Ізотопи та нукліди у природі

Про матеріал
Розроблена презентація до теми Ізотопи та нукліди у природі. Вона включає в себе. На основі знань про фізичний зміст порядкового номера хімічного елемента ми обґрунтувати їхнє розташування в періодичній системі; Уточнімо уявлення щодо складу атомних ядер; розгляньмо класифікацію ізотопів; навчімось визначати кількість нейтронів у ядрі певного нукліда.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ізотопи, нукліди в природі. 8 клас. Підготувала Вчитель хіміїШевчук Л. Г.

Номер слайду 2

Д.І. Менделєєв. Пам'ятай: успіх кожного - це успіх усіх!Девіз уроку Істина відкривається лиш тим, хто її шукає.

Номер слайду 3

Фронтальна бесіда1. Що називають періодом? 2. Що називають групою? 3. Розкажіть про структуру періодичної системи хімічних елементів4. Яка будова атома?

Номер слайду 4

Мотивація навчальної діяльностіУ 1896 році явище радіоактивності було сприйняте як катастрофа періодичного закону й періодичної системи. Чому? Це ми дізнаємось сьогодні на уроці.

Номер слайду 5

Тема:ІЗОТОПИ, НУКЛІДИ У ПРОРОДІ.

Номер слайду 6

ЗАВДАННЯ На основі знань про фізичний зміст порядкового номера хімічного елемента ми обґрунтувати їхнє розташування в періодичній системі;Уточнімо уявлення щодо складу атомних ядер;розгляньмо класифікацію ізотопів; навчімось визначати кількість нейтронів у ядрі певного нукліда.

Номер слайду 7

Проблемне питання Як зменшити вплив радіоактивного випромінення?

Номер слайду 8

Види атома Гідрогену:

Номер слайду 9

Виробництво «важкої води» дуже потребує великих витрат енергії, тому її вартість дуже велика. 1935 року, одразу ж після відкриття «важкої води», її ціна становила 19 доларів за грам. У наш час «важка вода» при купівлі 1 кг коштує 1 євро за грам. Дейтерій від Протію відрізняється лише наявністю одного нейтрона, але має інші властивості та, як наслідок, інше застосування. Цікавий факт

Номер слайду 10

Дмитро Дмитрович Іваненко

Номер слайду 11

У 1932 році, після відкриття нейтрона, Дмитро Дмитрович Іваненко висунув гіпотезу: до складу ядер входять важкі частинки – протони і нейтрони. Разом з тим, гіпотеза Іваненка полягала не просто в тому, що ядра складаються з протонів і нейтронів, а, насамперед, в уявленні про нейтрон як елементарну частинку: „Нейтрон так само елементарний, як протон”, – зазначав Іваненко.

Номер слайду 12

де χ - атомна частка ізотопа елемента, а А – це нуклонне число цього ізотопа.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

УВАГА!Небезпечні ізотопи:90 Sr, 137 Cs, 131 I.

Номер слайду 15

Загальну кількість протонів і нейтронів у атомі називають нуклонним числом. N(p+) = Z N(n0) = A - N (p+) N(n0) = A – Z, де Z – порядковий номер елемента у періодичній системі, А – нуклонне число, N(p+) – протонне число, N(n0) – кількість нейтронів.

Номер слайду 16

ВизначенняІзотопами називають різновиди атомів одного хімічного елемента з різною кількістю нейтронів. Різновид атомів із певною кількістю нейтронів називають нуклідом.Ізотопи – це нукліди одного хімічного елемента.Ізотопи поділяють на природні й штучні, стабільні й радіоактивні. Радіоактивні ізотопи (радіонукліди) спонтанно перетворюються на інші нукліди з виділенням енергії. Періодом піврозпаду називають проміжок часу, протягом якого кількість радіоактивних нуклідів певного елемента зменшується вдвічі Токсини -хімічні сполуки не властиві організму.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Яке радіоактивне випромінювання має найбільшу проникну здатність?

Номер слайду 19

ЧОРНОБИЛЬ

Номер слайду 20

“Увесь світ говорив, писав про атомну катастрофу поблизу маленького українського містечка Чорнобиль. Світ тремтів від атомного страху.” І. Кірімов

Номер слайду 21

Заходи безпеки. Мінімізувати негативний вплив радіації на здоров’я людини допоможуть сорбенти, які слід уживати за порадою лікаря. Продукти, багаті на пектини, також є дієвим засобом виведення радіонуклідів з організму. Корисно уживати яблука – свіжі й печені, лимони та інші цитрусові, морську капусту тощо. Вологе прибирання помешкання, боротьба з пилом, чищення одягу й взуття – ці нескладні буденні дії також істотно зменшують небезпеку радіоактивного забруднення організму. Запам’ятайте! Куріння небезпечне для організму людини ще й тому, що тютюновий дим містить чимало радіонуклідів!

Номер слайду 22

Виконайте завдання1. Ядро атома одного з ізотопів Купруму містить 36 нейтронів. Нуклонне число цього нукліда дорівнює: (а) 96; (б) 29; (в) 65; (г) 94.2. Як змінюється період піврозпаду ядер з часом?3. Як залежить період піврозпаду від початкової маси речовини?

Номер слайду 23

Хімічний диктант1. Протонне число 13.2. Нуклонне число 23.3. Кількість протонів 12.4. Кількість електронів 5.5. Відносна атомна маса 9.6. Розташований у I групі, 2-му періоді.7. Має три ізотопи — Протій, Дейтерій, Тритій.8. Елемент 3-го періоду, утворює вищий оксид Е03.9. Елемент 2-го періоду, утворює сполуку з Гідрогеном ЕН4.10. Елемент з порядковим номером 7.11. Елемент з кількістю нейтронів 2.12. Елемент VI групи, який не проявляє валентність VI.

Номер слайду 24

Ключ до тесту1)Al; 2)Na; З)Mg; 4)B; 5)Be; 6)Li; 7)H; 8)S; 9)C; 10)N; 11)He; 12) O.

Номер слайду 25

Додаткові завдання1*. Більше число протонів, ніж електронів, має(а) атом Натрію; (в) сульфід-іон;(б) атом Сульфуру; (г) йон Натрію.2*. Атомне співвідношення ізотопів Літію з нуклонними числами 6 і 7 у природному елементі Li дорівнює, відповідно, 7,3 і 92,7 % (атомних відсотків). Середня відносна атомна маса елемента Літію дорівнює (а) 6,52; (б) 6,73; (в) 6,82; (г) 6,93.

Номер слайду 26

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯОпрацювати §7, завдання 6-8 ст.40; Знайти інформацію про метод мічених атомів у ЗМІ або на ст.40 у рубреці “Цікаво знати”;

Номер слайду 27

Розв'язок проблемного питанняУсі види радіоактивного випромінювання дуже небезпечні, особливо γ-промені, які мають найбільшу проникну здатність.Мінімізувати негативний вплив радіації на здоров’я людини допоможе вживання сорбентів (за порадою лікаря), продуктів, багатих на пектини; вологе прибирання помешкання, боротьба з пилом, чищення одягу й взуття.Куріння небезпечне для організму людини ще й тому, що тютюновий дим містить чимало радіонуклідів.

Номер слайду 28

РЕФЛЕКСІЯУ В. Маяковського є такі слова: «Якщо на небі запалюються зірки - то це комусь потрібно». Ми можемо перефразувати. Якщо хіміки вивчають ізотопи, радіоактивний розпад, то це теж комусь потрібно. А чого навчилися ми, вивчаючи тему «Ізотопи. Нукліди у природі»?

Номер слайду 29

Дякую за увагу!

pptx
Додано
15 березня 2022
Переглядів
941
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку