Іван Франко. Замальовка життєпису письменника, його казкарська творчість

Про матеріал
Презентація підходить для першого уроку знайомства з Іваном Франком та його казкарською діяльністю. Є інформація про збірку казок "Коли ще звірі розмовляли" та про особливості літературної казки. Презентація стане чудовим доповненням як для звичайного, так і онлайн-уроку української літератури у 5 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іван Франко Замальовка життєпису письменника, його казкарська творчість

Номер слайду 2

Іван Франко – людина, яка мала високу ерудицію, блискучу пам’ять . Але попри все, він був людиною дуже простою, одягався в сіре і майже завжди у вишиванку. Іван Франко вмів дослухатися до чужих думок, але ніколи не зраджував своїх ідеалів.

Номер слайду 3

Народився Іван Якович Франко у серпні 1856 року в прикарпатському селі Нагуєвичах. Село оточене царством лісу. Малий Іван змалечку був серед природи, вмів ловити рибу руками, швидко знаходив гриби.

Номер слайду 4

Батько майбутнього письменника, Яків Франко, був вправним ковалем, а ще добрим оповідачем. Саме батьківську кузню Франко вважав найпершою школою життя.

Номер слайду 5

Іванова мати, Марія Кульчицька, гарно співала, знала багато казок. Мама зацікавила малого Івана народними творами.

Номер слайду 6

Коли Іванові виповнилось 6 років, тато віддав його до школи в сусіднє село. Там викладали польську, німецьку мови, початкову арифметику. У школі Франко вчився найкраще. Вражала пам’ять хлопця . Він встигав виконати своє завдання і допомогти однокласникам.

Номер слайду 7

У віці 9 років Іван втрачає батька. Мама виходить вдруге заміж. Франко продовжує навчання у Дрогобицькій гімназії імені Франца Йосипа. Вчителі спочатку бачили в ньому «хлопську дитину», тому перший рік навчання Іван сидів на «ослячій лаві». Але згодом хлопець вразив їх своєю жагою до знань і неймовірною пам’яттю. В ці роки Франко починає збирати фольклор, формувати свою бібліотеку. Дрогобицька гімназія

Номер слайду 8

У 15 років Іван втрачає матір, але продовжує навчання . В цьому йому допомагає вітчим. Гімназію Франко закінчив з похвальним свідоцтвом зрілості. Навчання Іван Франко продовжує у Львівському університеті. Львівський університет

Номер слайду 9

Іван Франко - автор багатьох творів , які зібрані у 50 томах. Письменник мав бібліотеку з шестисот книжок. Володів шістнадцятьма мовами.

Номер слайду 10

Помер Іван Якович Франко 28 травня 1916 року . Похований на Личаківському цвинтарі у Львові.

Номер слайду 11

Більшість творів, написаних Франком для дітей, – це казки. Їх у нього майже 50, двадцять казок увійшло до збірки «Коли ще звірі говорили». У казках показані різні моральні пороки суспільства . Письменник в алегоричній формі підкреслює негативне в людській поведінці. Адже, говорячи про звірів – каже Іван Франко,- казка «одною бровою підморгує на людей…».

Номер слайду 12

Алегорія – образ, у якому все зображення має переносне значення. Наприклад, лисиця уособлює хитрість, осел – тупу впертість, вовк - хижацтво.

Номер слайду 13

Літературна казка — це авторський художній твір у прозовій чи віршованій формі, часто заснований на фольклорних джерелах, але відзначається оригінальністю.

Номер слайду 14

Особливості літературної казки: • Наявність конкретного автора.• Чітка фіксація тексту.• Відчутна присутність автора у творі, що скеровує події, а іноді є героєм твору.• Персонажі зображені в індивідуальних рисах, автор звертає увагу на внутрішній світ, почуття, риси характеру.•Може існувати у прозі, віршах, драматичній формі.•Розлогі описи природи, місця подій, зовнішності персонажів.

Номер слайду 15

Дякую за увагу!

pptx
Додано
24 вересня 2022
Переглядів
945
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку