КАЛЕНДАРНЕ ПЛАНУВАННЯ

Про матеріал
Метою навчання фізичної культури є всебічний фізичний розвиток особистості учня засобами фізкультурної та ігрової діяльності, формування в молодших школярів ключових фізкультурних компетентностей, ціннісного ставлення до фізичної культури, спорту, фізкультурно-оздоровчих занять та виховання фізично загартованих і патріотично налаштованих громадян України.
Перегляд файлу

ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА

Складено за Типовою освітньою програмою за ред. О. Я. Савченко

(3 год/тиждень)

№ з/п

Тема уроку

Очікувані результати

Дата

 

Вправи для оволодіння навичками пересувань

 

Вправи для формування правильної постави. Правила безпечної поведінки під час рухливих ігор та естафет. Рухлива гра «Літає – не літає»

володіє навичками пересувань: ходьба по гімнастичній лаві з високим підніманням стегна, біг із підніманням стегна, біг із закиданням гомілок, пересування танцювальними кроками: ритмічне поєднання рухів і кроків, підскоків; танцювальні імпровізаційні вправи босоніж; лазіння по похилій гімнастичній лаві (кут нахилу 45 градусів) однойменним та різнойменними способами; лазіння по гімнастичній стінці різнойменними та однойменним способом (вгору,  вниз, по діагоналі, праворуч, ліворуч.

 

 

Життєво важливі способи пересування людини. Загальнорозвивальні вправи. Ходьба по гімнастичній лаві.  Рухлива гра «Черепашки»

 

 

Ранкова гігієнічна гімнастика, руханки. Різновиди ходьби. Рухлива гра « Вибивний»

 

 

Загальнорозвивальні вправи (ЗРВ) без предмета . Різновиди бігу. Рухлива гра «Спробуй злови».

 

 

Різновиди ходьби та бігу. Дитячий фітнес. Рухлива гра «Секретне завдання».

 

 

Біг із високим підніманням стегна. Звіроаеробіка. Комплекс ранкової гімнастики. Правила чесної гри. Рухлива гра «».

 

 

Біг із закиданням гомілок. Ходьба на пальцях,  п’ятах. Рухлива гра «Веселі жабенята».

 

 

Біг зі зміною напрямку руху. Ходьба із високим підніманням стегна. Звіроаеробіка. Рухлива гра «Кролики».

 

 

Біг із різних вихідних положень. Ходьба у напівприсіді і присіді. Рухлива гра «По гриби».

 

 

Вправи для опанування навичками оволодіння м’ячем

 

Вправи з великим м’ячем тримання м’яча; підкидання м’яча і ловіння його після відскоку від підлоги.  Рухлива гра «Світлофор».

володіє навичками підкидання м’яча і ловіння його після відскоку від підлоги; передачі м’яча двома руками від грудей на місці; ловіння м’яча; передачі м’яча двома руками від грудей у ціль і ловіння його після відскоку від підлоги;

перекидання м’яча у парах; удари м’яча об підлогу однією та двома руками; ведення м’яча на місці правою і лівою рукою; м’ячем передавання м’яча з рук у руки в колі, в колоні, шерензі, праворуч, ліворуч, над головою, під ногами.

 

 

Вправи з великим м’ячем передавання м’яча з рук у руки в колі, в колоні, шерензі, праворуч, ліворуч, над головою, під ногами. Рухлива гра «Слухай сигнал».

 

 

Вправи з великим м’ячем перекидання м’яча у парах; удари м’яча об підлогу однією та двома руками; ведення м’яча на місці правою і лівою рукою. Рухлива гра «Мандрівка оплесків».

 

 

 

 

 

 

Вправи для розвитку координації. Подолання перешкод, ходьба на пальцях по підвищеній і обмеженій за площиною опорі з різними положеннями рук, «поза лелеки» із заплющеними очима, пересування із підкиданням дрібних предметів (тенісні м’ячі, мішечки). Рухлива гра «Кіт і мишеня».

 

 

Вправи для розвитку координації. Пересування із зупинками за зоровим і слуховим сигналами (під час пересування раптові зупинки у заданій позі за сигналом). Рухлива гра «Совонька».

 

 

Вправи для розвитку координації. Вправи зі зміною положення тіла у просторі (розслаблення м’язів рук, ніг, тулуба з різних вихідних положень). Рухлива гра «Космонавти».

 

 

Стрибкові вправи

 

Стрибки в глибину з висоти від 40 до 60 см з м’яким приземленням на дві ступні. Рухлива гра «Невід».

виконує організовуючі вправи команди на перешикування з однієї шеренги уступами за розрахунком 9, 6, 3, на місці; виконує стрибки: зі скакалкою на одній, двох ногах; стрибки у висоту з прямого розбігу (через гумову мотузку) способом “зігнувши ноги”; виконує стрибки в глибину з висоти від 40 до 60 см з м’яким приземленням на дві ступні. стрибки “у кроці”; бере участь у рухливих, спортивних іграх та естафетах,   ефективно взаємодіє з однолітками для досягнення спільних командних цілей; дотримується правил безпечної поведінки для себе та однокласників у процесі рухової, ігрової та змагальної діяльності.

 

 

Стрибки в глибину зіскок із гімнастичної лави. Рухлива гра «Ми весела дітвора».

 

 

Стрибки у висоту через гімнастичну палицю, гумову мотузку з місця, з прямого розбігу. Рухлива гра «Виклик номерів».

 

 

Застрибування на підвищену опору (кілька матів, складених один на одного) однією та двома ногами та зістрибування . Рухлива гра «Ми весела дітвора».

 

 

Стрибки через перешкоди висотою до 50 см поштовхом однією та двома ногами. Рухлива гра «Буратіно та Мальвіна».

 

 

Стрибки в довжину з місця поштовхом однієї, двох ніг та із просуванням вперед. Рухлива гра «дірява ковдра».

 

 

Вправи для розвитку гнучкості махові рухи руками і ногами в різних напрямах з амплітудою, що поступово збільшується, нахили тулуба в різних напрямах у положенні стоячи. Рухлива гра «Рибалка».

 

 

Вправи для розвитку гнучкості пружинні нахили у положенні сидячи, викрути рук із гімнастичною палицею, пружинні рухи у широкій стійці, прогинання та вигинання тулуба у положенні упору стоячи на колінах. Рухлива гра «Рибалка».

 

 

Вправи для розвитку гнучкості викрути рук зі скакалкою, пружинні похитування у положенні випаду, прогинання тулуба у положенні лежачи на животі. Рухлива гра «Павучок».

 

 

Вправи для опанування навичками оволодіння м’ячем 

 

Вправи з великим м’ячем ведення м’яча з одночасними кроками правою та лівою рукою. Рухлива гра «Слухай сигнал».

володіє навичками підкидання м’яча і ловіння його після відскоку від підлоги; передачі м’яча двома руками від грудей на місці; ловіння м’яча; передачі м’яча двома руками від грудей у ціль і ловіння його після відскоку від підлоги;

перекидання м’яча у парах; удари м’яча об підлогу однією та двома руками; ведення м’яча на місці правою і лівою рукою; м’ячем передавання м’яча з рук у руки в колі, в колоні, шерензі, праворуч, ліворуч, над головою, під ногами.

 

 

Вправи з великим м’ячем кидки м’яча знизу з положення сидячи та стоячи. Рухлива гра «Вершники-спортсмени».

 

 

Вправи з великим м’ячем передавання і ловіння м’яча двома руками від грудей (у колі, парах, трійках). Рухлива гра «Слухай сигнал».

 

 

Вправи з великим м’ячем ведення м’яча ногою у кроці; зупинка м’яча, що котиться, підошвою; ведення м’яча передньою частиною ступні. Рухлива гра «Іподром».

 

 

Вправи з великим м’ячем удари по м’ячу, що котиться; ведення м’яча ногою по прямій, по дузі, між стійками. Рухлива гра «Дірява ковдра».

 

 

Вправи з великим м’ячем . Рухливі ігри. Естафети.

 

 

 

 

 

Вправи для оволодіння навичками пересувань 

 

Біг із високого старту до 30 м. Ходьба з різними положеннями рук. Фітбол-аеробіка.

володіє навичками пересувань: біг із високого старту до 30 м; чергування ходьби та бігу до 1000 м; біг спиною уперед;

біг із зупинками стрибком та у кроці за сигналом; пересування танцювальними кроками: ритмічне поєднання рухів і кроків, підскоків; танцювальні імпровізаційні вправи босоніж; лазіння по похилій гімнастичній лаві (кут нахилу 45 градусів) однойменним та різнойменними способами; лазіння по гімнастичній стінці різнойменними та однойменним способом (вгору,  вниз, по діагоналі, праворуч, ліворуч.

 

 

 

 

 

 

Ходьба «змійкою». Біг до 500 м . Фітбол-аеробіка. Ігри

 

 

ЗРВ імітаційного характеру. Чергування ходьби та бігу до 1000 м. Рухлива гра «Рибалка».

 

 

ЗРВ з гімнастичною палицею. Біг спиною уперед. Вправи з малим м’ячем. Рухлива гра «Тихо - гучно».

 

 

Біг із зупинками стрибком та у кроці за сигналом. Метання малого м’яча із-за голови. Рухлива гра «Слухай сигнал».

 

 

Пересування приставними кроками правим, лівим боком. Фізичні вправи для формування постави, профілактики плоскостопості та відновлення організму. Рухлива гра «Зайці на городі».

 

 

Ознаки втоми під час виконання фізичних навантажень та засоби її уникнення. Метання м’яча у вертикальну ціль з відстані 8-10 м. Рухлива гра «Кролики».

 

 

Загартування як засіб зміцнення здоров’я та покращення фізичного розвитку. «Повторний» біг 3 х 10 м. Рухлива гра «Шпигуни».

 

 

Різновиди «човникового» бігу 4 х 9 м. Метання малого м’яча у щит. Рухлива гра «Совонька».

 

 

ЗРВ нахили та повороти. Біг до 30 м із високого старту. Метання малого м’яча в горизонтальну ціль з відстані 6-8 м. Рухлива гра «Білочка за горішками».

 

 

ЗРВ зі скакалкою. Метання малого м’яча із-за голови на дальність. Рухлива гра «Білочка за горішками».

 

 

Різновиди ходьби та бігу. Метання м’ячів різної ваги на задану відстань. Рухлива гра «Горобчики».

 

 

Дитячий фітнес. Метання м’ячів різної ваги на однакову відстань. Рухлива гра «Горобчики».

 

 

 

Стрибкові вправи

 

ЗРВ без предметів.  Стрибки зі скакалкою. Рухлива гра «Павучок».

виконує стрибки зі скакалкою; стрибки без використання предметів: на місці. ловіння м’яча однією та двома руками після відскоку від стіни, підлоги;

 

 

Комплекс вправ фізпаузи. Стрибки зі скакалкою. Естафети.

 

 

Стрибки без використання предметів: на місці. ловіння м’яча однією та двома руками після відскоку від стіни, підлоги .  Рухлива гра «».

 

 

Стрибки на одній, двох ногах. Вправи для профілактики плоскостопості: ходьба по дрібних предметах, біг на пальцях. Рухлива гра «Рибалка». 

 

 

ЗРВ з предметами. Ходьба на підвищеній опорі. Вправи для профілактики плоскостопості. Рухлива гра «Павучок».

 

 

Вправи для розвитку швидкості. Біг із прискореннями за сигналом. Рухлива гра «Спробуй злови».

 

 

 

 

 

Ігри для  активного відпочинку

 

 

Руховий режим молодшого школяра та його вплив на формування правильної постави.  Загальнорозвивальні   вправи з предметами.  Рухлива гра «Вгадай, чий голос?».

бере участь у рухливих, спортивних іграх та естафетах,   ефективно взаємодіє з однолітками для досягнення спільних командних цілей.

 дотримується правил безпечної поведінки для себе та однокласників у процесі рухової, ігрової та змагальної діяльності; добирає та виконує фізичні вправи для формування правильної постави і профілактики плоскостопості; контролює свій фізичний стан за частотою серцевих скорочень,  диханням та самопочуттям перед фізичними навантаженнями в процесі та після занять; виконує організовуючі вправи команди на перешикування з однієї шеренги уступами за розрахунком 9, 6, 3, на місці;

 

 

 

Дихання під час виконання фізичних вправ. Загальнорозвивальні   вправи   з м’ячами.

Рухлива гра «Чотири стихії».

 

 

 

Загальнорозвивальні   вправи   без предметів.   Комплекс   для формування правильної постави.  Рухлива гра «У річку, гоп!»

 

 

 

Загальнорозвивальні   вправи з предметами.    Рухлива гра «Вгадай, чий голос?».

Рухлива гра «Гуси-лебеді».

Рухлива гра «Повінь»

 

 

 

Загальнорозвивальні   вправи   без предметів.   Комплекс   для формування правильної постави.  Рухлива гра «Вгадай, чий голос?». Рухлива гра «Попади в ціль!» 

 

 

 

 

 

 

ЗРВ з предметами. Ходьба на підвищеній опорі. Вправи для профілактики плоскостопості. Рухлива гра «Павучок».

 

 

 

 

 

Вправи для розвитку швидкості. Біг із прискореннями за сигналом. Рухлива гра «Спробуй злови».

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
15 січня 2022
Переглядів
825
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку