Інтегрований урок "М.В.Гоголь та Україна" + презентація

Про матеріал
Розробка уроку допоможе розкрити зв’язок творчості письменника з Україною у складі Російської імперії, порівняти художній матеріал з історичними фактами; систематизувати і узагальнити знання з історії України 20-30-х років ХІХ століття; показати, що М.В. Гоголь, працюючи над повістю, опирався на історичні і фольклорні джерела, ознайомити учнів з краєзнавчими матеріалами, пов’язаними з ім’ям М.Гоголя. Авторами уроку є два вчителя: історії та української літератури
Зміст слайдів
Номер слайду 1

М. В. Гоголь та Україна. Літературна діяльність 20-30-х років ХІХ ст.

Номер слайду 2

Мета уроку: розкрити зв’язок творчості письменника з Україною у складі Російської імперії, порівняти художній матеріал з історичними фактами;систематизувати і узагальнити знання з історії України 20-30-х років ХІХ століття;показати, що М. В. Гоголь, працюючи над повістю, опирався на історичні і фольклорні джерела, ознайомити учнів з краєзнавчими матеріалами, пов’язаними з ім’ям М. Гоголя; розвивати навички комплексного аналізу художнього тексту; орфографічної грамотностісприяти розвитку критичного мислення учнів і формуванню навиків самостійної роботи;формувати активну громадянську позицію, виховувати почуття гордості і пошани до історичного минулого українського народу й свого рідного краю, виховувати високі моральні якості .

Номер слайду 3

Епіграф«Кожному визначає Бог дорогу, не схожу на ту, яку призначено проходити іншому, і не можна міряти всіх одним і тим самим аршином». М. Гоголь. Олександр Іванов. Портрет. Миколи Гоголя. 1841

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Умови в яких розпочалося формування національної свідомості:* Відсутність єдиної території; * Тотальна русифікація українського населення; * Зречення рядом представників українського дворянства національних інтересів; * Засилля російського чиновництва на адміністративних посадах в українських губерніях та повітах Російської імперії; * Збереження українськими патріотами культурних і державних традицій України.

Номер слайду 6

Складові національного відродження:* Поява певної верстви населення, яка впроваджує програму національного відродження в життя. * Відродження історичного минулого * Впровадження і захист української мови. * Поява творів української літератури. * Відродження національного мистецтва, традицій.

Номер слайду 7

Зрительно-слуховой диктант* * *Для русских он Николай Васильевич, для украинцев «Микола Васильович», римские друзья называли «синьйор Никколо», для человечества же он просто Гоголь, великий чародей слова, ясновидец, обладавший даром проникать в самые сокровенные тайны души человеческой. Кое-что это все-таки значит - быть его земляком, дышать тем воздухом, которым Гоголь дышал в свои самые светлые годы, ощущать под собой ту землю, теплую и плодородную, по которой он когда-то бегал малышом и которую, несомненно, вспоминал потом в дальних странствиях, вспоминал, как высший дар бытия, как самое сокровенное, что может быть у человека. (88 сл.)(Олесь Гончар)

Номер слайду 8

«… Моє серце завжди зали- шиться прив’язаним до свя- щенних місць батьківщини …» Гоголь - до матеріУкраїнський світ дитинства

Номер слайду 9

Відомо, що М. Гоголь зібрав понад тисячу українських народних пісень, написав статтю«Про малоросійські пісні»«Моя радосте, життя моє! Пісні! Як я вас люблю»Світ України в серціІ. Жерен. М. Гоголь,1836

Номер слайду 10

Романтизм – літературно-мистецький ме-тод і напрям у літературі й мистецтві пер-шої половини ХІХ ст. Визначальні риси ро-мантизму: народність, історизм, прийнят-тя буденності й звеличення людського духу, культ почуттів, захопленість фольк-лором, інтерес до фантастики. Консультація з теорії літератури

Номер слайду 11

Івана Купала Івана Купала (Купайла) — традиційне свято, яке відзначається в Україні, Росії та Білорусі в ніч на 7 липня, тобто 24 червня за старим стилем. Історично цей день був днем літнього сонцевороту (сонцестояння), що збігався з Різдвом Івана Хрестителя. Ім'я ж святу дав Купало — поганський бог земних плодів. Сама назва оповідання М. Гоголя про-мовисто говорить про те, що митець знав українські традиції, пов’язані з цим язични-цьким святом. Це пошуки квітки папороті та скарбу.

Номер слайду 12

Якою ціною здобуто цей скарб?

Номер слайду 13

Оповідання – невеликий за обсягом прозо-вий художній твір, у якому змальовується одна чи кілька подій з життя головної дійової особи або кількох осіб. Воно має простий сюжет, який скла-дається переважно з однієї сюжетної лінії. Часто в оповіданні розповідь ведеться від першої особи. Консультація з теорії літератури. Уперше твір було надруковано в журналі «Отечественные записки» під назвою «Бисаврюк, или Вечер накануне Ивана Купала. Мало-российская повесть (из народного предания), рассказанная дьяч-ком Покровской церкви » (1830). Проте цей твір за жанром є опові-данням.

Номер слайду 14

Композиція. Сюжета) експозиція, зав'язка, розвиток дії, кульмінація, розв'язка;б) система образів-персонажів(групування персонажів)Позасюжетні елементиописи (портрет, пейзаж, інтер'єр тощо), діалоги, монологи, авторські відступи, вставні епізоди, пролог, епілог, обрамлення Консультація з теорії літератури

Номер слайду 15

Український народ багатий на різноманітні народні обряди та звичаї. Серед них і весільні обряди. В них відбилися народна мораль, звичаї, етичні норми світогляду, уявлення, що формувалися протягом століть. Українське весілля поділяється на три цикли: передвесільний, власне весільний і післявесільний. У свою чергу кожен із циклів складався з низки обрядів. М. В. Гоголь у своїй бувальщині описав весільний обряд: “...напекли шишок, нашили рушників і хусток...посадили за стіл молодят, поділили коро-вай, ударили в бандури...і пішло весілля”. Назвавши етапи українського весільного обряду, Гоголь із захопленням, замилуванням і гумором описав «ряджених» на весіллі Петра й Пидорки. Весілля

Номер слайду 16

Народний звичай звертатися до знахарів та ворожок знайшов своє відображенняу творі Гоголя: «Чого тільки не робила. Пидорка: і радилася із знахарями, іпереляк виливали, і соняшницюзапарювали... Раз хтось уже, видно,зглянувся на неї, порадив іти доворожки...» Цікавим є й той факт, що письменниксам у примітці пояснив читачеві деталі йтонкощі того, як «у нас виливаютьпереляк і запарюють соняшницю».

Номер слайду 17

Світ українського побуту Гоголь у листах просив матір надіслати йому опис одягу «до последней ленты», що носять українські дівчата, а також вбрання заміжніх жінок, чоло-віків. Багато предметів націо-нального вбрання і побуту він вніс до словничка у передмові до першої частини «Вечорів на хуторі біля Диканьки».

Номер слайду 18

«Рухається і дедалі більшає, більшає і червоніє, якжар. Спалахнула зірочка, щось тихо затріщало і квіткарозгорнулася перед його очима, мов полум`я…»

Номер слайду 19

Легенда про папороть Народні уявлення про купальську ніч та квітку папороті Гоголь використав у творі. Басаврюк каже Петрові: ”Тільки цієї ночі раз на рік цвіте папороть... Бачиш, онде перед тобою три пагорби. Багато буде на них квітів усяких; але хай береже тебе тогосвітня сила зірвати хоч одну. Тільки-но розквітне папороть – хапай її й не озирайся, хоч би що тобі позаду ввижалося”. Як і мовиться у легенді, ця квітка показала Петрусеві, де знаходиться скарб.

Номер слайду 20

У світі народної поезії Подивіться фрагменти художнього філь-му «Вечір проти Івана Купала». Ви почуєте плач-звернення Пидорки до Івася та відпо-відь їй Петруся. У якому стилі написано ці слова? Демонологія - система уявлень про злих духів (демонів) у певнихрелігіях чи народних світоглядах. Світ української міфологіїМікешин. Вій. Фрагмент картини

Номер слайду 21

С. Якутович. Ілюстрація до повісті «Вечір проти Івана Купала», папір, олівець, 2008 В. Блейк,Янгол добра і янгол зла Чим перегукуються картини з твором Гоголя? Що є спільного для обох полотен?

Номер слайду 22

1. Укажіть дату народження М. Гоголя: а) 20 січня 1798 року; б) 1 травня 1809 року; в) 1 квітня 1809 року; г) 30 квітня 1809 року. Перевірте свої знання?

Номер слайду 23

2. Дитинство Гоголя проходило в селі: а) Пилипівка; б) Степанівка; в) Михайлівка; г) Василівка. Перевірте свої знання?

Номер слайду 24

3. Яким був перший псевдонім Гоголя? а) М. Яновський; б) В. Алов; в) Г. Кюхельгартен; г) Тарас Бульба. Перевірте свої знання?

Номер слайду 25

4. Перший друкований твір Гоголя мав назву: а) «Сорочинський ярмарок»; б) «Ганц Кюхельгартен»; в) «Басаврюк»; г) «Вечори на хуторі біля Диканьки». Перевірте свої знання?

Номер слайду 26

5. Цикл оповідань та повістей, до якого входить оповідання «Вечір проти Івана Купала» називається: а) «Вечори на хуторі біля Диканьки»; б) «Страшна помста»; в) «Ніч перед Різдвом»; г) «Сорочинський ярмарок». Перевірте свої знання?

Номер слайду 27

6. Оповідь в оповіданні «Вечір проти Івана Купала» ведеться від імені: а) Рудого Панька; б) Хоми Григоровича; в) самого автора; г) Терентія Коржа. Перевірте свої знання?

Номер слайду 28

7. Петро, аби одружитися з Пидоркою, збирався розбагатіти таким чином: а) піти чумакувати; б) продати батьківську хату; в) заволодіти чужим майном; г) іти в Крим та Туреччину, навоювати золота. Перевірте свої знання?

Номер слайду 29

8. До Петра повернулася пам’ять, коли: а) йому допомогла знахарка; б) він упізнав відьму; в) він зустрів Басаврюка; г) йому наснилися події купальської ночі. Перевірте свої знання?

Номер слайду 30

9. Басаврюк знову з’явився у селі: а) після весілля Петра й Пидорки; б) після того, як до Петра поверну- лася пам’ять; в) після смерті Петра; г) після смерті Пидорки. Перевірте свої знання?

Номер слайду 31

10. Після смерті чоловіка Пидорка: а) вийшла заміж удруге; б) втратила пам’ять; в) пішла на заробітки; г) стала черницею. Перевірте свої знання?

Номер слайду 32

11. Укажіть твір Гоголя не на українську тематику: а) «Вечір проти Івана Купала»; б) «Тарас Бульба»; в) «Ревізор»; г) «Ніч перед Різдвом». Перевірте свої знання?

Номер слайду 33

12. Назвіть твір, другий том якого Гоголь знищив: а) «Вечори на хуторі біля Диканьки»; б) «Вій»; в) «Шинель»; г) «Мертві душі». Перевірте свої знання?

Номер слайду 34

Гоголь пророчо писав: «Знаю, що моє ім’я після мене буде щасливішим за мене, і нащадки тих же земляків моїх, може, з очима, вогкими від сліз, бажатимуть миру моїй тіні». Пам’ятник Гоголю, м. Яготин. Пам’ятник Гоголю, м. Рим

Номер слайду 35

Український світ Миколи Гоголя Український світ дитинства Cвіт України в серці Світ українського фольклору У світі української історії У світі народної поезії Світ української міфології Народне світобачення Світ народних традицій У світі українського побуту Мовний світ Гоголя

Номер слайду 36

«До Гоголя потрібноставитись поважно, як до людини,обдаро- ваної глибоким ро-зумом і найніжнішою любов’ю до людей. Гоголь – справжній знавець людського серця! Наймудріший філософ! І найпідне-сеніший поет пови-нен благоволити перед ним, як перед людинолюбцем!» Т. Г. Шевченко

Номер слайду 37

Дякуємо за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Ткаленко Юлія
Додано
1 листопада 2021
Переглядів
543
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку