Інтелектуальна гра "Мудра сова"

Про матеріал
Сценарій позакласного заходу з географії для учнів 7 класу. Інтелектуальна гра побудована по принципу відомої раніше телепередачі "Що? Де? Коли?".
Зміст архіву
Перегляд файлу

 

 

Методична розробка позакласного заходу

 

Предмет: географія

Клас: 7

Номінація: «Інтелект-шоу»

Тема: «Мудра сова»

Тривалість:  45 хвилин

Форма:  гра-змагання

Технології: проблемного навчання, застосування ІКТ, учбої гри, навчання обдарованних дітей, колективного способу навчання.

Засоби навчання: комплект мультимедійного обладнання(компютер, проектор, екран), «чорний ящик».

 


Пояснювальна записка

Гра-змагання «Мудра сова»

Мета: стимулювати учнів до отримання нових знань

Задачі:

  1. Освітня: розширювати  кругозір, підвищувати цікавість до предмету.
  2. Розвиваюча: розвиток логічного мислення, вміння встановлювати причинно-наслідкові зв’язки, вміння міркувати і робити висновки .
  3. Виховна: розвивати навички колективної роботи.

Правила гри

Гра проводиться з учнями 7 класу. В грі по черзі приймаютьучасть дві команди по 6 чоловік в кожній. На екрані ігрового поля знаходиться вовчок  з стрілкою, положення якої і буде визначати, на яке з 12 питань необхідно відповісти учасникам вікторини. Діти обирають лідера для більш чіткого обговорення питань під час гри. Всі інші учасники виступають  у ролі вболівальників.Обирається журі в кількості трьох чоловік, ними реєструються бали. На обміркування кожного запитання команді дається 1 хвилина . Час фіксується пісочним годинником на екрані , при достроковій відповіді час зупиняють. . Гра зупиняється післе того, як кожній команді буде задано по 6 питань.  Переможницею оголошується та команда, у якої буде більше правильних відповідей.

Один учень допомагає в ході гри (виносить «чорний ящик», перелистує слайди на презентації). В ході гри для відпочинку і залучення уболівальників в змагання, можно робити музичні паузи. Наприклад, уболівальникам кожної команди пропонується  на 1-2 хв. Згадати і виконати по одному куплету з пісень, в яких згадуються географічні об'єкти материків та океанів...

Велика різноманітність і доступність «живих» об'єктів, які використовуються в грі, роблять її  надзвичайно живою і визивають велику цікавість у дітей.

                                                                        ХІД    ГРИ

  1. Організаційний момент.

Під мелодію «Що? Де? Коли?» гравці сідають за  столи. На экрані з'являється ігрове поле.

  1. Ведучий: Добрий день, шановні команди знавців географії, гості та уболівальники. Ми знаходимося в телевізійнній студії, де зараз буде  проходити інтеллектуальна гра «Мудра сова».
  2. Ведучий Ця птаха завжди асоціювалася з мудрістю та розсудливістю

                                Тітонька сова,

                      Мудра голова:

                      Хоч вночі літає,

                      Все на світі знає.

В грі приймають участь дві команди, кожна відповідає на 6 питань. По результатам відповідей підводяться підсумки і визначаються  переможці і призери гри. Також сьогодні ми визначимо найкращого гравця інтелект- шоу, який отримає звання «мудра сова».

Ведучий 1. До складу команд входять : мандрівники, мрійники, зрештою діти, які знають географію не лише з шкільного підручника.

Ведучий 2. Очолюють команду капітани.

Ведучий 1. Заповзятими гравцями будуть і вболівальники, бо без їх підтримки жодна із команд не здобуде перемогу.

Ведучий 2. Жодне змагання не можна уявити без поважного і компетентного журі, яке вирішуватиме долю команд. {Знайомить з журі.)

Сьогодні у журі:

 

Презентування команди знатоків і капитанів команд під музику.

Ведучий 1. Нагадуємо правила гри:

  • гра складається з 12 раундів;
  • кожний раунд відповідає номеру сектору на ігровому полі;
  • на роздуми та обговорення питання команді дається час, коли гравцям дозволяється спілкуватися між собою;
  • право починати першою має та команда, яка вгадає людину у конкурсі «невдала фотосесія»

 

Ведучий 2.

  • післе обговорення питання відповідати має право або капітан команди, або гравець, впевненний в правильності своєї відповіді;
  • якщо випадає сектор бліц – турнір, команда відповідає підряд на 3 питання, на подготовку відповіді дається 1 хвилина;
  • якщо випадає сектор супербліц, за столом залишається один гравець, якого вибирає команда, йому задається три питання підряд, якщо він програє супербліц, то він вибуває з гри.
  • також вболівальники сьогодні будуть мати змогу показати свої знання та навички і зароблять бали для своєї команди.

 

Ведучий 1. Команди готуються до першого конкурсу, а до Вашої уваги програма нашого свята.

Перший конкурс — «Привітання».

Кожна команда готувала свою візитну картку: учасники розкажуть про себе, привітають суперників і журі.  

Ведучий 2. Для того, щоб визначити, в якій послідовності будуть змагатися команди я пропоную  другий конкурс «невдала фотосесія». Котра команда відповідає перша, її учасники мають право вибирати завдання теж першими.


  1. Гра по завданням.

      Запитання 1.

           За допомогою шкали глибин і висот визначте:                                                                         

           яке місто України КИЇВ чи ЛЬВІВ лежить на більшій висоті?(Львів)

Запитання 2.

Цукристе, гарне й цінне дерево! Для канадців весняне збирання соку з цього дерева – національне сімейне свято: тисячі сімей виїжджають для цього в спеціальні «цукрові табори». Сироп цього дерева – обов’язковий компонент багатьох страв канадської національної кухні. Цукрове дерево росте лише в північно-західній частині Канади на 5% території. Що це за дерево?  ( Клен)

 

     Запитання 3.

Один із літераторів писав: « Вони народжуються просто. Піднімаються в холодне небо, випивають хмари, покриваються снігом, народжують річки». Про що він писав? ( Про гори.)

 

  Запитання 4.

Згідно з міжнародною угодою існує демаркаційна лінія часу . Вона проходить між Азією і Америкою по Тихому океану і не завжди збігається з меридіаном. Чому? ( Щоб ті острови, які перетинає цей меридіан,  не мали різного часу)

 

  Запитання 5. (Бліц)

 1. Річка, яка два рази перетинає екватор. (Конго)

 2. Найменший материк ( Австралія)

 3. Найбільший водоспад. (Анхель)

Запитання 6.  

Як називається природна зона, що характеризується переважанням трав’яного покриву з чагарниками та окремими деревами? (савана).

Запитання 7.  

Шановні знавці! Учені виявили в гірських породах, що складають Антарктиду, скам'янілі залишки папоротей, дерева і навіть динозаврів. Як ви думаєте, чим це можна пояснити і яке природне явище може бути причиною їхньої загибелі? 
Відповідь: Антарктида була частиною стародавнього материка Гондвани. Похолодання клімату після розколу Гондвани та руху материка на південь.

Запитання 8.  

Шановні знавці! Який з Південних материків зовсім не шукали, але несподівано виявили? А які з них довго і наполегливо шукали, але знайшли дуже не скоро? 
Відповідь: Південну Америку, Австралію і Антарктиду. 

Запитання 9.  

Шановні знавці! Свої льодовики  та діючі вулкани мають всі материки крім якого? 
Відповідь: Австралії. 

Запитання 10.  (Супербліц) .   

1.  Як називається  найвища гірська система земної кулі? (Гімалаї).

2.  Назвіть найбільше за площею озеро світу. (Каспійське море).

3.  Як називається частина океану, моря, озера, що глибоко вдається в суходіл? (затока).

 

   Запитання 11.  

Назвіть постійні вітри, що дмуть від тропічної зони високого тиску до екваторіальної зони низького тиску? (пасати).

 

  Запитання 12.  («Чорний ящик»)

Вважають, що в Європу її завіз пірат, англ.. мореплавець сер Френсіс Дрейк, який промишляв тоді на морі та суходолі. До Росії її привіз в 18 ст. Петро 1. Поступово до неї звикають. У деяких країнах видають навіть укази, що зобов’язують селян садити її у себе не городах.

 

  1. Підведення підсумків.

Поки підраховують бали завдання для вболівальників «ПОКАЗУХА» (оцінюється артистичність, швидкість)

 Визначення та нагородження переможців і призерів – грамоти…

 

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

«МУДРА СОВА»

Номер слайду 2

«Невдала фотосесія»

Номер слайду 3

Номер слайду 4

123745689101112 Финалrrrrrrrrrrrrstyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 5

Запитання1 За допомогою шкали глибин і висот визначте: яке місто України КИЇВ чи ЛЬВІВ лежить на більшій висоті? відповідь. Львівstyle.colorfillcolorfill.typefill.onrrrrr

Номер слайду 6

Запитання 2 Цукристе, гарне й цінне дерево! Для канадців весняне збирання соку з цього дерева – національне сімейне свято: тисячі сімей виїжджають для цього в спеціальні «цукрові табори». Сироп цього дерева – обов’язковий компонент багатьох страв канадської національної кухні. Цукрове дерево росте лише в північно-західній частині Канади на 5% території. Що це за дерево? відповідь. Кленstyle.colorfillcolorfill.typefill.onrrrrr

Номер слайду 7

Запитання 3 відповідь. Про гори. Один із літераторів писав: « Вони народжуються просто. Піднімаються в холодне небо, випивають хмари, покриваються снігом, народжують річки». Про що він писав?style.colorfillcolorfill.typefill.onrrrrr

Номер слайду 8

Запитання 4 Згідно з міжнародною угодою існує демаркаційна лінія часу . Вона проходить між Азією і Америкою по Тихому океану і не завжди збігається з меридіаном. Чому? відповідь. Щоб ті острови, які перетинає цей меридіан, не мали різного часуstyle.colorfillcolorfill.typefill.onrrrrr

Номер слайду 9

Запитання 5 Бліц 1. Річка, яка два рази перетинає екватор?2. Найменший материк ?3. Найбільший водоспад? відповідь. Анхель. Конго. Австраліяstyle.colorfillcolorfill.typefill.onrrrrr

Номер слайду 10

Запитання 6 Як називається природна зона, що характеризується переважанням трав’яного покриву з чагарниками та окремими деревами? відповідь. Саванаstyle.colorfillcolorfill.typefill.onrrrrr

Номер слайду 11

Запитання 7 Шановні знавці! Учені виявили в гірських породах, що складають Антарктиду, скам'янілі залишки папоротей, дерева і навіть динозаврів. Як ви думаєте, чим це можна пояснити і яке природне явище може бути причиною їхньої загибелі? відповідь. Антарктида була частиною стародавнього материка Гондвани. Похолодання клімату після розколу Гондвани та руху материка на південь style.colorfillcolorfill.typefill.onrrrrr

Номер слайду 12

Запитання 8 «Чорний ящик» Вважають, що в Європу її завіз пірат, англ.. мореплавець сер Френсіс Дрейк, який промишляв тоді на морі та суходолі. До Росії її привіз в 18 ст. Петро I . Поступово до неї звикають. У деяких країнах видають навіть укази, що зобов’язують селян садити її у себе на городах. відповідь Картопляstyle.colorfillcolorfill.typefill.onrrrrr

Номер слайду 13

Запитання 9 Шановні знавці! Свої льодовики та діючі вулкани мають всі материки крім якого? відповідь. Австралії. style.colorfillcolorfill.typefill.onrrrrr

Номер слайду 14

Запитання 10 Супербліц 1. Як називається найвища гірська система земної кулі? відповідь. Затока. Гімалаї2. Назвіть найбільше за площею озеро світу?Каспійське море3. Як називається частина океану, моря, озера, що глибоко вдається в суходіл? style.colorfillcolorfill.typefill.onrrrrr

Номер слайду 15

Запитання 11 Назвіть постійні вітри, що дмуть від тропічної зони високого тиску до екваторіальної зони низького тиску? відповідь. Пасатиstyle.colorfillcolorfill.typefill.onrrrrr

Номер слайду 16

Запитання 12 Шановні знавці! Який з Південних материків зовсім не шукали, але несподівано виявили? А які з них довго і наполегливо шукали, але знайшли дуже не скоро?  відповідь. Південну Америку, Австралію і Антарктидуstyle.colorfillcolorfill.typefill.onrrrrr

Номер слайду 17

Дякуємо за гру!

zip
Додано
29 грудня 2019
Переглядів
1396
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку