Презентація "Російсько-турецька війна 1806–1812 рр. і українські землі"

Про матеріал
План 1. Причини війни 2. Привід до війни 3. Роль українців у російсько-турецькій війні 1806-1812 р.р.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Російсько-турецька війна 1806–1812 рр. і українські землі

Номер слайду 2

Причини війни:1. Туреччина прагнула повернути під свій контроль на Причорномор’ї.2. Росія прагнула:• убезпечити свої південні кордони;• захопити Босфор, Дарданелли;• приєднати Кавказ і Закавказзя;• утвердити свій контроль на Балканах.

Номер слайду 3

На початку ХІХ ст. між Російською та Османською імперіями запанував період нетривалого миру і навіть короткочасного союзу. Об’єднала ці постійно ворогуючі країни спільна небезпека з боку Франції. Проте цей союз не міг бути міцним і тривалим, оскільки Росія, захопивши внаслідок війн проти Туреччини Причорномор’я і Крим, не збиралася припиняти свою експансію. Коли 1804 р. спалахнуло повстання в Сербії, яке започаткувало національно-визвольний рух проти турецького панування на Балканах, Росія вирішила втрутитись у ці події. Порушуючи свої союзницькі зобов’язання, вона надіслала повстанцям кораблі зі зброєю. У відповідь Туреччина закрила протоки для російських кораблів і, забезпечивши собі підтримку Франції, оголосила у грудні 1806 р. війну Росії.

Номер слайду 4

Приводом до війни стали порушення Османською імперією договору 1805 р. про порядок проходу російських суден через протоки та російське вторгнення в османську Далмацію, в листопаді — грудні 1806 р., куди були введені війська під командуванням генерала І. І. Міхельсона. Привід до війни

Номер слайду 5

Воєнні дії розгорнулися на Чорному морі і на Дунаї. З початком російсько-турецької війни у 1806 р. і захопленням російськимивійськами Буджаку, а потім і Бессарабії, починається інтенсивний переселенський рух. Хід війни

Номер слайду 6

Роль України у війні1. Українські губернії повинні були забезпечувати російську армію продовольством, надати їй тисячі пар коней, волів тощо. З Лівобережжя на потреби армії було реквізовано понад 1 тис. коней, 14 тис. волів, 6 тис. возів у супроводі 4 тис. селян-погоничів.2. У шести губерніях (Чернігівській, Харківській, Полтавській, Київській, Херсонській, Катеринославській) було проведено мобілізацію українців до російського війська. Воєнні дії велися на Дунаї у Бессарабії, на землях, заселених українцями, на західному узбережжі Чорного моря. Мета1. Допомогти українцям, що перебували під владою Туреччини, звільнитися з-під турецького гноблення.2. Домогтися возз’єднання українців Дунаю з українцями Наддніпрянської України, щоб у майбутньому спільно боротися проти Російської імперії.

Номер слайду 7

Війна тривала довго, без будь-яких рішучих дій з обох боків до 1812 р., коли Росія, відчуваючи наближення війни з Францією, активізувала свої дії та завдала вирішальної поразки турецькій армії під Рущуком. У травні 1812 р. було підписано Бухарестський мир, внаслідок якого Росія отримала Бессарабію.

Номер слайду 8

Наслідки війни. Підписано Бухарестський мирний договір1. До Росії приєднано українські землі у гирлі Дунаю, які перебували у складі Туреччини.2. До Російської імперії було приєднано Бессарабію до р. Прут, з трьома повітами, заселеними переважно українцями — Ізмаїльським, Акерманським та Хотинським.3. Війна підірвала економічний потенціал України.

Номер слайду 9

Україна в планах Наполеона. Наполеон прагнув передати частину українських земель союзникам у війні з Росією:• польському королю — Правобережну Україну;• австрійському імператорові — Волинь та залишити йому всю Галичину;• турецькому султанові — Крим і Північне Причорномор’я.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

У боротьбі проти Росії Наполеон мав намір використати Задунайську Січ (козакам було надіслано гроші, проводилась агітація, щоб заохотити їх до участі у воєнному поході проти Росії). Задунайці лишились осторонь.12 червня 1812 р. Вторгнення наполеонівських військ у межі Російської імперії. Причини війни: Прагнення Наполеона:• “перекроїти” карту Європи, встановити гегемонію Франції у європейській та світовій політиці;• домогтися європейського і світового панування, а для цього розгромити і позбавити самостійності провідні держави Європи (насамперед Велику Британію та Росію). Привід до війни — відмова імператора Росії Олександра І підтримувати континентального блоку Великої Британії.

Номер слайду 13

Ставлення українських поміщиків та інтелігенції до Наполеона. У ставленні до Наполеона утворилося два табори.1. Консерватори.їх лякала революційна Франція та її імператор. У російському самодержавстві вони вбачали охоронця громадського ладу і спокою. На таких позиціях стояли: полтавський, магнат В. Кочубей;поет І. Ковінько, перебуваючи в діючій армії, написав ряд патріотичних творів.2. Автономісти. Вбачали в особі Наполеона визволителя від російської тиранії. Висловлювали радість і надії, що з приходом французької армії буде введено прогресивне законодавство й Україна стане автономною чи незалежною.

Номер слайду 14

Наполеонівська армія (частини австрійських, польських і саксонських військ, тридцятитисячний корпус) окупувала західні повіти Волині (Ковельський, Володимирський, Луцький і частину Лубенського), розгромивши 3-ю російську армію, якою керував генерал А. Тормасов. Населення чинило опір:• створювали дружини самооборони;• формували партизанські загони. Далі вглиб України загарбники не просувалися. У вересні 1812 р. російські війська за взаємодії з місцевим населенням витіснили наполеонівські війська з Волині. Наприкінці серпня 1812 р. невеликі загони кінноти противника просочилися на Чернігівщину, але їх швидко ліквідували регулярні війська й дружини самооборони. Спеціально призначеному для захоплення Києва корпусу наполеонівських військ не вдалося навіть прорватися до української столиці.

Номер слайду 15

Мета (мотиви) участі українців у війні:• оборонити рідну землю від чужоземних загарбників;• відновити автономію України або її незалежність (такими були сподівання частини українського дворянства та інтелігенції);• сподівалися на поліпшення своєї долі;• звільнитися від кріпацтва і здобути волю;Подальша доля українців — учасників війни1. Солдати з України, які служили за масовим рекрутським набором під час війни в російській армії, тепер були звільнені з лав регулярної армії і повинні були знову стати кріпаками.2. Як тільки українські ополченські полки повернулися з-за кордону в Україну, їх негайно реорганізували у звичайні військові частини російської армії, а частину розформували і солдати повинні були повернутися до кріпацьких обов’язків.3. У 1816 р. всі привілеї у козаків відібрали, а їх самих повернули до попереднього стану. Чимало з них у 1820 — 1825 pp. виїхало на Кубань, де вони зміцнили сили Кубанського війська.

pptx
Додано
13 грудня 2022
Переглядів
6385
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку