Інтегрований урок "Книга - джерело знань"

Про матеріал
Інтегрований урок з курсу "Я у медіапросторі" та Літературного читання (2 клас)
Перегляд файлу

Шапка Світлана Вікторівна

ІНТЕГРОВАНИЙ УРОК З КУРСУ «Я У МЕДІАПРОСТОРІ» ТА ЛІТЕРАТУРНОГО ЧИТАННЯ   (2 КЛАС)

Тема: « КНИГА - ДЖЕРЕЛО ЗНАНЬ»

Мета:

  • формування предметних компетентностей: ознайомити учнів із історією створення книги від найдавніших часів до наших днів; актуалізувати знання про структурні елементи книги; розви­вати навички говоріння і слухання, уміння висловлювати свої думки, культуру мов­лення; формувати бажання читати книжки, здобувати знання;
  • формування ключових компетентностей:

уміння вчитися: навчати дотримувати послідовності виконання роботи під керівни­цтвом учителя, моделювати і про­гнозувати в межах певного завдання, переклю­чатися з одного виду роботи на інший, виконувати навчальні практичні завдання, створити книжку-розкладку;

комунікативної: збагачувати словник, зв’язно передавати почуте, побачене, прочитане , бути  культурним та етичним медіаспоживачем;

інформаційної: роз­вивати пізнавальні інтереси школярів, сприймати і критично тлумачити інформацію, аналізувати і робити висновки;

загальнокультурної: сприяти дотриманню правил поведінки на уроці, виховувати повагу до людей, які ство­рюють книгу, шанобливе ставлення до книжки як духовної й  матеріальної цінності;

          соціальної: удосконалювати  вміння  діяти за інструкцією, планувати свою            

          діяльність.

Завдання: стимулювати розвиток критичного мислення та свідомого ставлення до медіапродукції загалом.

Тип уроку: інтегрований урок - набуття нових знань (комбінований).

Вид уроку: урок-подорож  з елементами практичної роботи.

Міжпредметні зв’язки: літературне читання, образотворче мистецтво, трудове навчання.

Обладнання: ноутбук, телевізор, мультимедійна презентація, ілюстративний матеріал із теми, книжкова виставка, таблички- назви елементів книги, заготовки для власної  книги, кольорові олівці.

Структура уроку з хронометражем

І Вступна частина                                                                                              (4 хв)

1. Організація класу.

2. Актуалізація опорних знань.

  1. Мотивація  навчальної  діяльності. Повідомлення теми, мети, завдань уроку.

 4. Прогнозування та очікування результатів. Вправа «Мікрофон».

ІІ. Основна частина                                                                                          (32 хв.)                                                                                  

 1. Подорож у світ книги.                                                                                     (9 хв.)                                                       

 2. Гра  «Потренуй пам′ять».                                                                                (2 хв.)                               

 3. Фізкультхвилинка.                                                                                           (2 хв.)

 4. Інтерактивна гра "Я почну прислів′я казати, а ви будете допомагати".    (1 хв.)                                                          

 5. Бесіда - подорож «Структура книги».                                                           (6 хв.)

 6. Фізкультхвилинка.                                                                                           (1 хв.)

       7.Гра «Вузлик напам’ять».                                                                                  (3 хв.)                             

       8. Практична робота «Моя перша книжечка».                                                  (8 хв.)                    

ІІІ. Заключна частина                                                                                        (4 хв.)

 1.Виставка книжок-саморобок.                                                                          (2 хв.)

 2.Рефлексія «Незакінчене речення».                                                                  (2 хв.)  

Хід уроку

І. Вступна частина

1.  Організація класу

Продзвенів уже дзвінок,

Починається урок.

Незвичайний він для нас,

Попрацює дружно клас.

2. Актуалізація опорних знань

      -  Щоб зрозуміти про що буде йти мова на сьогоднішньому уроці, відгадайте загадку:

«Дерево – не дерево, а листочки має.

  Той буде мудрий, хто їх гортає» (Книга)

  Книга - це велике диво, створене людиною.

      Упродовж всього життя ми звертаємось до книги. Згадайте свої перші улюблені книжечки, які допомагали вам пізнати себе і зрозуміти світ, що вас оточує. З книги ви дізнаєтесь про минуле і сьогодення, зазирнете у майбутнє, вона поведе вас у захоплюючу подорож до країни знань.

      "Хто багато читає, той багато знає", - так кажуть у народі. Книжка вчить, як на світі жить, книжка відповідає на безліч запитань.  Кожна людина знає,  що мудрішого друга, ніж книжка, не знайти.

3. Мотивація  навчальної  діяльності. Повідомлення теми, мети, завдань уроку.

       Сьогодні на уроці ми помандруємо у захоплюючий світ книги, доведемо, що книжка - чудовий витвір людського розуму, найвірніший друг людини. А ще будемо слухати, читати. Ви доведете, як багато знаєте, наскільки добре вмієте читати, гарно і правильно говорити. А завершимо наш урок  створенням власної книжечки.

4. Прогнозування та очікування результатів.(Слайд 1)

      - Діти, прочитаймо тему уроку на екрані  і спрогнозуймо чого ви очікуєте від сьогоднішнього  уроку.

Вправа «Мікрофон».

  • Я очікую, що …
  • На уроці мене чекає…..
  •  Я хочу дізнатися…
  •  Отож, будемо прагнути, щоб досягти своєї мети.

     В нашому класі є фахівці, які разом зі мною досліджували  історію створення книги. І зараз  ми запрошуємо  вас в неймовірну  подорож у Країну Книги .

ІІ. Основна частина.  

1.Подорож у світ книгилайд 2)

       Екскурсовод.  Так, народна пам’ять дає можливість досить довго пам’ятати про факти, легенди й розповіді, але дані спотворюються, що потребує  надійних способів фіксації інформації. Ми вирушаємо з вами в далеке минуле, щоб ознайомитися з історією виникнення книги. Історія виникнення книг досить і досить цікава.

       1-й дослідник.  У стародавні часи не було книжок, бо люди ще не вміли їх робити. Але потреба записувати, передавати знання виникла дуже давно. Від одного покоління до іншого передавалися усні відомості про речі, котрі

допомагали людям вижити: як добути вогонь, як вполювати здобич    (Слайд 3 )                                                       

       2-й дослідник.  Історичні розкопки і відкриття показують, що історія створення навчальної книги починається відтоді, коли перші люди залишали інформацію у вигляді надписів на каменях  і стінах печер. Тож «сторінками» найдавніших  книжок ставали  камені, стіни печер.  (Слайд  4)                                               

    4-й дослідник .  У прадавньому Вавилоні  з'явилися перші книжки. Їх сторінками були глиняні плитки.(Слайд 5) На глину гострими паличками наносили літери, що мали вигляд клинців. По закінченню роботи «сторінки» обпалювали на вогні. Щоб перенести одну глиняну «книгу», її власникові доводилося наймати носіїв! 

        5-й дослідник .  У Стародавньому Єгипті на берегах Нілу в ІІІ-ІІ тисячолітті до н.е. виготовляли книги-свитки з папірусу, трав’янистої рослини. Папірус – це рослина, удвічі вища за людину, зі стовбуром товщиною з руку.  Росте вона в Африці, на берегах річок і боліт. У неї солодкий сік. Із кори цієї рослини робили сандалії, із волокон – тканини.(Слайд 6)

        Екскурсовод. Стебло рослини добре підходило для створення паперу, адже було гнучким і міцним. Серцевину очерету – папірусу різали на смуги, які клали одна на одну, придавлювали вагою, сушили на сонці. Отриманий аркуш також називали папірусом. У результаті отримували  досить міцне й тонке полотно, на якому можна було писати.

       6-й дослідник.  Написану на папірусі книгу не складали, а згортали у сувій.(Слайд 7) Іноді ці аркуші склеювали в довгий – предовгий сувій. Користуватися такими книгами-свитками було незручно. Найдовший серед знайдених сувоїв папірусу має понад 40 метрів довжини.

       7-й дослідник.  Книги «з воску». Виявляється були й такі. (Слайд 8)   Це кілька табличок-дощечок із заглибленням всередині, яке заповнювалось жовтим або чорним воском.

       Екскурсовод.  У кутках дощечок проколювалися дірочки, в них вставляли шнурки, які скріплювали їх в одну книжечку. Писали на воскових «сторінках» гострим кінцем палички. Таблички могли слугувати дуже довго.  Можна було безліч разів стирати написи, потім писати знову. У кожного школяра в ті далекі часи була підвішена до пояса така табличка.

      У єгипетському місті Олександрія була перша  у світі бібліотека. Але в неї з’явилася суперниця – бібліотека міста Пергама.(Слайд 9)

       8-й дослідник.   У ІІ ст. до нашої ери люди навчилися робити зручні й досить легкі книги з першого тваринного “паперу” — пергаменту (за назвою міста Пергам у Малій Азії).(Слайд 10)

Шкури тварин мочили, старанно вишкрібали з обох боків, вибілювали у вапні, натягали на спеціальні рами і сушили. Коли шкури висихали, їх знімали й акуратно обрізували.

       Екскурсовод . На пергаменті було легко і зручно писати, його можна було різати, згинати, зшивати в книги, але такий «папір» коштував надто дорого.(Слайд 11) Адже для виготовлення однієї книги треба було забити не один десяток тварин!  Книга набула  вже звичного для нас вигляду. Зверху й знизу листочки книги захищалися дошками (це праобраз обкладинки), які часто обтягувалися тканиною чи шкірою, прикрашалися сріблом, дорогоцінним камінням. Часто книги мали замки. Найцінніші книги приковувалися до стовпів, щоб ніхто не міг їх вкрасти.

       9-й дослідник. Були ще й «книги на бересті».(Слайд 12) Виникли в Київській Русі в ХІ ст. й використовувались упродовж 400 років.   Для виготовлення книги брали берест, кипятили його, зішкрібали внутрішній шар кори, а потім обрізали по краях. Літери на бересті дряпали гострим залізним чи кістяним стрижнем ( давньоруське писало).

      10-й дослідник   Сучасний папір винайшов китаєць Чай Лунь  ще  в ІІ столітті нашої ери.(Слайд 13) 

       Екскурсовод . Для виготовлення  паперу  довго товкли кору дерев у воді, щоб розділити на волокна. Далі суміш виливали  на смужки бамбука.  Посуд трясли, щоб волокна переплелися. Коли вода стікала, на сітці залишався вологий аркуш паперу. Його обережно знімали й висушували.   Спосіб виробництва паперу в Китаї довго тримали в секреті. Лише через 300 років про нього дізналися в Єгипті.

       11-й дослідник. Перші паперові книги з'явилися в Європі у ХІІІ ст. Їх довгий час писали від руки.(Слайд 14)  Одна книга виготовлялася 5-7 років і коштувала дуже дорого. Кожна перша літера сторінки була справжнім витвором образотворчого мистецтва.

       12-й дослідник. Київський князь Володимир Святославович відкрив школи, спецмайстерні, де переписувались книги. А в часи князювання Ярослава Мудрого при Софіївському соборі засновується перша у Київській Русі бібліотека.(Слайд 15)

       Екскурсовод.  Минуло ще багато часу, поки з'явилися друковані книги.

У 1440 році (569 років тому) винайдено книгодрукування.(Слайд 16) Книга стала дешевшою і доступнішою, її стало легше виготовляти.

      13-й дослідник. Іван Федоров був першим друкарем на східно­слов'янських землях - спочатку у Москві, а потім у Львові. (Слайд 17)

Він друкував перші церковні книги, серед них був і

 « Буквар». (Слайд 18)

                           Як краплин у Дніпрі,

                           Як зірок угорі,

                           Як листочків на гіллі –

                           Стільки книг є на землі.

                           Все, що серце і що розум

                           Вік творили не один,

                           Повизбирувало людство

                           В книзі - перли із перлин.

        14-й дослідник. Тепер для виготовлення книги використовуються сучасні  швидкісні друкарські машини.(Слайд 19)

       Екскурсовод.  Набір тексту відбувається авторами на комп’ютерах, на них же і проводиться верстання (розміщення всіх елементів книжки на сторінці).

От вам й історія про походження книги.

2. Гра «Потренуй пам′ять»

       Вчитель. Перевіримо, чим ви збагатили свою пам′ять після нашої подорожі. Вам необхідно закінчити речення.

  • Сторінками найдавніших книжок були … (камені, стіни печер, глиняні таблички)
  • Папірус використовували для створення …(паперу)
  • Першим друкарем на східно-слов′янських землях був …(Іван Федоров)
  • Одна з перша  книг Івана Федорова – це ….(«Буквар»)
  • Справжній папір навчилися робити …(китайці)
  • Перша  бібліотека засновується в часи князювання …(Ярослава Мудрого)

3. Фізкультхвилинка

       А зараз давайте поглянемо на екран (Слайд20) та спробуємо повторити всі ці дії, які будуть нам демонструвати герої на екрані (відеофізкультхвилинка)

  1. Інтерактивна гра "Закінчи  прислів′я ".

Прочитайте  прислів′я й доповніть їх потрібними словами.

(слайд 21)

  • Навчання — сонце, а книга... (віконце).
  • Книгу читай, розуму... (набирай).
  • Кому книга — розвага, а кому — ... (навчання).
  • З книгою подружишся, розуму... (наберешся).
  • Книги читати — усе ... (знати).
  • Розум без книги- що птах без …(крил)

5. Бесіда-подорож  «Структура книги».

       Кожен із вас багато разів тримав у руках книжку, але мало хто замислювався над тим, з яких частин вона складається, про що та чи  інша книга, для кого вона призначена.  Читач з досвідом, перегорнувши сторінки, відразу зрозуміє, цікаво йому буде читати цю книжку чи ні. Щоб стати вмілим читачем, треба знати, як побудована книга.

      У світі багато цікавих книжок.  Вони дуже різні і зовні не схожі одна на одну. Але між  ними є спільне,  а саме – правило оформлення книги. А ми продовжимо подорож сучасними  вулицями  Країни  Книги, щоб дізнатися як оформлюється книга. Подорожувати разом з нами будуть  герої однієї казки.

    -Діти, відгадайте, хто це?

Якось у школу із книжкою

Прямував дерев’яний хлопчисько

І потрапив якось сам

У полотняний балаган.

Як називається ця книжка?

А як зветься сам хлопчисько?

От підказка, друзі, вам:

Його дівчинка Мальвіна

Називала… (Буратіно)  (Слайд 22)

      - Правильно – це Буратіно і Мальвіна.  Буратіно хоче стати  гарним  читачем і повернути свою книжку.

      - А яку книгу він хоче знайти? (Буквар)

       Буратіно необхідно пройти разом із нами весь шлях і з′ясувати, як називається кожна зупинка. Дістатися кінцевої зупинки нашої подорожі, щоб забрати  золотий ключик. Тільки тоді він зможе відкрити двері, де схований Буквар. Допомагати  йому буде Мальвіна. (З′являється дівчинка-Мальвіна)

        Мальвіна. Буратіно допоможемо – разом ми усе зможемо!

Вчитель. Кожна зупинка має назву структурного  елементу книги. Зупиняючись  на зупинках, будемо з′ясовувати  як називається кожна та відкривати їх назви.

(На дошці маршрут із закритими назвами зупинок)

 1-а зупинка «Обкладинка».

А зараз послухайте та дайте відповідь на питання

  • Як називається спеціальний одяг книги, який захищає її від пошкоджень?(Обкладинка)

     Мальвіна.  Щоб сторінки не загубилися й були завжди акуратними, на них «одягають» спеціальний одяг книги - обкладинку. (Слайд 23)

       Вчитель.- Що ви бачите  на обкладинці книги?(Назва книги, автор)

       На обкладинці обов'язково пишеться назва книги, прізвище автора, серія, іноді - видавництво. Обкладинку оформляє художник, на ній часто бувають малюнки, які підкажуть тобі, з якими героями ти зустрінешся, читаючи книгу. Вона захищає книгу від пошкоджень і надає її ошатний вигляд

      - Діти, зверніть увагу на книжки ще раз  і допоможіть Буратіно знайти відмінність між  обкладинками.  (Діти розглядають книжки та відповідають, що одна книга має тверду обкладинку,  а інша м`яку).

- Правильно, деякі книги «одягнені» в «палітурку», а деякі в « обкладинку». Різниця між ними ось у чому :

Завжди міцна, тверда – палітурка.

М`яка, тонесенька – це обкладинка.

Мандруємо до наступної зупинки.

2-а зупинка «Корінець».

     - Діти, зверніть увагу! ( Вчитель показує на корінець). Ось цей елемент книги називається корінець.

(Слайд 24)

- За що відповідає корінець?( Міцно тримає сторінки)

       Мальвіна. Він відповідає за всі сторінки й обкладинку книги та міцно тримає усіх разом. Коли книжки стоять на полицях, то, дивлячись на корінець, ми можемо прочитати назву книги та  прізвище її автора.

3-тя зупинка «Сторінки».

      - Цікаво дізнатися, хто ж іще живе в книжці? Тоді погляньте на екран.(Слайд 25)                                                                                                    

      - Діти, як ви вважаєте, чого багато є в книжках? (Сторінок)

- Молодці! Сторінок буває в книзі мало чи багато. Коли їх мало, вони схожі на зошит і називаються «брошурою». А коли їх багато, ці маленькі тонкі зошити скріплюються разом – «одягають» обкладинку або палітурку та скріпляють корінцем і … виходить книга.

6. Хвилинка відпочинку (Слайд 26)

 Буратіно потягнувся,

Раз – нагнувся,

Два – нагнувся.

Руки у сторони розвів

І тихенко  сів.

 Отже, відпочили, але попереду у нас ще дорога із зупинками .

4-та зупинка «Титульна сторінка».

      - Коли ви відкриваєте книжку, то що ви бачите? (Титульний лист ) (Слайд 27)

    Мальвіна  Титульна сторінкаце перша сторінка книги. На ній написано те ж саме, що й на обкладинці, але більш докладно: автор книги, назва, видавництво , прізвище художника (якщо книга з малюнками),  якщо книга написана в іншій країні, то ви прочитаєте, з якої мови вона перекладена і прізвище перекладача.

Внизу надруковано, в якому місті вийшла книга і яке видавництво над нею працювало, рік видання.

5-та зупинка « ІлюстраціЇ».

      - Діти, які книги ви любите вибирати : з малюнками чи без них?

      Мальвіна.  Малюнки в книгах  називаються – «ілюстраціями». (Слайд 28) З  латині воно перекладається як зображення, яке доповнює текст.

      Вчитель. Це не завжди  малюнки.  Ілюстраціями  можуть бути фотознімки, гравюри, карти, схеми. Дитячі книги з ілюстраціями схожі на свято - яскраві, привабливі, так і просяться, щоб їх вибрали.

  6-та зупинка «Передмова».

  - З чого ми починали знайомство з нашими підручниками? (Читали листи авторів підручників) (Слайд 29) 

      Мальвіна.  Передмова розміщується перед текстом книги та надає відомості про автора книги, її зміст та героїв. Передмова допомагає не тільки вибрати книгу, але і зрозуміти її.

7-ма зупинка «Зміст».

       У книгах одного або  кількох авторів завжди є сторінка зі змістом, на якій розміщені назви творів, прізвище авторів та вказані номери сторінок, з яких ці твори починаються.   (Слайд 30)

8-ма зупинка-кінцева «Питальна».

 Гра «Вузлик напам’ять»

       Ми пройшли незвичайними  вулицями від зупинки до зупинки. Допомогли Буратіно розібратися  з будовою  книги. Але залишилось ще одне завдання –  відповісти на  питання. Відповівши правильно на питання, ви прикріплюєте пелюсток з відповіддю на дошку навколо жовтого кружечка.

       Мальвіна.

1. Що захищає книжку від пошкоджень і надає  їй охайного вигляду? (Обкладинка)

2. Як називається сторінка, яка розповідає нам про автора, назву, рік видання та місто де надруковано? (Титульна сторінка)

3. Він відповідає за всі сторінки й обкладинку книги та міцно тримає усіх разом. (Корінець)

4. Що тримає корінець і не дає розгубитись? (Сторінки)

5. Як називаються малюнки в книзі? (Ілюстрації)

6. Що розміщується перед текстом книги та надає відомості про автора книги, її зміст та героїв?(Передмова)

7 Як називається сторінка. на якій розміщені назви творів, вказані номери сторінок? (Зміст)

      - У вас «виросла» красива й повчальна  квіточка.

Ви чудово впорались із завданням, а Буратіно знайшов ключик .Тепер він зможе повернути втрачений  Буквар  і стати гарним читачем, тому що зрозумів  як вибрати цікаву й потрібну книжку.(Слайд 31)

А ми подякуємо Мальвіні й подаруємо  квітку на згадку про наш урок..

ІІІ. Практична робота «Моя перша книжечка»

       Буратіно   бажає  віддячити  вам за допомогу і пропонує виготовити власну книжечку за інструкцією:                          

  • спочатку робите сторінки: для цього берете білий або кольоровий аркуш  паперу А-4, складаєте навпіл (в довжину) і розрізаєте по лінії згину;
  • край аркуша склеюєте;
  • довге полотно із паперу складаєте по типу « гармошки»;
  • використовуючи свою заготовку - обкладинку, вклеїте туди підготовлені сторінки;
  • запишіть підготовлену інформацію (загадки, прислів′я тощо);
  • придумайте назву книжки;
  • оформіть її ілюстраціями і малюнками.

ІV Заключна частина

1. Виставка книжок-саморобок. (Слайд 32)

2. Рефлексія  «Незакінчене речення ».

  • На уроці я дізнався….
  • Я вперше почув …
  • Мені сподобалося…

3. Підсумок уроку.

       Вчитель.  Сьогодні на уроці  ми дослідили , що інформацію можна передавати  через текст, а саме – через книгу. Здійснили подорож  Країною Книги й дізналися багато нового та цікавого. Створили книжечку- розкладку.

                Всі спасибі скажем тим,

      Хто книжки для нас створив,

      Хай ще створюють багато

      Для дівчаток  і хлоп’яток.

 

1

 

docx
Додано
7 лютого 2020
Переглядів
2100
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку