Зміст навчальної програми орієнтовано на формування в учнів ключових і предметних компетентностей, які покликані наблизити процес трудового навчання до життєвих потреб учня, його інтересів та природних здібностей.
Ключова компетентність – це знання, уміння і навички у комплексі зі сформованою життєвою позицією учня.
У формуванні ключових компетентностей беруть участь усі навчальні предмети, інтегруючи процес навчання навколо них. Кожен предмет, маючи власний компетентнісний потенціал, вносить свій внесок у формування ключових компетентностей, тобто у творення навчального середовища української школи.
№ з/п |
Дата |
Клас |
Зміст навчального матеріалу |
|
|
|
|
Розділ І. Основи матеріалознавства та технології обробки. |
|
|
|
|
Об’єкт проектної діяльності № 1 Гольниця |
|
1. |
|
|
Вступ. Правила безпеки та поведінки на уроці трудового навчання. |
|
2. |
|
|
Поняття про проектування. Етапи проектування. |
|
3. |
|
|
Конструкційні матеріали необхідні для виготовлення запланованого виробу. |
|
4. |
|
|
Виготовлення виробу. |
|
5. |
|
|
Оздобити виготовлений власний виріб. |
|
6. |
|
|
Презентація власної діяльності та оцінювання проектної роботи. |
|
|
|
|
Об’єкт проектної діяльності № 2 Об’ємна іграшка |
|
7. |
|
|
Види конструкційних матеріалів та їх підбір для виготовлення гольниці. Тканина,як конструкційний матеріал. |
|
8. |
|
|
Інструменти та матеріали для виготовлення виробу. |
|
9. |
|
|
Складання ескізу виробу. Розробка шаблонів. |
|
10. |
|
|
Технологія розкрою тканини. Технологія розмічання тканини. |
|
11. |
|
|
Правила безпеки праці. Виготовлення виробу. |
|
12. |
|
|
Виготовлення виробу. |
|
13. |
|
|
Виготовлення виробу. |
|
14. |
|
|
Виготовлення виробу. |
|
15. |
|
|
Оздоблення виробу. Матеріали для оздоблення виробу. |
|
16. |
|
|
Презентація та оцінка проектної діяльності. |
|
|
|
|
Об’єкт проектної діяльності № 3 Ялинкова прикраса |
|
17. |
|
|
Вишивка як вид декоративно-ужиткового мистецтва. |
|
18. |
|
|
Правила безпечної роботи ти санітарно-гігієнічні вимоги при роботі з тканиною. |
|
19. |
|
|
Пошук моделей-аналогів. Виготовлення ескізу виробу. |
|
20. |
|
|
Виготовлення виробу за планом. |
|
21. |
|
|
Виготовлення виробу. |
|
22. |
|
|
Оздоблення виробу. Презентація результатів технологічної діяльності. |
|
|
|
|
Об’єкт проектної діяльності № 4 Пласка іграшка |
|
23. |
|
|
Загальні відомості про проектування. Етапи проектування Визначення завдань з виконання проекту. |
|
24. |
|
|
Види текстильних волокон. Будова тканини. Поняття про ткацьке переплетіння. |
|
25. |
|
|
Методи проектування: метод фантазування, створення ескізу. Шаблони та їх призначення. |
|
26. |
|
|
Інструменти і матеріали для виготовлення іграшки. Призначення і будова розмічальних та вимірювальних інструментів. |
|
27. |
|
|
Технологія виконання швів «уперед голку», «назад голку». |
|
28. |
|
|
Складання плану послідовності виготовлення виробу. |
|
29. |
|
|
Виготовлення виробу. |
|
30. |
|
|
Виготовлення виробу. |
|
31. |
|
|
Виготовлення виробу. |
|
32. |
|
|
Виготовлення виробу Остаточна обробка виробу. |
|
33. |
|
|
Контроль якості виробу. |
|
34. |
|
|
Презентація виробів. Оцінювання робіт. |
|
|
|
|
Об’єкт проектної діяльності № 5 Рамка для фото |
|
35. |
|
|
Метод фантазування, як один із методів проектування. Пошук виробів аналогів для виготовлення рамки. Створення банку ідей. |
|
36. |
|
|
Конструкційні матеріали для виготовлення виробу. Виготовлення шаблонів. |
|
37. |
|
|
Виготовлення та оздоблення виробу. |
|
38. |
|
|
Контроль якості виробу. Самооцінка, оцінювання виробів. Виставка робіт. |
|
|
|
|
Об’єкт проектної діяльності № 6 Бутерброди |
|
39. |
|
|
Продукти харчування, їх склад. Раціональне харчування. |
|
40. |
|
|
Вплив вмісту харчових продуктів на стан здоров’я людини та її зовнішній вигляд. |
|
41. |
|
|
Технологія приготування бутербродів. Правила безпечної праці та санітарно – гігієнічних вимог. |
|
42. |
|
|
Місце хліба в повсякденному харчуванні. Приготування бутербродів. |
|
43. |
|
|
Види бутербродів. Прості бутерброди. |
|
44. |
|
|
Режим харчування підлітка. Визначення загальної харчової цінності страв до сніданку. |
|
45. |
|
|
Оформлення та споживання бутербродів. Вимоги до якості приготування бутербродів. |
|
46. |
|
|
Оцінювання результатів проектної діяльності. |
|
|
|
|
Об’єкт проектної діяльності № 7 Лялька - мотанка |
|
47. |
|
|
Лялька з тканини як самобутнє явище у побуті та мистецтві українців. |
|
48. |
|
|
Традиційні типи хатніх вузлових ляльок. Матеріали, які використовуються для виготовлення ляльок. |
|
49. |
|
|
Технологія виготовлення народної ляльки. Правила безпечної роботи . |
|
50. |
|
|
Створення ескізного малюнка ляльки, одягу, прикрас. |
|
51. |
|
|
Практична робота. Виготовлення ляльки – мотанки. |
|
52. |
|
|
Контроль якості виробу. Оцінювання виробу. |
|
|
|
|
Об’єкт проектної діяльності № 8 Листівка |
|
53. |
|
|
Етапи проектування. Використання біооформ у створенні виробу. |
|
54. |
|
|
Планування роботи з виготовлення виробу. |
|
55. |
|
|
Інструменти та пристосування . Аплікація як вид художнього оздоблення виробів. Виконання ескізного малюнка виробу. |
|
56. |
|
|
Технологія виготовлення та оздоблення листівки. Процес виготовлення виробу з аплікацією. |
|
57. |
|
|
Остаточна обробка виробу. Розрахунок орієнтовної вартості виготовленого виробу. |
|
58. |
|
|
Підготовка до презентації. Оцінювання робіт. |
|
|
|
|
Об’єкт проектної діяльності № 9 Серветка |
|
59. |
|
|
Види конструкційних матеріалів для виготовлення серветок: тканина, нитки, пряжа. |
|
60. |
|
|
Етапи проектування .Визначення завдань з виконання проекту. |
|
61. |
|
|
Поняття про ширину і довжину тканини, лицьовий та виворотній боки тканини. |
|
62. |
|
|
Методи проектування: метод фантазування.Створення ескізу Шаблони та їх призначення. |
|
63. |
|
|
Інструменти і матеріали для виготовлення серветки. Організація робочого місця. Виготовлення виробу. |
|
64. |
|
|
Складання плану послідовності виготовлення виробу. Виготовлення виробу. |
|
65. |
|
|
Остаточна обробка виробу. |
|
66. |
|
|
Контроль якості виробу. Презентація виробів. Оцінювання робіт. |
|
|
|
|
Розділ 2. Технологія побутової діяльності та самообслуговування. |
|
|
|
|
Міні-проект № 1 Сервірування святкового столу |
|
67. |
|
|
Види посуду та столових приборів. Правила користування столовими приборами. |
|
68. |
|
|
Сервірування столу та правила поведінки за столом. |
|
|
|
|
Міні-проект № 2 «Побутові електроприлади в моєму житті» |
|
69. |
|
|
Види побутових електроприладів. |
|
70. |
|
|
Основні правила користування побутовими приладами. |
|