Календарне планування 11 клас стандарт література

Про матеріал
Календарно-тематичне планування 11 клас стандарт література 2 години на тиждень
Перегляд файлу

п/п

Тема уроку

Дата

Примітка

33

«ПІД ЧУЖИМ НЕБОМ»

Література письменників-емігрантів. «Празька школа» української поезії та її представники.

12.01

 

34

Євген Маланюк

Коротко про митця. Художнє осмислення героїчної і трагічної історії України, оптимістичний висновок про її майбутнє в поезії «Уривок з поеми». Її актуальність, символічність назви. «Напис на книзі віршів…» – ліричний роздум про призначення поезії, важливості місії поета закарбовувати свій час для нащадків.

14.01

 

35

Іван Багряний( І.Лозов’ягін)

Основні віхи життя й творчості митця, його громадянська позиція. «Тигролови» як український пригодницький роман. Проблема свободи й боротьби за визволення.

ТЛ: пригодницький роман.

19.01

 

36

Жанрові особливості (динаміка сюжету, неоромантичність та ін.). Вольовий характер Григорія Многогрішного.

21.01

 

37

Родина Сірків, майор Медвин. Символіка роману, ідея перемоги добра над злом. Популярність твору в повоєнній Європі. Актуальність для нашого часу.

26.01

 

38

ВОЄННЕ ЛИХОЛІТТЯ

Участь українських письменників у Другій світовій війні. Активізація патріотичної тематики, героїчного пафосу, посилення філософічності в літературі цього періоду. Засилля соцреалізму в мистецтві повоєнного періоду.

28.01

Зошит

39

Олександр Довженко

Трагічна творча біографія митця. Відомий у світі кінорежисер, засновник поетичного кіно. Романтичне світобачення. Довженко-художник. Довженко-прозаїк (оповідання часів війни, кіноповість «Україна в огні»).

02.02

 

40

Джерело вивчення історії його життя і трагічної доби – «Щоденник». Правда про український народ, його історію крізь призму авторського бачення й оцінки. Національні та загальнолюдські проблеми, поєднання особистісного, виражального начала з публіцистикою.

ТЛ: публіцистичність.

04.02

 

41

Історія написання «Зачарованої Десни» (1942-1956), автобіографічна основа, сповідальність. Ця кіноповість – у часи воєнного лихоліття як душевна розрада, сповідь, моральна опора для митця. Поєднання минулого і сучасного. Два ліричні герої: малий Сашко і зріла людина, митець. Морально-етичні проблеми, порушені в кіноповісті.

ТЛ: кіноповість.

09.02

 

42

РЗМ № 3 (П) Цитатна характеристика персонажів кіноповісті «Зачарована Десна».

11.02

 

43

Олесь Гончар

Коротко про письменника. Загальна характеристика доробку О.Гончара. Творчий злет у 1960-ті роки. Його громадянська й життєва позиції, роль у духовному відродженні нації. Рання новелістика (1940-ві роки), її неоромантизм.

16.02

 

44

Мрія і дійсність у новелі «Модри Камень». Романтична ідея кохання, що перемагає смерть.

ТЛ: новела (поглиблено).

18.02

 

45

Образи українського бійця і юної словачки Терези. Особливість оповіді, роль кольорової гами в новелі.

23.02

 

46

Контрольна робота №4. Контрольний твір №2 за творчастю Є. Маланюка, І. Багряного, О. Довженка, О. Гончара.

25.02

Зошит

Тематична

47

ЛІТЕРАТУРНЕ «ШІСТДЕСЯТНИЦТВО»

Нова хвиля відродження української літератури на початку 1960-х років. «Шістдесятництво» як явище культурологічне й соціальне. Його зв’язок із дисидентським рухом. Ідейно-стильове розмаїття, тематична і формотворча новизна творчості «шістдесятників».

02.03

 

48

Василь Симоненко

Коротко про митця («витязь молодої української поезії»). Традиційність його лірики.

04.03

Вивчає напам’ять: 1 поезію поета-«шістдесятника» (на вибір).

49

Образ України, громадянський вибір поета («Задивляюсь у твої зіниці…»). Мотив самоствердження людини у складному сучасному світі, її самодостатність і самоцінність («Я...»). Інтимна лірика В. Симоненка («Ну, скажи, хіба не фантастично…», «Ікс плюс ігрек»). Роздуми над поезією митця та її мотивами.

ТЛ: віршові розміри (повторення).

09.03

 

50

Дмитро Павличко

Основні відомості про поета, перекладача. Основні мотиви його творів. Пісенна лірика, її популярність. Вірш «Два кольори», який став народною піснею. Національний колорит поетичних образів, роль антитези. Збірка любовної лірики «Таємниця твого обличчя». Використання фольклорних, персоніфікованих образів для передачі глибокого почуття кохання (*«Я стужився, мила, за тобою…»).

11.03

 

51

Іван Драч

Невтомний шукач нового змісту і нової форми в поезії. Переосмислення жанру балади. «Балада про соняшник» – поетичний роздум про суть мистецтва, процес творчості. Символічність образів соняшника, сонця.

ТЛ: балада (повторення).

16.03

 

52

Микола Вінграновський

Коротко про поета, прозаїка, кіномитця. Учень О.Довженка. Вселюдські, національні мотиви крізь призму «інтимного самозосередження». Вируюча пристрасть, несподівана асоціативність, буйна фантазія, образна деталь його поезії. Інтимна лірика зб. «Цю жінку я люблю». Поезія про «вічну», одну-єдину любов, яка перемагає труднощі, долає час і простір. Глибокі любовні переживання ліричного героя, передані образною символікою, символічною кольористикою (синім кольором). Думки й відчуття, навіяні цим віршем.

18.03

 

53

Григір Тютюнник

Коротко про письменника і його творчість.

«Вічна» тема «любовного трикутника» в новітній інтерпретації.

ТЛ: художня деталь (поглиблено).

23.03

 

54

Образ любові як втілення високої християнської цінності, яка вивищує людину над прагматичною буденністю, очищає її душу. Зміщення часових площин як художній засіб. Роль художньої деталі в розкритті характеру, ідеї.

25.03

Зошит

55

РЗМ № 4 (У) Твір-відгук на оповідання «Три зозулі з поклоном» Г. Тютюнника

06.04

 

56

Контрольна робота №5 (тестові завдання) з розділу «ЛІТЕРАТУРНЕ «ШІСТДЕСЯТНИЦТВО».

08.04

Тематична

57

МИТЕЦЬ І СУСПІЛЬСТВО

Ліна Костенко

Творчий шлях. Особливості індивідуального стилю (філософічність, історизм мислення, традиційність, інтелектуалізм, публіцистичність). «Страшні слова, коли вони мовчать», «Хай буде легко. Дотиком пера…» – ліричні роздуми про значення слова в житті людини, суть мистецтва, його роль у суспільстві.

 

13.04

1 поезію (на вибір)

58

«Недумано, негадано…» – інтимна лірика як спонука до роздумів про суть кохання. Її сповідальність. «По сей день Посейдон посідає свій трон…»: мотив єднання людини зі світом рукотворної краси (мистецтво) і природою. Потреба наповнювати життя прекрасним. Зв’язок із античною міфологією. Пошуки справжнього (не оманливого) щастя. Здатність людини протистояти дрібному й бачити величне. 

15.04

 

59

Історико-фольклорна основа історичного роману у віршах «Маруся Чурай». Духовне життя нації крізь призму нещасливого кохання. Центральні проблеми: митець і суспільство, індивідуальна свобода людини.

ТЛ: роман у віршах.

20.04

 

60

СТОЇЧНА УКРАЇНСЬКА ПОЕЗІЯ

Василь Стус

Поет як символ незламного духу, збереження людської гідності. Загальний огляд його життя й творчості (відчуження від світу, проблема вибору, стан трагічної самотності й активної дії, формування себе; атмосфера розтлінного духу тоталітарної системи). Узагальнені образи крізь призму індивідуальної долі.

22.04

 

61

Поезія Стуса – зразок «стоїчної» поезії у світовій ліриці («Крізь сотні сумнівів я йду до тебе…», «Господи, гніву пречистого…»). Стан активної позиції ліричного героя. Екзистенційна (буттєва) проблема вибору, віра в себе, надія на здолання всіх перешкод. Упевненість у власному виборі. Приклад великої мужності й сили духу.

ТЛ: екзистенційні ідеї в художньому творі.

27.04

Вивчає напам’ять: 1 поезію (на вибір)

62-63

СУЧАСНА УКРАЇНСЬКА ЛІТЕРАТУРА

Історико-культурна ситуація наприкінці ХХ – на початку ХХІ ст. (на шляху до нового відродження). З’ява нового літературного покоління. Найвагоміші здобутки сучасної літератури. Стильове розмаїття, експериментаторство, пошуки нових форм і тем. Література елітарна, вишукана, високохудожня. Література масова, популярна (її інтенсивний розвиток). Постмодернізм як один із художніх напрямів мистецтва 1990-х років, його риси.

ТЛ: постмодернізм; література елітарна, масова

29.04

Зошит

64

Поезія: І.Римарук («Обнови»), Ю.Андрухович («Астролог», «Пісня мандрівного спудея»), О.Забужко («Рядок з автобіографії», «Читаючи історію»), О.Ірванець («До французького шансоньє»), С.Жадан («Музика, очерет…», «Смерть моряка»).

06.04

 

65

Проза, есеїстика: Г.Пагутяк («Потрапити в сад», «Косар»), Ю.Андрухович («ShevchenkoisOK»),

В.Діброва («Андріївський узвіз»), Я.Мельник («Далекий простір»).

11.05

 

66

Контрольна робота №5 (тестові завдання) за творчістю Л. Костенко, В. Стуса, Сучасної української літератури.

13.05

 

67

УПЧ №2 Олесь Гончар «Тронка».

18.05

 

68

ЛРК №2 Сучасні письменники Херсонщини.

20.05

 

69

Бесіда про твори, вивчені впродовж навчального року. Зосередження уваги на їхніх художніх особливостях, новаторстві (на тлі відповідного відрізка часу).

25.05

 

70

Бесіда про твори, вивчені впродовж навчального року. Зосередження уваги на їхніх художніх особливостях, новаторстві (на тлі відповідного відрізка часу).

27.05

Зошит

Тематична

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кубась Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
29 грудня 2020
Переглядів
3620
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку