Інтелектуальна гра "Про те, що було"

Про матеріал

ПРО ТЕ, ЩО БУЛО

(гра "Що? Де? Коли?" з історії)

Запитання для «розігріву»: Народи Ассирії та Вавилону воювали на колісницях, запряжених двома конями. А скільки воїнів було у колісниці?

Відповідь: Двоє (один воїн керував колісницею, а інший обстрілював ворогів з лука).

Перегляд файлу

ПРО ТЕ, ЩО БУЛО

(гра з історії)

 

Запитання для «розігріву»: Народи Ассирії та Вавилону воювали на колісницях, запряжених двома конями. А скільки воїнів було у колісниці?

Відповідь: Двоє (один воїн керував колісницею, а інший обстрілював ворогів з лука).

 

Запитання 1-го туру:

1. Христофор Колумб, відправляючись у першу експедицію, взяв із собою книгу, вважаючи, що, коли він потрапить до Китаю, вона надасть йому неоціненну допомогу. Що це за книга?

Відповідь: «Книга Марко Поло» (написана 1298 року, є цінним джерелом відомостей з етнографії, географії, історії Вірменії, Грузії, Ірану, Китаю, Монголії, Індії, Індонезії та інших країн).

2. Хто брав активну участь у війні за колонії в Північній Америці між англійцями та французами у ХVІІ столітті, допомагаючи то одній то іншій стороні?

Відповідь: Різні племена індіанців – місцевих жителів (часто від їхніх дій та рішень залежало, хто залишиться на тутешній землі – французи чи англійці).

3. Пам’ятник Богдану Хмельницькому, відкритий під час урочистостей з нагоди 900-річчя хрещення Русі, прикрашає Софійський майдан у Києві. Первісно проект повинен був складатися з десяти фігур, але вдалося відлити одну кінну статую гетьмана. А що стало на заваді повного здійснення задуму?

Відповідь: Затримання фінансування.

4. Що було неодмінною умовою участі вільного грека в змаганнях Олімпійських ігор?

Відповідь: Урочиста присяга учасника.

5. Чому, приборкуючи коня Буцефала, Олександр Македонський повернув його мордою до сонця, що дало можливість 13-річному нащадку престолу утриматися на коні?

Відповідь: Олександр здогадався, що кінь боїться своєї тіні.

6. Назвіть особу, яка вперше посіла пост президента як глави держави.

Відповідь: Джордж Вашингтон (інститут президентства бере свій початок з часів утворення США).

7. Як у Запорозькій Січі називалися збори, що збиралися без санкції кошового отамана?

Відповідь: Чорна рада.

8. Яку традицію порушив Папа римський Іоанн-Павло ІІ у 1978 році?

Відповідь: Папою римським став не італієць (з 1523 по 1978 рік папський престол посідали лише італійці; ця традиція була порушена 1978 року, коли Папою римським обрали слов’янина, архієпископа Краківського, кардинала Кароля Войтилу, який прийняв ім’я Іоанна-Павла ІІ).

9. Юрій Кульчицький, якому мешканці австрійської столиці завдячують перемогою над армією турецького султана Ахмета ІІ у 1684 році, відкрив у Відні кав’ярню. Він написав книгу про свої пригоди, і кожний, хто її прочитав, приходив у його заклад – подивитися на героя і випити кави, до якої сам Кульчицький звик, перебуваючи у полоні у турків. Але напій не дуже подобався відвідувачам. Що став додавати у каву Юрій Кульчицький, щоб зробити її більш приємною на смак?

Відповідь: Цукор.

10. Наші давні пращури – русичі почитали серед своїх богів головного бога – бога грому і блискавки Перуна. Перуна просили у молитвах про дощ у засуху; вважалося, що він повинен особливо охоче виконувати прохання у «свій день». Який день тижня був присвячений Перуну?

Відповідь: Четвер (як згадка про ті часи збереглася приказка «після дощику в четвер»).

11. У давніх Афінах чоловік міг відмовитися від дружини в будь-який момент, навіть не маючи на те причини. Жінка в супроводі рабині поверталася до батьківського будинку, узявши із собою свої прикраси. Однак розлучення не були частим явищем. Чому?

Відповідь: Розлучившись, чоловік повинен був повернути колишній дружині її прикраси.

12. Який всесвітньовідомий подарунок зробили громадяни Французької республіки Сполученим Штатам Америки до ювілею їхньої незалежності?

Відповідь: Статую Свободи, яка стала символом Америки.

13. Яке місто сучасної України дістало своє ім’я після переможного штурму Очакова російськими військами під командуванням О.В. Суворова у грудні 1788 року?

Відповідь: Миколаїв (ця подія сталася на день Святого Миколая, на честь якого й назвали невеличке селище-верф).

14. Які дії Петра І після перемоги у Північній війні 1700-1721 років викликали протест з боку багатьох європейських держав?

Відповідь: Петро І прийняв титул «імператора і самодержця всеросійського» (цей акт ставив російського царя поряд з єдиним на той час імператором Священної Римської імперії).

15. У багатьох людей є улюблені числа. Не є виключенням і титуловані особи. Яке число любив імператор Священної Римської імперії Карл ІV?

Відповідь: Число 4.

 

Запитання 2-го туру:

1. У давніх Афінах зазвичай батько вирішував долю сина. А за якої умови син звільнявся від батьківської опіки?

Відповідь: За умови укладення шлюбу (тільки взявши шлюбі прийнявши на себе піклування про свою родину, син звільнявся від батьківської опіки).

2. У Повчанні Володимира Мономаха є вислів: «сидячи на санях». А що він означав в устах князя?

Відповідь: «Збираючись помирати».  

3.  Відмовившись від змагання з «Боїнгом» та «Дугласом», він знайшов нову галузь, зайнявся тим, чим ще ніхто не займався. Не потрібно називати імя цієї людини, назвіть, чим він став займатися.

Відповідь: Почав конструювати гелікоптери (мова йде про Ігоря Сікорського, який до цього займався конструюванням гідропланів, тобто літаючими човнами).

4. Чому у ХVІІІ столітті в Росії чоловіки досить часто користувалися пудрою?

Відповідь: Нею посипали перуки.

5. Середні віки покриті похмурою пеленою віри людей у чортів, відьом та іншу нечисту силу. А у яку тварину перевтілювалися злі духи за віруваннями середньовічних людей?

Відповідь: У чорну кішку.

6. У давніх історичних пам’ятках зустрічаються такі імена як Інгвар, Хельгі й Хельга, Готліб. Усі ці імена германського походження мають давньоукраїнські відповідники. Назвіть їх.

Відповідь: Ігор, Олег і Ольга, Гліб.

7. Коли греки вперше зустрілися з військом персів, їх до смерті налякали величезні істоти, які були повноправними членами перського війська. Що це за істоти?

Відповідь: Бойові слони.

8. Імя цього козака знане було по всій Україні. Та саме цього козака на Запоріжжі ніколи не було. Назвіть його ім’я.

Відповідь: Мамай.

9. Кого в давні часи на Русі називали гостями?

Відповідь: Торговців, що мали справу з іншими країнами (тобто вели зовнішню торгівлю).

10. У ІІ сторіччі нашої ери китаєць Цай Лунь вперше одержав те, без чого й сьогодні, в епоху комп’ютерізації, не можна уявити навчальний процес у наших школах. Що виготовив Цай Лунь?

Відповідь: Папір.

11. Який винахід людства, зроблений у Месопотамії у середині ІV тисячоліття до нашої ери, не змінив своєї загальної форми по цей час?

Відповідь: Колесо.

12. 1912 рік. 28-м президентом США стає Вудро Вільсон, помирає основоположник практичної авіації Уїлберт Райт. Але донині людям не дає спокою подія, що сталася в ніч з 14 на 15 квітня. Що це за подія?

Відповідь: Загибель «Титаніка».

13. Як на Русі у ХVVІІ століттях називали уповноваженого на переговорах з укладення миру?

Відповідь: Комісар.

14. Який уряд вперше здійснив у Росії демократичні перетворення?

Відповідь: Тимчасовий уряд (проголосив основні політичні права і свободи, відміну національних і релігійних обмежень, смертної кари і скасування цензури).

15. У середні віки склався своєрідний орден мандрівних школярів та студентів – вагантів, які блукали шляхами Європи у пошуках знань. Ваганти були вихідцями з різних країн, але їх вірші були зрозумілі кожній освіченій людині того часу. Чому?

Відповідь: Бо ваганти складали свої вірші латиною.

 

Додаткові запитання:

1. Як, згідно з уявленнями стародавніх греків, душа могла залишити тіло загиблого воїна?

Відповідь: Через рану з кровю.

2. У 1699 році росіяни витратилися на новорічне святкування значно більше ніж в інші роки. Чому?

Відповідь: Бо двічі святкували Новий рік (перший раз – 1 вересня, а другий – 1 січня).

 

Використана література:

Географічні відкриття. /Магідович В.І., Малофєєва Н.Н., Широніна О.В. – 2-ге вид., без змін. – К.: ТОВ «Перо», 2010. – 96 с.: іл. – (Серія «Дитяча енциклопедія ПЕРО»).

Глушко Є., Циліцький В., Беднарчук С., Якимчук В. Інтелектуальна мішень. – Тернопіль: Підручники і посібники, 2010. – 96 с.

Зав’язкін О.В., Хаткіна М.О. Калейдоскоп цікавих знань: Книжка для домашнього навчання: Всесвітня історія. Географія. Природознавство. Граматика української мови. – Донецьк: ТОВ ВКФ «БАО», 2008. – 576 с.

Запорожец Н.И. Книга для чтения по истории средних веков: Пособие для учащихся /Сост. Н.И. Запорожец; Под ред. А.А. Сванидзе. – Москва: Просвещение, 1986. – 288 с.: ил.

Кухар В.М., Барничка Ю.Ю. Цікава математика у 4 і 5 класах. – К.: Радянська школа, 1975. – 143 с.: іл.

Леокум А. Детская энциклопедия «Скажи мне, почему?..» /Авторизованный перевод Я. И А. Огуреевых. – Москва: Молодая гвардия, 1992. – 334 с: ил.

Лысаков В.Г. 1000 загадок /В.Г. Лысаков. – Москва: АСТ; Донецк: Сталкер, 2008. – 318, [2] с.: ил.

Трембовольский Я.Л., Чекалов И.В. Ваше слово, эрудиты!: Книга для учителя: Из опыта работы. – Москва: Просвещение, 1990. – 144 с.: ил.

Світ навколо нас. Історія. /Упорядник С. Тишковець. – К.: Кобза, 2004. – 479 с.: іл.

Слабошпицький М.Ф. З голосу нашої Кліо: (Події і люди української історії). – К.: Фірма «Довіра», 1993. – 255 с.: іл. – (Підручники для тих, кому у школі нудно).

Соколов Я.В., Драхлер А.Б. Граждановедение. 5-9 кл.: Дидактические материалы. – Москва: Дрофа, 2001. – 256 с.

Стародавні греки: Переклад з італійської. /За ред.. Дж. Казеллі; Тексти Р. Россі, С. Казеллі. – Харків: Видавництво «Ранок», 2004. – 88 с.: іл. – (Дзеркало цивілізації).

Сучасна енциклопедія для хлопчиків /Укладач Ю. Полякова. – Донецьк: АЛЬФА-ПРЕС, 2003. – 384 с.

Україна: Для дітей середнього шкільного віку. /Автори-упорядники В.М. Скляренко, Т.В. Іовлева, В.В. Мирошнікова, М.О. Панкова. – Харків: Фоліо, 2006. – 463 с. – (Дитяча енциклопедія).

Українці, що удосконалили світ – Харків: Промінь, 2006. – 80 с.: іл.

Шуйська Ю.В. Про все на світі /Наук.-поп. Видання для дітей. – К.: ТОВ «Перо», 2008. – 200 с.

Чудеса світу. /Автор-упорядник А.Ю. Нестерова. – Харків: «Промінь», 2004. – 80 с.: іл.

Юридична енциклопедія: В 6 т. /Редкол.: Ю.С. Шемшученко (голова редкол.) та ін. – К.: «Укр. енцикл.», 1998-2004.

Энциклопедия для подростков. /Составители Н.Л. Вадченко, Н.В. Хаткина. – Донецк: издательство «Сталкер», 1996. – 512 с.

 

doc
Додано
26 січня 2018
Переглядів
1199
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку