Історія відкриття Тихого океану. Маріанська западина

Про матеріал
Тихий океан. Першовідкриття Тихого океану. Дослідження Маріанської западини-найглибшого місця на Землі. Гідротермальне джерело Шампань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тихий океан

Номер слайду 2

Першою людиною, який перетнув тихоокеанські простори, був Фернан Магеллан. За все плавання, що тривало майже 4 місяці, він ні разу не спостерігав руйнівних штормів, тому назвав океан Тихим. Як виявилося, даремно — шторми тут вирують куди частіше, ніж в Індійському або Атлантичному океанах. Середня глибина Тихого океану — майже 4 кілометри. Води Тихого океану омивають береги 43 держав. Тихоокеанські води становлять понад 50% усього світового океану. Тихий океан займає третину всієї поверхні Землі. На його території знаходиться близько 25 тисяч островів, що більше, ніж в будь-якому іншому океані або морі. Це навіть більше, ніж сумарна кількість островів в інших океанах. Швидкість хвиль цунамі в Тихому океані може досягати 700-800 км/год.

Номер слайду 3

Саме тут знаходиться найглибше місце на Землі — Маріанська западина, дно якої лежить на 11022 метри нижче рівня моря. Людина лише тричі відвідувала її, причому одним з відважних дослідників, що спустився туди поодинці, був режисер Джеймс Кемерон, творець «Аватара», «Титаніка» та перших двох «Термінаторів». Так, тиск в Маріанській западині в 1100 разів більший ніж на рівні моря. З цієї причини занурення живої істоти без спеціального обладнання в западину — ефективний спосіб звести рахунки з життям. Максимальна глибина Маріанської западини 11022 метрів ± 40 метрів. Для порівняння — найвищий пік Землі — Еверест — досягає висоти 8 848 метрів, Еверест може повністю покритись водою у Маріанській западині.

Номер слайду 4

Свою назву глибоководна западина отримала від Маріанських островів, що знаходяться від нього приблизно в 200 км на захід. Дослідним місіям, що наважилися спуститися в глибоководну западину, відкрилися її більш дивні факти. Вода в Маріанській западині відносно тепла — від 1 до 4 градусів Цельсія. Причина настільки високої температури глибоководної води — гідротермальні джерела, вода навколо яких і зовсім нагрівається до 450 градусів Цельсія. В западині мешкають величезні отруйні ксенофіофори. Одноклітинні досягають 10 сантиметрів у діаметрі. Маріанська западина є домом для молюсків. Безхребетні водяться в околицях серпентинових гідротермальних джерел, які виділяють водень і метан, необхідні для життєдіяльності молюсків.

Номер слайду 5

Гідротермальне джерело Шампань у западині виробляє рідкий діоксид вуглецю. Дно западини вкрите в’язким слизом, яка являє собою подрібнені раковини і залишки планктону, перетворені в липку бруд неймовірним тиском води. На глибині близько 414 метрів в Маріанської западини знаходиться діючий вулкан Дайкоку. Виверження вулкана сформували озеро рідкої сірки, температура якого досягає 187 градусів Цельсія. У 2011 році в Маріанської западини були виявлені 4 кам’яних «моста», довжина кожного з яких становить 69 кілометрів. Вчені припускають, що вони утворилися на стику Тихоокеанських і Філіппінських тектонічних плит. Знаменитий режисер Джеймс Кемерон став одним з трьох сміливців, які вчинили спуск в Маріанську западину. Свою подорож творець «Аватара» зробив у 2012 році. Маріанська западина — національний пам’ятник США і найбільший морський заповідник в світі. Маріанська западина — аж ніяк не строго вертикальне заглиблення в морському дні. Формою Маріанська западина нагадує півмісяць довжиною близько 2550 кілометрів і шириною в середньому 69 кілометрів.

Номер слайду 6

Перша експедиція Трієста з великим подивом розповіла, що на дні Маріанської западини є життя. Хоча раніше вважалося, що існування життя в таких умовах просто неможливе. За словами Жака Піккара, вони бачили на дні рибу, що нагадує звичайну камбалу, довжиною близько 30 см., а також креветок-бокоплавів. Багато морські біологи скептично ставляться до того, що екіпаж Трієра дійсно бачив рибу, але не так ставлять під сумнів слова дослідників, як схиляються до того, що за рибу вони прийняли морського огірка або інше безхребетне. Під час другої експедиції апарат Кайко взяв зразки ґрунту і в ньому дійсно знайшлося безліч крихітних організмів, здатних виживати в абсолютній темряві за нормальної температури близько 0°C і при жахливому тиску. Не залишилося жодного скептика, який ставив під сумнів наявність життя скрізь в океані, навіть у найнеймовірніших умовах. Щоправда, залишалося не ясним, наскільки таке глибоководне життя розвинене. Чи єдині представники Маріанської западини — найпростіші мікроорганізми, ракоподібні та безхребетні?

Номер слайду 7

У грудні 2014 р. було виявлено новий вид морських слимаків — сімейства глибоководних морських риб. Камери зафіксували їх на глибині 8145 м., що було на той момент абсолютним рекордом для риб. У тому ж році камери зафіксували ще кілька видів величезних ракоподібних, що відрізняються від своїх мілководних родичів глибоководним гігантизмом, що взагалі притаманне багатьом глибоководним видам. У травні 2017 року вчені повідомили про відкриття ще одного нового виду морських слимаків, які були виявлені на глибині 8 178 м. Всі глибоководні жителі Маріанської западини — майже сліпі, повільні та невибагливі тварини, здатні виживати у найекстримальніших умовах.

Номер слайду 8

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Географія, 7 клас, Презентації
Додано
11 березня
Переглядів
199
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку