Історичний брейн-ринг

Про матеріал
"Історичний брейн-ринг" - позакласний захід для 10 класів для розвитку інтелектуального та творчого мислення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ІСТОРИЧНИЙ БРЕЙН-РИНГ

Номер слайду 2

БЛІЦ-ТУР10 запитань – 10 балів

Номер слайду 3

Запитання №1 Тут країни без людей, міста без будинків, ліси без дерев, море без води, кордони без прикордонників. Де це?

Номер слайду 4

Запитання №2 Коли до монголів потрапили шахи, форми усіх фігур змінилася, крім однієї. Яка фігура залишилася незмінною?

Номер слайду 5

Запитання №3 Д. Ейзенхауер, колись сказав: «Якщо допустити перемогу у В’єтнамі прокомуністичних сил, то розпочнеться ланцюгова реакція – у сусідніх країнах будуть повалені режими» З яким невеликим предметом Ейзенхауер порівняв В’єтнам?

Номер слайду 6

Запитання №4 Французький королівський статут передбачав: при зустрічі двох офіцерів першим здійснює військове вітання офіцер з нижчим званням. Що передбачав статут, коли зустрічались два офіцери з однаковими військовими званнями?

Номер слайду 7

Запитання №5 Ще на початку свої політичної кар’єри Джон Кеннеді видав книгу про «умиротворення» Гітлера в Європі, декілька тисяч екземплярів цієї книги купив такий собі Джозеф. Яке прізвище Джозефа?

Номер слайду 8

Запитання №6 У греків - трієри, у вікінгів - драккари, у русичів - лад’ї. А як же у козаків?

Номер слайду 9

Запитання №7 Вперше з’являється у США в 1787 році, а у Франції та Польщі – 1791 році, а в Україні - ще раніше. Коли це з’явилося в Україні?

Номер слайду 10

Запитання №8 У статуті шотландських гвардійців, який був принятий у 1752 році, було написано, що «ніщо так не спотворює головний убір і не забруднює шнурівки, як знімання шапки». Яка традиція бере свій початок після цього запису?

Номер слайду 11

Запитання №9 Просуваючись вздовж пагорба Куюнджик, серед руїн царського палацу археолог Леярд знайшов дві кімнати, які були вщент заповнені битими глиняними дощечками. Чим слугували ці дві кімнати? ( Що було в них розміщене?)

Номер слайду 12

Запитання №10 Річ, яка була винайдена на вимогу Наполеона Бонапарта. Річ допомагала французькій армії уникати голоду. Назва речі має такий же корінь як і назва суспільної течії, представники якої захищають старі порядки Назвіть цю річ.

Номер слайду 13

Історична скринька1 запитання – 5 балів

Номер слайду 14

За козацькими традиціями ця річ набувала значення одного з козацьких клейнодів. Даний клейнод завжди був похідним і становив собою виготовлену з бронзи або срібла невеличку посудину, із завуженою горловиною, спеціальною кришечкою, а також із вушками, за які підвязувався до пояса. Що знаходиться в скриньці?

Номер слайду 15

Каламар (чорнильниця)

Номер слайду 16

Історичний портрет4 запитання – 8 балів

Номер слайду 17

№1

Номер слайду 18

№2

Номер слайду 19

№3

Номер слайду 20

№4

Номер слайду 21

ВСТАНОВІТЬ ВІДПОВІДНІСТЬ7 тверджень – 7 балів

Номер слайду 22

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Дата. Подія1253 рік. Коронація Данила Галицького1380 рік. Куликовська битва1492 рік. Відкриття Колумбом Америки1572 рік«Варфоломіївська ніч» у Франції1596 рік. Берестейська унія1789 рік. Початок Великої Французької революції1906 рік. Початок Столипінської аграрної реформи

Номер слайду 23

БЛІЦ-ТУР10 запитань – 10 балів

Номер слайду 24

Запитання №1 За покликанням був воїном скромним і невибагливим. Ідучи в похід, посилав гінців із словами «Іду на ви». Хто це?

Номер слайду 25

Запитання №2 В Російській імперії існувала страта через повішання, засуджений до такої міри покарання міг залишитися живим у двох випадках: якщо надходило імператорське помилування або якщо… За яких умов можна було отримати помилування?

Номер слайду 26

Запитання №3 Юлій Цезарь у 55 році підкорив, а Адольф Гітлер в 1940 р. потерпів поразку. Чого не зміг зробити Адольф Гітлер в 1940 році такого, що зробив Юлій Цезар в 55 році?

Номер слайду 27

Запитання №4 Петро І вимагав від дворян знань, висуваючи їх на керівні посади в армії і державному управлінні. Він посилав молодих дворян вчитися до Англії, Голландії. Тих, хто повертався, – екзаменував. Це було обов’язковим. А що не дозволяв робити Петро І неграмотним дворянам, щоб заставити їх вчитися?

Номер слайду 28

Запитання №5 Вони народилися з різницею у 129 років. Обидва прийшли до влади коли їм було по 44 роки і також з різницею у 129 років. Обоє напали на Росію, коли їм було по 52 роки. І обидва програли війну також з різницею у 129 років, коли їм було по 56 років. Хто ці політичних діячі?

Номер слайду 29

Запитання №6 В ніч з 14 на 15 липня 1789 року герцог Ларошфуко розбудив Людові- ка ХVІ і сповістив про взяття Бастилії. На питання короля: «Що ж, це бунт?», герцог відповів: «Державцю, – це…» Що відповів герцог королю?

Номер слайду 30

Запитання №7 Якось англійський король Георг ІІ ліг спати ввечері 2 вересня і прокинувся аж вранці 14 вересня. Нікого з його лікарів та близького оточення це не стурбувало, можливо тому, що усім був відомий випадок з французьким королем Генріхом ІІІ, який заснув 9 грудня, а прокинувся 20 грудня. Чому королі так довго спали?

Номер слайду 31

Запитання №8 Що називали французи національною бритвою у ХVІІІ ст?

Номер слайду 32

Запитання №9 Цей український письменник виявив неабиякі здібності до військової справи, хоча вона не стала справою його життя. У роки війни 1812 р. він за дорученням генерал-губернатора Ростовського успішно і за короткий час сформував полк українського козачого війська. Яке прізвище цього письменника?

Номер слайду 33

Запитання №10 У Шрі-Ланці він називається асамблеєю, в Ісландії – альтингом, в Норвегії - стортингом, в Ірані – меджлісом. А як він називається в Україні?

pptx
Додано
19 лютого 2019
Переглядів
1548
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку