Історичні задачі по темі : « Київська держава за перших князів »

Про матеріал
Історичні задачі по темах : « Київська держава за перших князів », « Київська держава за правління князів Володимира Великого та Ярослава Мудрого .», «Монгольська навала на українських землях . Галицько – Волинська держава за правління Данила Галицького .». В задачах викоистані уривки історичних джерел.
Перегляд файлу

7 клас

Розв’яжіть задачі

Тема : « Київська держава за перших князів »

1. ‘’ Одні йому радили тихо в темну ніч утекти ; інші – помиритися з ворогами , присягти їм на вірність . А Святослав сказав : ‘’ Якщо так зробимо , то загине слава , … що легко перемагала сусідні народи і без пролиття крові підкоряла цілі країни , якщо  тепер ганебно поступимося римлянам … У нас немає звичаю рятуватися , тікаючи до батьківщини , або жити з перемогою , або , вчинивши славетні подвиги , умерти зі славою . ‘’

- ( відняти )

« Коли ж почули деревляни , що він знов іде , порадилися деревляни з князем своїм Малом і сказали : ‘’ Якщо внадиться вовк до овець , то виносить по одній усе стадо , якщо не уб’ють його . Так і сей : якщо не вб’ємо його , то він усіх нас погубить ‘’ »

+ ( додати )

‘’ І тут зустрів їх Феофан на своїх човнах і став через трубу пускати вогонь на руські судна . І було видно страшне диво … ‘’

= ( дорівнює ) 968 – Яка подія відбулася в цьому році ?

2.’Хай буде се мати городам руським … ‘’

+ ( додати )

« І зажадав Олег , щоб вони данину дали на дві тисячі кораблів : по дванадцять гривень на чоловіка , а в кораблі [ було ] по сорок мужів . І згодились греки на це і стали греки миру просити , щоб не пустошив він Грецької землі . »

- ( відняти )

‘’ І тут зустрів їх Феофан на своїх човнах і став через трубу пускати вогонь на руські судна . І було видно страшне диво … ‘’

+ ( додати ) 96

= ( дорівнює ) 944 – Яка подія відбулася в цьому році ?

 

 

 

 

Тема : « Київська держава за правління князів Володимира Великого та Ярослава Мудрого .»

« Потім послав … по всьому місту сказати : ‘’ Якщо не прийде хто завтра на річку – хай то багатий , чи бідний , чи нужденний , чи раб , - буде мені ворогом . ‘’ Почувши про те , пішли люди з гомоном до Дніпра , радіючи й кажучи : ‘’ Якби не було це добрим , то не перейняли б того князі й бояри ‘’ »

- ( відняти )

« І став княжити Володимир у Києві один . І поставив він кумири на пагорбі , поза двором теремним : Перуна дерев’яного , і Хорса , і Дажбога , і Стрибога , і Сімаргла , і Мокош . І приносили їм люди жертви , називаючи їх богами … »

+ ( додати ) 1019 (яка подія відбулася в цьому році ? ) + (додати ) 9 = ( дорівнює )

« А було ж печенігів без числа . Виступив тоді він із города , приготував до бою дружину . Зійшлися вони на місці , де ото нині Свята Софія стоїть , митрополія руська . І сталася січа люта , і ледве одолів він печенігів під вечір ».

Тема : «Монгольська навала на українських землях . Галицько – Волинська держава за правління Данила Галицького .»

  1. 25 + ( додати ) « О , тихіша від лиха честе татарська ! Данило Романович , що був князем великим , володів із братом своїм Руською землею , Києвом , і Володимиром , і Галичем , і іншими краями , нині сидить на колінах і холопом себе називає ! »

- ( відняти ) «У той же рік прийшов Батий до Києва з великою силою , многим-множеством сили своєї і окружив город . І обступила Київ сила татарська , і був город в облозі великій . І пробиває Батий коло города , а вої його облягали город .

+ ( додати ) « І сталася побіда над усіма князями руськими , якої ото не бувало ніколи . ‘’ … захопивши князів, поклали їх під дошки , а самі сіли на дошках обідати і подушити їх . »

= ( дорівнює ) 1256 – Яка подія відбулася в цьому році ?

 

 

 

 

 

Встановіть відповідність:

                                             

 

                  

А. «За самовільне катування смерда , без княжого повеління , платити 3 гривні штрафу . За катування огнищанина , тіуна або мечоносця платити 12 гривень . Якщо смерд б’є смерда без княжого слова , то платить 3 гривні пені … Якщо хто поб’є огнищанина , то 12 гривень пені і гривня битому …»

 

Б.  «І назвав він церкву во ім’я Богородиці ; та в народі прижились до неї  інша назва Десятинна»

В            Г         Д

Е       Є  

 

 

 

docx
Додано
15 грудня 2020
Переглядів
915
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку