Інтелектуальна гра "Що? Де? Коли?"

Про матеріал

Пізнавальні ігри – сприятлива сфера співпраці дорослих і дітей, яка сприяє створенню атмосфери змагання, взаємодопомоги. Захід допоможе повторити з учнями різновиди столярного та слюсарного інструментів. Гра сприяє кращому засвоєнню термінів і понять.

Перегляд файлу

Гра «Що? Де? Коли?»

Мета:

  • повторити з учнями різновиди столярного та слюсарного інструментів;
  • формувати уявлення про технології виготовлення конструкційних матеріалів та виробів з них;
  • розвивати здатність використовувати набуті на уроках знання в повсякденному житті;
  • розвивати пам’ять, кругозір;
  • виховувати любов і цікавість до техніки, усвідомлення важливості дотримання етикету для створення позитивного іміджу.

Обладнання: картки – завдання.

Правила гри: із класу вибирається дві команди по 6 чоловік. Почергово команда називає номер сектора від 1 до 13. Ведучий зачитує запитання, команди обговорюють його і дають відповідь. На обговорення командам дається 1 хвилина. Яка команда перша піднімає руку та й відповідає. Якщо відповідь не вірна команда суперників має шанс відповісти на це питання. Кожна відповідь оцінюється 1 балом.

 

ХІД ГРИ

 Вступне слово вчителя.

 Набір слюсарного інструменту - обов'язковий атрибут майже кожного будинку, це 1001 дрібниця. І хоча для серйозного ремонту техніки та обладнання краще звертатися до професіоналів, при усуненні дрібних побутових неполадок чоловіки вважають за краще обходитися своїми силами. Підтягти гайку на гнучкому шлангу, що підводить воду до раковини, полагодити кріплення в спиці парасольки, під'єднати відірваний проводок або просто повісити на стіну картину не так вже й складно. І саме для таких випадків у будинку необхідно мати хоча б мінімум інструментів. Слюсарний та столярний інструменти - це сукупність інструментів, призначених для ручної обробки таких матеріалів, як деревина, пластик, метал. У їх число входять молотки, викрутки, зубила, ножівки, плоскогубці й безліч різноманітних ключів.

 Пропоную ще раз пригадати, а може й познайомитися ближче з помічниками справжніх чоловіків .

 

          СЕКТОР 1.

 Його історія починається з XІ століття. Такими інструментами користувалися такі майстри як Дюрер, Ботічеллі тощо.

Англійські пастухи з місцевості Камберленд знайшли в землі темну масу, яку використовували для того,  щоб мітити овець. Спочатку через колір, схожий на колір свинцю, родовище прийняли за поклади цього мінералу, використовуваного для виливки куль. Але, визначили непридатність нового матеріалу (графіту) для цих цілей. І в подальшому використали для створення його.

Прабатько сучасного …….. був  винайдений  у 1794 році талановитий французький вчений і винахідник Ніколя Жак Конте (Conte). Що це?

ОЛІВЕЦЬ

 СЕКТОР 2.

 Це слюсарний інструмент, призначений для різних видів матеріалів. Він використовується для обпилювання поверхонь, та  представляє собою сталевий брусок прямокутного або трикутного перетину, на поверхні якого є гострі насічки. Розрізняється за формою, за кількістю і за видом насічок.

                                                                                                                              НАПИЛОК                                                     

 СЕКТОР 3.

 Це — один з найдавніших інструментів, що використовуються людиною.  Він  ручне знаряддя ударної дії – металевий або дерев'яний брусок, насаджений під прямим кутом на держак. Застосовується для забивання або биття предметів та інших робіт.

МОЛОТОК

 СЕКТОР 4.

 Це — ударний інструмент,  який представляє собою важкий (до 16 кг) дворучний молот з плоскими бойками (клюпами), що застосовується при важких ковальських роботах, на демонтажі й монтажі конструкцій, де потрібна велика ударна сила. Від молотка вона відрізняється значно більшою масою бійка,  довжиною рукоятки.

Його назва означає «інструмент, яким кують», тобто спочатку це був інструмент, що застосовувався у ковальстві.

 КУВАЛДА

          СЕКТОР 5.

 Це — виріб, що використовується для прибивання однієї частини конструкції до іншої. Вони можуть бути виконані з метал,  дерева та інших матеріалів.

В давнину людина виготовляли їх з кісток риби, шипів рослин, з деревини твердих порід.

До початку XIX століття їх  виробництво залишалося ручним. Чи може цей інструмент  стати музейною рідкістю? Звичайно,  якщо йому 19 століть. Саме такий вік має цей інструмент, знайдений  при земляних роботах в Шотландії – на місці, де колись стояла римська фортеця. Коли в кінці І ст. римські легіонери залишали Британські острови, вони не захотіли залишати свої запаси їх (більше 7 тонн!) в якості трофеїв для противника.

Тому вони їх склали в ящик і сховали глибоко в землю. А оскільки вони були щедро змащені жиром, то порівняно непогано збереглися до наших днів. Що ж зробили з ними відкривачі? Бізнес. Невеликі їх набори, запаковані в поліетиленові мішечки, продавались колекціонерам і музеям.

                                                                                                                                   ЦВЯХИ

 СЕКТОР 6.

          Це — знаряддя праці,  або може використовуватися,  як холодна зброя. Її використовували вже десятки тисяч років тому. Найдревніші - виготовлялися з каменю. Мідні, бронзові, залізні й стальні   з'являлися відразу ж, як лише розвивалися відповідні технології. Вона — приклад простого механізму, клину або подвійної похилої площини. Завдяки такій будові зменшується зусилля, яке вимагається від майстра.. Вона являє собою  клин, виготовлений зазвичай із сталі, з отвором, в який вставляється топорище. Протилежний від клину бік - називається обухом. Його можна використовувати,  як молоток.

                                                                                                                                     СОКИРА

       СЕКТОР 7.

 Це — вузька металева, полотняна або клейончаста (цератова) стрічка з поділками, згорнута в рулон у футлярі; призначена для вимірювання невеликих відстаней. Стандартна довжина— 1, 2, 5, 10, 20, 30, 50, 100 м.             

                                                                                                                                                   РУЛЕТКА

          СЕКТОР 8.

 Це — універсальний інструмент, призначений для вимірювань з високою точністю зовнішніх і внутрішніх розмірів предметів, а також глибин отворів. Він — найпопулярніший інструмент вимірювання у всьому світі. Завдяки простоті конструкції та зручності в роботі, він — найулюбленіший в прецизійному вимірюванні. Виготовлені з дерева використовувалися вже на початку XVII століття. Перші справжні з ноніусом з'явилися тільки в кінці XVIII століття в Лондоні.

ШТАНГЕНЦИ́РКУЛЬ

  СЕКТОР 9.

 Це — кріпильний гвинт для дерев'яних деталей,  для прикріплення до дерева металевих виробів тощо.

Вони  поділяються на 3 групи.

  •             для дерева;
  •             для металу;
  •             універсальні.

Кожна з цих груп має декілька підгруп.

ШУРУП

 

 СЕКТОР 10.

 Це — один з видів допоміжних інструментів, що використовується для фіксації двох або більше деталей на момент обробки, або для щільного притиснення їх одна до одної, наприклад, при склеюванні.

За конструкцією, вона зазвичай складається з двох частин — основної рами і рухомого елемента із затискачем, переміщення якого дозволяє змінювати відстань між губками інструменту. Затискний пристрій, розміщений на рухомій частині — ходовий гвинт або важіль, використовується для фіксації рухомої частини, а також регулювання сили стиснення.

Вони можуть виготовлятися як з дерева, так і з металу.

СТРУБЦИНА

 

        СЕКТОР 11.

 Це — ручний інструмент для свердління отворів у дереві та інших м'яких матеріалів, з ручкою у вигляді скоби та патроном для зажиму свердла, та інших знарядь, які вимагають дії обертання навколо осі й  тиснення уздовж її.

КОЛОВОРОТ

 

        СЕКТОР 12.

 Це — деталь  з'єднання, яка має вигляд стрижня круглого поперечного перерізу з голівками по кінцях. Невстановлена вона має одну голівку, яка називається заставною. Друга голівка, що утворюється в процесі забивання, називається замикаючою.             

ЗАКЛЕПКА

 

          СЕКТОР 13.

 Це інструмент, призначений для відгвинчування і загвинчування гвинтів, шурупів та інших деталей з різьбою, на головці яких є шліц (паз).

Її вигляд -  стрижнем із лезом (жалом), яке при роботі вставляють у шліц; інший кінець стрижня забезпечений дерев'яною або пластмасовою рукояткою.

Діаметр рукоятки знаходиться зазвичай в межах від 10 до 40 мм. Оскільки залежність між діаметром рукоятки і крутним моментом, що видається на деталь, пряма, — то зазвичай діаметр тим більше, чим більше розмір деталей, під шліц яких вона розрахована.

Для збільшення терміну служби жала його виготовляють із спеціальних зносостійких і міцних сплавів, як наприклад, з хром-ванадієвих сталей.

 ВИКРУТКА

 

 

 Підсумок гри.

 

docx
Додано
13 березня 2018
Переглядів
1147
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку