Іван Нечуй-Левицький та його дитинство й юність

Про матеріал
Письменник народився 25 листопада 1838 року в місті Стеблеві у родині священика й зростав серед чарівної природи Надросся. Народні пісні, поетичні народні обряди та звичаї – це те середовище, яке посприяло формуванню майбутнього автора “Кайдашевої сім’ї” – одного з найулюбленіших художніх творів українців.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дитинство та юністьІвана Семеновича Нечуй-Левицького

Номер слайду 2

Іван Нечуй-Левицький (1838-1918)Письменник народився 25 листопада 1838 року в місті Стеблеві у родині священика й зростав серед чарівної природи Надросся. Народні пісні, поетичні народні обряди та звичаї – це те середовище, яке посприяло формуванню майбутнього автора “Кайдашевої сім’ї” – одного з найулюбленіших художніх творів українців.

Номер слайду 3

Дитинство. Навчанням і вихованням Івана Левицького опікувався батько. Мати Івана мала веселу й щиру вдачу, була співучою та говіркою й письменник згадує про неї в біографії: “Мати вміла читати церковнослов’янські книжки, любила читати житія святих і читала їх голосно, а ми малими слухали… Мати вмерла, як мені йшов тринадцятий рік. Вона мала дві пари близнят, котрі й зосталися живі з усіх дітей; це підірвало її міцне здоров’я, вона почала після того слабувати та швидко вмерла”.

Номер слайду 4

ЮністьІван Левицький навчався в Богуславському духовному училищі, у Київській духовній семінарії і в Київській духовній академії. Письменник згадує переважно в мінорній тональності: “…то було царство різок і паль… Наука в училищі була суха, мертва й абстрактна…”. Одна з причин такого стану – російський казенний дух. Дітей, яких виховували вдома в українськомовній стихії, навчали грамоти за букварями, написаними церковнослов’янською мовою, а далі предмети треба було опановувати російською. Після закінчення академії І. Левицький не став на батькову стезю й вибрав шлях учителя російської словесності.

Номер слайду 5

Дякую за увагу

pptx
Додано
14 вересня 2023
Переглядів
280
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку