Історична гра "Колесо історії"

Про матеріал
Історична гра, як позакласний захід у рамках "Тижня історії" яка проводиться разом з вчителем історії.
Перегляд файлу

 

                                Колесо історії

 

І. Розминка.

Завдання кожної команді – пригадати і записати на розданих аркушах паперу якомога більше українських гетьманів.

ІІ. Колесо історії.

Кожній команді роздається папір у вигляді колеса. Ведучі зачитують завдання, а гравці вписують відповіді в кожне відповідне „колесо”.

 

  1. Якщо поважаєш себе, вивчай його історію. Тому він – це ти і твої рідні, друзі, і знайому, і всі-всі-всі ми.   (Народ)
  2. Він і всі його родичі вимерли, можливо, задовго до появи людини.  (Динозавр)
  3. Місто, що було столицею великої імперії в нього ведуть всі дороги  (Рим)
  4. Це місто було столицею великої імперії, потім – столицею дуже великої держави, тепер – столиця федерації.  (Москва)
  5. Один іспанський мореплавець вирушив відкривати Індію, а потім заблукав і відкрив...    (Америку)
  6. Спочатку так називалася коротка історія, весела і повчальна, із життя історичних осіб. Тепер його герої хто завгодно. І ми любимо його якщо не розповісти, то послухати.  (Анекдот)
  7. ЇЇ (точніше) їх , багато в історії. Може, саме ви колись розкриєте хай навіть одну.  (Таємниця)

 

ІІІ. Історичні памятки твого міста.

Конкурс побудований на основі складання картинок-пазлів. Завдання: правильно скласти розрізані фото листівки із зображенням історичних місць свого міста.

 

ІV. Великими не народжуються.

За короткими фактами команди повинні розпізнати певну історичну особу. Хвилина на роздуми. Якщо одна команда дає неправильну відповідь, то інша має змогу дати свою відповідь.

 

а) він народився в сімї бідного дворянина на острові Корсика. Хлопчика відправили у французьке військове училище. В 15 років він самостійно вступив до Паризької військової школи, де готували офіцерів. Раптово помер батько, і юнакові довелося вступити до армії – отриману платню надсилав сімї. Весь вільний час присвячував читанню книг з історії, математики, географії. Пізніше він став відомим усьому світові. Хто він?  (Наполеон Бонапарт)

 

б) Він народився в 1729 році в не дуже знатній, але поважній дворянській сімї. Уже малюком мріяв стати військовим, та був слабким і хворобливим. Хлопчик почав загартовувати тіло і волю: в будь-яку погоду займався фізичними вправами, плавав, їздив на коні, старанно вчився. Коли його. 11- річного, побачив високоповажний гість батька, порадив не чинити перепон сину. В 15 років юнак став солдатом  Семенівського  гвардійського полку. Назвіть цю людину.  (Олександр Суворов)

 

в) Він народився в 1809 році в сімї неграмотного фермера. Допомагав батькові, тому школу відвідував рідко. Та при світлі вогнища в хижі виводив букви і цифри вуглинкою на дошці. Він став президентом Америки, з імям якого повязане звільнення негрів із рабства.  (Авраам Лінкольн)

 

V.  З історії  предметів.

 

На різних етапах розвитку людства виникала потреба в удосконаленні багатьох речей, які нас оточують. От і в сучасних умовах ми користуємося безліччю предметів і не задумуємося, що в кожного предмета теж є своя історія.

      а) Стержень із вугілля, графіту, сухої фарби в деревяній оправі або без неї. Його прототип було створено в ХІІІ столітті.      (Олівець)

      б) Прилад для вимірювання за допомогою постійного періодичного руху якогось спеціального пристрою, речовини, процесу. Перші такі прилади були сонячні. Поряд із ними в ІІІ тисячолітті до н.е. використовувалися рідинні та пісочні прилади. Перші механічні  зявилися у 14 ст. У 1657 році Гюйгенс сконструював точніший, маятниковий. На сучасному етапі цих приладів існує безліч і так само безліч їх різновидів.    (Годинник)

        в) Цей предмет повсякденного вжитку був відомий ще в пізньому палеоліті, коли людина обмотувала ноги шкірою. Пізніше шматки шкіри почали зшивати. Застосування гуми, картону, тканини змінило зовнішній вигляд цієї речі, конструкцію і способи виготовлення. В дореволюційній Україні повсякденними були постоли, личаки і т.д. На сучасному етапі ці предмети поділяють на побутове, виробниче, спортивне і ортопедичне.    (Взуття)

          г) Спочатку вона виконувала лише інформаційні функції. ЇЇ праобразами були інформаційні бюлетені, що випускалися в Римі в І ст.. до н.е. – 4 ст. н.е. Перші зявилися в Китаї у 8 ст., у 16 ст. – у деяких країнах Європи. Саме слово означало спочатку назву рукописного листка новин (у Венеції), за який сплачували монету того ж найменування. Серед словянських народів вона зявилася у Польщі в 1661р. В Україні вона зявилася у 18 ст. у Львові.              (Газета)

(Підведення підсумків. Нагородження переможців)

doc
Додано
5 березня 2019
Переглядів
1112
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку