28 серпня о 18:00Вебінар: Методи і прийоми корекційної педагогіки, які можна використати на будь-якому уроці

Інтелектуально-пізнавальний захід на тему: «Кращий знавець українських народних страв»

Про матеріал

Україна здавна славиться своєю кухнею, її страви були відомі далеко за її межами. Це зумовлено перш за все різновидністю продуктів, страв. Адже одних тільки способів приготування борщу нараховується 30, а до його складу входить біля 20 найменувань рідких продуктів. В українській кулінарії десятки тисяч рецептів страв, яких відрізняє простота приготування й прекрасні смакові якості. Українці жартують з приводу своєї кухні: «У нас не просто: борщ, каша і третя кваша».

Ось і сьогодні прекрасний привабливий і різноманітний світ страв увірветься в нашу класну кімнату. Ми побачимо, як ви знаєте українську національну кухню.

Перегляд файлу

Інтелектуально-пізнавальний захід

на тему: «Кращий знавець українських народних страв»

Мета: Узагальнити й систематизувати знання учнів про українські народні страви, пригадати відомі прислів'я, приказки, загадки про українську кухню; розвивати пам'ять, увагу, кулінарні здібності учнів; виховувати пізнавальні інтереси, любов до приготування страв, національну свідомість школярів.

Обладнання: банер з назвою заходу, фішки у вигляді горіхів, конверти зі словами – відгадками, проектор, ноутбук, годинник, «рукописи», завдання в конвертах, скатертина, столові прибори.

Продукти: продукти для приготування вареників, сирник, чай .

Місце проведення: кабінет трудового навчання.

Класи: 6-8

Сценарій заходу.

Вступне слово вчителя.

Любі друзі! Я рада вас вітати на нашому конкурсі «Кращий знавець українських народних страв». Хочу вам сказати, що Україна здавна славиться своєю кухнею, її страви були відомі далеко за її межами. Це зумовлено перш за все різновидністю продуктів, страв. Адже одних тільки способів приготування борщу нараховується 30, а до його складу входить біля 20 найменувань рідких продуктів. В українській кулінарії десятки тисяч рецептів страв, яких відрізняє простота приготування й прекрасні смакові якості. Українці жартують з приводу своєї кухні: «У нас не просто: борщ, каша і третя кваша».

Ось сьогодні прекрасний привабливий і різноманітний світ страв увірветься в нашу класну кімнату. Ми побачимо, як ви знаєте українську національну кухню.

Виступ учнів 8 класу «Українська народна кухня» (перегляд презентації).

У змаганнях беруть участь дві команди, які виборюють почесне звання «Найкращий знавець українських страв».

Перша команда (назва)…………………………………………………………..

Капітан……………………………………………………………………………..

Друга команда (назва)……………………………………………………………

Капітан…………………………………………………………………………….

Бліц-конкурс.

Умови: упродовж 2 хвилин команда думає над запитанням. Правильна відповідь оцінюється 1 балом (однією фішкою). Відповідає будь-хто з команди. Якщо не знаєте відповіді, говорите слово «далі». Якщо друга команда знає відповідь на питання, що викликало труднощі в першої, то після останньої відповіді хтось із її учасників може підняти руку і відповісти, отримавши таким чином додатковий бал.

Запитання для першої команди.

  1. Назва твору І.Котляревського, в якому перераховані майже всі українські страви («Енеїда»).
  2. Що в українській хаті лежало на столі на вишитому рушнику (хліб, сіль).
  3. Назвіть найулюбленіші напої українців (квас, узвар, пиво).
  4. Які різноманітні способи приготування їжі характерні для української кухні? (смаження, тушіння, варка, запікання).
  1. В яких районах України домінують страви з кукурудзяної муки, грибів, молочних продуктів? (гірські райони Карпат).
  2. Які приправи вирощують в Україні? (тмін, цибулю, часник, перець, петрушку).
  3. Який український продукт в народі вважається ознакою добробуту? (сало).

Запитання для другої команди.

  1. Назвіть смачні страви, які запікають в спеціальних керамічних горщиках (вареники, тушкована капуста, картопля з м'ясом).
  2. Яку страву подають зазвичай до борщу? (пампушки з часником).
  3. Яка приправа в народі вважалася чудодійними ліками, про яку говорили, що вона «від семи недуг лікує»? (часник)
  4. Назвіть ритуальний напій, відомий з часів Київської Русі (мед).
  5. Назвіть продукт, який вживають у сирому, вареному, смаженому вигляді; входить він у склад запіканок, салатів. Без нього ніколи не обходиться Великдень? (домашній сир).
  6. Для чого використовують рибу? (для різних холодних закусок, начинок для пиріжків, фаршированих заливних страв).

Конкурс капітанів.

Уявіть себе археологами. Ви знайшли рукописи, на яких час залишив свої відбитки. Деяк слова зникли. Ваше завдання – відновити прислів'я. за правильно відновлений рукопис ви отримуєте 5 фішок. Хто швидше це зробить, отримає додаткову фішку (бал).

Умова: учасники команд не повинні підказувати своєму капітану. «Рукописи» на дошці.

Звучить українська народна пісня «Гоп, мої гречаники».

1. Була б……, а ……..знайдеться. 1. ……гість – всьому…..радість.

2. Будь я ….., їв би…..з салом. 2. Борщ та …. .- ……наша.

(1. Була б риба, а хліб знайдеться). (1. Веселий гість - всьому дому радість).

(2. Будь я паном, їв би сало з салом). (2. Борщ та каша - їжа наша).

Пригадай рецепт.

Завдання для обох команд.

Запишіть назви продуктів, які використовуються для варіння борщу.

Переможе та команда, яка пригадає найбільше продуктів.

Час на виконання завдання – одна хвилина.

За один названий продукт – 1 бал.

Звучить українська пісня «Із сиром пироги».

Відкритий конверт.

Це завдання окреме для кожної команди. Капітани обирають собі конверти. Завдання: у конвертах знаходяться слова – назви українських страв. Я загадую загадку. Якщо ви не відгадаєте її впродовж 10 секунд, то друга команда може отримати додаткові бали. Правильна відповідь – одна фішка.

1 конверт                                                             2 конверт

1. Хвалить його кожен,                                    1. Біла кріпость й жовта кріпость

Любить його кожен                                            як треба дістатись до жовтої,

І дня ми прожити                                               то треба розбити білу.

Без нього не можемо.                               (яйце)

(хліб)

2. Ми в окропі кипіли,                           2. Красний Макар по полю скакав,

Велику муку терпіли;                               а в борщ плигнув.

За те нас усі хвалять,                             (перець)

Та не всі варять.

(вареники)

3. Хто її засмакує,                                    3. Солодкий – та не цукор,

Навіки бідує.                                                Липкий – та не цукерка.

(цукор)                                                           (мед)

4. Рідке, а не вода;                                    4. Ні молоко, ні м'ясо,

Біле, а не сніг.                                               Ні сметана, а смакує зрана.

(молоко)                                                        (чай)

Пригадай рецепт.

Умови: я буду зачитувати рецепти приготування страв. Завдання: назвати страву, до якої відноситься цей рецепт. Відповідає кожна команда по черзі. Якщо одна команда не знає відповіді, то друга може заробити собі додатковий бал. Правильна відповідь оцінюється в 2 бали (дві фішки).

  1. Сухе листя м’яти покласти в гарячий чайник, залити окропом і настоювати одну годину. Подавати з медом, цукром або варенням. (Чай із м’яти).
  2. Весільний хліб. Спекти звичайні паляниці. Потім прикрасити їх виробами з тіста (шишками, голубами). (Коровай)
  3. У теплій воді чи молоці розвести дріжджі, добавити сіль, цукор, яйця, борошно і добре вимісити. Тісто поставити у тепле місце на два-три години. Коли тісто підійде, випікати на добре розігрітій і змазаній жиром сковороді. (Млинці).
  4. Очищену картоплю натерти на терці, добавити яйце, часник, кисле молоко, борошно, сіль, перемішати. Масу класти на сковороду ложкою і обсмажувати з обох боків. (Деруни)
  1. Свіжі огірки очистити, нарізати кусочками і посолити. Варені жовтки розтерти, добавити сметану, оцет, перець. (салат із огірків)
  2.                   Домашній сир протерти через сито, добавити збиті яйця, цукор, сіль, борошно і перемішати. З тіста зробити невеликі кружечки, обваляти в борошні і смажити на маслі з обох боків. (сирники)

«Сервірування столу до обіду»

Кожна команда повинна сервірувати стіл до обіду.

По 2 представники від команди за 3 хвилин мають сервірувати стіл в українських традиціях (накрити скатертиною, поставити посуд, покласти столові прибори та серветки). Виграє той, хто краще та швидше сервірує стіл.

Конкурс «Ліплення вареників».

Просимо команду підготуватися до  приготування страв.

На столах у кожної команди – яйці, вода, начинка, борошно, олія. Необхідно  замісити тісто та зліпити по п’ять вареників. Виграє та команда, гравець якої швидше та краще зліпить по п’ять вареників, протягом трьох хвилин.
Ведучий. Отже, страви ви приготували.

Підрахунок балів (фішок).

Звучить музика «Їсти дай».

Заключне слово вчителя.

Отже, ви впорались з усіма завданнями. Переможницею є команда………Вона отримує почесне звання – «Кращі знавці українських народних страв». Всі учасники конкурсу, гості запрошуються покуштувати львівський сирник з карпатським чаєм.

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
29 червня 2018
Переглядів
238
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку