Історія Месопотамії. Цікаві факти.

Про матеріал
Презентація для учнів 6 класу на тему: "Історія Месопотамії. Цікаві факти", яка коротко описує історію Месопотамії.Приблизно 8 тис. років тому на Близькому Сході деякі неолітичні поселення, які мали достатньо їжі та вели активну торгівлю, переросли в міста. Це свідчило про появу перших цивілізацій. Презентація дає учням можливість прослідкувати історико-культурний розвиток Месопотамії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія Месопотамії. Цікаві факти

Номер слайду 2

Месопотамія розташована між річками Тигр і Євфрат, що сходяться в Перській затоці. Сама назва є грецьким словом, що означає "земля між двома річками". Вона знаходиться в східному середземноморському регіоні і межує з горами Загрос на північному сході та Аравійським плато з південно-східної сторони. Месопотамія охоплює сучасні Ірак, Кувейт, частини Саудівської Аравії та частини кордонів Туреччини - Сирії та Ірану - Іраку. Месопотамська цивілізація не була схожою на інші цивілізації, такі як Єгипет чи Греція. Її культура була насиченою різними винаходами, досягненнями, загадками. Месопотамія була таким собі "плавильним котлом" для багатьох різних давніх народів, етнічних груп та релігій, які мали значний вплив протягом різних періодів історії. Месопотамія, разом з Трипільською культурою, широко відома світу як колиска цивілізації.

Номер слайду 3

Найдавніші сліди людини в Месопотамії — це палеолітичні стоянки, які археологи виявили в гористих північно-східних районах (печери Шанідар, Барда-Балка). В XI—VIII тис. до н. е. там уже почався перехід від кочового до осілого способу життя. Месопотамія, таким чином, була одним із найдавніших вогнищ землеробства на планеті. У VII — на початку VI тис. до н. е. (культура Джармо) стародавні землероби стали переселятися в долину. В другій половині VI тис. до н. е. вони почали застосовувати в землеробстві примітивну іригацію, стали металургами (хасунська культура). В V тис. до н. е. стародавні поселення з’явилися також на крайньому Півдні Месопотамії. Родючі ґрунти по берегах річок дозволяли жителям Межиріччя займатися землеробством, яке стало їх головним заняттям. На полях вирощували ячмінь і просо. Щоб захистити поля від розливів Тигру і Євфрату і створювати запаси води, жителі Дворіччя рили канали, будували дамби. Також вони рибалили та полювали.

Номер слайду 4

Виникнення перших міст-держав. Перші держави на території Месопотамії: Ассирія, Аккад, Вавилон, Шумер. Першими утворили державу шумери ( «чорноголові»). Багато що про держави Месопотамії ми дізнаємося завдяки археологічним розкопкам. Місто було оточене високими стінами, які захищали палац правителя, будинки городян і храм. За стінами міста були сади, поля, села, канали. У Південній Месопотамії не було ні гір, ні лісів. Тому жителі не вміли зводити споруди з каменю і дерева. Найпоширенішим матеріалом була глина. Тому житлові будинки і храми будувалися з глиняних цеглин. Ці цеглини сушили на сонці. Необпалена цегла легко кришилася, і щоб оборонну стіну міста зробити неприступною, її будували такої товщини, що по ній міг проїхати візок. Саме в Стародавньому Межиріччі народився міф про те, що боги створили людину з глини.

Номер слайду 5

Очолював місто-державу володар, якого називали енсі («пан, що кладе наріжний камінь») або лугалем («велика людина», «господар»). Правителі видавали закони. На царській службі були численні чиновники. Часто царства воювали між собою, тому царі створювали сильне військо. У середині III тис. до н. е. утворилося Аккадске царство, що об'єднало міста-держави Дворіччя. Це дало можливість комплексно регулювати всю іригаційну систему, була введена єдина система мір і ваг. Відбувалося розширення царського земельного фонду за рахунок скупки общинних земель та конфіскації різних земель. Храмові господарства також перейшли у власність царів з подальшою передачею їх у користування храмам. Все це заклало основу для розвитку великих царських господарств. Великі земельні володіння мали також багаті державні чиновники і знати. У II тис. до н. е. утворилося Вавілонське царство, яке досягло найбільшого розквіту в період правління царя Хаммурапі (1792-1750 рр. до н. е.). Наочне уявлення про соціально-економічний устрій суспільства і господарського життя дає кодекс царя Хаммурапі. Цей звід законів базувався на двох принципах: "провини і злої волі" (в сучасних умовах такий підхід означає навмисна або ненавмисна протиправна дія) і "око за око".

Номер слайду 6

У Месопотамії тільки жерцям було дозволено підніматися на вершину храму – зіккурата, розмовляти з богами і стежити за рухом небесних тіл. Стародавні жерці займалися астрономічними спостереженнями: вони склали свій календар, уміли обчислювати строки сонячних місячних затемнень. Вони розділили зоряне небо на сузір’я, ввели знаки Зодіаку (18), встановили тривалість року (дорівнює 365 дням, 6 годинам, 15 хвилинам, 41 секунді)

Номер слайду 7

Історія Месопотамії охоплює 3200—539 pp. до н. е. Вона має світове значення, оскільки дала перший поштовх культурним процесам, які були розвинуті іншими народами, стала місцем народження багатьох значних винаходів та відкриттів. На цій землі зародилося сільське господарство. Месопотамія (грецька назва Межиріччя) — територія в середній та нижній течії річок Тигр і Євфрат — колиска світової цивілізації. Культура Месопотамії була не такою консервативною, як єгипетська. Месопотамська традиція світосприйняття лягла в основу картини світу практично усіх народів Середземномор´я.

Номер слайду 8

Використані джерела:12 фактів про шумерів і Давню Месопотамію. https://spadok.org.ua/ariyi/12-faktiv-pro-shumeriv-i-davniu-mesopotamiiu. Архаїчна та ранньодинастична Месопотамія. Держави Шумеру і Аккаду. Історія Стародавньої Месопотамії. https://supermif.com/istoria_shid/42_istoria_shid.html. Межиріччя (Месопотамія)-природа і клімат, перші поселенці, боги і храми, наукові відкриття жерцівhttps://znai.com.ua/mezhirchchya-mesopotamya-priroda-klmat-persh-poselenc-bogi-hrami-naukov-vdkrittya-zhercv/4. Всесвітня історія. Історія України (інтегрований курс): підручник для 6 класу

Номер слайду 9

pptx
Додано
8 березня
Переглядів
45
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку