Історичні джерела та їх різновиди (презентація до уроку)

Про матеріал
Презентація до уроку з теми "Історичні джерела" містинь наглядність, таблиці, з якими більш цікавіше сприймається матеріал
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історичні джерела та їхні різновиди

Номер слайду 2

Пригадаємо!1. Що таке історія?2. У чому полягає різниця всесвітньої історії та історії України?3. Чи є історія України складовою європейської історії?

Номер слайду 3

Історичні джерела – все, що створене в процесі діяльності людини, збереглось до наших днів і дозволяє вивчати минуле.

Номер слайду 4

Види історичних джерел:

Номер слайду 5

Речові джерела – все, що свідчить про життя та діяльність людей.

Номер слайду 6

Археологія – наука, що досліджує речові джерела. Археологи працюють пензлями і ножами, кожну знахідку записують у спеціальний щоденник, а потім проходить їх дослідження. ВІДЕО ПРОВЕДЕННЯ РОЗКОПОК

Номер слайду 7

Археологічні розкопки (знаходження місця розкопок, зняття грунту, розкопки)

Номер слайду 8

Археологічні розкопки (розкопки місця поховань, реконструкція, реконструкція поселення)

Номер слайду 9

Виберіть, якими інструментами користуються археологи?

Номер слайду 10

Писемні джерела – перші записи людство почало робити близько 6 тис. років тому. Перші писемні джерела про українські землі мають вік 3 тис. років. Писемництво поширюється в нашій державі після запровадження християнства у Х ст. (988 рік):• Літописи• Книги• Грамоти• Документи• Спогади• Листи• Художні твори тощо.

Номер слайду 11

Усні джерела – в дописемну добу, усні перекази про минуле (міфи, легенди, казки, прислів’я тощо). Етнографічні джерела – народні звичаї, обряди, традиції українців та інших народів.

Номер слайду 12

Поділ історичних джерел є умовним Деякі джерела відносяться до декількох видів. Так зображальні джерела поєднують не тільки фото та відео, а й речові, етнографічні – книга (писемне і речове), писанки (зображальне і етнографічне)…

Номер слайду 13

Розетський камінь Стелла, знайдена в Єгипті. На ній вибито три ідентичних текста єгипетськими ієрогліфами, єгипетським демотичним письмом, давньогрецькою мовою. Це і стало основою для розшифровування єгипетських ієрогліфів.

Номер слайду 14

Кількість історичних джерел збільшується, чим ближче ми підходимо до сучасності.

Номер слайду 15

Вкажіть види історичних джерел на малюнку:

Номер слайду 16

Головне з уроку:1. Інформацію, яка відображає минуле називають історичними джерелами. 2. Завдяки історичним джерелам вивчається минуле на історичний розвиток.3. Виділяють усні, писемні, речові, зображальні, етнографічні, мовні джерела. Деякі містять ознаки декількох видів.4. Значну частину речових джерел досліджують археологи.

Номер слайду 17

Домашнє завдання1. Робота з підручником §10, с.56-60.2. З дозволу дорослих, знайдіть вдома найстарішу фотокартку та проаналізуйте її як історичне джерело.

pptx
Додано
13 грудня 2022
Переглядів
480
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку