Інтегрований урок з образотворчого та музичного мистецтва для 6 класу

Про матеріал

Інтегрований урок 6 класі

(музичне мистецтво, образотворче мистецтво).

Тема: Море у творчості митців

Мета: Показати взаємопроникнення видів мистецтва: поезії, музики, живопису, підвести дітей до висновку, що кожен митець застосовує ті засоби художньої виразносмті, які йому найбільш подобаються, розвивати вміння «бачити музику», «чути картину», розвивати творчу уяву; виховувати культурного слухача, всебічно розвинену особистість; прищеплювати любов до мистецтва.

Обладнаня: портрет Миколи Римського-Корсакого; І. Айвазовського, ПК, мультимедійна дошка, репродукція картини «Дев'ятий вал”, грамзапис; папір, фарби..

Перегляд файлу

Інтегрований урок 6 класі

(музичне мистецтво, образотворче мистецтво).

Тема: Море у творчості митців

Мета: Показати взаємопроникнення видів мистецтва: поезії, музики, живопису, підвести дітей до висновку, що кожен митець застосовує ті засоби художньої виразносмті, які йому найбільш подобаються, розвивати вміння «бачити музику», «чути картину», розвивати творчу уяву; виховувати культурного слухача, всебічно розвинену особистість; прищеплювати любов до мистецтва.

Обладнаня: портрет Миколи Римського-Корсакого; мультимедійна дошка, І. Айвазовського, репродукція картини «Дев’ятий вал”, грамзапис; папір, фарби, текст пісні «Море» Ю.Антонова.

План уроку

1. Організаційна частина.(1)

2. Мотивація навчальної діяльності (3 хв.)

3. Повідомлення теми (1 хв.)

4. Пояснення нового матеріалу. Слухання музики (10 хв.)

5. Фізкультхвилинка. (3 хв.)

6. Практична частина уроку (15 хв.)

7. Хоровий спів (3хв.)

8. Закріплення теми уроку (6 хв.)

9. Підсумок. (4 хв.)

 

Хід уроку

  1. Організаційна частина.(1)
  2.  Мотивація навчальної діяльності (2 хв.)

Вчитель музики: Сьогодні ми спробуємо розібратися, чому музику й живопис багато років тому великий італійський художник епохи Відродження Леонардо да Вінчі назвав рідними сестрами. Ми познайомимось з життям і з творчістю композиторів, художників, які зуміли тісно поєднати ці два мистецтва.

  А тепер дізнаємось куди ми сьогодні на уроці з вами помандруємо, до якого образу звернемось, а допоможе нам в цьому музика композитора М.Римського-Корсакого. «Океан. Море синее»(1хв)

(Виконується пластичний етюд учнями класу. Імітують морські хвилі)

      3. Повідомлення теми (1 хв.)

Вчитель музики: Хто може зараз відповісти, на яку тему буде сьогодні розмова, який головний образ уроку?

(Відповіді дітей.)

      4. Пояснення нового матеріалу. Слухання музики (10 хв.)

Вчитель музики: Вірно, сьогодні ми говоритимемо та співатимемо про море. Воно ніколи не набридає, надихає людей на творчі подвиги, надає наснаги, годує людину.

  Море – одне із чудових витворів природи. Кожний його стан настільки незвичайний, що викликає у нас найрізноманітніші почуття. Коли ми бачимо штормове море, то у нас з’являється відчуття страху, незахищеності. Ми уявляємо себе крихітними та одинокими серед вируючої стихії.

  Море на світанку викликає почуття безкінечності та впевненості. У день ми просто насолоджуємося його величністю. А під час заходу сонця у нас раптом в душі пробуджується все найпрекрасніше, ми починаємо мріяти.

 Давайте послухаєм, як шумить море…

(Звучить аудіо запис шуму морського прибо(0.33)

Які почуття у вас викликає цей запис?

(Відповіді учнів)

А зараз до вашоі уваги фрагмент симфоничной сюити «Щахрезада» композитора Миколи Римського-Корсакого. (1.57)

Який стан моря ви почули?

Тепер послухайте зовсім інший стан моря уривок  з опери «Садко»(1.28)

 Ви почули три різні за настроєм стани моря.

 То яким же буває море?

(Відповіді учнів)

Вчитель образотворчого мистецтва: І саме таким його зображував на своїх полотнах видатний художник-мареніст Іван Костянтинович Айвазовський (1817-1900). Народився він в містечкі Феодосія, що розташоване на узбережжі Чорного моря. Усі найяскравіші дитячі спогади художника були пов’язані з морем, мабуть, тому він усе своє життя присвятив зображенню моря, вважаючи його своїм справжнім другом.

  За все своє життя  Айвозовський написав близько шести тисяч картин, головним героєм яких було море.

 Розглянемо репродукцію найвідомішої його картини «Дев’ятий вал”.

 Зелена хвиля, мов із скла,

 З розгону стала на диби.

 До неба гребінь підняла

 Розлючена гора води

 Й завмерла на коротку мить…

 І зараз в прірву полетить,

 З шаленим ревом, зверху вниз,

 Розбившись на мільярди бризк.

  Над штормовим океаном встає сонце. І тільки тепер стало можливим розглядіти все, що нещодавно приховував нічний морок. Високо підіймаються гребені розлючених хвиль. Одна з цих хвиль – найвища. ЇЇ називають дев’ятим валом. Із страшною силою та гнівом вона намагається роздушити, потопити декілька людей. А вони  міцно вчепилися в уламки корабельної щогли, намагаючись, будь-що, втриматись на ній. Хто ці нещасні люди, як вони потрапили сюди? Що з ними буде?

 Ще вчора вранці був ясний, сонячний день. Але ввечері океан захвилювався. Величезні хвилі оточили корабель і дружньо кинулись на нього в атаку. Тільки спалахи блискавок освітлювали цей смертельний двобій між кораблем і грозовою стихією. Та сміливці, чиї серця були виповнені мужністю, вирішили нездаватися, не стати здобиччю ненаситного моря. Вони вчепилися в уламки корабельної щогли і поклялися дочекатися рятівного ранку.

  Нарешті грім відгримів. Дощ припинився. Вода стала крижаною, і вони дуже змерзли. Але це все дрібниці. Вони витримали. Дочекалися ранку, сонця. Яскраві сонячні промені розквітчали важкі хвилі всіма кольорами веселки.

 А скажіть будь-ласка, які кольри ви бачите на картині?

(Відповіді учнів)

Вчитель образотворчого мичтецтва: Колорит її включає широку гаму відтінків жовтого, помаранчевого, рожевого кольорів у небі в поєднанні із зеленим, синім та фіолетовим у воді.

 Айвазовський знайшов точні засоби для зображення величі, сили й краси морської стихії.

 Яскрава, мажорна кольорова гама картини звучить радісним гімном людській мужності, що перемагає страх і розгубленість перед грізною, але прекрасною природною стихією. Буря ще напружує свої м’язи. Але ще мить – і будуть зламані останні її зусилля. Шторм відступив пред мужністю людини.

  Який настрій, почуття викликає у вас ця картина?

(Відповіді учнів)

Вчитель образотворчого мичтецтва: Як ви гадаєте залишаться ці люди в живих чи ні?

(Відповіді дітей)

Вчитель образотворчого мистецтва: Незважаючи на тривожний червоно-оранжевий колір неба на картині дуже багато зеленого кольору різних відтінків, а, як вважають психологи, зелений – це колір надії. Тому ми з вами віримо, що ці мужні люди обов’язково знайдуть порятунок. І світло та сонце будуть спільниками людської волі.

Вчитель музики: Музичне зображення моря зустрічається у творчості багатьох композиторів.

Зараз ми відчували музику на фоні якої говорита вчитель обазотворчого мистецтва, скажіть, характерні морські пейзажі відносяться до творчості якого композитора? (М. Римського-Корсакого).

Які засоби художньої виразності використував композитор? (Велич, спокій, урочистість легкість таємничість, загадковість).

У  яких музичних картинах композитора зображена величність морської стихії? (Опера «Садко», «Казка про царя Салтана», сюїта «Шехерезада»).

Зараз я пропоную вам пригадати вірши в яких оспівується море.

(Діти читають вірші про море)

Вчитель музики: Подивіться, як перекликається між собою поезія, образотворче мистецтво і музика.

5. Фізкультхвилинка. (3 хв.)

Вчитель музики: А зараз ми з ваи будемо відпочивати і зображати море.

(Звучить музика, діти виконують фізкультхвилинку «Море»)

 Море, море закачалось (покачиваясь)

 Море, море разбежалось (по сторонам сильнее)

 Море вздыбило волну, (встают в ряду по очереди)

 А на ней уже одну. (Поочередно встают все ряды)

 Волны стайкой побежали

 И друг друга обгоняли,

 И неслись, как снежный ком.

 Начался на море шторм. (все дети машут руками)

 И минуты не прошло

 Море спать опять легло. (все садятся на места)

Вчитель образотворчого мистецтва: А тепер я пропоную вам уявити себе художниками на борту прекрасного вітрильника, який мандрує по морях та океанах навколо світу. Нашим завданням буде намалювати морський пейзаж (марину), який ми могли б побачити, подорожуючи навколо світу.

 У своїх роботах ви можете показати холодне північне море з крижаними айсбергами та полярним сяйвом, тепле південне море з островами, вкритими буйною рослинністю, або лагідне Чорне чи Азовське моря, на яких ви, можливо, відпочивали влітку. Можна показати море вночі або вдень, вранці або ввечері, Але яким би ви не зображували море, пам’ятайте: головне для нас сьогодні – передати певний характер та настрій моря – ніжний, мрійливий чи жвавий, веселий; тривожний, таємничій або грізний, сердитий.

 З чого починати свою роботу? З визначення лінії горизонту. Тут можливі ткі композиційні прийоми. Можна уявити, що ми дивимись на море з корабля. Тоді ми будемо бачити або безкрайні морські простори, або берег чи острови вдалені. Але можна спостерігати за морем і з берега, під час зупинки нашого вітрильника. Тоді ми будемо бачити частину суходолу з рослинністю або без неї й море. А щоб композиція вийшла у вас більш цікавою, окрім неба та моря ви можете показати скелі, острови, човни, кораблі, навіть морських пташок або тварин.

 Пам’ятайте: настрій моря потрібно передавати не окремим локальним кольором, а кольоровими сполученнями, насиченими кольором .

6. Практична частина уроку (15 хв.)

Звучить аудіо запис Учні працюють під конролем учителя.

7. Хоровий спів (3хв.) Море

слова и музыка Ю. Антонова

 

По зеленой глади моря, по равнине океана

Корабли и капитаны, покорив простор широт,

Мира даль деля на мили, жизни даль деля на вахты,

Держат курс согласно фрахта в порт, в порт.

 

Припев:

  Море, море - мир бездонный.

  Пенный шелест волн прибрежных.

  Над тобой встают, как зори,

  Над тобой встают, как зори,

  Нашей юности надежды.

 

Моряку даны с рожденья две любви - земля и море,

Он без них прожить не может, с ними счастлив он и горд.

Две любви к земле и морю в нем живут неразделимо,

А граница между ними - порт, порт.

 

Припев.

 

8. Закріплення теми уроку (6 хв.)

 Вчитель образотворчого мистецтва: Щоб переконатись, що ви добре зрозуміли тему уроку Цар Нептун пропонує вам відповісти на такі питання:

Як називається картина, на якій зображено море? (Марина)

Який художник присвятив все своє життя зображенню моря? (І.К.Айвазовський)

В якому місті народився і створив найкращі свої роботи цей художник? (Феодосія)

До творчості якого композитора ми сьогодні зверталися? (М.Римський-Корсаков)

Якими музичними фарбами композитор намалював море? (Спокійне, величне тощо)

Які види мистецтва ми поєднали? (Музика, живопис, література)

 

9. Підсумок. (4 хв.)

 Аналіз й оцінка учнівських робіт, міні-виставка на тему «Мандри вітрильника».

Чи досягли ми мети уроку? Який же зробимо висновок?

Висновок: кожен митець застосовує ті засоби художньої виразносмті, які йому найбільш подобаються.

Вчитель музики: Діти, ви сьогодні усвідомили, яке щастя бачити, відчувати, насолоджуватися морем. Отож, пронесіть любов до нього крізь життя!

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ:

Бажанов. Життя видатних людей. – Москва: Молода гвардія, 1966 р; 352 с., іл.

Барсамов. Іван Костянтинович Айвазовський. – Симферополь: Криміздат, 1950 р.

Волошина О.В., Мільченко О.В. Музичне мистецтво: 5 кл.: Підручник для зальноосвіт.навч.закл./ К.; Ірпінь: ВТФ «Перун», 2005 р. – 144 с.: іл.

Кленов А. Там, де Музика живе. – М.: Педагогіка, 1985 р., 152 с.: іл.

Попова Л.Г., Якутович. – М.: Рад. Художник, 1988 р.

Повний посібник з малювання. – Харків: Книжковий клуб сімейного дозвілля, 2006

Сто найвідоміших шедеврів України.- К.: Автограф, 2004 р.

Універсальний словник – енциклопедія/ Гол.ред.ради чл.- кор. НАНУ М. Попович.- 3-є вид., перероб., доп. – К.: Всеувито, 2003

Енциклопедійні словник юного музиканта.- М.: Рад.композитор, 1984 р., кн. 1.- 303 с., іл.

 

doc
Додано
11 квітня 2018
Переглядів
2336
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку