«Ізолюючі засоби індивідуального захисту шкіри».

Про матеріал

«Ізолюючі засоби індивідуального захисту шкіри».

Розповісти про засоби індивідуального захисту органів дихання. Навчити правильно їх підбирати.

Перегляд файлу

УРОК № ___.

ОЦЗ.  Тема:  «Ізолюючі засоби індивідуального захисту шкіри».

 

Навчальна група (класс): _____________

Дата проведення:__________________________

Місце проведення:________________________

 

Мета: Розповісти про ізолюючі засоби індивідуального захисту шкіри. Навчити правильно їх підбирати.

Обладнання: підручник, методичні матеріали, схеми.

 

План уроку

1. Характеристика ізолюючих засобів

2. Фільтруючі засоби захисту шкіри.

 

Хід уроку

I. Шикування. Привітання, спів Гімну України, огляд зовнішнього вигляду, виконання стройових вправ, захід у клас, розміщення.

II. Оголошення теми, мети та завдань уроку

ІІІ. Відпрацювання основних питань.

IV. Контрольне опитування.

V. Підведення підсумків.

VI. Домашнє завдання.

Розповідь  вчителя.

1.Характеристика ізолюючих засобів

 

Виготуй в домашніх умовах ватно-марлеву пов’язку. Для захисту шкіри використовуються як спеціальні, так і простіші засоби захисту.

За типом захисної дії спеціальні засоби індивідуального захисту поділяються  на ізолюючи та фільтруючи. Засоби захисту шкіри, які виготовлені із ізолюючих матеріалів, можуть бути герметичні (комбінезони, костюми) та негерметичні (накидки, фартухи). Всі вони виготовляються із газо та волого непроникної тканини.

До засобів захисту шкіри ізолюючого типу відносяться загальновійськовий захисний комплект (ЗЗК)  (мал. 201) та легкий захисний костюм (Л-1). (мал. 202).

До складу загально-військового захисного комплекту входять захисний плащ (ОП-1), захисні панчохи і захисні рукавиці. Захисні плащі виготовляються із прогумованої термостійкої тканини. Захисні рукавиці бувають літніми – п’ятипалі із гуми та зимові – двопалі із прогумованої тканини. Розміри захисних плащів та панчіх наведені в табл. 14 та 15. Захисний плащ може використовуватись як накидка, плащ та комбінезон.

 

 

Таблиця 14Розміри захисних плащів ОП-1

 

 

 

Захисний плащ

Ріст людини

Розмір плаща

До 165

1

165-170

2

170-175

3

175-180

4

Вище 180

5

 

 

 Таблиця 15

Розміри захисних панчіх

 

Захисні панчохи

Розмір взуття

Розмір панчіх

№ 37-40

1

№ 41-42

2

№ 43 та більше

3

 Легкий захисний костюм Л-1 забезпечує захист від хімічних речовин в рідкому, аерозольному чи пароподібному стані. Захисний костюм складається із сорочки з капюшоном та штанів, які внизу переходять у захисні панчохи.

Виготовляється костюм із прогумованої тканини. У комплект входять двопалі рукавиці, підшоломник та сумка.

Захисні комбінезон і костюм захищають від аерозолів та крапельно-рідинних отруйних речовин на протязі декілька годин.

Для збільшення часу постійного знаходження в ізолюючому одязі можна використати охолоджуючи екрани із бавовняно паперової тканини, які одягаються поверх захисного одягу і періодично змочуються водою з температурою не більше 20° С (табл. 16).

 

 

 

 

Таблиця 16 Час знаходження людей в ізолюючих засобах захисту шкіри

 

Температура навколишнього повітря

0 С

Час знаходження в ізолюючих засобах

захисту шкіри

без вологого екрануючого комбінезону

з вологим екрануючим комбінезоном

+ 30 і більше

15-20 хв.

1-1,5 год.

25-29

до 30 хв.

1,5-2 год.

20-24

до 45 хв.

2-2,5 год.

15-19

до 2-х год.

більше 3 год.

нижче + 15

більше 3-х год.

-

 

 

 Примітка.

   1. В похмуру або вітряну погоду, а також у тіні час безперервного знаходження  може бути збільшений в 1,5 рази.

 2. Час відновлення теплового стану до вихідного рівня складає не менше 1 год., кожен наступний цикл роботи скорочується на 30 %.

            Для довідки: щоб зберігати максимальну працездатність при користуванні засобами захисту шкіри ізолюючого типу (за виключенням Л-1), треба враховувати температуру повітря і одягати їх при  Т+45°С і вище на білизну, при температурі від 0 до 16° поверх літнього одягу; при температурі від 0 до - 10°С поверх зимового одягу; нижче-10°С поверх ватника.  Захисний костюм Л-1 завжди одягають поверх сезонного одягу. Гумові чоботи при температурі нижче 0°С одягають на теплі шкарпетки, або онучі. Гумові рукавиці – поверх вовняних

 

 

2.Фільтруючі засоби захисту шкіри.

 

Призначені вони для захисту шкіри людини від дії отруйних речовин, які знаходяться в газоподібному стані. Крім того, фільтруючі засоби захисту шкіри забезпечують захист від радіоактивного пилу і аерозолів, бактеріальних засобів. Тканина фільтруючого захисного одягу просочена спеціальними хімічними речовинами, які тонким шаром обволікають нитки матеріалу. До фільтруючих засобів захисту шкіри відноситься комплект захисного фільтруючого одягу.

        Комплект захисного фільтруючого одягу  захищає шкіру людини від отруйних і сильнодіючих отруйних речовин і бактеріальних засобів у вигляд аерозолів (мал.203).

До його складу відносяться бавовняно - паперовий комбінезон, який змочується розчином спеціальної пасти – хімічними речовинами, що затримують пари отруйних речовин  або нейтралізують їх , а також білизни, підшоломника та двох пар онуч, одна з яких змочується тим самим розчином,  що і комбінезон. Розміри комбінезонів: 1-до 160 см; 2-160-170 см; 3-більше 170 см

 

Найпростіші засоби захисту шкіри виготовлені з підручних засобів, забезпечують захист шкіряних покривів людини від радіоактивних речовин і біологічних засобів, а в деяких випадках і від краплиннорідких отруйних речовин та інших випарів. В ролі підручних засобів може бути використаний виробничий, побутовий, спортивний одяг.

 

 

 

 

 

 

 

У вигляді простіших засобів захисту шкіри (мал.204) можливо використовувати виробничий одяг – куртки і брюки, комбінезони, халати з капюшонами, які пошиті з брезенту, вогнезахисної або прогумованої тканини, грубого сукна. Вони можуть не тільки захищати від радіоактивних речовин і бактеріальних засобів, але також не пропускати деякий час краплинорідкі отруйні речовини. З побутового одягу найбільш придатні плащі та накидки з прогумованої тканини, або відповідно, підготовлений інший одяг. Для того, щоб звичайний одяг захищав від парів і аерозолів отруйних речовин його треба змочити в спеціальному розчині, який готується на підставі мийних речовин  або мінеральних (трансформаторне, машинне), чи рослинних (бавовняне, олія) масел.

Однак треба мати на увазі, що інколи звичайний одяг не є повністю герметичним і не ізолює тіло людини від зовнішнього середовища. Тому використовуючи повсякденний одяг для захисту шкіри, необхідно ретельно його загерметизувати.  Для цього верхній одяг застібають на всі ґудзики, гачки й кнопки, підняти комір щільно обмотують шарфом або хусткою. Кінці рукавів і штани зв’язують стрічками, куртки чи піджаки заправляють в штани. Одяг обов’язково підпоясують. Посилити захисні властивості звичайного одягу і збільшити його герметичність можна за рахунок деяких змін в його крої і просоченням його спеціальними розчинами.

Для захисту ніг використовуються гумові чоботи та боти, взуття зі шкіри. Для захисту рук користуються гумовими або шкіряними рукавицями.

 

Цікаво знати! У відсутності індивідуальних засобів захисту шкіри звичайний одяг просочують спеціальним розчином, щоб не проникали пари й аерозольні отруйних речовин. Для цього треба: 250 – 300 г. мильної стружки або подрібненого господарського мила розчинити у двох літрах нагрітої до 60 - 70°С води, долити 0,5 л олії і, підігріваючи, перемішувати протягом 5 хв. до утворення емульсії. Комплект одягу покласти у таз і залити гарячим розчином. Потім трохи викрутити і висушити. Підготовлений у такий спосіб одяг можна надягати на натільну білизну. Розчин не шкодить тканині, не подразнює шкіру.

 

 

IV. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО

Питання для закріплення знань.

  1. Назвіть призначення та будову загальновійськового захисного  комплекту ?
  2. Які ти знаєш розміри легкого захисного костюму Л-1?

 

V. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Самостійно відпрацювати та закріпити викладений матеріал.

 

 

Вчитель предмету «Захист Вітчизни»  _________________________________

 

1

 

doc
Додано
23 грудня 2018
Переглядів
6396
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку