ІСТОРИЧНА ОСНОВА ПОЕМИ «ПІДКОВА». ПАТРІОТИЧНІ МОТИВИ, ГЕРОЇЧНИЙ ПАФОС ТВОРУ, ЗОБРАЖЕННЯ В НЬОМУ ІСТОРИЧНОГО МИНУЛОГО

Про матеріал
Запропонована презентація допоможе ознайомити учнів з історією написання поеми «Іван Підкова» та розкрити історичну основу твору; охарактеризувати образ козацького ватажка; на прикладі героїчних вчинків українських козаків виховувати лицарські чесноти: патріотизм, мужність, сміливість; повагу до історичного минулого нашої країни. підготувати повідомлення - презентацію про Івана Підкову як видатну історичну постать; намалювати ілюстрації до поеми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тарас Григорович Шевченко писав з думкою про народ, про його долю. Поет усю силу свого таланту спрямував на те, щоб відстоювати правду і справедливість. Доля великого Кобзаря склалася трагічно. Але, незважаючи на усі негаразди життя, Тарас Григорович став «поетом усього людства». Сьогодні ми продовжимо подорож у творчість цієї геніальної особистості.

Номер слайду 2

ТемаІСТОРИЧНА ОСНОВА ПОЕМИ «ІВАН ПІДКОВА». ПАТРІОТИЧНІ МОТИВИ, ГЕРОЇЧНИЙ ПАФОС ТВОРУ, ЗОБРАЖЕННЯ В НЬОМУ ІСТОРИЧНОГО МИНУЛОГО

Номер слайду 3

Мета уроку : розкрити історію написання та історичну основу твору «Іван Підкова» ; опрацювати його зміст;- охарактеризувати образ козацького ватажка; - аналізувати поетичний твір;- виховувати лицарські чесноти: патріотизм, мужність, сміливість; почуття пошани до творчості Великого Кобзаря, а також повагу до історичного минулого нашої країни.

Номер слайду 4

Епіграф уроку: Ревіли гармати; Було колись – запорожці Вміли панувати. Панували, добували І славу, і волю… Т. Шевченко

Номер слайду 5

Отже, зараз ми перегорнемо іще одну сторінку творчості Тараса Шевченка та познайомимося з поемою «Іван Підкова». Помандруємо в далекі історичні часи, дізнаємося, хто ж він такий – Іван Підкова, з якими історичними подіями пов’язана ця постать. Дізнаємося, у чому ж полягали героїзм та мужність українських козаків. А також дослідимо художні особливості поеми.

Номер слайду 6

Словесне малювання «Яким я уявляю Івана Підкову?»Намалюйте, будь ласка, словесний портрет Івана Підкови. Уявіть, на кого він може бути схожим, як виглядає, якими внутрішніми якостями наділений?

Номер слайду 7

Обговорення світлини – Чи таким ви уявляли собі Івана Підкову? – Які почуття викликає у вас цей персонаж?

Номер слайду 8

Це чоловік з виразними рисами обличчя, типовими для козаків: у нього високий лоб, довгі вуса, міцна статура, серйозний погляд; хоробрий і відважний лицар. Саме такі люди могли захищати нашу батьківщину від завойовників.

Номер слайду 9

У ХV-XVІІ ст. турки і татари нападали на українські села, грабували, забирали в полон.

Номер слайду 10

Кошового Дмитра Вишневецького (Байду) вважають засновником Запорізької Січі. На Хортиці він збудував фортецю. Власник земельних маєтків. Але справедливий. Захищав скривджених. Лицар. Ходив із козаками на турків. Народ склав «Пісню про Байду». Був першим гетьманом новонародженого Війська Запорозького. Загляньмо в сиві віки….

Номер слайду 11

У 1575 році повів запорожців на татар другий кошовий Богдан (Остафій) Ружинський. Був українським князем, гетьманом. У цій битві він загинув.

Номер слайду 12

Це цікаво ! Третім славним козацьким кошовим, гетьманом Війська Запорозького був Іван Підкова (Серпяга, Серп’яга). Народився недалеко від Умані. За національністю – молдованин. Учився в Острозькій школі. Ламав підкову однією рукою, за це козаки прозвали його Підковою. На Січ прийшов після 1550 року. Перший військовий досвід здобував у походах Самійла Кішки. Водив козаків на Очаків, Козлов, Кафу, звільняв християн – бранців. Про Івана Підкову народ склав пісні та думи.

Номер слайду 13

Турецький султан погрожував польському королю Стефанові Баторію: якщо той не звелить схопити Підкову, то турки підуть воювати з Польщею. І король, не бажаючи входити у війну з могутньою тоді Туреччиною, велів покарати Підкову смертю.

Номер слайду 14

Коли Іван Підкова прибув до Львова весною 1578 року, — тут його було ув’язнено, і на підставі королівського указу відрубали голову смілому отаманові на львівськім ринку в присутності турецького посла Ахмета.

Номер слайду 15

Дуже багато польських діячів того часу дорікали королю, що так суворо обійшовся зі славним козацьким отаманом. Ще по нинішній день згадує український народ про Івана Підкову і в піснях співає про його страшну смерть, а Тарас Шевченко звеличив славні подвиги цього героя в поемі «Іван Підкова». Цей твір поет написав у 1839 р. у Санкт-Петербурзі.

Номер слайду 16

Китайка – різновид тканини. Лиман – озеро на півдні України. Байдак – великий човен; козацька назва – чайка. Рибалка – тут: птах, який живиться рибою. Синоп – турецьке місто на південному березі Чорного моря.

Номер слайду 17

«Іван Підкова»

Номер слайду 18

Іван Підкова Прийом «Доміно»

Номер слайду 19

Іван Підкова – відважний, – рішучий,– впевнений у собі, – вміє прислухатися до думки інших, – цілеспрямований,– має чорні вуса, чуприну, – його називають батьком, – приклад для козаків. Прийом «Доміно»

Номер слайду 20

– «Синє море звірюкою, то стогне, то виє» – який це художній засіб? Знайдіть і зачитайте ті художні засоби, які поет використовує для зображення моря. Із якою метою замальовується цей грізний пейзаж?

Номер слайду 21

Пам'ятник Іванові Підкові під Тарасовою горою (Канівський район, Черкаська область)П'єдестал пам'ятника Іванові Підкові у Львові.

Номер слайду 22

– Діти, як ви гадаєте, що символізує образ могили? Символ минулого України. Це тому що кожен народ має знати свою історію, своє минуле.– То які ж патріотичні мотиви звучать у поемі? Нагадування нащадкам про славне минуле.

Номер слайду 23

- Як називається пісня, яку співали козаки, перебуваючи на байдаках?- У яких скрутних умовах перебували запорожці?- Над якою роботою розмірковує отаман?- Де розташоване портове місто Синоп?

Номер слайду 24

Паспорт

Номер слайду 25

Біометричний паспорт

Номер слайду 26

ID-паспорт 

Номер слайду 27

ID-паспорт 

Номер слайду 28

Паспорт твору: Жанр: Тема: зображення Ідея: уславлення; утвердження думки, що…

Номер слайду 29

Паспорт твору: Жанр: історична поема. Тема: зображення спогадів діда про героїчне минуле рідного краю: морського походу запорозьких козаків під проводом І. Підкови проти турецьких завойовників.Ідея:«Йдучи в майбутнє, не забуваймо про своє минуле», «Хто не знає свого минулого, той не вартий майбутнього».

Номер слайду 30

Підготуватися до контрольної роботи за темою «Загадково прекрасна і славна давнина України». Пісні літературного походження, Микола Вороний, Тарас Шевченко (тестування)

pptx
Додав(-ла)
Ратушна Наташа
Додано
9 листопада 2021
Переглядів
2461
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку