Інтерактивний урок з фізичної культури на тему "Національні традиції, ігри. Калина – символ України"

Про матеріал

Інтерактивний урок з фізичної культури на тему "Національні традиції, ігри. Калина – символ України", урок-треніг який направлен на розвиток здібностей, поліпшуючих діяльність учнів та розширення власного набутого досвіду. Мета цього уроку надати інформацію про національні традиції у фізичному фихованні; сформувати в учнів уявлення про національні ігри; виховати любов до народних рухливих ігор та забав.

Перегляд файлу

Інтерактивний урок з фізичної культури для учнів 3-го класу.

 

Тема.  Національні традиції, ігри. Калина – символ України

 

Мета:

  • формування предметних компетентностей: сформувати в учнів уявлення про національні  ігри; надати інформацію про національні традиції у фізичному вихованні; виховати любов до народних рухливих ігор та забав;
  • формування ключових компетентностей:

вміння вчитися: вміти грати в національні ігри; здоровязбережувальної: розуміти значення національних ігор та забав для здоров’я;

соціальної: удосконалювати вміння продуктивно працювати в групі, організовувати гру.

 

   Обладнання і матеріали

  • мішки, мотузка, 2 гім. палки, 2 писаники, 2 дерев’яні ложки, 2 ватмана, вирізані заготовки елементів калини, скоч.    

 

Орієнтовний план уроку

 

   Вступна частина

        5 хв.

   Основна частина

        5 хв.

    Гра

        25 хв.

    Заключна частина

        5 хв.


    

Хід уроку

 

I Вступна частина

 

Знайомство

Учні називають своє імя і народну гру, яку вони знають.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Правила

Які правила нам допоможуть гарно провести ігри?

  • бути активним;
  • бути уважним;
  • не перебивати;
  • допомагати один одному;
  • працювати разом;
  • не критикувати;
  • посміхатися;
  • позитивний настрій;
  • цілеспрямованість;
  • бути впевненим;
  • відповідальність.

 

 

II  Основна частина

 

Інформаційне повідомлення

 

   У давнину побут українців був дуже насиченим різноманітними рухливими іграми, змагальними фізичними вправами, забавами. Найголовнішу роль в процесі підготовки народу до збройного захисту рідної землі відігравали віковічні традиції, серед яких ще збереглися звичаї відповідальності батьків за виховання своїх дітей, особливо козаків. Наприклад, ще за княжих часів батьки вчили дітей володіти зброєю та їздити на коні, а по досягненні юнаком повноліття « … Батько садив його на коня, давав йому в руки лук і стріли,» - наказуючи синові при тому. «Віднині здобувай собі харч цим знаряддям як знаєш».

  Українські народні рухливі ігри моделюють багато видів спортивної діяльності, дають простір для розвитку основних природних рухів. Тому є

ефективним засобом засвоєння таких розділів програми, як легка атлетика, спортивні ігри, лижі, плавання та інші.

  Використання українських народних ігор має велике оздоровче, гігієнічне, освітнє та виховне значення. В іграх діти загартовуються; відображають накопичений досвід; закріплюють, поглиблюють знання; пізнають світ; в процесі діяльності; збагачуються новими відчуттями; уявами, поняттями. Розвиваються здібності правильно оцінювати просторові, часові характеристики рухів і швидко реагувати на них. Використання різноманітних ролей сприяє розвитку організаторських здібностей. Народні ігри знайомлять з національними традиціями, культурою різних народів.

   ( провести демонстрацію мультфільма)  

 


Гра (вчитель може обирати інші ігри)

  Сьогодні ми розучимо з вами національні ігри. (перед кожною грою вчитель пояснює правила)

 

 

 «Спритний козак»

Для гри потрібна лава; мішки, які набиті соломою. Обидва козаки стають на лаву, та намагаються збити з неї один одного, за допомогою мішка. Перемагає той, хто залишився на лаві.

 

 

 «Довгий вуж»

Для гри потрібна довга мотузка, зроблена з конопель та льону. Гравці поділяються на дві команди та починають перетягувати мотузку. Перемагає той, хто дотягне мотузку до себе.

 

 

 «Вершник»

Для гри потрібні палки «довга лоза», які імітують коня. Гравці змагаються в стрибках «на конях». Перемагає той, хто швидше дострибне до цілі.

 

 

 «Катанка»

Для гри потрібні писанки. Гравці намагаються якомога далі покотити писанку по траві, штовхнувши її один раз. Перемагає той,чия писанка покотилася далі всіх.

 

 

«Гаряча картопля»

Для гри потрібні деревяні ложки, картопля. Гравці кладуть картоплю на ложку та обережно, та швидко переносять до протилежної межі. Перемагає той, хто швидко та без помилок (картопля падає) дістається до межі.

 

 

 

 

 

 

 

 «Калина»

 

Червона калина — це не тільки окраса, це й глибокий символ, наша спадщина. Калина — це символ красивої української дівчини, символ дитини, символ України. 
У народі є такі прислів'я: «Ой рясна, красна в лузі калина, а ще найкраща в батька дитина», «Без верби й калини нема України».


А як потрібна була калина в народних обрядах! Калиною прикрашали весільний коровай, вінок молодої, вишивали калину на святкових жіночих сорочках.

Калина звичайна поширена майже по всій країні. Росте вона на луках, берегах річок та ставків, у підлісках. Це невелике дерево або кущ висотою 4 - 5 м із сірою корою та запашними квітами.
Біля кожної садиби росла ця красуня.

 

Учнів обєднати у дві команди. Перед кожною командою по одному ватману, та вирізані частини калини (гілочки, листи, ягоди, квіточки). За сигналом, по черзі, гравці починають бігти до свого ватману та збирають кущ калини за допомогою скотча. Перемагає та команда яка перша збере картинку.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Міцна фортеця»

Учнів обєднати у дві команди. Кожна команда вибудовує із снігу свою «фортецю». Закидають один одного сніжками. Перемагає той, на чиїй стороні «фортеці» сніжків менше.

 

 

 


  III Заключна частина

 

   Зворотній звязок

 Учні по черзі називають, в яку гру їм сподобалося грати?

 

   Прощання

  Учні стають у коло праву руку кладуть на плече сусіда з права і висловлюють йому свої побажання (руку тримають доки не висловлює своє побажання останній учень), таким чином сплітається «віночок побажань».

doc
Додано
18 лютого 2018
Переглядів
1183
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку