Україна здавна славиться своєю кухнею, її страви були відомі далеко за її межами. Це зумовлено перш за все різновидністю продуктів, страв. Адже одних тільки способів приготування борщу нараховується 30, а до його складу входить біля 20 найменувань рідких продуктів. В українській кулінарії десятки тисяч рецептів страв, яких відрізняє простота приготування й прекрасні смакові якості. Українці жартують з приводу своєї кухні: «У нас не просто: борщ, каша і третя кваша».
Ось і сьогодні прекрасний привабливий і різноманітний світ страв увірветься в нашу класну кімнату. Ми побачимо, як ви знаєте українську національну кухню.
Інтелектуально-пізнавальний захід
на тему: «Кращий знавець українських народних страв»
Мета: Узагальнити й систематизувати знання учнів про українські народні страви, пригадати відомі прислів'я, приказки, загадки про українську кухню; розвивати пам'ять, увагу, кулінарні здібності учнів; виховувати пізнавальні інтереси, любов до приготування страв, національну свідомість школярів.
Обладнання: банер з назвою заходу, фішки у вигляді горіхів, конверти зі словами – відгадками, проектор, ноутбук, годинник, «рукописи», завдання в конвертах, скатертина, столові прибори.
Продукти: продукти для приготування вареників, сирник, чай .
Місце проведення: кабінет трудового навчання.
Класи: 6-8
Сценарій заходу.
Вступне слово вчителя.
Любі друзі! Я рада вас вітати на нашому конкурсі «Кращий знавець українських народних страв». Хочу вам сказати, що Україна здавна славиться своєю кухнею, її страви були відомі далеко за її межами. Це зумовлено перш за все різновидністю продуктів, страв. Адже одних тільки способів приготування борщу нараховується 30, а до його складу входить біля 20 найменувань рідких продуктів. В українській кулінарії десятки тисяч рецептів страв, яких відрізняє простота приготування й прекрасні смакові якості. Українці жартують з приводу своєї кухні: «У нас не просто: борщ, каша і третя кваша».
Ось сьогодні прекрасний привабливий і різноманітний світ страв увірветься в нашу класну кімнату. Ми побачимо, як ви знаєте українську національну кухню.
Виступ учнів 8 класу «Українська народна кухня» (перегляд презентації).
У змаганнях беруть участь дві команди, які виборюють почесне звання «Найкращий знавець українських страв».
Перша команда (назва)…………………………………………………………..
Капітан……………………………………………………………………………..
Друга команда (назва)……………………………………………………………
Капітан…………………………………………………………………………….
Бліц-конкурс.
Умови: упродовж 2 хвилин команда думає над запитанням. Правильна відповідь оцінюється 1 балом (однією фішкою). Відповідає будь-хто з команди. Якщо не знаєте відповіді, говорите слово «далі». Якщо друга команда знає відповідь на питання, що викликало труднощі в першої, то після останньої відповіді хтось із її учасників може підняти руку і відповісти, отримавши таким чином додатковий бал.
Запитання для першої команди.
Запитання для другої команди.
Конкурс капітанів.
Уявіть себе археологами. Ви знайшли рукописи, на яких час залишив свої відбитки. Деяк слова зникли. Ваше завдання – відновити прислів'я. за правильно відновлений рукопис ви отримуєте 5 фішок. Хто швидше це зробить, отримає додаткову фішку (бал).
Умова: учасники команд не повинні підказувати своєму капітану. «Рукописи» на дошці.
Звучить українська народна пісня «Гоп, мої гречаники».
1. Була б……, а ……..знайдеться. 1. ……гість – всьому…..радість.
2. Будь я ….., їв би…..з салом. 2. Борщ та …. .- ……наша.
(1. Була б риба, а хліб знайдеться). (1. Веселий гість - всьому дому радість).
(2. Будь я паном, їв би сало з салом). (2. Борщ та каша - їжа наша).
Пригадай рецепт.
Завдання для обох команд.
Запишіть назви продуктів, які використовуються для варіння борщу.
Переможе та команда, яка пригадає найбільше продуктів.
Час на виконання завдання – одна хвилина.
За один названий продукт – 1 бал.
Звучить українська пісня «Із сиром пироги».
Відкритий конверт.
Це завдання окреме для кожної команди. Капітани обирають собі конверти. Завдання: у конвертах знаходяться слова – назви українських страв. Я загадую загадку. Якщо ви не відгадаєте її впродовж 10 секунд, то друга команда може отримати додаткові бали. Правильна відповідь – одна фішка.
1 конверт 2 конверт
1. Хвалить його кожен, 1. Біла кріпость й жовта кріпость
Любить його кожен як треба дістатись до жовтої,
І дня ми прожити то треба розбити білу.
Без нього не можемо. (яйце)
(хліб)
2. Ми в окропі кипіли, 2. Красний Макар по полю скакав,
Велику муку терпіли; а в борщ плигнув.
За те нас усі хвалять, (перець)
Та не всі варять.
(вареники)
3. Хто її засмакує, 3. Солодкий – та не цукор,
Навіки бідує. Липкий – та не цукерка.
(цукор) (мед)
4. Рідке, а не вода; 4. Ні молоко, ні м'ясо,
Біле, а не сніг. Ні сметана, а смакує зрана.
(молоко) (чай)
Пригадай рецепт.
Умови: я буду зачитувати рецепти приготування страв. Завдання: назвати страву, до якої відноситься цей рецепт. Відповідає кожна команда по черзі. Якщо одна команда не знає відповіді, то друга може заробити собі додатковий бал. Правильна відповідь оцінюється в 2 бали (дві фішки).
«Сервірування столу до обіду»
Кожна команда повинна сервірувати стіл до обіду.
По 2 представники від команди за 3 хвилин мають сервірувати стіл в українських традиціях (накрити скатертиною, поставити посуд, покласти столові прибори та серветки). Виграє той, хто краще та швидше сервірує стіл.
Конкурс «Ліплення вареників».
Просимо команду підготуватися до приготування страв.
На столах у кожної команди – яйці, вода, начинка, борошно, олія. Необхідно замісити тісто та зліпити по п’ять вареників. Виграє та команда, гравець якої швидше та краще зліпить по п’ять вареників, протягом трьох хвилин.
Ведучий. Отже, страви ви приготували.
Підрахунок балів (фішок).
Звучить музика «Їсти дай».
Заключне слово вчителя.
Отже, ви впорались з усіма завданнями. Переможницею є команда………Вона отримує почесне звання – «Кращі знавці українських народних страв». Всі учасники конкурсу, гості запрошуються покуштувати львівський сирник з карпатським чаєм.