Матеріали до теми уроку з історії України "Утворення Русі- України"

Про матеріал

Матеріали до уроку з теми "Утворення Руси-України"

за підручником Історія України : підручник для 7 класу закладів загальної середньої освіти / В. С. Власов, О. Є. Панарін, Ю. А. Топольницька. - Київ : Літера ЛТД, 2020. - 176 с

Зміст слайдів
Номер слайду 1

УТВОРЕННЯ РУСІ-УКРАЇНИЗа підручником ІСТОРІЯ УКРАЇНИ: підручник для 7 класу закладів загальної середньої освіти/ В. С. Власов, О.Є. Панарін, Ю. А. Топольницька.- Київ: Літера ЛТД, 2020.-176 с. Підготувала: вчитель Історії Хоменко Н. О. Матеріали до уроку з історії України 7 класу

Номер слайду 2

Роль Києва у виникненні держави східних слов’ян. У VІІ-VІІІ ст. південну групу східних слов’ян очолювали князі дулібів-волинян, а в ІХ ст. провідну роль перебрали на себе князі полян, яких автор «Повісті минулих літ» називає «мудрими та тямущими». Також Нестор –літописець пов’язує будівництво Києва з князем Києм, про якого знайдено відомості в візантійських джерелах-мав талант полководця та відвідував візантійського імператора. м. Київ стояв на великому торгівельному шляху «Із варяг у греки», тому археологами знайдено безліч візантійських і арабських монет, датованих VІ-VІІ ст. Землі навколо Києва славилися родючістю, ліси були густими і багатими на дичину, тож це сприяло утворенню поселень, де розвивалося землеробство, скотарство і ремесла. ПЕРЕДУМОВИ СТВОРЕННЯ ДЕРЖАВИ:-удосконалення знарядь праці, використання тварин у господарстві, розвиток ремесел призвели до появи надлишків продукції і сприяли змінам у суспільстві;-з’явилися люди (племінна знать, військові), які використовували працю інших, контролювали надлишки продукції;-Поява надлишкової продукції сприяла пожвавленню внутрішньої і зовнішньої торгівлі. ЇЇ центрами стали міста;-зосередження в містах значних багатств зумовило потребу в організації захисту міст;-із племінної знаті виділилась панівна верхівка-вожді, які очолювали військо, а простолюдини платили за свій захист ;-містяни були зацікавлені в сильній владі вождя-князя, який поступово ввів збір данини і передавав владу у спадок.

Номер слайду 3

2. КНЯЖІННЯ АСКОЛЬДА. На думку вчених, у 60-ті роки ІХ ст. склалася східнослов’янська держава-Київське князівство Аскольда. Автор «Повісті…» розповідає про спільне князювання Аскольда і Діра, яких називає варязькими воєводами, які відпросилися у Новгородського князя Рюрика в похід, проте залишились правити в Києві. Сучасні учені , дослідивши історичні праці арабського історика аль-Масуді, який жив в Х ст., говорять: правив спочатку князь Дір, а потім-Аскольд (прийняв титул кагана). Про останнього є багато згадок як візантійських так і арабських джерел, які згадують про морський похід Аскольда проти Візантії близько 860 року (200 човнів). Слов’янське військо пограбувало передмістя Константинополя(Царгорода), а саме місто тримало тиждень в облозі – допоки імператор підписав угоду з київським князем. (Були іще походи, але менш вдалі). Із цим походом пов’язують спробу Аскольда запровадити християнство в Київському князівстві, що стало причиною змови проти князя. Змовники розраховували на підтримку Рюрика (один з варязьких князів,який заснував з братами Синеусом і Трувором Новгородське князівство), але він помер у 879р., залишивши малолітнього сина Ігоря, опікуном якого був Олег – він здійснив похід у 882 році на Київ. РОБОТА З ІСТОРИЧНИМ ДЖЕРЕЛОМ с.25 (відповісти на запитання до тексту)

Номер слайду 4

Колаж постатей та подій

Номер слайду 5

3. СТАНОВЛЕННЯ РУСІ-УКРАЇНИ ЗА КНЯЗЮВАННЯ ОЛЕГА. ВНУТРІШНЯ ПОЛІТИКА: 882 р. - початок князювання в Києві Олега з роду Рюриковичів, яке продовжувалося, за свідченнями літописців, 30 років. За ці роки Олег проявив себе як талановитий полководець та мудрий володар. Олегові, як новгородському князеві, підкорялися племінні союзи словен і кривичів, та неслов’янські народи: меря, весь, чудь. Оскільки Олег здобув владу у Києві силою, почався спротив сусідніх княжінь: воював проти ДЕРЕВЛЯН, СІВЕРЦІВ; у 885 р. приєднав землі РАДИМИЧІВ; здійснив походи проти УЛИЧІВ і ТИВЕРЦІВ (підписав угоду про спільні воєнні походи). Також Олег досягнув домовленостей із варязькими воєводами, які довгий час надавали варязькі дружини на службу київському князеві. ЗОВНІШНЯ ПОЛІТИКА: протягом перших 15 років Олег уникав конфліктів з Візантією, але, імовірно, через невиконання Константинополем договору з Аскольдом, здійснив 2 успішні походи- 907 та 911 років. Був перепідписаний договір про безмитну торгівлю руських купців, пільгові умови проживання в Константинополі та сплату греками данини на користь Русі. За свідченнями арабських джерел, Олег здійснив кілька походів проти Арабського халіфату, під час одного з них, у 912 р., імовірно, князь загинув.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

ПРИЧИНА ПОДІЯ НАСЛІДОК-прагнення відновити 907 р. та 911р.- 1. Укладення договору: сплату данини на користь Русі; походи кн. Олега -про сплату данини Візантією -спроба Русі вийти на міжнародну проти Візантії -про безмитну торгівлюарену ; -про безкоштовне проживання -бажання налагодити торгівельні руських купців в Константинополі відносини 2. Вихід Київської держави на міжнародну арену. РОБОТА З КАРТОЮ (с.27 підручника)завдання:- назвіть території, на які поширювалася влада Аскольда;- за рахунок яких східнослов’янських союзів та неслов’янських народів зросла територія Київської держави за часів Олега?4. ПОХОДЖЕННЯ НАЗВИ «РУСЬ»Першу державу на наших землях чужинці знали під назвою «Русь». Найдавнішою писемною згадкою, датованою 839р., є франкська хроніка єпископа Пруденція «Бертинські аннали», де говориться про «росів» у складі посольства візантійського імператора до двору франкського імператора. Тоді ж з’являються згадки про Русь і арабських джерелах. Поняття «Русь» і «Руська земля» літописець використовує щодо Київщини, Переяславщиниі Чернігівщини. Пізніше, коли до її складу увійшли всі східнослов’янські племена, цей термін поширився на території від Чорного до Білого моря. Від літописної назви держави із центром у Києві – Руська земля -учені-історики утворили книжну назву Русь-Україна. Вперше такий термін використав М. Грушевський у наприкінці 19-на поч.20 ст. у праці «Історія України-Руси»

Номер слайду 8

ТЕОРІЇ ПОХОДЖЕННЯ НАЗВИ «РУСЬ»СХІДНОСЛОВ’ЯНСЬКА ТЕОРІЯ: дослідники помітили співзвучність назви «Русь» з назвами річок Рось, Россава, Роставиця, які протікають землями полян. Тож, імовірно, поляни перебрали на себе ім’я одного з племен, що проживало вздовж р. Рось. Згодом русинами стали іменувати всіх мешканців утвореної за участі полян Київської держави. НОРМАНСЬКА ТЕОРІЯ: дослідники вважають, що слово «Русь» –скандинавського походження, його принесли скандинави-варяги(нормани), які, як говорить літописець, захопили владу у Києві і дали назву місцевим людям та території, на якій володарювали. Прихильники скандинавського походження назви «Русь» спираються також на іноземні джерела: жодне з них не згадує слов’янського племені русів, а от назви деревлян чи сіверян вони засвідчують.

Номер слайду 9

ВПРАВА «МІКРОФОН»запитання: Коли плем’я полян заснувало м. Київ та почалося правління династії Києвичів?Які зміни в житті слов’ян стали передумовами створення держави з центром у Києві?Хто з відомих вам князів Києва здійснив перший похід на Візантію?Що, на думку, вчених, стало причиною заколоту проти Аскольда?За якого князя відбулося остаточне становлення Русі-України та утвердилося правління династії Рюриковичів у Києві?

Номер слайду 10

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ1. Опрацювати §3 підручника (с.21 -29).2. Дати відповіді на запитання підручника 3. Намалювати лінію часу, відмітити на ній головні події з матеріалу параграфа

pptx
До підручника
Історія України 7 клас (Гупан Н.М., Смагін І.І., Пометун О.І.)
Додано
17 липня 2023
Переглядів
365
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку