку течуть потоки талої води до океану. Деякі з них потрапляють в льодові тріщини і прокладають собі шлях під кригою). Існують такі річки 1-2 місяця до настання морозів. Річка Онікс, довжиною 40км,  найбільша з таких річок тече до о. Ванда.

Слайд «Найсуворіший, найхолодніший»

  • У якому тепловому поясі розміщена Антарктида? ( холодному) як це впливає на клімат?

Експерт 4. Антарктида розміщена в холодному тепловому поясі. Взимку Сонячна енергія не потрапляє на материк. Там лютують морози. У центральних районах материка температура повітря опускається понад – 70 С., а на узбережжі до – 35 С.

На науковій станції «Восток» була зареєстрована найнижча температура повітря на Землі: - 89,2 С, а на поверхні снігу -90 С. Цей район Землі називають Полюсом холоду.

Вч. Улітку, коли настає полярний день, на материк сонячного тепла надходить більше, ніж одержує спекотна Африка. Проте майже 9/10 сонячної енергії білосніжна крижана поверхня  відбиває назад у космічний простір.

На узбережжі дмуть найсильніші ураганні вітри на планеті, швидкість яких досягає 90 – 100м/с.

Клімат і поверхня нагадують умови на Марсі ( фахівці NASA проводять випробовування).

На карті не позначено родовища корисних копалин. Але це не означає, що їх там нема.  Які корисні копалини містяться у надрах Антарктиди? ( залізо, нікель, мідь, кам’яне вугілля, нафта, алмази тощо) Їх близько 150 найменувань.

 Поміркуйте! Чи можливий видобуток корисних копалин у цих суворих умовах?

  • Які країни розташовані на материку Антарктида?

Експерт 3 На політичній карті світу не позначено жодної країни, тому що материк не належить жодній державі. Шостий материк Землі – це материк науки, миру та міжнародного співробітництва. Вч. Єдиний континент, на якому заборонено розташування військових об’єктів.

Тут немає постійного населення. На 40 наукових станціях працюють вчені з 17 країн світу. Через суворі умови дослідники працюють не більше року, змінюючи один одного. Влітку на материку працюють 5000персоналу, а взимку – 1000.

Слайди

З 1996 року в Антарктиді працюють українські вчені на науковій станції « Академік Вернадський». Це єдина українська станція. Британці передали її Україні за символічну суму 1 фунт.( Правда, за обладнання довелося заплатити. )

Розміри станції 60м на 45 м. обчисліть, яку вона займає площу. ( S = 45 * 60 = 2700(м2) Відповідь. Площа української наукової станції становить 2700м2.

Робота з контурною картою.

- позначте на карті океани, що омивають Антарктиду;

- Знайдіть станцію на малюнку і позначте її на контурній карті;

7. Закріплення вивченого матеріалу. Заповнення таблиці - узагальнення ( в парі)

Материк

Гори

Ріки

 Озера

Корисні копалини

Населення

Головні особливості

Антарктида

+

Трансантарктичні,

г.Вінсон, вулкан Еребус

+

Онікс

+

+

Нафта,мідь,вугілля, залізо, нікель

_

Науковці-полярники

Найвищий, найхолодніший

 

  1. Підсумок уроку.
  • Чи сподобався урок?
  • Чи справдилися ваші очікування від нього?
  • Що було найцікавіше? Незвичне?
  • За що ви можете похвалити себе? Свого сусіда по парті?

Давайте складемо сенкан. Я почну:

Урок – подорож

Цікавий, захоплюючий

Подорожували, дивилися, дивувалися, розв’язували

Це дуже захоплюючий урок

Супер!

Перегляд відео «Станція « Академіка Вернадського»

  1. Домашнє завдання.

Підготувати інформацію про рослинний і тваринний світ Антарктиди.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
До підручника
Природознавство 4 клас (Андрусенко І.В.)
Додано
31 липня 2019
Переглядів
1144
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку