Історія походження військової символіки - бойового прапора, військової присяги. Військова присяга та військова символіка України.

Про матеріал

Історія походження військової символіки - бойового прапора, військової присяги. Військова присяга та військова символіка України.

Розширений план-конспект з предмету Захист Вітчизни. Разом з презентацією дасть можливість більш цікаво та пізнавано провести урок.

Перегляд файлу

УРОК № __.

 

  Історія походження військової символіки - бойового прапора, військової присяги. Військова присяга та військова символіка України. Бойовий прапор символ честі, доблесті і слави України.

 

Клас:  10.

Місце проведення: навчальний кабінет.

Дата проведення:

 

Мета:  -вивчити історію походження військової символіки - бойового прапора, військової присяги. Військову присягу та військову символіку України;

 

                   -виховувати почуття гідності за Державу та патріотизму, сприяти формуванню історичної пам’яті, вихованню громадянських почуттів учнів, повагу до ветеранів;

 

                   ормувати в учнів почуття відповідальності за долю рідного краю, своєї держави.

 

 

Обладнання: підручники, методичні матеріали, схеми, текст присяги, ноутбук, проектор, інтерактивна дошка.

 

План уроку

1. Історія походження військової символіки

2.Військова присяга – клятва на вірність українському  народові

3. Бойовий прапор- символ честі, доблесті і слави України.

 

Хід уроку

 

I. Шикування. Привітання, огляд зовнішнього вигляду, захід у клас, розміщення

II. Оголошення теми, мети та завдань уроку

ІІІ. Відпрацювання основних питань.

IV. Контрольне опитування.

V. Підведення підсумків.

VI. Домашнє завдання.

Лекція вчителя.

 

1. Історія походження військової символіки

 

Застосування військової символіки в Україні сягає сивої давнини. Одним з елементів військової символіки був прапор.  Слово прапор, стяг або хоругва має два походження: скандинавське та готське. У княжу добу кожен полк та його підрозділи мали прапор, який був символом і знаком, що об’єднував воїнів, дружину навколо князя. Всі прапори були в цілому подібні: на кінці держака було привішене досить довге полотно трикутної форми

(мал1.  ).

мал. 1  Прапори княжого війська

За прапорами, які мали свої відмінності в забарвленні, пізнавали, чиє то військо. Перед початком бою стяг піднімали над військом – це був урочистий знак до початку бою. Навколо прапора в бою йшла завзята боротьба, всі воїни мали за обов’язок боронити свій символ, а вороги вважали за честь здобути прапор. Хто здобув ворожий стяг, той святкував тріумф, перемогу.

У козацькому війську відзнаки звалися клейнодами. Це були гетьманська булава й бунчук, печатка, хоругви, тулумбаси (литаври). Ці ознаки своєї влади запорізьке військо надзвичайно цінило і використовувало їх з великою пошаною. Булава й бунчук – це відзнаки гетьмана, які він діставав від війська чи від знаті (королів), що хотіли привернути козаків до себе. Печатка запорізького війська була круглою, з гербом посередині, мала різні розміри. Прапори у козацькому війську були трьох видів: корогва всього війська або гетьманська; полкова корогва; сотенні корогви. Важливого значення надавалося і кольорові полотнища. Дуже різнорідні були прапори за часів гетьманування Богдана Хмельницького. В основному використовувалися кольори – синій, жовтий, білий та червоний, на яких панувала повна довільність різноманітних знаків (мал. 2 ).

мал. 2  Клейноди козацького війська

1. хоругва; 2. гетьманська булава; 3. бунчук; 4. печатки.

У ХУІІІ столітті вже на всіх військових прапорах був один знак, а саме „національний герб” – козак із шаблею і мушкетом. Таким чином, ми бачимо, що з середини ХУІІІ ст. прапор несе в собі подвійний зміст: державницький
( наявність на прапорі „національного герба”) і суто військовий ( герб окремого полку або сотні). Державний прапор – офіційний символ державної влади, що відображає суверенітет держави. Мали свої військові відзнаки й Січові стрільці. Ними були прапори ( в основному синьо- жовтого кольору), відзнаки роду військ, номери військової частини, військових посад тощо.

В період національно-визвольних змагань 1917 -1921 років в українських військових формуваннях використовувалась переважно національна символіка. А саме: синьо – жовті прапори і тризуб. В цей же період був затверджений Військово-Морський прапор Української Народної Республіки із зображеннями тризуба.

 

2.Військова присяга – клятва на вірність українському  народові.

 

Військова присяга – офіційна урочиста клятва, що її дають громадяни, вступаючи до лав Збройних Сил  та інших військових формувань України. Ритуал прийняття військової присяги як клятви воїна на вірність своєму народу, бере свій початок з давніх часів. За історичними документами, вперше складання присяги розпочалося в IX ст., з приходом на наші землі варягів (скандинавів). Саме  від них  був  запозичений цей обряд. Члени дружини клялися у своїй вірності і між собою після цього вважалися побратимами. Період козаччини ознаменований новим національним піднесенням українського народу. Борючись за свою Вітчизну, козаки, приймаючи військову присягу, були їй вірні до кінця свого життя. Найважчою провиною у козацькому війську була зрада своєму командирові, тобто товариству. Прийняття військової присяги на вірність Україні як військовий офіційний ритуал був проведений вперше легіоном Українських Січових Стрільців у 1915 році.

Кожний громадянин України, що призивається на військову службу, приймає військову присягу. Вона складається в урочистій обстановці зі зброєю в руках, біля Бойового прапора військової частини ( мал. 3). Молодий воїн дає персональну клятву українському народові, державі. Прийняття військової присяги, затверджується його особистим підписом у спеціальному документі, після чого кожен військовослужбовець стає повноправним членом Збройних Сил України.

 

 

 

 

 

 

 

 

Текст військової присяги:

Я, (прізвище, імя, по батькові), вступаю на військову службу і урочисто присягаю Українському народові завжди бути йому вірним і відданим, обороняти Україну, захищати її суверенітет, територіальну цілісність і недоторканість, сумлінно  і чесно виконувати військовий обов’язок, накази командирів, неухильно додержуватися Конституції України та законів України, зберігати державну і військову таємницю.

Присягаю виконувати свої обовязки в інтересах співвітчизників.

Присягаю ніколи не зрадити Українському народові!

Військова присяга - документ юридичної сили, що має велике державне значення. Текст присяги був затверджений Законом України від 24 березня 1999 року № 548-XIV.

мал. 3   Порядок прийняття військової присяги

 

У військовій присязі сформульовані найважливіші вимоги, які ставляться перед кожним військовослужбовцем і яких необхідно дотримуватися в інтересах національної безпеки України.

 

3. Бойовий прапор- символ честі, доблесті і слави України.

 

Однією з відзнак будь-якої армії є військова форма або (однострій), яка завжди дисциплінувала людей різних військових формувань. На військовій формі розташовуються відзнаки роду військ та військові звання, що регламентують належність військовослужбовця до того чи іншого  військового формування.

Військова символіка сучасних Збройних Сил та інших військових формувань України є поєднання традицій і сучасності.

Вона включає військові прапори різних кольорів відповідно до виду військових формувань.. Більшість елементів військової символіки українських військових формувань має зображення Малого Державного Герба – Тризуба.

Кожна військова частина під час свого формування отримує Бойовий Прапор. Бойовий Прапор є символом честі, доблесті, слави і зобов’язує кожного військовослужбовця віддано служити Українському народові, мужньо, вміло і непохитно боронити Українську державу, не шкодуючи свого життя. Бойовий Прапор військової частини є почесним знаком, що визначає особливості її бойового призначення, історії та заслуг і свідчить про залежність військової частини до Військового формування.

Після сформування військової частини Бойовий Прапор вручається їй від імені Президента України та закріплюється за військовою частиною на весь час її існування, незалежно від  зміни її назви і номера (мал. 14). Зміни назви військової частини вносяться до Грамоти Президента України, що видається під час вручення Бойового Прапора. Бойовий Прапор знаходиться зі своєю військовою частиною, а на полі бою – в районі бойових дій,  в яких частина бере участь. У разі втрати Бойового

Прапора командир військової частини і військовослужбовці, що є безпосередніми винуватцями цього, несуть відповідальність згідно з законом, а військову частину розформовують. Для охорони Бойового Прапора виставляється Пост №1 найвідповідальніший і найважливіший. Він довіряється найкращим воїнам, які зі зброєю в руках охороняють його. Біля Бойового Прапора військовослужбовці дають присягу, беруть участь у парадах, походах.

мал. 4    Вручення Бойового Прапору

 

 До Бойового Прапора прикріпляються ордени і медалі, яких частина удостоєна за видатні бойові заслуги, успіхи. Найпочеснішою відзнакою воїна за службу є фотографування біля розгорнутого Бойового Прапора військової частини.

 

 

 

 

 

IV. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО

Запитання до учнів.

  1. Розкрийте текст військової присяги.
  2. Як проводиться ритуал прийняття військової присяги?
  3. Що відноситься до військової символіки України?
  4. Розкрийте порядок вручення Бойового Прапора військової частини.

 

 

 

V. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

 

Самостійно відпрацювати та закріпити викладений матеріал.

 

 

 

 

Вчитель предмету «Захист Вітчизни»

 

_____________________________________________________________________

1

 

doc
Додано
18 жовтня 2018
Переглядів
11332
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку