Інтелектуальний конкурс "Ерудит"

Про матеріал

Інтелектуальний конкурс "Ерудит" розрахований для учнів 9-11 класів. Оскільки фізика - це наука що взаємоповязана з іншими, то запитання різних категорій з фізичним змістом. Рекомендується проводити у рамках тижня природничих наук.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

У минулому існували різні системи, числення, серед яких і дюжинна (заснована на числі 12) та десяткова. Число 12 дуже зручне при діленні: воно ділиться на 2, 3, 4, 6, що важливо при торгових операціях. А як виникла десяткова система числення?

Номер слайду 4

Вона пов’язана з лічбою на пальцях.

Номер слайду 5

Що в Австрії на першому місці, у Бразилії на - третьому, а в Україні - на четвертому?

Номер слайду 6

Австралія Бразилія Україна Буква “А”

Номер слайду 7

В якій області науки не дають Нобелівську премію??!

Номер слайду 8

Математика

Номер слайду 9

Україна завжди вражала своїми довгожителями. У минулі століття одним із таких був кошовий отаман Калнишевський, який прожив ....

Номер слайду 10

112

Номер слайду 11

Тест для зарахування в початкову школу у Гонконзі. Зможете сказати, який номер парковочного місця закритий автомобілем? 

Номер слайду 12

87

Номер слайду 13

На фото - реальна монета, номінал якої 1.95583 болгарського лева. Чи можете пояснити, звідки взявся цей номінал?

Номер слайду 14

1.95583 лева = 1 євро

Номер слайду 15

Як відомо з історій Францій у 30 літній війні брав участь полк козаків за полковником X, завдяки козакам і X, французи захопили порт-фортецю Дюнкер. Назвіть хто командував козаками.

Номер слайду 16

Іван Сірко

Номер слайду 17

Едісон, будучи ще молодим хлопцем зробив винахід. Дві мідні пластини він прикріпив до стіни, наче шпалери. Між ними двома була дуже маленька щілина, шириною в 0.5 міліметра. Пластини він приєднав до акумулятора. Одну до +, а іншу до -. Його винахід виявився дуже дієвим, але після того, як він попрацював, у приміщенні почало дуже погано смердіти. Скажіть, а що саме робив цей прилад?

Номер слайду 18

Вбивав тарганів

Номер слайду 19

Не так давно в Інтернеті "ходили" картинки, де було видалено брови різним зірковим людям. Попри те, що всі фото місцями смішні, а місцями страшні, всі ми знаємо одне зображення, яке вважається чи не еталоном краси, але жінка на ньому також безброва. Воно й не дивно, адже в її часи у Флоренції модниці насправді повністю позбавляли себе волосся над очима. Спробуйте згадати її ім"я.

Номер слайду 20

Мона Ліза

Номер слайду 21

Цей вчений попросив свого асистента дослідити після смерті його очі. Асистент так і зробив - після того, як вчений помер, він вирізав його очі і навіть намагався подивитись крізь них на світло. Нічого не побачив, тому просто залив їх спиртовим розчином. Й лише більше ніж через сто років змогли дослідити ДНК цього вченого й точно сказати, що у цього вченого була хвороба, яка вже давно була названа в честь його ім'я. Про якого вченого ми говоримо?

Номер слайду 22

про Джона Дальтона

Номер слайду 23

Коли в 1937 році Уолт Дісней отримував премію Оскара за один із своїх мультфільмів, йому вручили одну звичайну і сім маленьких статуеток. За який мультфільм був нагороджений Дісней? 

Номер слайду 24

Білосніжка і сім гномів

Номер слайду 25

Перебуваючи в Ліоні Франсуа Рабле залишив на видному місці в готелі пакетик з ЦИМ, на якому було написано "Отрута для короля". Письменник зачекав, коли власник готелю здасть його представникам влади. А коли його доставили в Париж і він повстав перед Франциском І, Рабле просто взяв та ЙОГО з'їв, щоб довести, що ніякої отрути немає. Він проробив весь цей спектакль для того, щоб добратись до Парижу, адже у нього просто не було грошей. Що з’їв Рабле?

Номер слайду 26

Цукор

Номер слайду 27

Серед скарбів,знайдених у гробниці фараона Тутанхамона, археологи побачили свинцеву трубочку із загостреним кінцем. Трубочка заповнювалася темною рідиною і вставлялася в мідну оправу. Для чого призначалася ця трубочка?

Номер слайду 28

Писати. Це перша у світі авторучка, що заповнювалася чорнильною рідиною

Номер слайду 29

Цей рецепт використовували у минулому столітті. Спочатку змішували золу з вапном. Цю суміш ставили на вогонь, після чого додавали сало та сіль. Що отримували в результаті?

Номер слайду 30

Мило

Номер слайду 31

З якою метою водії автомобілів роблять таку річ?

Номер слайду 32

Щоб собака не мітила колеса

Номер слайду 33

Для чого в Австралії на обочині деяких доріг встановлюють двохметрову лінійку?

Номер слайду 34

Вимірювання глибини. Іноді річки розливаються і лінійка показує глибину води

Номер слайду 35

Вони бувають віденські, кубинські, французькі, ковбойські, клиновидні. А ще є такі, що називаються "чарочки" і "стовпчики". Назва їх походить від арабського слово "п'ята", яке звучить точно так само, як і перші три літери цій назві. Про що йде мова?

Номер слайду 36

Каблуки

Номер слайду 37

Його назва походить від поєднання англійський слів "візок" та "шлях". За всю його історію він встиг рухатись найрізноманітнішими способами - його тягнули канатами, штовхали з гірки і навіть тягнули зебри, бо вважалось, що саме ці тварини є найвитривалішими для умов, в яких він функціонує. Власне, як і 150 років тому, так і зараз ми називаєм його......

Номер слайду 38

Трамвай

Номер слайду 39

Який птах був емблемою перших газет і навіть увійшов у прислів’я?

Номер слайду 40

Сорока «Сорока на хвості принесла», — говорять про яку-небудь новину

Номер слайду 41

Вона напівпрозора і має розмір від чайного стакана до невеликого відра. Дотик до неї дуже небезпечний, тому що вона вкрай отруйна ЇЇ називають морською осою. А до якого виду тварин вона належить?

Номер слайду 42

Медуза

Номер слайду 43

Яка домашня тварина жодного разу не згадується в Біблії?

Номер слайду 44

Кішка. Можливо тому, що для єгиптян, із якими дуже тісно пов’язана давньоєврейська історія, ця тварина була священною. Тож, кішка стійко асоціювалася з релігією іншого народу.

Номер слайду 45

Латинська назва Ailuropoda melanoleuca перекладається українською дуже просто: котолап чорно-білий. Швидше за все ви називаєте цю тварину по-інакшому. Як?

Номер слайду 46

Панда

Номер слайду 47

Французи називають півня «шантеклер», а чують його крик (як і англійці) так: «Кок-а-дудл-ду!». Ворон в англійців кричить «Кроук!», і називається відповідно «кроу», у той час коли «український» ворон каркає. А якого птаха чують і називають практично однаково усі народи Європи, крім українців?

Номер слайду 48

Зозуля

Номер слайду 49

Коли європейці вперше побачили в Африці цю тварину, то назвали її «верблюдопард», адже тулуб цього ссавця здався їм схожим на верблюжий, а окрас — на леопарда. Яка це тварина?

Номер слайду 50

Жирафа

Номер слайду 51

Майже всі переклади «Слова о полку Ігоревім» з давньоруської мови на українську, російську й болгарську, як і оригінал, закінчуються одним і тим самим словом. Яким?

Номер слайду 52

«Амінь», що у перекладі з давньоєврейської мови означає «Нехай буде так».

Номер слайду 53

Згідно з італійським прислів'ям, з його допомогою можна легко добратись до Сардинії. А якщо його використати в Україні, то куди доберемось?

Номер слайду 54

До Києва (В італійському варіанті хто має язик, той добереться до Сардинії)

Номер слайду 55

Вся Біблія ще й досі не перекладена на шотландську мову. Є лише переклад Нового Завіту, і то не повний - в цьому тексті фрази, які говорить Сатана написані також не шотландською. Як думаєте, якою мовою він там промовляє?

Номер слайду 56

Англійською

Номер слайду 57

В деяких мовах його називають словом "назімнік", "студені". В більшості єпропейських мов його ім'я походить від латинського "дев'ятий". А як назвемо його українською?

Номер слайду 58

Листопад

Номер слайду 59

Якщо вірити французькому прислів'ю, то від інших людей ніяк не вдасться приховати три речі: вогонь, кашель і.... що іще ніяк не вдається приховати французам?

Номер слайду 60

кохання

Номер слайду 61

29 червня 1967 р. на горищі свого дому Джон Леннон зробив своїм фотоапаратом Rolleiflex це. Як можна назвати "це" словом іншомовного походження?

Номер слайду 62

Селфі

Номер слайду 63

Провина раба, а точніше його забудькуватість, призвела до найвидатнішого винаходу кулінарії, яким людство користується й сьогодні. Який це винахід?

Номер слайду 64

Дріжджовий хліб. Раб забарився — і тісто прокисло. Але він все ж таки на свій страх і ризик спік хліб, який виявився смачнішим за прісний.

Номер слайду 65

У XVIII ст. під час облоги англійцями французької фортеці в її захисників не залишилося інших харчів окрім яєць і рослинної олії. Довелося їм зайнятися кулінарним мистецтвом. Яку страву вигадали французи?

Номер слайду 66

Майонез — соус, що готують із сирих яєчних жовтків і рослинної олії.

Номер слайду 67

Французький кухар Оґюст Ескоф'є назвав дану страву "Бедра німф". А як у нас називають його страву?

Номер слайду 68

жаб'ячі лапки

Номер слайду 69

У статті "Суші" в Вікіпедії цю японську страву ділять на декілька видів. Є "Розсипанка" - це коли складові суші розсипані по рису. Є "Стискунчики" - це коли рис стискається рукою в кульки. А як називаються роли, коли рис та складники завернуті в водорості норі?

Номер слайду 70

Завиванці

Номер слайду 71

Якщо вірити легенді, то ВІН з'явився завдяки хлопчику-пастуху, який залишив торбу зі своїми харчами в прохолоній печері. Того дня її забрати не вийшло, так само й наступного. Хлопчик зміг забрати свою торбу лише через декілька тижнів, і ту страву, яку він отримав, назвали тим самим іменем, що й село, з якого він був родом. Назвіть його. 

Номер слайду 72

Сир “Рокфор”

Номер слайду 73

Ще й досі в своєму лексиконі ми використовуємо слово з мови майя, що дослівно перекладається, як "гірка вода". Цю річ Джордж Кедбері намагався протиставити алкоголю і в деяких джерелах можна знайти інформацію, що саме продажі цього напою замість віскі та скотчу Кедбері й заробив неймовірні статки. Хоча це не зовсім може відповідати дійсності, адже саме цей підприємець змусив всіх відноситись до цього, як до дуже вишуканого подарунку. Скажіть, чим торгував Джордж Кедбері?

Номер слайду 74

Шоколад

Номер слайду 75

На фото - світ очима дитини! Скажіть, а що саме на цих картинках малювали діти?

Номер слайду 76

Полум'я свічки

Номер слайду 77

Кожний народ має свої звичаї. Так в Тунісі наречений повинен подарувати перед весіллям своїй нареченій білий весільний кошик. Там знаходиться біла свічка з підсвічником, білі рукавички, біла подушка, а також два предмети – білі …., від котрих українська наречена отримала б шок. Що це за предмети? 

Номер слайду 78

Білі тапочки

Номер слайду 79

У іспанців є новорічна традиція – під час 12-разового биття годинника кожен повинен встигнути з”їсти 12 виноградинок. Що виноградинки символізують разом і що може символізувати кисла виноградинка? 

Номер слайду 80

вони символізують 12 місяців, декілька з яких можуть стати невдалими, тобто, “кислими”.

Номер слайду 81

Те, що у нас вважається дефектом, у народу майя сприймали як прояв фізичної краси. Один з таких проявів формували в дитини з самого дитинства, прив'язуючи їй перед самісінькими очима кульку з каучуку. Що ж за ваду таку вважали майя красивою?

Номер слайду 82

Косоокість

Номер слайду 83

В Нігерії вважають, що худа жінка - це ознака бідної сім'ї. І навпаки, в цій країні повних дівчат вважають уособленням здоров'я та краси. Тому хоча б раз в житті попри бажання чи небажання їсти багато, кожна жінка зобов'язана набрати якнайбільше зайвих кг. Що ж є причиною для такої дивної дієти?

Номер слайду 84

Весілля

Номер слайду 85

У середньовічних замках гвинтові сходи споруджувалися так, щоб підніматися по них доводилося за годинниковою стрілкою. Винятком був лише замок Валленштайна, де сходи були закручені проти годинникової стрілки. Дотримання такої технології будівництва було не даниною традиціям, а раціональним розрахунком середньовічних інженерів, що допомагало воїнам при захисті замку. Чим же відрізнялися воїни замку Валленнштайн?

Номер слайду 86

В замку Валленштайна практично всі воїни були шульгами, і їм зручніше було вести бій на «нестандартних» сходах.

Номер слайду 87

У Канаді — вареник, у Москві — плавлений сирок «Дружба», у США — арахіс, у Сочі — гарбуз, в Астрахані — вобла, в Алмати й Курську — яблуко, а в Єрусалимі — лише його качан, у Полтаві — галушки. Який зв’язок між названими місцевостями і продуктами харчування?

Номер слайду 88

Усім цим продуктам встановлено пам’ятники.

Номер слайду 89

Назва цього міста, згідно з деякими гіпотезами, походить від арабського слова «majra», що означає «джерело води». Пізніше до нього додали закінчення “it”, що означає «повнота». Назвіть це Європейське місто. 

Номер слайду 90

Мадрид

Номер слайду 91

В середні віки християнська церква в Європі стала черезвичайно могутньою. Християнство стало важливою частиною життя кожного Європейця. Більшу частину часу вони проводили в молитвах і в навчанні,копіюючи старі тексти. Чого добились жителі цього міста??

Номер слайду 92

Стали країною. Ватикан

Номер слайду 93

☻УВАГА!У СЛОВІ ЗАМІНА БУКВИ!!!☻ На окраїнах міста підноситься вулканічного походження гора, на якій 1090 року почалось будівництво замку-фортеці (тепер у руїнах). Цей замок зображений на малюнку. Назвіть цей замок (у слові де ми замінили букву є назва цього замку).

Номер слайду 94

Хуст

Номер слайду 95

Всі знають, що "Велике яблуко" - це Нью-Йорк. А хто чув про таке місто, як "Великий фурункул"? Історики говорять, що ця назва натякає на перенаселення міста, бо людей в ньому свого часу жило значно більше, ніж саме місто могло прогодувати. В наш час ситуація дещо інша, адже "Великий дим" (ще одна назва цього міста) офіційно є найбільшим за площею містом у світі. А тепер запитання: що це за місто ?

Номер слайду 96

Лондон

Номер слайду 97

Цей синдром носить назву однієї євпропейської столиці. З різних причин він може спосерігатись у кожного туриста, але чомусь найбільше синдром виявляється у японських відвідувачах цього міста. Ознаки синдрому: головокружіння, депресивний стан та навіть галюцинації. Це все виникає через невідповідність реального міста до того образу, який намальований в кіно та на фото. При чому невідповідність ця може проявитись не лише під час прогулянки вулицями, а й через те, що туристи просто дивляться у вікно з готельного номеру. Назвіть це місто.

Номер слайду 98

Париж (паризький синдром)

ppt
Додано
27 грудня 2022
Переглядів
668
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку