Історико-фольклорна основа історичного роману у віршах «Маруся Чурай».

Про матеріал
Презентація до уроку : "Історико-фольклорна основа історичного роману у віршах «Маруся Чурай» містить матеріал про історичну і фольклорну основу роману, наскрізні і сюжетні лінії, особливості композиції роману, рольову гру, тестові завдання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історико-фольклорна основа історичного роману у віршах «Маруся Чурай».

Номер слайду 2

Часи козаччини

Номер слайду 3

Історично основа твору. Л . Костенко старанно дотримувалась історичної правди у своєму творі. Вона вводить образи реальних людей. Персонажі роману згадують історичні події,розповідаючи про життя українських міст і сіл періоду визвольної боротьби українського народу під проводом Богдана Хмельницького

Номер слайду 4

Народилася близько 1625 р. в Полтаві ,в родині козака Гордія Чурая.

Номер слайду 5

Фольклорна основа твору.«Маруся Чурай»— напівлегендарна народна поетеса-піснярка. За переказами, народилася близько 1625 р. в Полтаві ,в родині козака Гордія Чурая. Маруся виростала з матір’ю, їх обох шанували в Полтаві — через славного батька, а також завдяки Марусиному дару складати й співати чудові пісні.

Номер слайду 6

Пісні, що належать Марусі Чурай« Засвіт встали козаченьки »,« Летить галка через балку», « Віють вітри , віють буйні », « Ой не ходи, Грицю », « Ой Боже ж мій , Боже, милий покидає», « На городі верба рясна », « В кінці греблі шумлять верби » та ін.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Літературний рід твору. Роман “Маруся Чурай”:ліро-епічний. Жанр твору. Роман у віршах — різновид ліро-епічного (змішаного) жанру, у якому поєднані особливості і ліричного, і епічного зображень, що веде до багатоплановості художнього світу.

Номер слайду 9

Тема твору: Доля Марусі, легендарної піснетворки, на тлі історичних подій середини ХVІІ століття

Номер слайду 10

Дві наскрізні сюжетні лінії: доля Марусі й доля України.

Номер слайду 11

Композиція твору струнка: роман складається з дев’яти розділів, розвиток подій — лінійний, ускладнений ретроспекціями (спогади Марусі). Кожен фрагмент твору стає доповненням великого полотна й водночас не руйнує цілісності. Твір починається фактично із розв’язки , причому несподіваної і страшної, через що тяжіє до новелістичного жанру,а розташування частин композиції у нехрологічному порядку тільки збільшує напругу й загострює цікавість.

Номер слайду 12

І Розділ. « Якби знайшлась неопалима книга»ІІ розділ. « Полтавський полк виходить на зорі»ІІІ розділ. « Сповідь»ІV розділ. « Гінець до гетьмана»V розділ. «Страта»VІ розділ. «Проща» VІІ розділ. «Дідова балка»VІІІ розділ. «Облога Полтави»ІХ розділ. «Весна і смерть і світле воскресіння»Розділи

Номер слайду 13

Рольова гра{284 E427 A-3 D55-4303-BF80-6455036 E1 DE7}Роль. Аудиторія. Форма. ТемаІ група. Бобренчиха ІБобренчиха та люди, що звинувачують Марусю. Суддя й люди, присутні на судідіалог. Обвинувачення Марусі у вбивстві, донести ідею, що дівчина вчинила злочин. ІІ група Маруся Чурай. До самої себероздуми. Прикрий випадок з отруєнням. Чому так сталося, що коханий загинув? З’ясувати,що різні поглядина життя-це є причина трагедії, що сталасяІІІ групаІван Іскра. Суддя й люди, присутні на судімонолог. Захистити дівчину. Довести думку, що Маруся щось більше ніж просто дівчина.ІV група. Гетьман Богдан Хмельницький. До всіх людей Лист - звернення. Довести всім думку, що зрада - це злочин

Номер слайду 14

Проблеми твору• таїна й незбагненна сила, часто безжальна логіка любові; • фатальне зіткнення духовного й матеріального, піднесеного й приземленого в людському житті; • доля як наслідок вибору між духовними цінностями; • шляхетність і вірність як шлях порятунку, пристосуванство й зрада як шлях до загибелі; • творець і суспільство, нелегка, але висока місія митця в історії свого народу; • славна й трагічна боротьба народу за свою державність.

Номер слайду 15

Установіть відповідність {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}абвгд1234 А ... пішов у смерть - і повернувся в думі,і вже тепер ніхто його не вб’є. Б. Усе складаю в душу,як в шкатулку. Уже душа гіркіша полину.І хоч не маю на землі притулку,Но знаю землю вшир і в глибину. В. Уломок лицарського роду,Мучитель власного народу…Г. Таке обличчя, зразу і не звикнеш,-Різке,як меч, тонке як тятива. Д . Це - голос наш. Це-пісня. Це - душа.1. Ярема Вишневецький2. Іван Іскра3. Гордій Чурай4. Мандрівний дяк.

Номер слайду 16

Установіть відповідність {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}абвгд1х2х3х4х. А ... пішов у смерть - і повернувся в думі,і вже тепер ніхто його не вб’є. Б. Усе складаю в душу,як в шкатулку. Уже душа гіркіша полину.І хоч не маю на землі притулку,Но знаю землю вшир і в глибину. В. Уломок лицарського роду,Мучитель власного народу…Г. Таке обличчя, зразу і не звикнеш,-Різке,як меч, тонке як тятива. Д . Це - голос наш. Це-пісня. Це - душа.1. Ярема Вишневецький2. Іван Іскра3. Гордій Чурай4. Мандрівний дяк.

Номер слайду 17

2. Установіть відповідність {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}абвгд1234 А. «Вершники»Б. «Гайдамаки»В. «Тигролови»Г. «Маруся Чурай»Д. «Чорна рада»1. роман - хроніка2. пригодницький роман3. роман у віршах4. роман у новелах

Номер слайду 18

2. Установіть відповідність {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}абвгд1х2х3х4х. А. «Вершники»Б. «Гайдамаки»В. «Тигролови»Г. «Маруся Чурай»Д. «Чорна рада»1. роман - хроніка2. пригодницький роман3. роман у віршах4. роман у новелах

Номер слайду 19

Запитання: 1. Чому , на вашу думку, роман не завершується сценою помилування героїні?2. Визначте кульмінаційні моменти в сюжеті роману. Чому це роман у віршах?3. У якому творі українських письменників зображений любовний трикутник? А зарубіжної?Хто з письменників писав таким жанром, окрім Ліни Костенко?

Номер слайду 20

“Рефлексія”Я дізналася, що…Мене здивувало, що…Можливо було б краще , якби …

Номер слайду 21

Пам’ятник Марусі Чурай у Полтаві

Номер слайду 22

Домашнє завдання: Написати міні-твір на тему: «Чи варто пробачати зраду?», ілюструючи, прикладом із літературного твору, свою думку. За бажанням, скласти « Діамант»

pptx
Додано
30 березня 2023
Переглядів
420
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку